Inför SM-semifinal 1: AIK-Edsbyn

En härlig marsdag har vi upplevt idag. En perfekt dag för att ladda batterierna för både spelare, ledare och supportrar för att i morgon ta upp kampen med AIK i den första SM-semifinalen. Avslag 16.00.

Idag har det varit en harmonisk dag att vara Edsbysupporter. Man ska aldrig gapa över för mycket eller ta saker för givna men det hade känts snöpligt om säsongen hade tagit slut redan igår. Även om på något sätt Sirius och dess supportrar också hade varit förtjänt av att känna samma känsla idag. Men nån måtta får det vara! 🙂

Nu är ju på något vis säsongen i hamn känner jag men såklart så vill vi gärna ha mer om det erbjuds. Att ha ett lag som räcker till för att vara bland topp-4 ska vi vara tacksamma för, mer än så kan vi inte kräva och mer än så kan vi inte begära av säsongens upplaga heller. Nu är vi där igen och det med flera nya kuggar i laget vilket nästan värmer ännu mer på något sätt. En liten seger i sig tycker jag att vi når hit efter den turbulenta tid som varit till och från i ca ett års tid nu. När man dessutom fått bekräftat “från en av kuggarna som alltid varit med” att det inte bara är snack (vilket jag aldrig trott heller) utan fakta att stämningen i truppen är den bästa på flera år så är det ännu lättare att må bra.

Nu väntar AIK i semifinal och det blir ju garanterat något att bita i och nu får vi verkligen slå ur underläge. AIK slog ut Broberg med 3-0 i sin kvartsfinal och har imponerat väldigt mycket senaste månaderna. Har inte förlorat sedan den 22/12 om jag minns rätt och närmar sig 20 raka matcher utan förlust. Så att man då nu ska förlora tre av fem matcher låter ju såklart ganska  osannolikt men samtidigt kittlar den här utmaningen väldigt mycket för mig.

Fär även om Edsbyn i vissa matcher i kvartsfinalserien sett lite trötta ut så tror jag faktiskt inte att Byn är speciellt trötta ändå. Ser man tillbaka på kvartsfinalserien så har flera matcher spelats i ett ganska moderat tempo och framförallt är känslan att Byn valt att spela så. Byn trodde kanske det skulle vara segerreceptet över fem matcher mot Sirius men sen med kvarten kvar i torsdags så kändes det som Byn övergav den taktiken och istället körde hårt på Sirius. Stressade högt och klev på mer bestämt i offensiven och på samma väg fortsatte Byn även igår med gott resultat.

Så jag tror allt kan handla om att Byn valt lite fel matchplan i match tre och större delen av match fyra för att sedan överge den och leta ett annat mycket mer vägvinnande recept men som såklart också tar mer kraft av det egna laget. Ger det framgång som det nu gjorde så tror jag ändå inte att det kostar så oerhört mycket kraft utslaget över tid. För hur det än är så har inte Byn sett piggare ut än igår i någon av dom andra matcherna mer än i korta perioder. Igår kändes Byn pigga i 75 min innan man “slog av” sista 15-20 min. Det här är såklart bara mina egna spekulationer så här i efterhand men jag ser det jag ser!

Mot AIK får vi verkligen bekänna färg. Vi kan absolut åka i tre raka matcher men så vill man ju inte tro utan det vill jag se först innan jag tror på det isåfall. AIK är tunga att möta, vi såg det om inte annat i sista omgången av Elitserien när vi för 2v sen förlorade med 6-1 i Gubbängen Arena. AIK har ju känts mycket stabilare den här säsongen än förra och en stor del till det lär ju vara att allt mediautrymme vissa “profiler” skapade förra säsongen inte finns där på samma sätt den här säsongen. Det har skapat mer arbetsro och då har också AIK fått ihop det på ett helt annat sätt än förra säsongen.

Erik Pettersson gjorde ett ingrepp i knät inför säsongen och hade en lång startsträcka innan han blev sitt gamla jag igen. Det är väl först nu sista månaden som EP är sig helt lik igen och då är han ju seriens största artist och bäste spelare. Men sen går ju inte hans arbetskamrater av för hackor heller utan framförallt Alan Dzhusoev och Daniel Mossberg har nästan lika stora roller som EP och när dom spelar tillsammans som man nu gjort så blir man ju tunga att möta. Framförallt så spelar AIK ett spel där man ofta försöker såga sig igenom centralt i banan, lite olikt andra lag som väljer utsida för att gå runt när det är tjockt med folk i mitten. Det i sig gör ju att AIK på nåt sätt har en dimension till i sitt spel gentemot övriga lag.

Ska Edsbyn lyckas utmana AIK över fem matcher så tror jag ändå att Byn också måste försöka något liknande för att lyckas. Framförallt så måste vi våga för att vinna, något vi inte gjorde när lagen möttes för 2v sen utan då blev Byn väldigt passiva, liknande som i ett par av kvartarna mot Sirius. Sen måste vi fortsatt ha hörnkrutet torrt, det var ju ett segervapen igår och när det blir tätt och tufft så vinner ofta det lag som har bäst träffprocent på hörnor vilket Byn brukar vara bra på. Sen är William Arvidsson i AIK avstängd dom första två matcherna, är väl ingen spelare som stjäl dom stora rubrikerna men det är ändå ett avbräck för AIK.

Farmers har KLART med buss till matchen men platser finns kvar än så skynda boka här >>> https://www.redfarmers.se/index.php/kalender-bot/event/50-boka-buss-till-semifinal-1-mot-aik

Att Farmers finns på plats borgar för god eller bra stämning på läktarplats i denna semifinal! Samtidigt måste det väl också komma fler AIK-are nu också när det är dags för semifinalbandy? Skam vore det annars och föreningen skryter ju ofta om hur många säsongskort m.m. man sålt och ska det finnas nån sanning i det så måste det ju visa sig nu. Men med Farmers på plats och som också lär få hjälp av “Farmers Stockholm” så tror jag ändå inte Farmers förlorar läktarmatchen och det i sig är ju något som ökar Byns chanser i matchen en hel del.

Nu laddar vi för semifinal nr 1 men samtidigt kan ni också börja planera lite för match nr 2 i Arenan på tisdag:

Biljett till tisdagsmatchen köper du här >>> https://edsbynbandy.ebiljett.nu/

Vill du boka plats på Nu Läll före match så kontakta Christoffer Karlström på 070-628 19 64

Sen ska även alla matchfunktionärer AVTACKAS för säsongen 2021/22 av föreningen för sitt OERHÖRT VÄRDEFULLA JOBB vilket ni kan läsa om här och ANMÄLA er >>> https://www.bandybyn.se/Nyheter/Senastenytt/inbjudanmatchfunktionarer/

Avslag i morgon söndag i Gubbängen Arena är kl 16.00. Den andra semifinalen mellan Villa och Västerås har starttid kl 17.00 i morgon.

Då har vi njutit färdigt av gårdagens seger, nu laddar vi för morgondag och SM-semifinal!

share