Inför SM-semifinal 1: Västerås-Edsbyn

SAIK-draken avfärdad, nu dags för nästa i form av Mesta Mästarna Västerås SK. UPPSKATTA att vi i lilla Edsbyn får gå upp mot dessa anrika klubbar och dessutom utmana och ställa frågor till dom. I morgon lördag (17.00) är det dags för den så viktiga första matchen som ofta sätter stor prägel på en matchserie i bäst av fem. Ladda på bästa sätt!

Lite lätt bandyfeber i Edsbyn igen och likaså tre mil österut i Bollnäs. Säsongen startade ju fredag 2 sept med Mästarcupen i Västerås och just den kvällen mötte vi VSK och vann med 9-7 i en otroligt bra bandymatch för att vara säsongens första och man trodde ju man drömde då när man visste att det var nästan sju månader kvar av säsongen dessutom! Nu ska vi mötas igen nästan prick ett halvår senare men nu gäller matchen desto mer men samtidigt så när VSK-Byn möts så skulle det också kunna sluta 9-7 i nån favör även fast det gäller mycket och det speciellt i Västerås med lite större isyta. Intressant som tusan ska det bli och åker vi ur här så har vi inget att skämmas för, då har Västerås varit bättre än oss och då får vi acceptera det.

Lite ångest har man ju över att det är bara två veckor kvar av bandysäsongen oavsett utgång men då får man istället försöka tänka positivt att då vi nu gått till semifinal bör vi ju vara kvalificerad för nästa säsongs Mästarcup också och då är det ju bara sex månader dit. Så det finns hopp oavsett! Byn tog ju sig hit tack vare tre raka, övertygande, segrar mot Sandviken och känns ha träffat rätt med formtoppen. Ännu en gång! Västerås hade lite tuffare att avfärda säsongens stora överraskning (tillsammans med dom tre mil österut) Vetlanda och kunde via två suddensegrar i rad vinna med 3-1 i matcher. Tror dock inget av lagens vägar hit till semi spelar någon roll när det drar igång i morgon utan det är verkligen nollställt när domaren blåser igång.

Jag brukar tycka att mot Västerås har man alltid chans. Numera! Minns i min tidiga bandyålder att man var frustrerad över VSK:s framfart och det då främst på 90-talet när vi i Byn istället hade lite av vår kräftgång. På 13 SM-finaler mellan 1988/89 och 2000/01 vann VSK åtta SM-Guld och förlorade under den perioden också två finaler. Så 8st SM-Guld på 10 försök på 13 säsonger där för VSK som då var helt omöjliga att rå på plus att man också “snodde” spelare från Edsbyn under främst 80-talet vilket gjorde att man än mer ogillade VSK då. Men där runt millenniumskiftet börja vi äta oss allt närmare VSK säsong för säsong och det var en fantastisk resa att ha fått varit med om så här i efterhand. Vi supportrar som kuskat runt i buss i ca 15-20 års tid utan att vinna nåt (förutom SJ-World Cup i Ljusdal 1991) började så smått se ljuset i tunneln där i början av 2000-talet och sen, ja jäklar vad ljust det har varit under hela 2000-talet sen! Inte utan att man vill skänka en tanke till Bollnäs supportrar en sån gång som vann senaste SM-Guldet 1956. (Fanns det ens bussar då? 😉 )

Just där 2001 tog VSK sitt 17e SM-Guld och Byn hade då 4st SM-Guld. På 2000-talet har VSK tagit tre till medan Byn tagit NIO så just nu är ställningen 20-13 i antal SM-Guld till VSK:s fördel medan Byn är fantastisk tvåa där. Helt makalöst ju! Vad framtiden har att erbjuda just nu vet vi inte men vi vet att vi har en fantastisk matchserie framför oss mellan dessa giganter i svensk bandy! Skulle den här matchserien startat för ca 1,5v sen så har Västerås varit klara favoriter men nu efter kvartsfinalserierna har Byn jämnat ut oddsen så det känns verkligen som en 50/50 semifinal. Hemmaplansfördel kan mycket väl avgöra för nu när det vankas semifinal så kan jag lova att även VSK kommer att ha ett bra publikstöd vilket man sällan har i seriespelet. Så nu blir det ju också en fördel att spela hemma för VSK och det lyfter laget, det kan jag garantera.

