Viktig och rättvis Edsbyseger

Vi känner igen Edsbyn igen! Byn klasser bättre ikväll än senast vilket gav seger med 5-4 (3-1) borta mot Vänersborg. Segersiffrorna i underkant sett till matchbild och Oscar Wikblad med säsongens bästa insats gjorde hattrick.

Fantastiskt skön seger! En matchutgång som man nästan inte vågade tro på efter i fredags och när man dessutom saknade Jesper Granqvist (sjuk?) i laguppställningen så hickade man verkligen till. Dessutom krångel med uppkopplingen i Vbg vilket gjorde att vi missade upptakten av matchen gjorde att man än mer kände att nu går det nog åt h-e ikväll också.

Edsbyn fick därmed formera om sitt innerförsvar ännu en gång så nu blev Tommi Määttä libero, Teemu v-back och Mattias Larsson kvar på h-back. Elias Davidsson, som knappt fått nån speltid alls tre senaste, bytte med Martin Frid på def-mitt. Alla dessa gjorde defensivt bra insatser. Det var en första halvlek där Byn stegrade sig prestationsmässigt ju längre den fortlöpte och där Byn vände 0-1 underläge till ledning 3-1 i paus. När jag tänker efter NU så var det ju samma upplägg som i fredags där 0-1 också blev 3-1… men nu förvaltade vi det bättre.

Det syntes tydligt så fort sändningen kom igång att det var ett mer påkopplat Byn ikväll och nu gjorde man hela arbetet tillsammans med start i defensiven. Det kändes på nåt vis som Byn hade nollställt och börjat om från början igen. Ett lite lägre försvarsspel idag utan att det var för lågt (mer än på slutet) och utifrån det jobbade Byn synkat och bra och klev sen fram i omställningar så fort tillfälle gavs.

Hörnskyttet fortsätter vara en liten gåta men vi kvitterade i alla fall till 1-1 på vår 6e hörna genom Mickelsson i 18e min. Vi hade 13 hörnor ikväll och ett mål. Där har vi förbättringspotential framöver. Samtidigt skjuter fortsatt Rasmus Skarps för få hörnor från höger (enligt mig) så det kanske finns en framtidsplan med att spara honom till större uppgifter (?). Att Rasmus har en jäkla slägga visade han återigen när han tryckte dit 1-3 på straff i 43e min, Kimmo Kyllönen helt chanslös. Samuli Helavuori, en av dom bästa ikväll, fixade straffen.

Däremellan hade Oscar Wikblad gett Byn ledningen med 2-1 i 28e min. Det lyste om Oscar ikväll på ett sätt det inte gjort i dom tidigare matcherna i Elitserien och det var nästan det mest glädjande med kvällen. Vi har höga krav på Oscar, rätt eller fel, men då vi vet vad Oscar kan och visade framförallt förra säsongen så blir det ju så. Nu har det gått lite grus i maskineriet här i upptakten vilket (nog) får Oscar att grubbla mycket men på nåt vis kändes det som att även Oscar hade nollställt och börjat om från början ikväll. Det som varit har farit och vi lämnar det och nu ser vi bara framåt! Resonerar Byn och Oscar så är det helt rätt tänkt.

3-1 i paus kändes till slut ganska rätt om än Byn var effektiva i första halvlek, bortsett hörnor då. Upptakten av andra halvlek underströk det rättvisa än mer då Byn alltmer tog kontroll på matchen och varierade bra med attacker ibland och bollhållning ibland. Det var till slut nästan så man började fundera om Byn skulle gå mållösa från andra halvlek för andra matchen i rad ett tag, ikväll helt ok så länge vi inte släppte in Vbg i matchen.

Men så exploderade det med fem mål på matchens sista elva minuter! Lite onödigt bjöd vi in Vbg när vi inte fick bort bollen i eget straffområde vilket gav 2-3 Emil Viklund i 79e min. Nästan direkt efter också stolpskott Vbg genom Hugo Nyman och på två minuter kändes det så säkra helt plötsligt väldigt osäkert! Då klev kvällens kung Wikblad fram igen. Styrde in 2-4 efter inspel från kortlinjen av Samuli Helavuori i 83e min. Vbg gav sig dock inte utan i anfallet efter kom 3-4 när Byn nu släppt lite på den täta defensiven och Niklas Holopainen kunde styra in bollen mitt framför Oscar Löfström (som gjorde en bra match).

Svar på tal igen av Byn två minuter efter och återigen Oscar som med en projektil ur lite högervinkel efter förarbete Mattias Larsson dundrade upp 3-5 högt i bortre gaveln, tid 86 min. Klart? Ja nu trodde jag det. Men icke, ny reducering Vbg i 88e genom Ilja Gratjev och vi fick dessutom genomlida en hörna i 89e som Ilja också sköt men den käkade Byns rus upp. Så viktigt och så välförtjänt! Det hade inte känts rätt på något vis om vi tvingats lämna en pinne i Vbg ikväll känner jag för sett över 90 min är Byn klart starkast ikväll. Kanske inte sådär jättebra så som när Byn är som allra bäst utan som sagt mer stark och väldigt bestämd i sin insats.

Det i sig tycker jag var väldigt strongt gjort av Byn som läget var. Fredagsförlusten ruskar man inte av sig hur som helst och att dessutom kliva in i spel utan både Jocke Svensk och Jesper Granqvist på det kan få vilket lag som helst i gungning. Men inte Byn ikväll och det lovar mer för framtiden. Nu var det mer det Byn “vi känner igen” som spelade ikväll för framförallt i fredags måste vi nånstans ha misslyckats i förberedelserna och sånt kan ju hända ibland fast man tycker att det inte får hända.

Nu känns det också roligare att se framåt och gör man det så dyker det upp Villa hemma i almanackan kommande fredag. Antagligen den enda hemmamatchen i serien som vi inte går ut som favoriter och förhoppningsvis kan vi ta vara på det läget. Men nu suger vi på det här och sover gott på den här segern inatt först innan vi tar oss an nästa utmaning.

Svårt att sätta spelarbetyg på ett positivt sätt ikväll. I fredags var det svårt att göra det för i stort sett alla underpresterade. Ikväll är det bara att vraka och välja vilka som får plussen istället då många var vassa. Å dessutom, vad mycket roligare att skriva om en sån här match än i fredags då om än “jobbet” måste göras såna gånger också.

SPELARBETYG:
+++ Oscar Wikblad
++ Vadim Arkhipkin
+ Per Hellmyrs

Två matcher till ikväll och hemmasegrar både för Gripen och Motala. Klara segrar dessutom där Gripen vann 4-1 mot Vetlanda där ryske backen från AIK, Artem Saveljev, gjorde två mål. Motala vann 5-2 mot gåtan Sirius som får fortsätta harva i botten av tabellen, väldigt överraskande.

VÄNERSBORG-EDSBYN 4-5 (1-3)
Edsbyns mål: Oscar Wikblad 3, Christian Mickelsson, Rasmus Skarps

Publik: 703

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share