Taggat Byn tog första matchen

En holmgång blev det och Byn var rustade för det och verkligen kämpade till sig 1-0 i matcher via bortaseger i Gubbängen med 4-1 (2-0).

1-0 i matcher för Edsbyn! Det borgar för en oerhört intressant fortsättning i den här matchserien. Vi tar nån rad från bussen för orkar inte sätta mig när jag kommer hem.

Är upprymd efter en underbar laginsats av Byn och där alla var bra men där framförallt Henke Karlström i målet gör en helt formidabel insats i Byns kasse. Edsbyn var helt klart mer påkopplade än AIK den här dagen och Byn hade en defensiv TILLSAMMANS som var i särklass säsongsbästa. Samtidigt vågade vi ändå trycka i offensiven också när läge gavs och framförallt första halvan av första halvlek var stark både offensivt och defensivt.

Sen var våra älskade hörnor en del av vårt segervapen igen idag och just den detaljen är så oerhört viktig i ett slutspel. Byn känner till det! Bägge Byns mål i första halvlek kom på hörna där Martin Frid började med att sätta Byns andra hörna till rättvisa 0-1 i 7e min.

AIK smög sig sen in mer i matchen men lägena man skapade första 20 min dök upp mer slumpartat än att AIK själva skapade lägena. Byn via Per Hellmyrs ökade på till 0-2 i 23e min och det på Byns 3e hörna så 66 % så långt! Det duger.

Sista 15-20 min av första ökade AIK trycket och helt klart hängde ett mål i luften där men uppoffrande försvarsspel och en otroligt säker Henke i målet avstyrde alla attacker. Under samma period skapade dock även Byn två bra lägen där Tommi Määttä och Oscar Wikblad tvingade en viss Andreas Bergwall till två topparader.

0-2 i paus behövde inte Byn be om ursäkt för då Byn framförallt kändes hetare och mer fokuserade hela halvleken medan en hel del frustration kunde skönjas hos favorittippade AIK.

Andra halvlek blev en nervpärs där man anade ännu hårdare tryck från AIK vilket det stundtals också blev. Men Byns defensiv släppte knappt till något centralt denna dag utan det var utsida som gällde för AIK och därmed en skrälldus med hörnor (18st!) för AIK, samtliga resultatlösa och säkert minst hälften uppkäkade av Byns rusare.

En spelare i AIK hade dock förmågan att ta sig in centralt i Byns defensiv och det var Tobias Nyberg. Väldigt duktig spelare! Har inte skrivit i blocket men minns jag rätt var det väl Nyberg som ordnade straff åt AIK i 63e min (?). DÅ fick även Henke kapitulera när Isac Karlsson skickade upp bollen i nättaket.

Med dryga kvarten kvar var det färdigspelat för Hellmyrs! Ramlade med ryggen mot sargen i en situation med Erik Pettersson och ännu oklart hur illa det är. En sårskada definitivt men Myran haltade oroväckande när han gick in i omklädningsrummet. Myran otroligt bra idag och om inte skada nu sätter stopp så är jag övertygad om att Myran kommer göra säsongens bästa vecka den vi har framför oss. Han inledde i alla fall på väldigt nivå!

Ännu mer ökat AIK-tryck därefter men Byn nu med Jeppe på h-halv och Mattias Larsson h-back höll fortsatt emot och Henke var enorm i kassen. Sen drabbades även AIK av en skada när Sebastian Ytterell haltade av med ca 10 min kvar. AIK spelade med bara tre avb idag då även Kalle Lempinen saknades. Plus William Arvidsson avstängd.

Vi hade det bästa kvar! Det kom i 90e min när giganten Martin Frid bröt en AIK-attack på mittplan, trampade direkt iväg i offensiv riktning. En bit utanför straffområdet överlämning bakåt till Oscar Wikblad som gjorde matchens mål när han slalomkörde genom AIK-försvaret och som sista “port” passerade han även Bergwall innan han puttade bollen i öppet mål.

Efter det reste sig inte AIK mer trots att 5-6 min tillägg återstod. Som avslut fick vi istället se en hörnkontring av Jeppe och Samuli Helavuori där den sistnämnda fick bli målskytt och 1-4 på matchens sista skott. Unnar verkligen Samuli den glädjen!

Så 1-0 i matcher för Byn. Inte mer än så! Byn inledde även ifjol med att vinna första matchen borta. Då åkte AIK upp till Arenan och kvitterade till 1-1 på tisdagen. NU har vi chansen att göra det bättre den här gången! 

Men då gäller det att ALLA bidrar! Alla ni som stod i Klacken i fredags = Infinn er igen på tisdag. Å räcket är ledigt Felix Karsbo så ta gärna hand om det igen snälla! Nu mobiliserar vi med vad var och en kan bidra med och det minsta man kan bidra med är att vara på plats! Jobbar ni kvällsskift så ta ut ev komp eller fråga ledigt 3 tim. Det bör arbetsgivare i bandytokiga Edsbyn ställa upp på! Ring mig annars.

Räkna med ett oerhört revanschsuget AIK på tisdag men som ska få vara oerhört bra för att vinna! Men nu njuter vi ändå av det här ett knappt dygn innan vi laddar för tisdagen.

SPELARBETYG:

+++ Henrik Karlström 

++ Resten av laget

SM-SEMIFINAL 1:

AIK-Edsbyn 1-4 (0-2)

Edsbyns mål: Martin Frid, Per Hellmyrs, Oscar Wikblad, Samuli Helavuori

Publik: Max 400 pers

share