Det finns ju även här “matcher i matchen” eller andra detaljer där det gäller att vinna flest för att ta sig vidare till SM-Final. Hörnorna och målvaktskampen mellan Henke Karlström och Henrik Kjellsson blir två viktiga ingridienser och skulle något lag vinna bägge dessa så är det nog bara att planera för match på Studan lördag 18 mars kl 17.00. Sen har vi tränarkampen mellan Micke Carlsson o co och Kuben Olsson o co där vår trojka på senare år visat sig vara bandy-Sveriges klart starkaste när det väl börjat bränna till. Känslan kan ibland vara att Micke Carlsson kommit till dukat bord flera säsonger i rad nu utan att riktigt leverera trots att VSK ofta före säsong nästan jämt är tippad före Byn i förhandstipsen. Lite åt det hållet har det väl varit nu också där det visat sig allt klarare under resans gång att Villa och Västerås varit starkast den här säsongen och sen ett hopp till övriga lag.

Det är väl först nu Byn fått lite hugg på VSK och där det känns som vi kan utmana på riktigt över fem matcher. Ska tilläggas att VSK fick viktige Pontus Vilén korsbandsskadad den 5/1 och nu i första kvartsfinalen mot Vetlanda fick man inkassera en tråkig hjärnskakning på Daniel Johansson. Två tunga avbräck såklart som måste vägas in i att slagstyrkan mellan lagen jämnats ut på slutet. Samtidigt har nog VSK seriens bredaste trupp sett till kapacitet så bra ersättare finns definitivt. Dessutom kanske en liten minichans att Daniel Johansson kan komma tillbaka om det här blir en lång matchserie så för Daniels skull hoppas vi på det. Nyckelspelare i VSK blir ju främst Martin Landström som kommer få dra ett tungt lass men i den rollen trivs han säkert också.

Offensivt är VSK dock riktigt starka överlag med halvor Viktor Spångberg/Jesper Hermansson samt mittfält/forwards Tobias Holmberg, Jesper Jonsson, nämde Landström, Joel Engström, Christoffer Fagerström, Robin Andersson, Kasper Sandgren + nån till. Det är väl försvaret som kan vara VSK:s minuslagdel men det beror ju också på hur mycket defensivt jobb som läggs ner av ovan nämnda för att försvarsspelet ska sitta där. Det ligger dock inte riktigt i VSK:s DNA att tänka försvarsspel utan det är ofta ett offensivt tänk i VSK:s spel vilket också är kul. Så det måste man ge VSK att “ge publiken valuta för pengarna” är en del av deras tänk vilket också gör att många motståndarlag ofta nämner VSK när man får frågan vilket lag det blir roligast matcher mot. Snyggt VSK!

Vi får se hur Byn möter upp detta Västerås. Mot Sandviken har Byn verkligen spelat/jobbat som ett lag och varit både täta defensivt och anfallsglada offensivt med få insläppta och många gjorda mål. Vi får väl kanske ett bättre bevis i morgon på hur starkt motstånd vi hade i kvartsfinalen för hur det än är så kändes SAIK långa stunder ganska energilöst i den matchserien. Sen får laget heller ingen energi från sin publik/supportrar som är tysta som musar men i Västerås kommer laget att få energi av sina supportrar så ställ in er på ett “fullproppat” hemmalag i morgon. Men Mirakel-Byn har ju också två bussar Slutspels-Farmers med sig till Västerås så det här kommer nog utspela sig till en otrolig kamp både på planen och läktarplats = När bandy är som bäst!

