Skön och viktig Edsbyseger!

Vi tar små, små steg mot både slutspel och slutspelsform. Ikväll en oerhört viktig seger mot Broberg i en målfattig men väldigt spännande match som Byn vann med 2-1 (1-1). Helt klart slutspelsstuk över tillställningen och kanske just därför Byn vann (?).

Det här var betydelsefullt! Förlust ikväll och Byn hade kunnat förbereda sig på åttondelsfinalspel för att ta sig till det “riktiga” slutspelet. Med kvällens två poäng ser tabelläget bättre ut även om det fortsatt är ett getingbo utan dess like främst från plats 4 (SAIK 23p) till plats 8 (Bajen 20p). Edsbyn just nu 6a med 22p och det väntar en jäkla holmgång på Zinken nu kommande tisdag så har ni möjlighet att haka på Farmers dit så gör det! Å ni bybor i huvudstaden, ni ser till att ta er dit = väldigt viktig match för resten av säsongen.

Det var en otroligt spännande match vi fick uppleva där framförallt första halvlek var fartfylld. Lagen drabbades av varsitt sent “återbud” där Martin Söderberg i Broberg var på toaletten när matchen startade. Kom in i matchen i ca 20 min mitt i första halvlek men försvann sen igen och återkom inte. I Byn var Christian Mickelsson bara in på offensiva hörnor, tror inte det var tanken från början så hängig tänker jag. Det gjorde att Marius Åström fick lika mycket speltid som övriga forwards och Marius gjorde det minst lika bra som Mickel brukar göra det tycker jag (t.o.m. lite bättre enligt mig) så hamnar vi i en valsituation där framöver så spelar Marius i min värld. Såna gånger måste den yngre gå först men vi kanske inte ens ställs inför det heller.

En otroligt fartfylld upptakt var det som höll i sig i alla fall första halvtimmen. Bägge lag verkade vilja hålla tempot uppe och i den delen av matchen kändes nästan Broberg lite hetare än Byn. Sen under resans gång mattades Broberg medan Byn hade en jämnare kurva matchen igenom och vann väl till slut lite matchen på det. Som vanligt får Byn inga mål gratis utan vi slita för dom så därför inte överraskande att Oscar Wikblads kanon i 4e min satt klockrent i ribban och inte under densamma. Såsom Robin Öhrlunds hörnkanon gjorde i 9e min när han gav Broberg ledningen med 0-1, det var en jäkla smäll i nättaket ovanför Henke Karlström.

Det haglade inte målchanser i den här matchen men man fick hela tiden “vara redo” för tempot i matchen inbjöd till att saker skulle kunna hända. Broberg lite mer bestämda i sin offensiv i första halvtimmen medan Byn värderade mer innan man gick, som vanligt både på gott och ont. Ju mer självförtroendet byggs upp hos Byn så tror jag också Byn kommer våga utmana mer och klarar vi av att lägga till även det när vi närmar oss slutspel så kan Byn helt klart bli en dark horse där. Om vi tar oss dit. Ikväll är ju främst defensiven väldigt stabil och det är ju ändå A när man möter bättre lag. Det var tack vare den vi slog ut AIK i semifinal förra säsongen så fungerar den även i årets eventuella slutspel så har vi en stabil grund att stå på där.

Precis innan paussignal så lyckades Byn genom Mattias Larsson trycka dit 1-1 bakom Max Bergström i Brobergskassen som likt Henke var stabilt bra hela matchen. Oscar Wikblad kom runt på vänster och skickade in bollen mot ca straffpunkten och där mötte en Taggen på utflykt upp och drog på ett och kvitteringen var ett faktum. Ett väldigt viktigt mål, nästan lite som ett segermål i betydelse när vi summerade så småningom.

Andra halvlek och här satte Byn högsta fart direkt, som Byn ibland gör när man har avslaget i halvleken. Det gjorde att vi hamnade på offensiv planhalva och där stökade sen Broberg till det så Byn vann boll och skapade ett i stort sett friläge för Rasmus Skarps innan minuten gått men Max parerade även den. Starten på halvleken satte ändå lite Edsbyprägel på densamma och vi “kan väl ta med oss det” från den här matchen då att det ofta blir ett positivt utfall när vi vågar trycka i offensiven istället för att inleda passivt och avvaktande. Vi fick ett kommando här och lite effekten av det var också anledningen till att Byn kunde göra 2-1 i 49e min när Samuli Helavuori vek upp mitt i banan som han är så bra på. Lämnade över till Ted Hedell som fick bollen när han hade farten uppe och sen blåste Ted ifrån Brobergs högerförsvar och in från vänster satte han bollen högt bakom Bergström som fick kapitulera. Oerhört skönt mål och tror många gillar att just Ted Hedell får göra mål och dessutom viktiga mål. Han sliter enormt i de flesta matcher, försvinner ibland i matcherna men sista tiden har han mer känts som ett hot över 90 min. Också bra när vi nu går in i säsongens slutskede.

