Målrikt och Edsbyseger på Zinken

En för säsongen lite annorlunda match, Byn gör SJU mål varav tre på hörnor samt vänder underläge i bägge halvlekarna och vinner till slut med 7-4 (3-2). Smolken är att Adam Gilljam skickade Oscar Wikblad i isen i slutskedet och hur det gick för Oscar vete tusan… Gilljam lär bli avstängd i alla fall, lär ju bli minimum tre matcher.

Jojomatch på Zinken ikväll och vi tar oss till slut segrande ur den genom två starka avslutningar i respektive halvlek. Början på halvlekarna kan vi däremot stryka ett streck över då vi förlorar första 15-20 min per halvlek med sammanlagt 4-0! Det finns också ett mönster i det hela då vi startar bägge halvlekarna sådär passivt som vi gjort i många matcher och ikväll blev vi straffade för det. Men kan ha överseende med det nu när vi vann till slut men det måste väl ändå vara något som bör analyseras i efterhand i gruppen tycker jag.

Edsbyn hade samma lag som senast och även ikväll var Mickel bara in på hörnor, spelade inget i övrigt. Har hört en version på anledning till det men låter Kuben o co svara på den frågan om den kommer upp. Istället som senast mycket speltid på Marius Åström och jag tycker i ett längre perspektiv att det är bra. Marius tar deff-jobbet på ett bra sätt, kom sen aldrig till några lägen offensivt kanske men det var också bara andra riktiga matchen han spelade så det kommer. Vi hamnade som sagt i underläge 2-0 redan efter 17 min, först en blunder och bolltapp av Jocke Svensk till 1-0 och sen en hörnretur i mål av David Pizzoni till 2-0 efter 18 min.

Det var precis som det var en väckarklocka Byn behövde för sen blev det klart mer aktivitet både i deff-jobb och i offensiven från Byns sida. Byn klev högre och högre på Bajen och det betalade sig över tid då Bajen blev stressade och slog bort passningar och Byn fick ett kommando i matchen. Reducering till 2-1 genom Oscar Wikblad på Byns 3e hörna i 27e min var viktigt. Sen vände Byn på det hela under en lyckominut 38e/39e när först Rasmus Skarps samlade upp fallfrukt i straffområdet efter en Per Hellmyrs attack och från fel håll (vänster) drog dit sköna 2-2. Byn heta här både i spel och målgörande och även 2-3 kom omgående. Teemu Määttä, ofta i händelsernas centrum ikväll, frispelade Samuli Helavuori med ett läckert instick och fri med Viktor Birgersson gav Samuli Byn ledningen. Här hade vi lite flyt för mellan målen så nätade sånär Bajen när Isac Karlsson sköt ur snäv vinkel och bollen smet under Henke men Edsbyförsvarare kom till undsättning innan mållinjen och startade också direkt anfallet som gav Byn 3-2. Flyt gör man sig förtjänt av, ännu ett bevis här när hårt slit i 20 min efter Bajens 2-0 gav Byn medstuds i den här delen av matchen.

Resultatet stod sig till paus och det var ju definitivt taget efter 2-0 underläge mitt i halvleken. Nu fortsätter Byn med samma taktik i andra var väl det man tänkte men nej, då blev det en återgång till den försiktiga upptakten som i första halvlek, inte riktigt lika passivt kanske men nåt åt det hållet. Straffade igen när Bajen vände till 4-3 efter kvittering på hörnretur och 4-3 genom Isac Karlsson som nu hade lite flyt istället när Henke sånär räddade men bollen rann in i mål, då var 59 min spelat. Ca två minuter efter tog Byn en lyckosam timeout och ett “nytt Byn” tog sig an sista halvtimmen och nu var hårt jobb och skridskoåkning högst upp på agendan igen. Åter skulle det ge resultat och det började med att Teemu Määttä gjorde ett konstmål när han delvis trixande på tennis tog sig fram till avslutsläge och även avslutet på tennis till 4-4 bakom Birgersson, tid 65 min. Snyggt Teemu!

