Kryss i finalreprisen

Det blev till slut kryss och Villas första poängtapp via 3-3 (2-1) i kvällens finalrepris på Ön. Mycket boll Villa men Edsbyn bra defensivt och Byn hittade också en kvittering när Villa trodde sig kopplat greppet. Bra match!

Det är såna här matcher som kallas tungviktsmöte. Underbart att Edsbyn deltar i såna matcher, vi måste vara ödmjuka och uppskatta det. Ikväll möter vi Sveriges hittills i särklass bästa lag så här långt, Villa Lidköping, och till slut lyckas Byn bärga ett kryss efter hårt slit defensivt i andra halvlek. Villas bollinnehav i andra halvlek måste väl vara nån form av rekord i en match mot Edsbyn? Det man åstadkommer offensivt av det hela har väl kanske mer att önska i bortalägret men Edsbyn visar också upp en ramstark defensiv i den här matchen.

Bägge målvakterna, Henrik Karlström i Byn och Anton Johansson i Villa, fick pris som matchens lirare i resp. lag och det kändes väldigt rätt. Henke räddade Byn vid några tillfällen och ska EN spelare i Byn tackas extra för den här poängen så är det Henke. Han trivs mot Villa och har blivit ett litet spöke för Christoffer Edlund o co. I den andra buren fick vi inte se Jesper Thimfors som vi hoppades och efter kvällens match tror inte jag på någon känning hos Thimfors. Jag tror han är utkonkurrerad av Anton Johansson som uppträdde mycket stabilt.

Första halvlek var den spelmässigt vassaste, det var mer körning då än i andra halvlek. Kanske inte som Villa vill ha det för klart tydligt så hade man pratat om mer bollhållning till andra halvlek. Då hade ändå Villa mest boll i första också men här var Byn minst lika starka när bollen erövrades och då ställdes många frågor till Villa. Det stod 0-0 länge, Villa hade väl flest halvchanser men Byn den hetaste efter 21 min när Oscar Wikblads projektil satt i hjälmen på en skymd mv-Anton. Strax före halvtimmen också ett jätteläge åt varsitt håll inom en knapp minut med briljanta mv-räddningar på bägge.

Tänkte efter halvtimmen att nog måste varit den roligaste 0-0 match man varit på för det var egentligen ingen 0-0 match spelmässigt. Chanser fanns men bollen ville inte i nät. Förrän i 32a min när Villa tog ledningen efter en fantastisk långboll/lyra från Johan Löfstedt som friställde Christoffer Edlund ur favoritposition vänster. Där fick t.o.m. Henke kapitulera. Dryga minuten efter jätteläge Byn genom Vadim + Frid men Anton med ny topparad till hörna.

En magisk och matchens kanske viktigaste minut sen i 37e. Straff Villa efter att Tommi Määttä fällt Alexander Karlgren. Ny fajt Edlund – Karlström från straffpunkten. Vid senaste tillfället på Studan i mars segrade Henke och en darrig Edlund gjorde nästan en än sämre prestation denna gång och sköt bollen klart över/utanför. SEN omställning direkt där Henke matade Vadim (tror jag) som i sin tur matade fram Oscar Wikblad ur vänsterläge och då famlade även mv-Anton förgäves och Byn hade kvitterat till 1-1 efter 37 min.

Lite medvind Byn som växte av sekvensen och nu var matchen också spelmässigt jämn. Med en man mindre så lyckades Byn även göra 2-1 efter 43 min. Mattias Larsson och en krigande Christian Mickelsson var upphov till målet men när Mickel hakades upp tog Ted Hedell över och skickade in 2-1 Byn. Hade blivit straff annars men Ulrik Bergman avvaktade vad som hände på ett rutinerat sätt vilket utmynnade i ledning Edsbyn.

Resultatet stod sig till paus, en härlig halvlek. Kanske lite smickrande med ledning Byn i paus men ett kryss hade vi i alla fall inte behöva bett om ursäkt för då halvleken chansmässigt var jämn. Sen in i resp. omklädningsrum och skruva lite i paus för den här matchen ville inget lag förlora, det syntes.

