Inför: Edsbyn-Sirius

Ny poängjakt i morgon då Sirius gästar oss. Ett Sirius som haft en tuff start på serien men som nu är på banan igen och har vunnit fyra av dom fem senaste. Tuff match men Byn är favoriter och ska så vara.Det strular titt som tätt den här säsongen för Byn och vi hittar inte riktigt det vägvinnande spelet som vi ändå tror finns nånstans. Nu blev det förlust igen senast och då mot Vetlanda efter en klart bra första halvlek men en lika klart dålig andra halvlek. Upp till var och en vilken halvlek man väljer att minnas, jag väljer den första. Dock är ju andra halvlek den färskaste och den som avgör matchen så givetvis är det den som hamnar i fokus ändå efteråt.
Mycket av att Byn inte får till det över 90 min sitter just nu i huvudet. Sånt är ju ofrånkomligt att det blir så bland både spelare och ledare när det går emot och då blir även supportrarna oroliga såklart. “Tipsen” hur Byn inte ska göra i matcherna är många just nu men kan väl sammanfattas med: Vänd inte hem, åk inte “in i skiten”, spela inte en och en. Tipsen på hur man istället ska göra är det färre av. Till det ska vi också lägga att vi är väldigt bortskämda med framgångar och har lite svårt att hantera sånt här. Skulle säsongen vara slut nu så skulle besvikelsen vara stor hos alla, även mig. Samtidigt har vi vunnit FYRA SM-Guld dom sex senaste säsongerna utan att vi varit favorit NÅN GÅNG så lite motgång borde vi också kunna svälja kan jag tycka.
Dessutom är det långt kvar av säsongen och hur det än är så ligger vi ändå 6a i detta getingbo till tabell med en match mindre spelad än lagen framför oss och vinner vi den så ligger vi på 4e plats. Så även om det inte rullat på “som det brukar göra” så kan det här bli bra i slutänden om vi TILLSAMMANS hjälps åt att FÖRST jobba fram en 90 minuters bra insats och sen ta det vidare därifrån. Vi supportrar behövs ju mer än någonsin NU så är det nån gång man ska välja att se matchen live istället för hemma från soffan så är det ju en sån här gång som i morgonkväll. Det är lätt att stötta i medvind, fredagkväll och med nån stänkare innan för västen. Desto svårare i motvind men stöttar man inte i motvind så blir det sällan medvind igen sen heller. Så 1000-strecket i publiksiffra passerar vi i morgon OM vi har supportrar som står upp även när det blåser motvind.
Sirius hade en eländig start på serien och hade 3p efter 10 omgångar! Då blåste det verkligen motvind i Uppsala, nästan storm skulle jag tro. Men Sirius och Västra Sidan har tagit sig igenom det och har nu på dom fem senaste matcherna vunnit fyra och nu närmar man sig vindstilla och bara överkroppar igen även om man inte riktigt är där än. Laget vill till det SM-slutspel man var tippad att gå till och nog lär man ta sig till minst åttondel innan det är klart. Topp-6 känns tuffare och för att nå dit skulle det nog t.ex. behövas en seger i morgon. Det i sig känns säkert inte alls omöjligt med den senaste veckornas resultat i minnet men förhoppningen är att Byn sätter ner foten och stoppar det i morgon. Det är nästan lite slutspelsstuk över morgondagens match, hoppas ni känner det bybor och tar er ner på Ön!
Sirius har en bred trupp och har vad jag förstår TRE seniorer för mycket om alla är friska. Detta efter att Tobias Nyberg och Jimmy Jansson anslutit från AIK under resans gång. Säkert svårhanterat för tränartrojkan och jag vet inte riktigt vad man har för filosofi, att turas om att vila eller att bästa laget spelar alltid (?). Senast vilade både Matteus och William Liw samt Oscar Qvist där den sistnämnda gjort det i många matcher nu om jag minns rätt. Återstår att se hur laget formeras i morgon, nog hoppas vi allt på lite Liw i Sirius i morgon i alla fall. Vi kan detta Sirius rätt bra efter kvartsfinalholmgången ifjol med profiler som mv Anton Andersson, Ted Bergström Heramb, Nils Bergström och den lite egna favoriten nr 6 David Thorén (tillbaka efter långtidsskada senast) i spetsen. Lägg därtill främst nyförvärvet Tobias Nyberg som ju håller världsklass bra dagar.