Sen gjorde här Henke Karlström några vassa parader
 när Isac Karlsson två gånger om avlossade ur bra lägen men Henke räddade båda, mycket viktiga parader, detta i 68e och 71a min. Klockan tickade över 80 min och man började ställa in sig på en nagelbitare men så fixade Teemu en hörna i 81a min och då klev Martin Frid in i handlingen och drog dit vänsterhörnan som ett smäck i Birgerssons högra kryss, HELT otagbart och 5-4 Byn. Segervittring och luften gick lite ur Bajen som absolut behövde vinna matchen. Det skulle gå vägen för i 88e min gled Mickelsson in när det åter var dags för vänsterhörna och han pricksköt 6-4 Byn på den. Byns 3e hörnmål ikväll, ska det äntligen lossna nu när slutspelet närmar sig (?). Häftigt och ack så viktigt isåfall! Ted Hedell fick mycket välförtjänt avsluta målskyttet det sista som hände när han och Jimi Heinonen tog vara på en omställning och gjorde 7-4 för Byn det sista som hände.

Strax före där var händelsen när Adam Gilljam kom åkande snett bakifrån mot bollförande Oscar Wikblad och med axeln träffade Oscar i ansiktet vad det såg ut. Oscar blev kvar på isen ganska länge innan han reste sig och för hyfsat egen maskin tog sig till avbytarbåset. Gilljam fick 10 min men åker ju med garanti dit på minst tre matchers avstängning i efterhand. Det viktiga är dock hur det gick med Oscar? Svåranalyserat men jag har en klump i magen, det kändes inte bra det där. Håller tummarna! Utgången där det blir nog i stort sett avgörande för Byns fortsatta framfart. Utan Oscar tappar vi oerhört med kraft och dessutom är Oscar på väg in i form, även det lagom till slutpelet. Så vore så jäkla typiskt om det är en hjärnskakning.

Edsbyns insats ikväll av blandad karaktär men ändå mest positivt såklart. Vi gör framförallt sju mål framåt och gör tre hörnmål på åtta hörnor. Det var oerhört värdefullt! Nu visar vi att vi kan vinna matcher på olika sätt också och vi vinner på att vi till slut vågar ikväll och det är också bra att ha med sig. Har vi Oscar i fortsatt spelbart skick så kliver Byn in i slutspelet i ett riktigt mysläge och som Per Hellmyrs betonade i intervjun efter matchen att slår vi inte ur underläge nu så vet inte jag typ! Myran kändes väldigt trygg med att Byn kommer att vara riktigt bra i ett slutspel och den tryggheten var skön att höra. Efter kvällens resultat är vi också i stort sett klar att bli topp-6, vi måste förlora hemma mot Gripen annars samt att Motala ska slå Västerås och dessutom ta in åtta mål på Byn. Vetlanda-Broberg möts i sista så där det delas det ju ut två poäng så bägge dom kan inte passera Byn än om Byn förlorar.

Det var också rätt mycket rödblått på läktarplats så där fullföljde alla “bybor i huvudstaden” sitt uppdrag och det var kul att se och säkert en injektion för laget att se också. Tack för det allihop, viktigt!

Omgången i övrigt: Det vart väl idel favoritsegrar ikväll till slut. SAIK hade problem att brotta ner Vänersborg och ledde en gång i matchen och det var med 5-4 som det blev. Tre hörnmål SAIK tror jag det var. Därmed är SAIK 4a med 1p mer än Byn och med bättre målskillnad. Enda chansen att vi ska kunna passera SAIK är att dom förlorar sista hemma mot Villa och vi slår Gripen. Hur motiverad är Villa tro? Nöjd med ett kryss och fortsatt obesegrad samt att SAIK vid kryss är klar topp-4? Luktar det! Sirius blev klar för åttondel men hade problem med Frillesås men vann 4-2, avgjorde sent. Både Gripen (3-5 mot Bollnäs) och Vbg förlorade så en av dom kvalar, avgörs i Hälsingland på fredag då Vbg möter Bollnäs borta och vi möter Gripen. Broberg tog en viktig seger 4-1 mot Motala och spelar en avgörande match borta mot Vetlanda på fredag om en topp-6 placering. Vinnaren kommer topp-6, förloraren till åttondelsfinal. Vid kryss kan Motala smita förbi båda.

Fick precis ett sms om att Oscar mår efter omständigheterna rätt ok, smällen tog mest på käke/haka och förhoppningvis ingen hjärnskakning lyder rapporten. Håll alla tummar för att det är så!

SPELARBETYG:
+++ Ted Hedell
++ Teemu Määttä
+ Samuli Helavuori

HAMMARBY-EDSBYN 4-7 (2-3)
Edsbyns mål: Oscar Wikblad, Rasmus Skarps, Samuli Helavuori, Teemu Määttä, Martin Frid, Christian Mickelsson, Ted Hedell

Publik: 2012

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share