Inför: Edsbyn-Bollnäs

Dags för grundseriens viktigaste hemmamatch! Derby hemma mot Bollnäs, en match vi älskar att vinna och som gör lika ont att förlora. Känslan är att det kommer bli rätt bra med publik i morgon vilket borgar för underbar inramning.

I morgon är det viktigt! På många sätt. Den här matchen varje säsong vill man inte förlora, det är bara att erkänna. Det gör vi inte så ofta heller även om det händer ibland men det är bara att hoppas att “ibland” inte är i morgon. Bägge lag har spelat sex matcher så här långt, Byn har skrapat ihop 9p medan Bollnäs har 7p. Tror bägge lag är nöjda med det men mest nöjd kanske ändå Bollnäs är (?).

Det känns också som temperaturen inför morgondagen har trissats upp mer än vanligt i sociala medier och det ger extra tändvätska på alla fronter, både på plan och på läktaren. Det är Byn mot Bollnäs och Farmers mot Flames. Ofta brukar det bli samma vinnare i bägge “matcherna” vilket det såklart lätt blir med matchutgången som riktmärke.

Farmers är väl annars klassen (-er?) bättre än Flames numera och har så varit i många säsonger men även där har det såklart mycket med framgångar att göra. Läste dock en artikel i Ljusnan om att Flames har nån typ av nystart nu tack vare arenans tillkomst och då kanske det kan bli “match” även där i morgon (?). Samt som Farmers alias Lurken också påpekat, då kanske det även kommer några nya låtar från Flames (?). Det låter jag dock vara osagt, det kan också fortsatt bli samma repertoar som senaste 20 åren, det är väl ändå favorit på det.

Byn kommer från förlust mot Broberg borta och det kan väl vara både bra och dåligt. Vi som ser Byn i alla matcher kunde konstatera att Byn inte kom upp på nivå i den matchen och det är ändå sällan Byn gör två halvdana matcher i rad när motståndarna heter Broberg och Bollnäs. Sen var väl också Broberg en del i att Byn inte kom upp i nivå såklart även om jag mest tror det beror på Byn själva i slutänden.

Nu har vi att möta Bollnäs som sannolikt inte bjuder upp på samma sätt som Broberg tror jag. Det brukar vara svårt att göra mål på Bollnäs samtidigt som det ändå är viktigt att vara i förarsätet målmässigt då Bollnäs blir än svårare att möta i ledning. Starten av matchen är alltid viktig och kanske än viktigare en sån här gång när det ändå lär vara lite mer anspänning än normalt i de bägge lagen.

Det är också i såna här matcher det äldre gardet brukar trivas som bäst. Det har vi sett i form av Per Hellmyrs och Christian Mickelsson i Bollnäs tröja många gånger och jag både hoppas och tror dom fortsätter på den inslagna vägen även i röd tröja i morgon. Tycker Hellmyrs varit väldigt jämn och bra både under försäsong och i inledningen av Elitserien och kan Myran fortsatt ha det som sin “lägstanivå” så lovar det gott inför fortsättningen. Mickelsson är väl lite som han brukar vara, ganska osynlig i många matcher men när han “lyser” så lyser han ofta rejält. Vi hoppas det är lys-kväll i morgon.

Tycker också att Samuli Helavuori hittar alltmer rätt i sina offensiva framstötar efter att mer ha varit medium under grundserien förra säsongen. Hoppas och tror det är en effekt av att Samuli nu spelat en dryg säsong i Byn och mer lärt sig anpassa sitt spel till övriga lagkamraters dito vilket väl också är klart förståeligt isåfall. Samuli visar dessutom alltid bra inställning och jag tror Samuli kommer vara bra i morgon. Kul dessutom för Samui att få smaka på något annat än silverfil i sin karriär också. Väl unn!

På målvaktsfronten är det Henrik Karlström på tur i morgon om varannan-match upplägget fortsätter vilket det bör göra. Jämnt skägg hittills mellan Henke och Oscar Löfström tycker jag där känslan är att Henke är aningen jämnare i prestationerna men där Oscar oftare gör dom där “omöjliga” räddningarna men däremellan smiter nån boll in som kanske inte ska göra det. Så fortsätt med samma upplägg och gör ett val till SM-slutspelet lika som ifjol, det blev ju lyckat då.

