Målrikt när AIK kvitterade i matcher

Byn hade chansen att få till 2-0 i matcher men AIK slingrade sig ur och vände tillbaka och vann med 7-6 (3-1) i en målrik och lite annorlunda match med ryckvis bra bandy varvat med lågt tempo.

Gillar man att se mycket mål då gillar man såna här matcher. Visst var det en bra bandymatch men kanske inte sådär jätteklockren ändå och så här i efterhand så känns det mest surt ändå att inte Byn nöp den! Men backar man bandet så efter 10 min fanns det väl inte att Byn ens skulle göra match av det hela då AIK hade 3-0 efter dryga 10 min! En chockstart för Byn i en upptakt där Byn hade bestämt att man skulle trycka lite offensivt i början men där man blev väldigt hårt straffade av AIK:s individuellt starka kort i främst Erik Pettersson, Daniel Mossberg och Tobias Nyberg. Att vi ligger under med 3-0 efter 10 min beror inte på någon kollaps av Byn utan mest på starka prestationer och snygga mål av AIK där 2-0 var topp-1 när Mossbergs passning skar igenom Byns försvar till en friställd Christan Frohm.

Chockartat i Arenan och timeout Byn direkt efter 0-3 och efter den sjönk tempot i matchen en aning och Byn fick komma med alltmer i spelet och på något vis blev vi lite inbjuden i matchen av AIK kändes det som. Byn smög sig också in i densamma och reducerade på första hörnan genom Rasmus Skarps till 1-3 i 26e min. Sen inga mer mål i första halvlek och att det stod 1-3 i paus kändes väl ändå ok för vår del med den start på matchen Byn hade. Två mål i bandy, det är inte mycket att luta sig emot.

Bägge lag ställde upp med samma manskap som senast vilket innebar att bägge “frågetecknen” Per Hellmyrs och Sebastian Ytterell var med. Hellmyrs bra igen men ändå inte lika dominant som i senaste matchen (väl?). Matchen i sig gick i vågor, där det kom ursinniga attacker emellanåt blandat med “andhämtningsbandy” eller vad man ska kalla det där lagen i perioder samlade kraft kändes det som.

Andra halvlek och Edsbyn i jaktläge vilket alltid är intressant. Att vi skulle få se en vändning från 1-3 till ledning 4-3 på fyra minuter mellan 49e till 53e kunde dock ingen ha förutspått! Men det skulle vi få uppleva när Oscar Wikblad ur högerläge först pepprade upp 2-3 i nättaket bakom en chanslös och lite chockad Bergwall var känslan i 49e min! Det började koka i Arenan. Oscar inblandad även i kvitteringen när han skapade förstaläget strax utanför straffområdet och provade skott som stoppade på AIK-försvaret. Bollen damp då ner hos Jimi Heinonen som drog direkt och satte 3-3 lågt bakom Bergwall, drygt minuten mellan målen. Arenan kokade! Det skulle sen koka över tre minuter senare när Tommi Määttä sprätte in en boll i AIK:s straffområde där så Tisen Hammarström var hetast och med ryggen mot mål tog han ner och skickade in 4-3 för Byn! Man fattade faktiskt ingenting och nu var det AIK:s tur att rycka sin timeout!

Tyvärr fick vi aldrig landa i att leda matchen då AIK nästan direkt efter timeouten kvitterade till 4-4 genom Robin Öhrlund som fick nästan öppet mål efter förarbete Erik P. Tid 55 min. Robin Öhrlund på spelumör ikväll förresten och var bra. Sen en jämn period med en del halvlägen och lite var känslan att lagen började bli allt räddare att gå bort sig. Det tog en kvart till nästa mål, ett slumpartat sådant när Alan Dzhusoev vispade in bollen framför mål långt nere från vänster och där tydligen EP styrde in den till 4-5 AIK. Jag trodde den gick på Edsbyrygg och i mål och Henke såg inte vad som hände alls.

Jakt igen för Byn och det tog två minuter innan vi var ikapp, Oscar Wikblad på vår 3e hörna till 5-5 i 72a min. Sen sista 10 min ändå lite mer AIK och lite för lite Edsbyn för att vi skulle vinna den här matchen. Hade önskat att vi hade varit mer desperata här men då vi leder med 1-0 i matcher så kanske inte den där desperationen kommer mer än vid underläge (?). För det blev AIK och EP som satte 5-6 på ett distansskott i 81a min. Man riktigt såg hur skönt EP tyckte det målet var. Men det skulle inte heller bli segermålet för i 85e kvitterade Martin Frid till 6-6 i en röra framför mål efter att Myran spelat in bollen dit.

Därefter såg det ut att gå mot sudden death men det skulle (tyvärr) falla ett mål till. Daniel Mossberg av alla skulle avgöra med ännu ett distansskott som EP till 5-6, nu från vänsterläge och som satt högt bakom en, som det kändes, skymd Henke Karlström som reagerade (för) sent. Detta i 90e min och på dom kvarvarande två minuterna kom inte Byn ikapp. Vi hade ett bra läge i straffområdet sista minuten där det vevades så det smattrade i klubborna och Byn ville ha straff men det ville inte Ulrik Bergman. Osvuret är bäst, jag måste en repris för att kunna bedöma det. Såna förmåner har inte domarna som jag tycker var dom bästa på länge sett över hela matchen.

Så kvitterat till 1-1 i matcher då. I Inför igår så kallade jag det här för NYCKELMATCHEN som det nu blev när Byn började att vinna borta. Är lite rädd att det kan vara så också när vi summerar sen men får vi bara sova på saken så känner man säkert annorlunda. Grämer mig att Byn inte riktigt vågade gå för seger sista 10 min för lite så kändes det men som sagt, det kanske har med vetskapen att man leder med 1-0 i matcher att göra. Sen är det små marginaler som avgör men det kan väl vara rättvist ändå att AIK vinner till slut. Att det står 1-1 efter två matcher känns rättvist i alla fall då lagen känns väldigt jämna.

Nästa match i Gubbängen på torsdag och sen vet vi redan nu då att det blir match 4 här på lördag. Den matchen startar kl 15.00. Svåranalyserat vilket lag som är mest slitet av Byn och AIK. Det ska väl vara Byn om man väger in kvartsfinalserien men jag ser inget som tyder på att Byn är tröttare än AIK ändå. Kan nästan hellre kännas tvärtom i vissa lägen. AIK spelar också på en avbytare mindre än Byn och det kan också få betydelse ju fler matcher det blir.

Att lagen släpper in så många mål, är det p.g.a. svag defensiv eller stark offensiv? Lite mer det förstnämnda ikväll är känslan då många mål som inte brukar bli mål normalt gjordes ikväll. Intressant att se hur matchbilden blir på torsdag!

I den andra semifinalen kvitterade Västerås till 1-1 i matcher mot VIlla genom att också vinna med just 7-6 som här. Intressant även där och nästan synd att matchen spelas samtidigt, annars har man gärna sett dom matcherna också.

SPELARBETYG:
+++ Oscar Wikblad
++ Per Hellmyrs
+ Mattias Hammarström

SM-SEMIFINAL 2:
EDSBYN-AIK 6-7 (1-3)
Edsbyns mål: Oscar Wikblad 2, Rasmus Skarps, Jimi Heinonen, Mattias Hammarström, Martin Frid

Publik: 1547

share