Klart: Svenska Cupen Herr får nytt format 2023

Svenska Cupen Herr går från åtta deltagande lag till att samtliga 14 elitserieklubbar finns med. Det står klart i och med beslutet om ett nytt cupformat som träder i kraft till hösten.

Fram till hösten 2022 har Svenska Cupen Herr, som spelats de senaste 18 åren, avgjorts under ett veckoslut där de åtta bästa lagen från föregående säsong har fördelats på två fyrlagsgrupper och spelat matcher över 2×30 minuter för att göra upp om säsongens första titel. Men nu står det klart att cupen får ett nytt format till hösten 2023. Ett format som innebär att alla 14 elitserielag är med och slåss om pokalen.

Från och med kommande upplaga av cupen kommer alla 14 elitserielag att delta i Svenska Cupen. Detta kommer att ske genom att lagen inledningsvis delas in i två grupper om sju lag där alla lag möts en gång (tre hemmamatcher och tre bortamatcher per lag). Detta gruppspel kommer att äga rum mellan slutet av augusti fram till första veckan i oktober och klubbarna planerar själva in sina respektive matcher.

– Det är väldigt positivt att vi nu gjort det möjligt för samtliga elitserielag, på både herr och damsidan, att spela Svenska Cupen. Med gruppspel på hemma- och bortaplan kommer publiken nu får se flera spännande tävlingsmatcher på hemmaplan redan under försäsongen, vilket alldeles säkert kommer uppskattas mycket, säger Anna-Karin Larsson, Tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

Gruppindelningen är i år geografiskt baserad efter att en majoritet av klubbarna föredragit detta framför seedning baserat på den gångna säsongen, med hänvisning till hållbarhet kopplat till resor och ekonomi. Upplägget kommer att utvärderas efter höstens cup för att därefter se vilken modell som är den bästa även på längre sikt.

– Vi är glada över att vi äntligen kan presentera upplägget för hösten 2023 där vi tror att hela försäsongen kommer bli högintressant med totalt 62 tävlingsmatcher i cupspelet (20 för dam och 42 för herr reds. anm.). Att vi sedan arrangerar ett slutspel med både dam och herr ligger i linje med den målsättning vi har att se jämlikt på våra serier, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy.

När gruppspelet är avslutat går de två bästa lagen i varje grupp vidare till slutspel helgen 14-15 oktober. Där spelas semifinaler och medaljmatcher och nytt för i år är även att herrarnas och damernas cupslutspel kommer att avgöras parallellt i samma arena. Vilka som kommer arrangera finalspelet är ännu inte klart. Deltagande klubbar har fått möjlighet att ansöka om värdskapet och beslut väntas tas i mitten av maj.

Gruppindelning Svenska Cupen Herr 2023:

Norr:
Bollnäs GIF
Broberg/Söderhamn Bandy
Edsbyns IF
IFK Rättvik Bandy
IK Sirius Bandy
Sandvikens AIK
Västerås SK

Söder:
Frillesås BK
Gripen Trollhättan BK
Hammarby IF
IFK Motala Bandy
IFK Vänersborg
Vetlanda BK
Villa Lidköping BK

share