Den andra kassen vaktar Erik Persson, välbekant även för oss såklart. Erik har utvecklats rejält de senaste säsongerna och besitter den där förmågan att han vissa matcher stänger igen butiken helt. Fortfarande kan det ramla in nåt billigt mål men dom “överbra räddningarna” överväger numera med råge dom sämre ingripandena och Erik blir helt klart en viktig faktor i morgondagens match.

Viktigaste kugge för Bollnäs tycker jag ändå Hasse Andersson är. Hasse behöver vara bra i morgon för att Bollnäs ska stjälpa Byn och det kommer han säkert vara också. Erik Pettersson är ju den störst lysande stjärnan med råge i Bollnäs men han står sig också ändå ganska slätt utan bra lagkamrater och där är givetvis Hasses passningsklubba en viktig faktor. Har inte sett Bollnäs i så många hela matcher men av det jag sett så är ju EP ännu bara uppe på 60-70 % av sin kapacitet men givetvis kan en sån här match trigga igång honom mycket mer än så och vinner Bollnäs är EP högst troligt i centrum efteråt. Men det hoppas vi såklart inte!

Matchens utgång känns absolut viktig i morgon även ur tabellsynpunkt. Vinner Byn så ökar vi försprånget till 4p gentemot Bollnäs men vinner Bollnäs ligger lagen på samma poäng vilket väl skulle kännas sådär. Vi vet dock att Byn är svårslagna hemma i Arenan och det speciellt på fredagar då Farmers alltid är som bäst och i morgon är jag övertygad om att Farmers kommer vara sådär fantastiskt bra som bara Farmers kan vara!

Om Bollnäsborna sluter upp så borde vi väl kunna passera 2000 personer i morgon? Jag brukar oftast hålla nere förväntningarna när det gäller publiksiffror men magkänslan är att det är lite mer drag än vanligt runt den här matchen i år och jag hoppas den magkänslan är rätt! Lagen ligger dessutom 3a och 5a i tabellen så det är väl inte mer än rätt att det andas optimism i bägge läger heller. Såna här matcher SKA man se live om man har möjlighet så nu när vi inte har nån pandemi heller så missa inte den här chansen, menar då bägge lags supportrar. Bättre än så här blir det sällan i Bandyland.

Västerås är det lag som vilar i morgon då VSK skulle mött AIK i den här omgången. Men i övrigt alltså fem matcher till enligt följande:

Frillesås-Broberg: Hemmapremiär på Sjöaremossen för Frillesås och där är det aldrig bara att hämta poäng. Broberg har ju haft en hel vecka på sig att landa efter att många varit uppe i himlen efter segern mot Byn så borde väl ha klarat den landningen (?). Tips: 3-5

Hammarby-Motala: Riktig hemmapremiär även här för Bajen och hemma på Zinken en fredag är Bajen svårslagna. Motala spelar lite efter motståndet hittills och har gjort bra matcher mot Villa, VSK och SAIK men sänkte sig mot Bollnäs senast och gjorde sin sämsta match hittills. Hemmaseger eller kryss. Tips 3-2

Sirius-Gripen: Sirius trampar lite vatten än är känslan. Har två viktiga matcher nu mot Gripen hemma och Motala borta som man bör sno för att vara hyfsat i fas. Tobias Nyberg tillbaka eller inte kanske kan vara avgörande (?). Tror Gripen kan skrälla sig till ett kryss. Tips: 3-3

Vetlanda-Sandviken: Vetlanda gjorde bra matcher borta mot både VSK och Vbg förra veckan men förlorade bägge sista halvtimmen. Sandviken imponerar inte hittills men har haft en vecka på sig att “tänka till” nu och tar den här matchen. Tips: 3-7

Villa-Vänersborg: Villa utan Johan Löfstedt och Tim Persson men ändå klara favoriter här. Vbg dock minst klassen bättre nu än ifjol och kanske kan störa? Vore kul om dom kunde göra det men Villa vinner väl ändå den här åtta gånger av tio. Tips: 5-3

Då inleder vi helgen på bästa sätt, med att gå på bandy! Skulle det gå som vi hoppas sen så blir helgen ännu bättre efter kl 21.00 i morgon!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com


share