Inför: Vetlanda borta

Efter en veckas vila är det åter dags för match igen för Byn och det borta mot seriens formlag tillsammans med Villa Lidköping, nämligen Vetlanda. Edsbyn har behövt vilan för att friskna på och hoppas kunna utmana Vetlanda.

Hemmalaget kommer till match med sex raka utan förlust, fem raka segrar följt av kryss igår borta mot Motala. Kan väl inte ha hänt sen Jonas Claessons dagar?! Bägge lag står på 17p (Byn en match mindre spelad) och redan där förstår man hur viktig morgondagens match är. Edsbyn har väl blandat och gett lite nere i Vetlanda senaste säsongerna även om det oftast gått bra om minnet är med mig. Minns dock en förlust i slutsekunderna för nåt år sen och nån mer förlust har vi nog också även om Byn lär ha klar plusstatistik i Vetlanda senaste 8-10 åren.

Det vi främst minns, fast vi inte vill, är ju förlusten hemma mot Vetlanda före jul där Vetlanda vände 3-1 Byn till seger 5-3 sista 15-20 min. Det var ingen bra julklapp för oss men desto bättre för Vetlanda som växte av den och av bara farten vann alla tre matcherna i det tajta femdagarsschemat mellan jul och nyår. Segern 9-4 borta mot SAIK den som stack ut mest. Sen inledde Vetlanda sånär det nya året med förlust i Motala igår men med sitt självförtroende i laget så gav man aldrig upp vilket gav två sena mål och 5-5 till slut. Kändes säkert som ännu en seger.

Det finns främst många fartspelare i Vetlanda vilket vi fick se en del av i matchen före jul. Nu lär den vassaste av dom alla, Jocke Andersson, vara tveksamt startande i morgon vilket ju bör vara en fördel för oss. Problem med ryggen på Jocke. Samtidigt vill jag inte sitta och hoppas på det heller, är väl roligast när alla lag har alla tillgängliga, mest rättvist så. Man får beundra Vetlanda och dess tränarduo Sergei Infalin/Kent Edlund för det jobb man gjort med laget. Beundrar också Vetlandas ärlighet i reportagen om laget där ofta Kent är den som uttalar sig. Det är sällan det mörkas från Vetlanda om det är skador/sjukdomar i truppen utan man kör med öppna kort om sånt (när jag läst iaf) och på nåt vis så tycker jag alla kan vara ärlig med sånt när vi är i serielunken. Sen när det vankas SM-slutspel har jag mer förståelse för mörkningar. Men det är vad jag tycker, alla lag gör ju som man vill där.

Vetlanda-Kent har ju också varit ärlig/tydlig med att det kommer att dröja långt in på serien innan deras tänkta spel satt sig och han verkar ju ha full koll på läget där. Vetlanda hade en stökig försäsong med mycket skador/sjukdomar samt att Kent Edlund själv kom in sent förra säsongen med lite nya idéer sett utifrån sina bandyögon. Det tillsammans med Infalins syn på hur bandy ska spelas verkar nu börja bära frukt och det är väl från nu och framåt vi får se om Vetlanda “är så här bra” eller om det är en tillfällig formtopp. Jag själv har en förmåga att sällan tro på Vetlanda efter deras jojo-insatser under flera säsonger men även jag kanske får en knäpp på näsan här! Kent Edlund är för övrigt Christoffer Edlunds far för den som inte visste det.

Det ska bli intressant att se Edsbyn i morgon. Känns lite som en vägskälsmatch det här tycker jag. Vi kunde skönja en klar förbättring främst defensivt i dom tre matcherna mellan jul och nyår och när det inte riktigt stämmer som man vill så är det ju rätt att börja där, att få ihop defensiven. Jocke Svensk kom ju också tillbaka då och ni som läser här vet ju vad jag tycker om honom. Jag närmast avgudar honom! Givetvis hade det betydelse för Byns defensiv och Jocke inger också trygghet till övriga i laget, främst till dom defensiva pjäserna. Mot just Vetlanda hemma var ju inte Jocke med och då var det också flera gånger lite autobahn i Byns försvarsområde men där handlar det ju ändå inte om att Jocke hade stängt dom ytorna utan att det slarvas med defensivattityd och jobb högre upp i planen. Men enbart Jockes närvaro ger över hela planen en större skärpa i Byns defensiv och vi hoppas på samma effekt även i morgon.

