Tvåsiffrigt av Byn och spännande slutomgång

Edsbyn drog till med tvåsiffrig seger 10-1 (4-0) mot Vänersborg ikväll och det speglar klasskillnaden mellan lagen ganska bra. Det skickar Vänersborg till kvalspel tillsammans med Motala och skickar upp Byn på en 6e plats inför sista omgången på fredag som avgör om vi blir kvar på topp-6 eller inte.

Det blev till slut en defilering till seger under matchens sista halvtimme och säsongens första tvåsiffriga seger för Byn och det tackar vi inte nej till utan det stärker absolut självförtroendet inför stundande SM-slutspel. Sen höll kvällens motstånd Vänersborg inte alls slutspelsklass men det förringar ändå inte Byns insats som i perioder i matchen var riktigt stark och Byn slog heller aldrig av på takten utan matade på ända till Bortas blåste av matchen.

Byn ställde upp med samma lag som senast förutom ett byte på mv-posten där nyblivne pappan Henrik Karlström fick vakta kassen ikväll och gjorde det med den äran och höll sånär nollan. Det hade Henke varit värd men han är säkert överlycklig oavsett. Grattis Henke med familj. Första kvarten var lite böljande ändå innan Byn hittade i gängorna och började brotta ner sina motståndare. Det var ett fantastiskt vackert ledningsmål där bollen gick som på ett snöre från Myran till ? till Frid som fick assisten till Ted Hedell som serverades öppet mål till 1-0 efter dryga kvarten spelad.

Det skulle öppna upp matchen och med inledning ett par minuter efter så gjorde Oscar Wikblad ett äkta hattrick på 12 minuter och därmed nästan stängde han nästan matchen som öppnades en kvart tidigare 😉 Oscars hattrick kom på frispelning från Samuli Helavuori på en sprätt och Oscar sopren med Anton Svensson var iskall vid avslutet. 3-0 på straff i 28e min och mittbena på mv-Anton som var chanslös och 4-0 efter halvtimmen på hörnretur och 2815 kr in på Hörnpengen. Känns fantastiskt skönt att ha Oscar i topptrim inför stundande slutspel och när Oscar är i en sån här form drar han med sig hela laget i sitt flow är känslan.

4-0 i paus och det var väl halvklart redan där och det skulle ganska snart i andra visa sig vara helklart. Vbg försökte väl få häng första kvarten och Henke fick göra ett par bra parader men när Teemu Määttä skickade in 5-0 i nättaket efter ett frislag långt ner till höger så var det tack och hej Vänersborg för denna kväll. Teemu skulle till slut bli näst bäste målskytt med tre mål vilket var ett efter Oscar Wikblad som hittade rätt en fjärde gång i 65e min på ett frislag från långt håll som smet in bakom mv-Anton. Sista 25 min kändes det för mig sen som högst prio på att hålla sig undan en halvgalen nr 14 Henric Bergius i Vbg som inte hör hemma på en bandyplan men tydligen har Vbg så ont om spelare så dom är tvungen ha honom med ändå. Sorgligt. Nu tror jag vi lyckades hålla oss undan denne bandyterrorist ändå som kan skada spelare med sitt sätt att “spela bandy” och förhoppningsvis är det bara nån vecka kvar av Bergius karriär (igen) nu.

Till slut landade det alltså på siffrorna 10-1 till Byn efter att Teemu Määttä avslutat med stil när han satte ett distansskott från minst 30m som också smet in vid ena stolpen hos mv-Anton som i andra halvlek hade en otacksam uppgift i kassen med dålig försvarshjälp. Då Broberg vann sin match mot Gripen så innebär det att Vänersborg gör Motala sällskap till kommande kvalserie där också lag 2 och lag 3 från Allsvenskan ansluter så småningom.