Sen som sagt en andra halvlek med oerhört stort bollinnehav Villa. Kanske nåt Byn hade räknat med? Tidigt 2-2 dessutom då Villa sågade sig fram lite väl enkelt centralt genom Erik Säfström med assist till Joel Broberg som gjorde sista snitsen och satte 2-2 högt bakom Henke i 47e min. Sett till bollinnehavet så skapade ändå inte Villa jättemycket i chansväg utan sett till enbart det så höll Byn jämnt skägg.

Insåg en bit in i andra halvlek att jag knappt sett Tim Persson i matchen men så i 69e min dök han upp. Hastigt och lustigt uppstod ett friläge för TIm och här kom 2-3 Villa. Trodde alla utom Henke Karlström som med en magisk räddning avvärjde friläget. Minns jag rätt blev det inte ens hörna. Viktig sekvens! Kuben o co tyckte strax därefter att ändå var läge för en timeout. Kanske för att vila lite också och samla kraft men också för att slipa på dom sista detaljerna.

Efter timeouten lite mer Byn i spelet också om än Byns anfall ofta blev korta. Några hörnor vaskades fram i alla fall men det gjorde även Villa och på en sån i 82a min kom 2-3 genom Martin Karlsson. Byn lite halvslagna där var väl känslan men det fanns ändå kraft för att jobba in en kvittering två minuter därefter. En rörig situation framför Anton med ett par halvlägen innan till slut Vadim Arkhipkin fick tag i bollen och piskade upp den i nättaket utan pardon. Väl värd det målet den hårt slitande Vadim!

Ett varsitt jätteläge till avgörande kom också. Villas efter ett felpass i Byns straffområde men Henke gjorde ännu en fantastisk reflexräddning, nu med vänsterhanden. Ett par minuter efter utflykt av Mattias Larsson som kom med lite av karriärens avslut som gick mot Anton Johanssons vänstra kryss men vem hann dit om inte Villas kung ikväll = mv-Anton. En varsin hörna därefter också men resultatlösa bägge två om än inte ofarliga.

Det här ska vi vara nöjda med! Villa kommer inte tappa många poäng i den här Elitserien, knappast mer än max 5p inkl den här tror jag. Då vet vi också att Byn ofta blir bättre från i alla fall februari och framåt så att då spela 3-3 mot Villa i december lovar mera känner jag. Vi fick slipa på vår defensiv mer än vår offensiv ikväll men det tror jag också kan vara bra för framtiden. Att släppa in bara tre mål mot detta Villa undrar jag om nåt mer lag klarar i nån match den här säsongen (?).

Sen finns mer att önska offensivt i ett längre perspektiv för att på allvar utmana Villa men det tror jag kommer med tiden om vi får vara hela och friska. Det finns fortsatt sparkapital i ett flertal spelare offensivt kan jag tycka men det brukar det ofta göra den här tiden för Byn. Så ingen anledning till oro där i min bok.

Har lite annat på agendan så tänker nöja mig med dessa rader idag. Nästa match för Byn är på lördag 10 dec kl 15.00 då Västerås kommer på besök. Då får vi nästa värdemätare!

I övrigt en väldigt jämn omgång, något som det nästan alltid är numera och DET är ju inget annat än fantastiskt kul. Endast Sandviken vann klart ikväll, med 7-2 borta mot Sirius. I alla andra matcher stod det och vägde in i det sista och Gripen och Bollnäs jobbade till slut hem tvåpoängare, övriga matcher slutade oavgjord i Västerås och Frillesås.

SPELARBETYG:
+++ Henrik Karlström
++ Vadim Arkhipkin
+ Mattias Larsson

EDSBYN – VILLA LIDKÖPING 3-3 (2-1)
Edsbyns mål: 
Oscar Wikblad, Ted Hedell, Vadim Arkhipkin

Publik: 1132

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share