Bollnäs vann derbyt rättvist

Regelrätt slagna av Bollnäs hemma i Arenan en fredagkväll. Den svider men så var det ikväll då Bollnäs var både hungrigast och bäst och vann efter att ha vänt 1-3 underläge i paus till seger 5-3 i andra halvlek. Erik Pettersson fyra mål!

Då har vi något att fundera på! En klar underprestation av Byn och det i främst andra halvlek som Bollnäs vinner med 4-0! Det trodde jag faktiskt inte var möjligt. Låt vara att Bollnäs gjorde fyra av fem mål på hörna men det var ändå hörnor som skapades ur något och att sen EP var tokhet på dessa ikväll kanske låg lite i luften (?).

Edsbyn till spel utan Jocke Svensk, det visste vi. Bollnäs till spel utan Hans Andersson, det visste vi inte på förhand. Men utan att förringa Hasses betydelse för Bollnäs så var Bollnäs bra även utan nr 6. Så oavgjort i viktiga kuggar som saknades men absolut så saknas Jocke Svensk i Byn, det märker man mer och mer nu. Inte så att inte liberospelet funkar för det sköter Jesper Granqvist bra men vi saknar en ledare i laget och på planen och det märktes tydligt ikväll.

Som underhållande bandymatch kanske inte den här vinner något pris men det gör väl sällan derbybataljer. Det var stundtals väldigt hafsig bandy som levererades och där Byn var största syndare. Delar man upp matchen i fyra delar så får Byn godkänt för den andra, alltså andra delen av första halvlek. Första halvan av den var jämn och som sagt hafsig men det passade Bollnäs bättre som var minst lika bra som Byn första 20 min.

Erik Pettersson som sagt matchens lirare om vi tittar i målprotokollet. Fyra mål från EP:s klubba, tre på hörna och ett spelmål fram till 5-3 på en omställning i slutet av matchen. Spelmässigt bäst i matchen var väl ändå Riku Hämäläinen (?). Så känner jag i alla fall. Han rev sår stup i ett i Byns defensiv i främst andra halvlek med bra fart och där han nästan halvligger i sin åkstil när han kommer och har nån form av bläckfiskarmar så det går nästan inte komma åt honom. Riku låg bakom mycket bra offensivt i Bollnäs ikväll.

EP gjorde 0-1 på hörna i 18e min. Sen Byns bästa period i matchen där vi också vände till ledning 3-1 i paus. En straff för liggspel som Rasmus Skarps dunkade in i nättaket i 20e min. 2-1 i 30e min av samme Skarps som tog reda på en lyra som Leevi Laitinen i Bns inte fick ordning på och med mycket medstuds i hela sekvensen fipplade Rasmus in 2-1 Byn. En hel del medstuds även vid till 3-1 Byn i 38e när Tommi Määttä lyfte in en boll nere från vänsterhörnet. Mickel provade först i straffområdet som blev till en andra chans som Ted Hedell satte i nät. Därefter även en klockren ribbträff av Skarps på en högerhörna, den hade vi behövt ha ribba in med facit i hand…

Därmed 3-1 ledning i paus för Byn som just där och då såg rätt trygga ut i sitt spel och kändes ha ganska bra kontroll på Bollnäs. Efter att ha sett andra halvlek så var det en given felanalys av mig. 3-1 i paus lite smickrande bra för Byn skrev jag, uddamålsledning Byn har speglat det hela bättre.

Sen kom då en andra halvlek som man kommer drömma mardrömmar om. Det kändes tidigt att “allt inte stod rätt till” när Bollnäs kom ut hetare än Byn i upptakten av 2a och ju längre halvleken fortlöpte allt starkare blev torskkänslan. EP gjorde både 3-2 och 3-3 på hörna och då var timmen spelad. Kvar alltså den sista halvtimmen där Byn brukar mala ner sina motståndare hemma i Arenan… men ikväll fick vi istället se ett alltmer ängsligt Byn ta sig an sista halvtimmen.

Edsbyn helt klart tagna av stundens allvar där och då medan Bollnäs istället växte hela tiden. Klockan tickade dock på utan fler mål även om Bollnäs hela tiden kändes hetare och var det lag som hade bäst kontroll på både sin defensiv och offensiv. För Byns del spretade det mest, bolltapp när spelare ensam åkte “in i skiten”, en defensiv som ofta blev för djup och stillastående och där Bollnäs fick komma med fart över mittplan och en osynkad offensiv för Byn där allt färre spelare vågade ta initiativ var känlsan.

Framme vid 80e min kändes kryss som bonus för Byn men inte ens det skulle det bli till slut. i 87e min kom 3-4 på en hörnretur genom Philip Flodstam och i 91a min spiken i form av 3-5 genom EP på en omställning där Riku stod för förarbetet. Rullgardin ner!

Tror faktiskt ingen Edsbybo tycker något annat än att Bollnäs vinner rättvist över 90 min. Konstigt isåfall. Sen vet jag inte om jag tycker att Bollnäs vinner för att man är jättebra utan jag tycker återigen, som förra fredagen mot Broberg, att det är Byn som inte är sig lik! Ikväll absolut än mer än förra fredagen för andra halvlek ikväll kan faktiskt få den mest positive bekymrad. Det känns inte som någon vill kliva fram och “leda laget” när det går tungt utan det blir mer att många istället åker och gömmer sig.

Edsbyns spel bygger ju mycket på stark skridskoåkning och hög delaktighet där spelare utan boll är aktiva. Ikväll spelar vi för mycket en och en och det beror till stor del på att omgivningen runt bollhållaren inte är tillräckligt aktiva och hungriga. Det bekymrar för är man inte hungrig när vi möter Bollnäs, när är vi då hungriga (?)!

Känns inte som det är nån idé att spekulera mer just nu för då blir det för negativt och det kanske inte heller är rätt. Men det svider alltid att få stryk av Bollnäs och det gör det nu också. Grattis Bollnäs, vi får komma igen till annandagen!

Det var fler både skrällar och halvskrällar i kvällens övriga matcher. Enda klara segern tog Villa som vann derbyt mot Vbg med 8-4, Felix Pherson lite udda tremålsskytt. Största skrällen tycker jag är att Vetlanda vinner 4-3 mot Sandviken efter att ha vänt sista 10 min. Filip Bringe avgjorde på hörna. Två skrällkryss när Frillesås sånär vann mot Broberg men Erik Jonsson kvitterade till 6-6 sent i matchen. Sirius-Gripen 3-3, för mig inte helt oväntat ändå men ändå en skräll och Sirius framstår som ett allt större frågetecken. Avslutningsvis så vann Hammarby med 5-4 hemma mot Motala på Zinken inför 2414 personer.

Bästa publiksiffran i Lidköping där 4010 personer såg Villa vinna. Bra publiksiffra även här hos oss med 2124 personer på läktarplats och det skapade en bra stämning men som matchen utvecklade sig så, tyvärr, Bollnäsövervikt även där till slut.

SPELARBETYG:
+++ Tommi Määttä
++ Rasmus Skarps
+ Vadim Arkhipkin

EDSBYN-BOLLNÄS 3-5 (3-1)
Edsbyns mål: Rasmus Skarps 2, Ted Hedell

Publik: 2124

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share