Broberg vann rättvist mot Byn

Det blev inga poäng med i bortamötet mot Broberg utan hemmalaget vann med 6-5 (2-1) efter att ha haft ledningen med 6-2 strax före slutet. Byns spurt räckte inte ända fram och Brobergs seger var också helt rättvis.

Lite grus i maskineriet ikväll även om det inte är någon större skam att förlora borta mot just Broberg. Sett till helheten var det ingen speciellt välspelad match utan ofta hafsigt spel med mycket felpass/bolltapp inblandat och där Byn syndade mest. Broberg fick också dom psykologiskt viktiga målen med 2-1 och 3-1 strax innan och strax efter paus och den energi det gav Broberg och sög ur Byn gjorde att skutan vägde över i hemmafavör därefter.

Byn utan Jocke Svensk igen då och ikväll var den första match det riktigt märktes att Jocke inte var med. Han behövs i såna här matcher som lite polis i Byns defensiv, nu förlorade vi istället lite man-mot-man fajter vilket gav några av baklängesmålen. Att spelare saknas ibland är dock något som tillhör i lagidrott så det är ingen ursäkt på för förlusten på så vis.

Byn möjligtvis aningen bättre första kvarten om än marginellt. Redan där syntes det ändå tyckte jag att det inte var det riktigt “påkopplade Byn” som man ser när Byn gör sina bästa insatser, som mot SAIK förra fredagen som ett exempel. Passningarna satt lite bakom eller lite framför eller satt ibland inte alls och då hackar hela maskineriet p.g.a. det. Sen gör Broberg det bra också som ser till att ha lika mycket boll som Byn vilket gör att Byn inte kan massera Broberg som man önskar.

Broberg var i förarsätet målmässigt hela matchen. Jesper Öhrlund ordnade 1-0 i 19e min på formidabel passning Martin Söderberg då Broberg kom loss på vänstersidan. Byn kvitterade lite slumpartat i 37e min när Ted Hedell sköt djupt nere på vänsterkanten och bollen satt i nät bakom Max Bergström som väl ska ha den (?). Mot slutet av halvleken ändå mest Broberg och inte orättvist att man fick med sig 2-1 till pausvilan. Ordnat av Edvin Wigren som var med i flera offensiva attacker i första halvlek och fick här utdelning. Målet föregicks av bolltapp Byn nästan uppe vid mittlinjen men sen vann Broberg ett par dueller efter bolltappet också vilket var lite signifikativt för matchen, Broberg var lite hetare denna kväll.

Sen även en olycklig start för Byn i andra halvlek. Små marginaler där då Byn var otroligt nära att bryta Brobergs spelstart djupt ner på egen planhalva men två Edsbyspelare hade en decimeter för korta klubbor och nådde inte riktigt bollen. Som istället fortsatte i uppspel efter Brobergs högerkant där Daniel Popa satte en boll i djupet till Jaakko Hyvönen som ordnade resten själv. Med matchens prestation plöjde Jaakko igenom Edsbyförsvaret och gjorde väldigt viktiga 3-1 innan ens 30 sek gått av halvleken.

Jaakko var andra halvleks bäste spelare, ordnade även en straff fram till 5-2 i 62a min, en straff som Söderberg fick stänka dit. Däremellan hade Jesper Öhrlund ordnat 4-1 när han vann en duell på ett lyft mot Jeppe Granqvist i 53e min. Byn och Oscar Wikblad på en omställning frispelad av Martin Frid reducerade dock till 4-2 dryga minuten efter innan så Jaakko alltså klev fram igen med 5-2 som följd efter dryga timmen.

Timeout Byn efter målet men trots att Byn såg väldigt enade ut i timeouten så fick aldrig Byn något riktigt tryck på Broberg därefter heller. När så även nästa mål blev Brobergs genom Martin Söderberg (den ska Oscar Löfström också ha likt Max Bergström vid 1-1) så kändes Byn slagna. Men faktiskt så smygkämpade Byn in ett par bollar i 87e min (Hedell igen) och 6-4 i 90e genom Rasmus Skarps och med 2,5 min övertid fanns en strimma hopp ändå. En minut gick så gjorde Teemu Määttä 6-5 på hörna dessutom, då 1,5 min kvar. Byn fick faktiskt ett inslag ute till höger därefter och bemannade med allt i Brobergs straffområde men trots två avslut i efterdyningarna där så stod sig 6-5 matchen ut.

Det hade väl också varit lite för bra för att vara sant om vi “snott” med oss en pinne då om än det hade varit jäkligt häftigt också. Nu blev det inte så och vi får hänga läpp över helgen innan en ny vecka kommer. Det är många bra lag i den här serien och Broberg är ett av dom. Inbillar mig att dom gjorde sin bästa match i serien så här långt ikväll men tycker ändå det mer är Byn som inte kommer upp på nivå som gör att Broberg vinner matchen rätt klart.

Om det istället innebär att vi får se ett revanschsuget Byn nästa fredag mot Bollnäs hemma så får vi trösta oss med det isåfall. Den matchen blir ännu viktigare nu även om matcher mot Bollnäs alltid är viktiga. Nu känner jag ändå att Byn måste ta den för att fortsatt vara med i minst topp-4 racet för jag vet också att efter den väntar sen med Vänersborg borta och Villa hemma… Tufft!

Vi gratulerar Broberg till två poäng. Bäst i Broberg var Hyvönen tyckte jag men även Robin Öhrlund, Tatu Ässämäki och Edvin Wigren var klart bra.

I Edsbyn var det mest medium på de flesta spelare. Ingen spelare gjorde säsongens bästa match ikväll men det är ju också så, vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag, så också nu.

Övriga matcher: Gripen-Sandviken 1-2 = Skön seger för Sandviken samtidigt som det grinar emot för Gripen, det här var väl tredje uddamålsförlusten (?). Hammarby-Frillesås 10-2! Det trodde jag inte om nåt av lagen faktiskt. Att Hammarby kör över Frille med dom siffrorna säger nog tyvärr mer om Frillesås än Hammarby är min känsla… Sen spelade inte Sirius-Västerås ikväll som jag skrev igår. Dom spelar i morgon, det gör också Bollnäs-Motala och Vänersborg-Vetlanda.

SPELARBETYG:
+++ Samuli Helavuori
++ Ted Hedell
+ Oscar Wikblad

BROBERG-EDSBYN 6-5 (2-1)
Edsbyns mål: Ted Hedell 2, Oscar Wikblad, Rasmus Skarps, Teemu Määttä

Publik: 1361

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share