Inför: Edsbyn-Vänersborg

Slutspurten kvar av Elitserien som går i mål på fredag. Vårt läge för att nå topp-6 försämrades i fredags och nu måste vi sannolikt ta minst 3 av 4p för att landa där. Kanske t.o.m. 4 av 4p medan det i den bästa av världar räcker med 2p i morgon om SAIK skulle förlora sina två kvarvarande. Spännande vecka och försök vara på plats för att stötta Byn i morgonkväll nu, det är viktigt och det behövs!

När krutröken så smått börjar lägga sig så känns det som ganska mycket har blivit eller kan bli som förhandstipsen inför säsongen talade om. Villa, Västerås och Bollnäs tippades ju stå i en klass för sig och tippades också mestadels i den ordningen och det slår ju in. Edsbyn, Sirius och Vetlanda tippades slåss om plats 4-6 och så kan det fortfarande bli även om just nu SAIK är med där och stökar. SAIK har ju varit topp-6 eller bättre hela säsongen väl men skulle nu kunna bli passerad den här veckan om man inte rycker upp sig. Det hoppas vi på!

Sist tippades Rättvik i majoriteten av tipsen och det slår också in. Dock var den möjliga räddningsplankan enligt mig och många andra Frillesås men där fick alla fel! Frillesås spelar sitt första SM-slutspel i föreningens historia och förtjänar absolut allt beröm för det. Motala har “fallit ihop” i takt med alla hallmotgångar och det är fullt förståeligt och Motala får försöka kvala sig kvar, kanske inte helt överraskande. Vänersborg som vi möter i morgon måste nog ta poäng i morgon för att inte bli det andra kvallaget är min känsla och deras enda räddningsplanka är Broberg som väl är det lag som främst gått klart sämre än i förhandstipsen. Samtidigt är nog Broberg och Vänersborg dom två lag som drabbats av flest långtidsskador och då det är så jämnt mellan lagen så kan just sånt i slutänden landa i kval neråt. Gripen och Hammarby tippades väl före säsong som klart möjliga åttondelslag och just nu ser dom väl även ut att hamna just där.

För att vi ska rädda upp den här säsongen och nå topp-6 så är det vinst och inget annat som gäller i morgon. Vänersborg hemma räknar säkert många med att “det tar Byn utan större problem” men jäklar vad Vbg kommer att slita i morgon för att undvika kvalplats neråt. Så tummar vi det minsta på vår inställning så vinner vi inte i morgon och då är det bara att ställa in sig på 8-dels spel nästa vecka, sannolikt mot Hammarby isåfall men kan också bli Frillesås. Åttondelsfinalerna spelas i bäst av tre och spelas mån – ons – fre nästa vecka och blir vi 7a/8a börjar vi hemma.

Men vi står gärna över det och blir topp-6 och får då ladda batterierna en dryg vecka extra och det är, som det känns, den väg som möjligsvis skulle kunna utmynna i framgångar i slutspelet. Blir för mycket matcher annars är känslan. Byn får se upp med Vbg i morgon och kanske främst deras hörnskytte som med klar marginal är seriens BÄSTA! Vbg har hittills gjort mål på 19 % av sina hörnor (SAIK 2a på 16 %) och släpper vi då till 13-14 hörnor mot oss som vi gjort i dom senaste matcherna så gör Vbg statistiskt minst två mål på hörna i morgon. Så vi måste minimera antalet hörnor emot oss i morgon kontra dom två senaste matcherna, det kan vara nyckeln till vinst i morgon.

Framåt har vi inte alls samma utdelning på vårt hörnskytte som Vbg utan vi ligger på 9 % så här långt och bara Rättvik är sämre än oss på 8 %. Ovanligt för att vara Byn. Samtidigt så när sånt här lossnar så kan det lossna rejält också och tänk om det skulle ske lagom till SM-slutspelet för oss istället. Då kan det bli roligt! 🙂

Vänersborg är annars ett lag som, likt oss, fördelar målskyttet på flera olika spelare och om det är en styrka eller en svaghet är väl en smaksak hur man tycker. I kassen i morgon har Vbg nr 98 Anton Svensson, jovisst, son till Anders Svensson och det ska bli roligt att se Anton i aktion. Har gjort idel bra matcher dom han har stått den här säsongen om jag är rätt påläst och är ett bra komplement till Kimmo Kyllönen som väl fortsatt är förstemålvakt men just nu skadad.