För vår del innebar kvällens resultat att vi kliver förbi Sandviken upp på 6e plats med samma poäng (27p) som Vetlanda på 5e plats men Vetlanda har klart bättre målskillnad än oss. Sandviken är sannolikt seriens formsvagaste lag och förlorade med 12-2 borta mot VSK ikväll trots att VSK inte hade mer än äran att spela för då man redan var klar att bli 2a i serien och passerade vi SAIK som har 26p och sämre målskillnad än oss. Problemet är att SAIK i sista omgången möter sin enda konkurrent i kampen om “seriens formsvagaste lag”, nämligen Bollnäs, som ikväll åter förlorade stort, nu hemma mot Vetlanda. 1-8 underläge efter dryga timmen snyggades upp lite till 3-8 i slutsiffror men att vi ska kunna hoppas på att Bollnäs repar mod och tar minst 1p mot SAIK i sista omgången tror jag inte speciellt mycket på faktiskt.

Så vi måste fixa till det här själv och då innebär det att vi måste vinna borta mot Vetlanda (eller spela X funkar också) på fredag . Skulle vi misslyckas med det vilket vi såklart mycket väl kan göra så får vi kolla på Bandygrytan sen om Bollnäs i den bästa av världar har hjälpt oss genom att knipa poäng mot SAIK istället. Så snälla EP, var med på fredag!

Jag gläds faktiskt med Broberg som får spela en avgörande match på Zinken på fredag om den sista slutspelsplatsen och får tacka Motala för det som vann mot Hammarby ikväll trots att man inte hade någonting att spela för. Kändes ju som Bollnäs spelade bort Broberg från den chansen i fredags med sin miserabla 1-13 insats mot Bajen men lite rättvisa skipades ikväll då Motala istället skrällde och vann mot Hammarby då. Så på fredag alltså en helt avgörande match mellan Hammarby-Broberg om plats 10 i tabellen som innebär åttondelsspel, Broberg måste vinna, för Bajen räcker det med kryss. Starkt av Broberg att vinna 5-2 mot svårspelade Gripen ikväll så efter en säsong med mycket motvind så väntar en inspirerande fredag för Broberg.

Även Villa och Västerås agerar väldigt bra när man trots att man inte har nåt att spela för vinner sina matcher klart där Villa vann 11-5 mot Frillesås och VSK som nämnts vann med 12-2 mot SAIK. Även Rättvik förtjänar att hyllas som nästan luggar Sirius på poäng men förlorar till slut med 4-5 och Sirius säkrar därmed 4e platsen. Så all respekt till Villa, Västerås, Motala och Rättvik som står upp för klubbmärket trots att man har sina placeringar klara redan.

På fredag har Edsbyns Hotell laddat upp med en Grillbuffé för 195 kr/person (barn upp till 12 år: 100 kr) och är ni sällskap på 4 pers eller fler så boka plats på 0271-411 50. Från 16.45 serveras buffén och dessutom underhåller trubadur Simon både före och efter match. Kom gärna klädd i rödblått uppmanar Hotellet och samarrangör Red Farmers.

SEGERSLANT: Vid seger kör vi… såklart Segerslant! Jag ger TVÅ alternativ så väljer ni det som passar din plånbok bäst: Tycker vi kan hylla nr 50 Henke Karlström som i söndags blev pappa för första gången och vi kan hylla laget där 10-1 istället blir 101 kr så då blir det så här:

SWISHA 50 kr eller 101 kr till 123 283 87 95 (Bg 434-5500) och MÄRK: Segerslant. Jag TACKAR på förhand för ert engagemang och hoppas vi kan få ihop en rejäl Segerslant så kan vi också se det som lite extra sponsring till lagets långresa till Vetlanda på fredag.

SPELARBETYG:
+++ Oscar Wikblad
++ Henrik Karlström
+ Teemu Määttä

EDSBYN-VÄNERSBORG 10-1 (4-0)
Edsbyns mål:
Oscar Wikblad 4, Teemu Määttä 3, Ted Hedell, Martin Frid, Samuli Helavuori

Publik: 872
50/50 nummer: 1018
50/50 summa: 14 800 kr

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share