Edsbyn saknade ju Martin Frid i alla dom tre senaste matcherna samt även Oscar Wikblad mot Vbg och VSK. Nu är bägge dom återställda och med på bussen mot Jönköping där Byn övernattar inatt. Istället är inte Jimi Heinonen med som ju fick två matchers avstängning efter en incident efter slutsignal mot VSK. Kommenterar inte den mer än att jag tycker det är för dåligt att hålla på med sånt. Hemma är också Mattias Larsson som vad jag förstår är sjukanmäld. Mv Oscar Löfström ska också vara tillgänglig igen men vem som står i mål i morgon vet jag inte och egentligen har det mindre betydelse också, jag litar fullt ut både på Henke och Oscar och inser att väldigt lite skiljer dom emellan.

En seger i morgon tror jag skulle betyda oerhört mycket på flera sätt. Mest för poängens och känslans skull såklart då skillnaden mellan 0p och 2p är större än vanligt i denna jämna tabell. Seger och vi får lite andrum och sedan har vi Sirius hemma på tisdag som väl också känns “möjlig”. För känslan vore det också bra då som det blivit nästan är en fjäder i hatten att åka ner till Vetlanda och vinna. Vid förlust så är vi riktigt jagad av lagen under oss just nu samt att Vetlanda passerar oss och då blir också matchen mot Sirius smått obehaglig då den isåfall kommer bli lite av “måste-match” för Byn.

Det är avslag kl 15.00 i vår match i morgon och samma avslagstid är det även på Sirius-Vänersborg och Motala-Gripen. Den förstnämnda mellan två lag som underpresterat sett till hela serien men som är lite på rätt spår nu även om Sirius förlorade i Sandviken igår. Viktig match och förloraren i morgon kan mycket väl vara ett kvallag senare på säsongen även om jag vill tro att bägge undviker det till slut. Motala hackar lite också just nu och Gripen slarvar väl bort en del poäng så viktigt även där även om jag är rätt säker på att Motala tar den.

Kl 17.00 spelas ytterligare tre matcher: Bollnäs-Hammarby, Broberg-Frillesås och Västerås-Sandviken. Känns som luften lite är på väg att gå ur Frillesås på nåt vis och bevisar man inte motsatsen ganska snart så är det nog kval som gäller för dom i mars. Broberg är väl lite av jojo-laget den här säsongen istället för Vetlanda och en sån här match ska man ju vinna. Bollnäs gjorde en bra match mot Villa igår även om man föll rätt klart till slut. Dom “växer” Bollnäs och blir ju nu ganska klara favoriter i en sån här match och om inte Hammarby gör en “överbra” insats så bör Bollnäs vinna här.

Tungviktsmötet i omgången är ju Västerås-Sandviken och det brukar bli bra matcher så känns väl som man väljer å se den efter Byns match. Hemmalaget brukar oftast vinna när dessa möts och det är väl fördel VSK sett till prestationer på slutet också. Samtidigt så vet man vad ett bra Sandviken är kapabla till och jag tror faktiskt SAIK har en högre högstanivå än VSK men klart tydligt också en lägre lägstanivå. Så det beror på “vilket” Sandviken som åker till Västerås i morgon. Ser att SAIK ger runt 3,00 i odds och det är i högsta laget tycker jag.

Då ser vi fram emot en lördagseftermiddag i bandyns tecken kombinerat med lite trav dessutom. Svårslaget sånt!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share