Vetlanda vann mot Byn igen


Efter första halvlek kändes det som Byn hittat tillbaka, en klart bra halvlek och ledning 2-1 i underkant. Trots det får Byn åka hem utan poäng efter en tafatt andra halvlek där ett piggt Vetlanda vänder till seger 4-2. Grubblerierna fortsätter!

Gåtan Edsbyn! Vem har lösningen på den? Inte jag i alla fall. En första halvlek där det fanns mycket positivt och den får vi inte glömma i besvikelsen. Skulle vilja säga att det är en av Byns fem bästa halvlekar i serien, kanske bättre än så. Så nånstans finns det och därför blir det nästan än mer chockartat att se Byns andra halvlek som inte är en prestation ens i närheten av första halvlek. Så efter att ha känt att 2-1 Byn i paus var klart i underkant så vinner ju Vetlanda till slut rättvist då dom gör en jämnare prestation över 90 min. Samt att Vetlanda gör mål när lägena dyker upp vilket Byn inte gör för dagen och vi har förlorat många poäng på det nu.

Jonas Edling blev ju rubrikernas man då han gjorde något av en minicomeback idag då Byn saknade både Jimi Heinonen och Mattias Larsson av seniorerna. När dessutom Marius Åström behöver mer tid på sig innan han är redo så blev kontentan av det hela att Edling fick kliva in. Jonas gjorde det med den äran tycker jag och jag kände bara efter första halvlek idag att om det blir bara det här gästspelet av Edling så kommer han att saknas faktiskt! Edling gjorde viktiga 2-1 efter ett fint lyft av Teemu Määttä och ur friläge var Jonas klinisk. Men framförallt så såg man redan i den halvleken att vi saknat Jonas i defensiven där han jobbade hårt längst därframme och dessutom hade han i alla fall två hemjobb från offensivt straffomåde till Byns egna straffområde. Sånt sitter i ryggmärgen på Edling att det defensiva arbetet ska göras även som fw, något som är lite unikt för just Jonas men som borde ha donerats vidare till övriga fw i Byn.

För att summera första halvlek så började Byn helt ok men åkte på ett snöpligt 1-0 i baken efter 6 min där det var misstänkt hög klubba på målgörare Emil Fedorov. Edsbyn hanterade ändå det bra och ju längre halvleken fortlöpte desto starkare såg Byn ut och redan i 10e min kom också kvitteringen på hörna när Vadim vispade in returen efter skott av Rasmus Skarps först. Det var Byns 3e hörna så långt, Edling fick prova på dom två första utan att pricka målet. Edling hittade dock målet i 24e min när han gav Byn ledningen som jag redan skrivit om.

Sista 15-20 min sen riktigt bra av Byn och där var delaktigheten stor hos Byn och man började se sådär härligt tunga ut som Byn brukar göra när man är som bäst. Byn skapade också ett par bra lägen där Ted Hedell hade det bästa när han stormade in från höger och hade det varit Vetlanda som fått det läget så hade det varit mål. Även Oscar Wikblad hade ett avslut tätt utanför men framförallt så var Byn spelmässigt BRA och just där och då när vi gick till pausvila hade jag väldigt svårt att se hur Byn skulle kunna förlora den här matchen.

Men i andra halvlek fick vi se ett helt annat Edsbyn mot det som avslutade första. Mer passivt och sämre aktivtitet på icke bollförande spelare och det landade till slut i alldeles för mycket enmans-bandy från Byns sida och då blev vi hårt straffade. För Vetlanda var kliniska när lägena dök upp och tyvärr så var det Byn som lite bjöd på både 2-2 och 3-2. Först felpass på mittplan, August Ljung tog hand om bollen och avancerade på egen hand fram till straffområdets utkant och avslutade lågt bakom Löfström. Detta efter 62 min och Vetlanda var inbjudna i matchen. Dock hade Byn före det 2-3 bra lägen att gå ifrån men vi träffar ju många gånger inte ens mål när lägena dyker upp, just här var Oscar Wikblad syndabocken.

Här svängde matchen över i Vetlandafavör och sista halvtimmen gjorde inte Byn många rätt tyvärr. Byns spel från första halvleks sista del var som bortblåst och allt Byn försökte sig på blev väldigt spretigt och det handlade oftast om försök en och en vilket Vetlanda enkelt avväpnade. I 73e min nästa misstag när Vadim körde fast sig på mittplan, tappade boll och snabb omställning och pang så satt 3-2 Vetlanda i nättaket bakom Löfström. Om vi har dåliga avslut så kan vi i alla fall inte anklaga Vetlanda för det, där är det raka motsatsen och avslutet här av Emil Fedorov var väl matchens prestation. Vetlanda närmast kliniska när lägena dök upp fram hit.

Edsbyns “forcering” som nämnts spretig och det närmaste vi kom ett 3e mål var på en hörna i 77e min. Vet inte vad som hände där men Byn jublade endera för mål eller för felaktig räddning på mållinjen av Vetlanda. Just nu känns det som det kvittar men får vi 3-3 där så blir det ju ändå ett annat avslut på matchen. Sista kvarten skapar vi inget hett läge och det var väl också lite signifikativt för Byns andra halvlek i helhet, i alla fall sista halvtimmen. Vetlanda kunde också göra 4-2, hängde inte riktigt med på upphovet där men avslutet ur högerläge av August Klang satt i alla fall klockrent bakom Löfström.

Mot slutet åkte Byn på hörna på hörna emot sig när vi hade behövt dom med oss och ska vi leta något positivt så har vi väl i alla fall inte släppt in något hörnmål bakåt efter Svensk återkomst. Men sista halvtimmen på tok för dålig av Byn och det blir ju den man kommer ihåg direkt efter match. Poängen är ju också så otroligt viktiga i den här jämna tabellen så fortsätter det så här törs man snart kolla på tabellen känns det som.

Förut så var ju Byns andra halvlekar ett adelsmärke och främst sista 20 min var vi tunga att stå emot. Dom andra halvlekarna finns ju inte den här säsongen utan hur är statistiken i andra halvlek för Byn hittills, nån som kollat det? Idag blir vi nollade och det har vi blivit två gånger om mot Bollnäs också minns jag i alla fall. Det här är ju märkligt faktiskt och det bör ju vara något som gnager också i laget. Är ju fritt för egna spekulationer vad det beror på!

Orkar inte fundera så mycket mer just nu utan vi får ÄNNU en gång “bryta ihop och komma igen”. Det är jobbigt
att göra det när det blir så här många gånger men hoppet är ju ändå det sista som överger en och jag tänker ändå försöka ta med mig första halvlek från den här matchen. Kan vi prestera så över 90 min så kan det här vända till något positivt men än så länge är det ändå långt borta är känslan.

Sen får vi inte glömma att berömma Vetlanda heller. Idag utan sin stjärna Jocke Andersson och spelade då lite mer “passivt” men till slut fick man också in Byn i det spelet och då vägde det här över till hemmalaget. Där sprudlar det av självförtroende och jag minns absolut inte när Vetlanda var så här bra över så här långt tid senast. Minst 10 år sen måste det vara. Så där ska ju Vetlanda bara rida vidare på det och fortsatt inte fundera så mycket, då vinner man ännu fler matcher.

SPELARBETYG:
+++ Tommi Määttä
++ Samuli Helavuori
+ Jonas Edling

Nästa match: Sirius hemma på tisdag. Känns som vi MÅSTE vinna den!

VETLANDA-EDSBYN 4-2 (1-2)
Edsbyns mål: Vadim Arkhipkin, Jonas Edling

/Håkan Brindholm

share