Inför: Edsbyn – Villa Lidköping

Fredagsbandy igen! Gillas! Mot för dagen sverigeettan Villa Lidköping. Gillas också! Vi får slå ur underläge vilket ibland brukar passa Byn väldigt bra även om det måste till en rejäl fullträff för att fälla just Villa. Intressant match!

Det vi står inför nu är kanske ett omöjligt uppdrag när det i almanackan står början av december och Villa är motståndare. Har det varit mars så har det varit mer 50/50 läge men nu är det nog minst 70/30 läge för Villa inför matchen. Samtidigt brukar Byn gilla såna här utmaningar och insatsen senast mot Vbg borta visade ändå på att vi förhoppningsvis varit ner i källaren och vänt och är på väg uppåt igen. Det är i källaren verkstan finns kanske?

Villa kör över allt så här långt, har vunnit sju av sju och ingen seger är med mindre än tre måls övervikt. Senast 11-3 borta mot Broberg där vi förlorade med 5-6. Så vi får ha måttligt stora förhoppningar inför morgondagen och ställa in oss på att det är en match där vi nog som sagt vinner max tre gånger av tio. I december. Samtidigt längtar man efter såna här matcher då man vet att man får se två väldigt bra bandylag gå upp mot varandra.

Villa stannade givetvis kvar i Hälsingland efter matchen i Söderhamn igår. Skulle träna där idag och därefter full laddning mot morgondagens match. Man är på turné utan Felix Pherson (barnafödande på gång, lycka till) men har manskap att fylla upp den luckan utan problem. Det är konkurrens om platserna i Villa och även dom har, som oss, en senior för mycket om alla är friska. Det “drabbade” nyförvärvet från Frillesås, Gustav Friman, i upptakten av serien och sen Alexander Karlgren när Friman sen fick spela. Bägge fick möjlighet att “gråta ut” i Bandypuls vilket dom gjorde och sånt sätter såklart en del press på tränare Johan Sixtensson. Hoppas inte Byn gör detsamma om den dagen kommer att alla är tillgängliga. Om den ens kommer (?).

Därefter har dock både Johan Löfstedt och Tim Persson varit borta av olika anledningar och nu när dom är tillbaka har då Felix förhinder så just nu är det ett icke-problem för Sixtensson. Villas lag kan vi bra så behöver inte fördjupa oss så mycket i dom men ni kan väl ändå slänga ett öga på tidigare nämnda nr 62 Gustav Friman och nr 66 Alexander Karlgren = framtidsspelare av stora mått båda två. Osäkert vem som vaktar kassen, Anton Johansson har gjort det två matcher i rad nu. Mot Vbg hette det att Jesper Thimfors hade känning men igår vet jag inte. Står varsin på denna turné kanske? Vi hoppas det för vi vill gärna att Thimfors alltid står mot oss.

Edsbyn hade rannsakat sig själva efter förra fredagen hemma mot Bollnäs där vi levererade seriens svagaste insats. Starkt gjort som tusan att sen åka ner till Vbg och vinna och det med både Svensk och Jeppe borta och det kan jag lova stärker Byn enormt inför morgondagen. Återstår att se om Jeppe Granqvist kryat på sig till dess men lät väl ändå halvpositivt i dagens intervju på Bandypuls. Jocke Svensk lär inte vara aktuell ännu.

Byn spelade ett lite lägre försvarsspel mot Vbg och lär nog köra på samma spår i morgon då vi får ställa in oss på att Villa har bollen mer än oss i matchen i morgon. Ibland blir sånt väldigt bra också om man lyckas skaffa sig bra omställningslägen och då verkligen “går för det”. Vi är bra på sån bandy när vi “har dagen” och vad är det som säger att det inte är den dagen i morgon? Vi har många spelare som passar bra i sånt spel, tänker främst på Oscar Wikblad, Vadim och Ted Hedell eller varför inte ångloket Martin Frid.

