Svag 2a halvlek fällde Byn

Några steg tillbaka ikväll och framförallt i en riktigt svag andra halvlek där Byn förlorar matchen på Sjöaremossen. 4-3 (1-2) vinner Frillesås med och efter andra halvlek finns det inget att diskutera gällande det rättvisa i det, Frillesås seger helt i sin ordning.

Det här ingick väl inte riktigt i kalkylerna även om det redan på förhand var en otroligt svår bortamatch. Lite förblindad har man dock blivit av Byns framfart på slutet och även efter första halvlek och ledning 2-1 ikväll var allt i sin ordning. Så därför ganska överraskande att Byn i princip bara ställde ut skridskorna i andra halvlek och inte vann en närkamp som det kändes utan Frillesås var bättre på precis allt i 2a. Surt som tusan och ingen bra start på helgen.

Att det skulle bli mer kamp än skönspel ikväll stod ju skrivet på förhand och Byn antog den utmaningen på ett bra sätt i 1a halvlek. Tidigt 0-1 till Byn också redan efter dryga minuten när Samuli Helavuori tog tillvara en öppnande passning från Per Hellmyrs och drömstart för Byn som vi dock inte förvaltade speciellt länge. För kvitteringen kom redan i 3e min på matchens och Frillesås 1a hörna. Vi hade Oscar Löfström i mål ikväll då Henrik Karlström med sambo väntar barn så därmed givet att Henke inte ger sig iväg på den här långresan. Måste så här i efterhand få tycka synd om Oscar som verkligen stred tappert ikväll och han kan inte lastas för något av målen, som dessutom var TRE hörnmål och ett spelmål.

Byn tog sen ledningen mitt i halvleken när Martin Frid lyfte in bollen i straffområdet och där främst Teemu Määttä krigade bra och skaffade sig till slut öppet läge till 1-2 Byn efter 22 min. Bara minuten efter straff till Frille när Samuli rensade undan med hög klubba och Nico Nevalainen skickades fram till straffpunkten men där Oscar Löfström gjorde en vass parad och räddade straffen… Där och då kändes som det här skulle bli Oscars kväll som även före det gjort några bra parader. Tyvärr felaktig känsla.

Sista kvarten av 1a var det nästintill ospelbart och då blev det nästan enbart kamp och där stod Byn upp bra och ledning 2-1 i paus kändes både bra och även hyfsat rättvist, i alla fall med rödblå ögon.

Sen kom andra halvlek och det blev nåt helt annat än första halvlek. Lite som en blixt från en antagligen inte klar himmel så blev det en total scenförändring av matchen där Frille satte sig i förarsätet omgående. När kvitteringen kom genom Niklas Valtanen i 54e min hade Frillesås redan samlat ihop till det. Valtanen styrde in ett inspel från högerkanten mitt framför mål där Byn tappade markeringen på Valtanen. Timeout för Byn direkt efter men fortsatt samma mönster därefter ändå.

Avgörandet skulle sen komma på två hörnor i 67e och 69e min som satt klockrent bägge två och Frillesås ledde med 4-2. Den första möjligtvis tveksam som var en hörna på en hörna och där Byn inte tyckte det var “ny situation” men det gjorde domaren och då blir det ju så. Nu tror jag inte det spelade nån roll, Frille hade redan kopplat grepp på Byn då och vi tog oss aldrig ur det greppet förrän det var för sent. En hyfsad slutspurt gav en reducering genom slitvargen Vadim Arkhipkin i 85e i efterdyningarna av ett frislag men även om vi hade ett par hörnor och nån halvchans till därefter så var vi inte riktigt nära kvittering var känslan. Det hade inte varit rättvist heller då det var klasskillnad i andra halvlek där hemmalaget spelade bäst, vann alla andrabollar och sköt bäst på hörnor. Vi släppte till 13st hörnor senast mot Gripen och 14st hörnor idag och har släppt in sammanlagt fem mål på dom. Det är både för mycket hörnor emot och för många insläppta så det måste analyseras känner jag.

Vi gratulerar ett välspelande Frillesås som nu är HELT klar för SM-Slutspel och det lutar väl starkast åt att det blir åttondelsfinal för Frillesås även om man bara är 2p efter Vetlanda och oss. För vår del så blir det en kamp ända in i kaklet för att ev nå topp-6, dom utsikterna minskade ikväll men vi har fortfarande allt i egna händer. Topp-4 är dock helt kört nu då vi har 3p upp till Sirius och som har Rättvik i nästa omgång men topp-4 har vi väl inte gjort oss förtjänt av heller den här säsongen.

Vi får sura i helgen och se framåt mot Vänersborg hemma på tisdag. Ett Vänersborg som vände och vann mot Broberg med 4-3 ikväll och då lever allt i allra högsta grad för Vbg som vid förlust ikväll varit klar för kval neråt. Nu istället på samma poäng som Broberg som är 11a och den placeringen innebär att säsongen avslutas nästa fredag. Omgångens chockresultat kom ju på Zinken där Hammarby vann med 13-1 (!!) mot Bollnäs! Låt vara att Bollnäs redan är klar 3a i tabellen men såna resultat får ju inte förekomma på den här nivån oavsett.

Sirius hämtade in 1-3 till 3-3 mot Västerås och tog en mycket viktig poäng och som med största säkerhet gör att 4e platsen går till Uppsala. Gripen vann med 8-3 mot ett formsvagt Sandviken och det känns väl som SAIK kan vara den eventuella räddningsplankan om vi ska nå topp-6. Villa vann med 9-0 borta mot Motala och Vetlanda med 11-2 hemma mot Rättvik, därmed är Motala helt klar för kval men det var dom väl nästan före match också.

Vi slickar sår och repar mod för nästa vecka. Vänersborg hemma på tisdag och Vetlanda borta på fredag. Det var i alla fall en väldigt trevlig kväll på Edsbyns Hotell där ca 110st hade slutit upp och det var god stämning hela tiden och inte några väldans sura miner efteråt heller. Otroligt kul att det här blivit lyckat, finns ju bara vinnare på det! Många delaktiga men riktar största tacket till Steve Nyman samt David Elofsson med familj som drar det stora lasset och med lyckat resultat. Hatten av!

SPELARBETYG:
+++ Vadim Arkhipkin
++ Oscar Löfström
+ Oscar Wikblad

FRILLESÅS-EDSBYN 4-3 (1-2)
Edsbyns mål:
Samuli Helavuori, Teemu Määttä, Vadim Arkhipkin

Publik: 770

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share