Vi höll ju nästan på att trilla dit i kvarten ifjol men redde ut det och vann till slut SM-Guld! Kanske bara det en liten påminnelse om att allt inte alltid går på räls men att det kan bli ett bra slut på sagan/resan ändå när sista kapitlet skrivs. Vi kanske stökar av det “sämre kapitlet” tidigare den här säsongen och hittar toppformen lagom till SM-slutspelet istället (?). HJÄLPS VI BARA ÅT så absolut klart möjligt! Det som löste matchserien ifjol till slut var att Byn började kliva upp högt på Sirius sent i match 4 och sen i den avgörande 5e kvarten. Lite var det också receptet när Byn vann med 4-1 på Studan i 3e omg av serien den här säsongen så det är väl en taktik vi borde använda oss av även i morgon.
En sån taktik kräver dock ett “Edling-hårt” jobb från samtliga i främst frontlinjen. Är vi redo för det isåfall? Det kan man väl möjligtvis ställa sig lite frågande till och lite skrämmande var det faktiskt att se i lördags när Jonas Edling var med och var normalbra i både deff-jobb och i offensiven. Man insåg då att det där deff-jobbet längst fram bland fw har vi inte på alls samma sätt den här säsongen och jag kan med garanti säga att det varit en viktig ingrediens i Byns framgångsrecept genom åren. Kan vi nå samma framgångar även utan det jobbet? Tveksamt tror jag. Så på så vis faktiskt lite passande att den här matchen kommer just nu kan jag känna för om Byn väljer att kliva högt i morgon så får vi då se om alla lägger ner sig och tar det “jobbet för laget”. Det MÅSTE alla göra. Annars finns ju Edling i kulisserna.
Läste en intervju med Oscar Wikblad på Bandypuls på e.m. också. Givetvis är Oscar frustrerad över att Byn måste jobba så hårt för varje mål framåt. Det blir mycket grubblande och tänkande erkände Oscar. Den frustrationen ser ju vi på sidan också och det vi kan göra där för att hjälpa till är ju att fortsätta stötta och det laget kan göra är att fortsätta jobba ÄNNU hårdare. Jag tror ju ett stenhårt defensivt jobb från varje individ kan få med sig utdelning offensivt också, då gör man sig mer förtjänt av utdelning framåt. Fuskar vi med deff-jobbet så förtjänar vi inte heller framgången. Så tror jag Jonas Edling alltid resonerat! Så Byn: Kom ut och visa HJÄRTA i morgon och sälj er oerhört dyrt. Vi behöver inte vinna snyggt som läget är just nu men vi behöver fan vinna!
Det är fyra matcher till i morgon plus att Frillesås-Bollnäs spelar på onsdag. Övriga matcher i morgon är: Hammarby-Västerås, Motala-Sandviken, Villa-Gripen och Vänersborg-Broberg. Jag tror alla V-lagen plus Sandviken vinner dom matcherna. Hammarby känns inte som ett slutspelslag i långa loppet, det är för många så kallade stjärnor där som underpresterar. Gilljam, Sundin och Pizzoni ska ju bära det laget men levererar inte på den nivå man kan kräva av dom. VSK vinner mot alla lag utom dom tippade topplagen har det hetat men kanske man klivit över ännu en tröskel nu efter segrar mot Byn och SAIK på kort tid. Finallagen just nu är ju VIlla-VSK. Om det vore final i mitten januari. Men det är det inte.
Sandviken är likt Byn väldigt ojämna i sina prestationer. Hade ju hittat tillbaka till nåt före jul trodde jag men efter jul har SAIK förlorat fyra av fem. Motala har haft lite marginaler emot på slutet, såna man hade med sig tidigare på säsongen. Viktig match för topp-6 det här och jag tror SAIK tar den. Broberg är favoriter borta mot Vbg men magkänslan säger att Vbg tar den. Eller ska Broberg ta sin första bortaseger här? Tvivlar, tror Vbg är beredd att offra mer än Broberg för 2p här.
DÅ STÖTTAR VI BYN! Vill vi ha en möjlighet till trevligt avslut på säsongen så måste vi HJÄLPAS ÅT för att ta oss dit. Tänk vad mycket roligare också OM vi tar oss till ett trevligt avslut och har fixat det TILLSAMMANS! Jag tror också det är enda sättet så svik inte nu!
Kan du av någon anledning absolut inte närvara på Ön i morgon så visa då gärna ditt stöd via en STÖDENTRÉ på 50 kr till BANDYPENGEN = Swish 123 018 0778. Men kan DU vara på plats i morgon så var det = VIKTIGT NU!
/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share