Det är som sagt LAGET Edsbyn som är i semifinal och det är kollektivet som ska hyllas. Ändå så går det inte komma ifrån att några spelare gjorde säsongens bästa insatser i kvartsfinalserien och det är en otroligt bra egenskap att ha. Tänker främst på dirigenten Per Hellmyrs som var otroligt bra, på slitvargen Martin Frid som var “överallt”, på Teemu Määttä som snäppade upp rejält och på Jimi Heinonen som var som en ny spelare i matchserien och vill också lägga till Oscar Wikblad där som jag tror går mot säsongens bästa period nu och då kan allt hända! Sen har vi ju alltid en hög lägstanivå på vårt mittförsvar med Svensk – Jeppe – Tommi och mv Henke samt att t.ex. Ted Hedell på mitten aldrig gör en dålig match och samma stuk är det ju på Samuli Helavuoris säsong. Dessutom Vadim Arkhipkin på väg mot toppform igen vilket lovar gott och Rasmus Skarps skytte och allt bättre deff-jobb samt med Mattias Larssons och Marius Åströms energi och hårda jobb så blir Byn rätt komplett när alla har en stigande formkurva samtidigt. Lägg dessutom till Christian Mickelsson, Elias Davidsson och mv Oscar Löfström som nog inget hellre vill än att också spela men just nu är det tufft att ta sig in i laget men ni tre sistnämnda hoppas jag känner delaktighet ändå för delaktiga och viktiga är ALLA.

Som vanligt “onödigt långt” Inför men har ni orkat läst HIT så är det inte långt kvar nu! Jag känner att matchen i morgon, likt den första borta mot SAIK, är superviktig i den här matchserien. Vi MÅSTE sno en bortamatch om vi vill till Studan om 2v och historiskt så är det då alltid lättast att sno den första matchen. Så vi försöker knyta näven i fickan lite extra hårt i morgon allihop. Slutspels-Farmers levererar säkerligen en ny toppinsats men i morgon blir det med garanti mothugg så då kanske det behövs extra mycket Vicks Blå på vägen ner (?).

Matchstart är alltså kl 17.00 medan den andra semifinalen Villa-Bollnäs startar kl 19.00. Väldigt intressant där också såklart och en allt-att-vinna matchserie för Bollnäs som jag tror gillar den utmaningen. Det finns ju en hel del Edsbyblod i det omklädningsrummet också nu och som varit med och vunnit en hel del i sin karriär så det är kanske lite “nu eller aldrig” över den här säsongen också för Bollnäs för vem vet hur länge “Edsbyfolket” blir kvar där. Villa storfavoriter men Bollnäs absolut inte chanslösa och även där kommer morgondagens match sätta stor prägel på matchserien. Intressant!

MILJONKLUBBEN! VI har gjort en fantastisk vecka där också efter 3-0 segern mot Sandviken. Då på lördagkväll var det 385 500 kr insamlat på MK och NU är summan uppe i 441 000 kr! Så drygt 55 000 kr insamlat på sex dygn = Underbart bra jobbat! Jag satte upp ett mål att nå 450 000 kr innan matchstart i morgon lördag och jag håller fast vid det och tänker att ALLT ÄR MÖJLIGT (ungefär som Ola Johansson alltid ser på bandylivet skulle jag tro) och just nu fattas alltså 9000 kr till det. Kanske vi t.ex. kan vara 45st som läser det här som har 200 kr “över”? Eller 90st som har 100 kr “över”? Då når vi målet och det vore väl en FANTASTISKT BRA START på det här semifinalspelet! 🙂

Om ni vill hjälpa till att nå “MÅLET” så gäller nåt av detta:

SWISH: 123 283 87 95
Bankgiro: 434-5500

Märk inbetalningen med MK och vi kommer inte att få besked förrän i Inför på MÅNDAGKVÄLL om vi lyckades så därför funkar det att använda Bankgiro också.

Nu myser vi ikväll fredag och känner oss stolta och tacksamma för att vi ännu en gång får uppleva en SM-semifinalserie i bandy. Det var i jämförelse t.ex. 39 år sen (1984) som Broberg fick göra detsamma.

TILLSAMMANS!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share