Ska också bli spännande att se vem som vaktar Edsbyns kasse i morgon. Henrik Karlström har ju blivit förstemålvakt under resans gång den här säsongen men då det väntas barn där (om det inte har hänt i helgen) så tog Oscar Löfström lite av chansen i fredags mot Frillesås och gjorde en toppmatch. Det värmer väldigt mycket att Oscar kan gå in och leverera en så vass insats då han varit förpassad till bänken i över en månads tid nu. Vi har det bra förspänt på mv-fronten. I övrigt så hoppas vi på att Byn är påkopplade från start i morgon och omgående sätter ett bra tempo i matchen. Bra tempo gynnas vi av och ju saktare det går desto mer ökar Vbg:s chanser är min känsla.

Försök se matchen på plats i morgon! Vi har lite fastnat på en publiksiffra strax under 1000 pers den här säsongen men kan vi inte göra ett försök att kliva över det i morgon? 957 pers såg matchen mot Vbg förra säsongen, det slår vi i morgon nu när allt stöd verkligen behövs väl, eller? Köp biljett här >>> https://edsbynbandy.ebiljett.nu/Tickets/Choose/119?S=0

* Kom också ihåg att köpa 50/50 lotter till matchen. Säljs utanför ICA i morgon e.m., samt på Blomsterboden och nere på Arenan före match. Två gånger i rad har vinstsumman varit 15 000 kr nu så löp och köp! Bra jobbat alla 50/50-säljare också.

* TOJ-insamlingen var igårkväll uppe i 68 181 kr och då var 148st med i Insamlingen. Där samlar vi alltså in pengar för att belöna föreningen om man lyckas signa Ted Hedell, Oscar Wikblad (klar på TRE raka år) och Jesper Granqvist vars kontrakt går ut efter den här säsongen. SWISHA till Bandypengen 123 018 07 78 (Bg 5285-2225) och MÄRK: TOJ eller Ted – Oscar – Jeppe om DU har en slant över. Vi summerar när februari månad är slut och målet är att samla in 100 000 kr (minst!) då det här är otroligt viktiga spelare för framtiden.

* FIKTIV ENTRÉ för dig som ser matchen hemifrån i morgon. Alla kan givetvis inte se matchen på plats i Arenan av olika anledningar men då får ni istället GÄRNA bidra med en FIKTIV ENTRÉ och på så vis vara delaktig ändå. Välj den summa som passar din plånbok bäst av 44 kr (Jeppes nr) eller 90 kr (Hedells nr) och SWISHA till 123 283 87 95 (Bg 434-5500) och MÄRK: Fiktiv

Omgången i övrigt: Bollnäs-Vetlanda, Broberg-Gripen, Motala-Hammarby, Rättvik-Sirius, Villa-Frillesås och Västerås-Sandviken. Plats 1 – 2 – 3 är ju klar så inget av lagen Villa – Västerås – Bollnäs har något att spela för men i det läget gäller det att agera proffsigare än vad Bollnäs gjorde på Zinken sist då deras insatser har betydelse för andra lag i serien. Därför hoppas vi att VSK slår Sandviken då det är oerhört viktigt för oss (och Vetlanda) och jag tror också att VSK är ett “proffsigt lag” i det avseendet och vinner den matchen. Villa bör slå Frillesås också, så stor ska skillnaden vara än om Frille har mer att spela för då man ännu faktiskt kan nå topp-6. Att Bollnäs repat sig efter fredagens totalkvadd tvivlar jag på, tror ett mycket mer påkopplat Vetlanda vinner där. Sen bör Broberg vinna på bättre motivation mot Gripen Trollhättan, Hammarby vinner av samma anledning mot Motala och säkrar sin slutspelsplats och Sirius vinner ju mot Rättvik.

Är FARMERS redo och LAGET redo och gör en sån där magisk TILLSAMMANS-insats i morgon så ska Vänersborg få vara riktigt bra för att kunna hota Byn. Det är vad man alltid hoppas på när man beger sig ner till Arenan och även om det inte alltid blir fullt ut så tror jag på nåt åt det hållet i morgonkväll i seriens sista framträdande.

Kan du inte närvara = BIDRA med FIKTIV ENTRÉ på 44 kr eller 90 kr till SWISH 123 283 87 95 (Bg 434-5500) och MÄRK: Fiktiv. TACK på förhand för era bidrag och som vanligt:

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share