Ett oerhört glädjeämne senast var Oscar Wikblad som var sitt gamla jag igen efter en annars trög start på serien. Man inser när man ser Oscar göra såna prestationer att det är såna vi måste ha från honom för att kunna nå riktigt långt och vi får hoppas det blev en liten islossning och en självförtroendeboost för Oscar. Annars tycker jag Vadim Arkhipkin spelar en viktig roll i Byns spel med sin starka skridskoåkning och lite aviga aktioner vilket gör att motståndarna får slita. Så ju mer Vadim orkar köra första 70 min desto tröttare blir våra motståndare sista 20 min.

Byn har spelat en tredjedel av serien nu med våra åtta spelade matcher. Det har gett 11p så här långt och jag gjorde en koll vad det oftast behövs för att komma topp-2 och topp-4 under en 10-årsperiod. Nu är det ju bara 24 matcher i serien i år, förra säsongen var det 30 omgångar, alla andra år har det varit 26 omgångar. Så kollade på 10 år före förra säsongen och omräknat från 26 omg till 24 omgångar så behövs det sannolikt 37p för att komma topp-2 i serien. Alltså man kan tappa 11p och vi har just nu tappat 5p så den känns tuff. För topp-4 omräknat till 24 omg behövs sannolikt 33p och det är just nu precis på den kurvan vi ligger med 11p inspelat efter en tredjedel av serien. Så det är väl topp-4 som just nu är det rimliga målet att sikta på och egentligen tycker jag inte vi ska ha större krav än så heller. Är vi topp-4 i bandysverige ska vi vara stolta!

Hoppas förra fredagens matchutgång inte skrämmer bort folk till morgondagens match. Det dröjer ett tag innan det är fredagsbandy på hemmaplan igen (februari om jag kollar rätt!) och hur det än är så är det ju då det blir klart bäst stämning i Arenan. Så alla ni som skapade grunden till den stämning som var förra fredagen, KOM TILLBAKA och kör en repris i morgon snälla! Det är den här matchen värd flera gånger om. Några 2100 blir vi ju inte förstår jag också men visst kan vi få ihop 1300-1400 pers även i morgon? Håller mina tummar!

Full omgång i morgon (förutom Motala som vilar nu) och det finns en hel del intressanta matcher:

Frillesås-Vetlanda: Inte kul för Vetlanda att åka till Sjöaremossen tre dagar efter att ha förlorat med 4-1 mot Gripen. Frille hemmastarka och det är där man ska ta sina poäng. Hade något lag åkt ur serien direkt har den här matchen betytt oerhört mycket, nu inte lika mycket på så vis. Men Frillesås vinner!

Gripen-Vänersborg: Hemmaplan är betydelsefullt i den här serien och i sin egen borg tror jag absolut Gripen kan hota Vbg som väl annars är det bättre laget över tid. Tre raka förluster för Vbg också nu men även om det inte är någon fara så blir det lite funderingar. Gripen eller möjligtvis kryss tror jag.

Hammarby-Bollnäs: Intressant att se hur det här slutar. Efter vad Bollnäs visat så har man blivit favoriter här och så kanske det ska vara? En fredag på Zinken ska man dock vara bra för att vinna och här kommer kanske omgångens kryss, tror så jag då. Känner också att Hammarby blir starkare och starkare för varje vecka som går så det här blir som sagt en rejäl tuppfäktning och dessutom kanske i lite svårspelade förhållanden. Intressant.

Sirius-Sandviken: Snaran dras åt mer och mer för Sirius som måste börja plocka poäng snart för att inte bli fast i bottenregionen. Får ta sig an ett Sandviken som äntligen vann med lite marginal senast och det behövde nog SAIK. Sirius får vara bra för att nypa SAIK och det har dom inte självförtronde till just nu gissar jag.

Västerås-Broberg: Här blir ju VSK klara favoriter och lär också ha bra chans om man ser till gårdagen. Vidhåller dock att VSK är lite osynad än fast man är obesegrad då man hittills väl varit favorit i alla matcher man spelat. Litet elddop nästa vecka mot Villa borta och därefter besök i Svenska Fönster Arena nästa lördag.

Då hjälps vi åt att försöka sätta käppar i hjulet för Villa i morgon! Farmers = Viktig ingrediens i morgon och toppform där, då säljer Byn sig dyrt i morgon!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

 

share