Västerås vann viktiga första ronden

Till slut en klar och rättvis hemmaseger med 5-1 (1-1) i den viktiga första semifinalen ikväll. Det här blir något att bita i för Byn som helt klart måste upp på en högre nivå än i matcherna mot SAIK. Dock brukar Byn gilla såna utmaningar så vi laddar om och försöker kvittera matchserien på tisdag istället.

Har vi eventuellt varit lite uppe i det blå sista veckan så har vi nu landat. En match med två ansikten ikväll där Byn var bäst i första halvlek men där VSK var ännu mera bäst i andra halvlek och det avgjorde matchen. Framförallt var VSK mer resoluta på offensiv planhalva än Byn samt att medstuds i matcher gör man sig förtjänt av och några situationer studsade helt klart VSK:s väg ikväll. Inget snack om att hemmasegern är rättvis till slut även om siffrorna inte riktigt speglar matchen men siffror är ganska ointressant i sig i matcherna, VSK leder 1-0 i matcher, det är det som räknas.

Helt klart möter vi ett helt annat motstånd nu än i kvarten mot SAIK. Här har vi en motståndare som har fokus och är hungrig på guldmedaljer, i kvarten mötte vi ett lag som varken kändes hungriga eller fokuserade. Då blir det skillnad att bryta ner motståndet och ska vi lyckas med det till slut här över fem matcher då är det sannerligen hårt jobb som gäller på alla plan. Byns bästa halvtimme i matchen var ju i ganska särklass den första halvtimmen och med facit i hand skulle vi behövt mer än en 1-0 ledning där och mer än så förtjänade vi också till viss del då. Teemu Määttä gjorde 0-1 Byn i 7e min på ett fint anfall iscensatt av Per Hellmyrs som hade andra-assisten när han hittade Tommi Määttä av alla i strraffområdet som i sin tur hittade brorsa Teemu Määttä vid bortre stolpen som stötte in bollen.

Edsbyn hade ett mastigt övertag i bollinnehav första halvtimmen och det ingick säkert i Byns matchplan. Det tog över 5 min innan VSK hade bollen i sin ägo första gången t.ex. och när man väl fick “låna den” blev deras anfall korta och sen Byn vid boll igen. Byns tanke var säkert att trubba av VSK som givetvis kommer ut fulltankade på hemmaplan och vill ta kommandot i matchen. Samtidigt kan jag nästan tycka att vi blev lite för mycket bollhållande under den här perioden och inte spelade med samma attacktänk som mot SAIK och på något vis kan jag då känna att vi trubbar av oss lite själva också om ni förstår hur jag menar (?). Vi ställer helt enkelt för lite frågor till VSK-försvaret, ett försvar jag tror man ska ställa frågor till. Det gör att intensiteten lite dör i matchen är känslan och när sedan VSK väl får lite kommando i matchen (för nån gång i en match får dom ju det oavsett) så har vi själva somnat in lite av vår egen taktik och är inte riktigt redo när deras attacker kommer. Är kanske helt fel ute men jag fick lite den känslan ikväll att vi stod lite på hälarna när vi väl blev utmanade.

För Västerås skulle kvittera innan paus, på ett slumpmål av Christoffer Fagerström från distans i 42a min och där Henrik Karlström helt klart var skymd. Coach-Micke i VSK tog en timeout i 33e min när han tyckte att VSK spelade med huvudet under armen de få gånger man hade bollen och efter timeouten försökte även VSK vårda boll mer när man hade den och det förändrade matchbilden. 1-1 i paus var givetvis VSK mest glada över och Byn hade liksom inte “fått nåt med” av sitt stora bollinnehav då kryss så långt var klart i underkant för Byn.

Andra halvlek fick en helt annan matchbild där ett mycket mer bestämt VSK kom ut till spel. Hemmalaget var klart bäst i upptakten även om Byn och Rasmus Skarps hade ett avslut som slickade stolpen i 47e min där Kjellsson hade varit helt chanslös om den gått innanför stolpen. Mål Byn där och tja, kanske (?). Istället jobbade VSK ihop till ett rättvist 2-1 mål i 53e min när Jesper Hermansson i typ ett 3e läge efter hörna forcerade in ledningsbollen. Lite typiskt VSK-mål som alltid är heta i offensivt straffområde och där skiljer sig SAIK och VSK väldigt mycket.