Resten av matchen blev mest en pärs på läktarplats! Broberg behövde ju göra mål så lite mer attacktänk på dom men Byn var oerhört täta runt eget straffområde så det var mest skaffa hörnor som gällde för Broberg och det gjorde dom, hela 10st i andra halvlek! Men Byn stod emot och käkar hörnor det brukar “slutspels-Byn” vara bra på så kanske även det en indikation på den här matchens betydelse. Slank nåt igenom så tog Henke det, minns främst ett helvolleyavslut i 65e som Henke limmade och med ett snabbt utkast inte var långtifrån att friställa Marius dessutom. Med kvarten kvar också en svettig räddning på en styrning som nog kom från en Edsbyklubba som Henke tippade till hörna.

Men Byn hade också sina chanser att i stort sett stänga matchen, Oscar Wikblad med jätteläge i 67e efter en rörig situation före men skott rakt på Max och sent i matchen även friläge in från vänster för Jocke Svensk som Max parerade. På tilläggstid (4,5 min) tre Brobergshörnor och på sista så vågade man knappt titta med vetskapen hur viktig två poäng i den här matchen var. Men det gick vägen och det var “armar och klubbor upp mot skyn” från Edsbyspelarna när domare Ulrik Bergman blåste slutsignal och det var ett härligt avslut på en härlig bandymatch fast den blev målsnål.

Sammanfattningsvis så är väl Byn och Broberg 
två helt jämna lag för dagen. Broberg tappade givetvis kraft i offensiven med Söderbergs frånvaro så det märktes absolut mer än att Byn saknade Mickel för det fanns det mer täckning för då Marius istället fick spela fullt ut. Kan vara en sån liten detalj som avgör, sånt får vi aldrig svar på. Som matchen nu utvecklade sig tyckerjag ändå Byn vinner rättvist över 90 min. Den enda halvtimme det kanske var övervikt Broberg var den första isåfall, övriga två halvtimmar är Byn lite bättre. I Broberg blev Robin Öhrlund lite ensam drivande av deras offensiv så även om han var bra hade han behövt fler i sin omgivning som var detsamma. Jonas Engström var inte med som fw men det kanske har med konkurrenssituationen att göra då Broberg väl har tre seniorer för mycket om alla är frisk (?). Max Bergström och Robin Öhrlund bäst i Broberg, gillar även Anders Erikanders, nu vänsterhalv vilket jag inte visste.

I Byn är helt klart Per Hellmyrs på väg mot slutspelsform.
 Nu kommer Myran mer i dom där bågarna/åkningarna mitt i banan och då är han som bäst och som mest svårläst för motståndarna. Hoppas inte det här bara är en tillfällig formtopp för Myran nu för fortsätter den kurvan peka uppåt, jadå kan det bli kul när sista kapitlet av den här säsongen ska skrivas. Än så länge är vi dock bara på näst sista kapitlet men innehållet där börjar också bli alltmer positivt så det är nästan så jag själv också börjar längtas att läsa sista kapitlet för säsongen! 😉

Byns defensiv har jag redan berömt. 
Den börjar längst fram i banan och det jobbet görs också mycket bättre nu än för ca 3v sen och även där gjorde Marius ett bra jobb. Jimi Heinonen ska också vara därframme och vara “irriterande” istället för att spela på mittfältet samt att Skarps också ryckt upp sig i det jobbet och dessutom tog ett hemjobb i bästa Jonas Edlingstil i 90e min som lovade mera! Gör man det jobbet så får man också belöning i form av mål framåt i ett längre perspektiv, jag LOVAR!

Nu lär man väl bli på halvskapligt humör i helgen då antar jag, det brukar bli så när fredagarna ger 2p i tabellen. Så vi njuter i helgen, sen framåt söndagkväll kan vi börja fundera på Bajen borta! Å vill ni ser mer bandy i helgen så spelas bl.a. dessa matcher i Arenan:

Lördag 14.00: U17 Edsbyn-Helenelund/Hammarby
Söndag 12.30: Dam Edsbyn-Söråker
Söndag 15.00: U19 Edsbyn-Sirius

Omgången i övrigt: Det blev ungefär som alla trodde ikväll, Bollnäs vann 4-3 mot Sirius efter lite besvär. Frillesås-Villa 5-8, Sandviken-Gripen 6-2 och Vetlanda-Västerås 3-7 var väl helt enligt manus. Kanske lite överraskande att Motala vann med 4-2 mot Hammarby hemma. Nu överraskande, för 2v sen ett väntat resultat. Dramat fortsätter på tisdag!

SPELARBETYG:
+++ Per Hellmyrs
++ Ted Hedell
+ Henrik Karlström

BERÖM också till TVÅ bra klackar som höll igång i stort sett i 90 min bägge två. Det är sån här inramning man önskar att det alltid skulle vara. Å som sagt, Farmers vill ha iväg en buss till Zinken på tisdag, haka på den som kan!

EDSBYN-BROBERG 2-1 (1-1)
Edsbyns mål: Mattias Larsson, Ted Hedell
Publik: 1349

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share