Så det blev underläge och jaktläge för Byn för första gången på väldigt länge, en ny situation att hantera och som vi inte fixade får vi väl säga. Vi hade ett jätteläge till kvittering i 63e min på en omställning efter VSK-hörna som till slut gav friläge för Samuli Helavuori men som Henrik Kjellsson parerade till hörna, en mycket viktig räddning. Bara två min senare 3-1 till VSK istället på ett konstmål av Christoffer Fagerström som med ryggen mot mål både tog ner och drog dit bollen. Inget 2-2 i 63e och istället 3-1 i 65e, sånt som VSK fick med sig ikväll men som man också jobbade sig till över tid.

Lite blev det där 3-1 målet matchavgörande för även om Byn tog timeout direkt efter och sen försökte en del så var det hela tiden farligare när VSK anföll resten av matchen. Den definitiva spiken kom när Joel Engström gjorde 4-1 efter 83e min när han pilade igenom Byns vänsterförsvar och satte bollen högt bakom en tappert kämpande Henke Karlström som var bäst i Byn ikväll. Fagerström avslutade sen med att fullborda ett hattrick fram till 5-1 och kanske kan det här vara Fagerströms matchserie (?). Fager har väl knappt vunnit något i hela sin karriär men har en vinst i att ha blivit pappa för första gången för någon månad sen och det kan i sig få saker att släppa från axlarna kan jag gissa. Då finns det något som är viktigare än idrotten vilket kan ge en mer avslappnad i det här fallet Fagerström och det får vi verkligen se upp med för spela bandy i sina bästa stunder, det kan Fager.

Vi får åka hem och analysera och att analyseringen redan är igång från ledarstaben det kan jag lova er. Det är absolut ingen omöjlighet att vända det här men vi måste med största sannolikhet vinna hemma på tisdag för att göra det. Så då måste vi också vara på plats och stötta laget så jobbar ni t.e.x kvällsskift så är det läge att ta ut ev komp-tid eller semester på tisdagkväll för att stötta laget. Farmers gjorde ett formidabelt jobb även ikväll och vann ju läktarmatchen klart över 90 min även om VSK:s supportrar, som sjunger när man leder, också kom igång i andra halvlek.

Brukar börja med laguppställningar men glömde så tar det här då. Christian Mickelsson var åter i Byns lag ikväll på Jimi Heinonens bekostnad. Ett för mig överraskande beslut efter Jimis insatser mot SAIK men som jag sa åt nån på plats att jag ser ju aldrig träningar m.m. så det kan säkert finnas skäl till ändringen. Samtidigt kan det vara bra att ha hela truppen igång också om något händer och lite hände ju redan i den här matchen när Tommi Määttä inte kom ut till spel i andra halvlek, sjukdom anledningen jag har hört.

Vi accepterar den här förlusten, inser att vi möter ett helt annat motstånd än i kvarten och åker hem och borrar ner oss för att ge VSK en jäkla match hemma i Arenan på tisdag. Min känsla är att då ska VSK få vara bra för att vinna ännu en gång då tror jag Byn kommer sälja sig oerhört dyrt då med ett magiskt Farmers i ryggen.

MILJONKLUBBENs utfall efter Inför igår vet jag inte, ni får rapport på måndag om vi nådde “målet” på 450 000 kr innan avslag ikväll. Men kanske vi inte gjorde det då det blev förlust 😉 Vill ni fortsatt stötta så gör gärna det:

MILJONKLUBBEN (vår Framtidsfond):
Swish: 123 283 87 95
Bankgiro: 434-5500

Märk inbetalningen med MK om ni slantar in.

I kvällens andra semifinal körde Villa över Bollnäs fullständigt med 12-4 (6-1) inför 4033 personer. Christoffer Edlund 5 mål och inte nog med att Villa är tuffa att möta i öppet spel, ikväll drog man dessutom in fem hörnmål sammanlagt varav fyra mål på sina fem första hörnor fram till 5-0 efter dryga 20 min! DÅ är Villa oslagbara. Nya tag för Bollnäs hemma på måndag.

PÅMINNER!! I morgon SÖNDAG kl 15.00 spelar Edsbyns P19 en avgörande SM-kvartsfinal hemma mot Sirius kl 15.00. Sirius vann 4-3 hemma i torsdags, sammanlagt resultat efter två matcher räknas så seger med minst två mål behövs för Byn i morgon så ner och stötta!

Sen laddar vi för TISDAG! Kom ihåg att TILLSAMMANS är vi svårslagna, det visar vi på tisdag!

SM-SEMIFINAL 1:5
VÄSTERÅS-EDSBYN 5-1 (1-1)
Edsbyns mål: Teemu Määttä

Publik: 2427

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share