Blek avslutning av Byn! Sirius/Vetlanda i kvartsfinal

l

Med närmast ett bottennapp avslutade Edsbyn säsongens Elitserie när AIK vann med solklara 6-1 (4-0) och tog andraplatsen i tabellen. SM-slutspelet inleds mot Sirius eller Vetlanda för Byn.

Om vi tar nån rad om matchen först där det alltså var upplagt för en riktig holmgång om andraplatsen mellan AIK och Edsbyn. Det blev dock raka motsatsen när Edsbyn gjorde en väldigt slät figur under större delen av matchen och AIK kunde kontrollera den här matchen nästan som man ville. AIK var bra. Eller var dom det? Behövde dom vara bra för vinna idag? Jag tror ju AIK kan bättre än så här och inte alls behövde visa musklerna idag utan det som verkligen stack ut var Byns bleka insats. AIK:s defensiv var den jag blev mest imponerad av och den var bra matchen igenom.

AIK tog tidig ledning på straff redan i 5e min när Byn tappade boll på mittplan, omställning där Erik Pettersson ordnade straffen när han fälldes av Tommi Määttä. Isac Karlsson satte den och det var väl nästan i underkant att AIK ledde med bara 1-0 efter 10 min. Byn passiva som tusan i början och redan där syntes att det här inte skulle bli nån bra dag för Byn. Byn ryckte väl ändå upp sig efter dessa 10 min men åkte på ny straff i 12e min när Jocke Svensk nickade bort en boll i eget straffområde. Nu tog EP straffen och Henrik Karlström chanslös igen och 2-0 AIK. 

Den enda som var i närheten av sitt rätta jag i första halvlek i Byn var Ted Hedell som i alla fall försökte skapa något framåt och som hade skapligt tryck i grejorna. Men Ted var alldeles för ensam i ett i övrigt blekt Byn både defensivt och offensivt. Till paus var AIK ifrån till 4-0 efter ett mycket vackert solomål av Erik Pettersson till 3-0 samt sen strax före paus 4-0 genom Christian Frohm på ett mål som får tillskrivas framspelare Alan Dzhusoev. Matchen tvärkörd för Byn redan här fast halva var kvar. AIK var väl bra kanske men som sagt, det som stack ut var hur Edsbyn tog sig an matchen. Klart underkänd prestation i första halvlek, oavsett hur nedtränad Byn är! 

Andra halvlek blev sen mer en “spela-av-halvlek” där Byn och Jonas Edling reducerade på hörna redan i 48e min men redan minuten efter gjorde AIK 5-1 och var det inte ridå före så blev det då. Till slut alltså 6-1 efter mållösa sista 38 min. Edsbyn stod ju upp bättre i andra halvlek men kunde nästan inte göra annat heller men kommer ju såklart inte undan med godkänt betyg i den här matchen ändå. Extra surt då Farmers fanns på plats med en supporterbuss och som till en början gjorde ett bra jobb men som såklart tappade energin vartefter sen. Bra jobbat ändå ni som var på plats! 

Nu väljer jag ändå att se det här som ett olycksfall i arbetet för Byn med Kubens info före match om att det är lite svårt att veta hur man ska lägga upp träningen inför en sån här match. Fokus i träningen är ju såklart SM-slutspelet som startar på fredag för Byns del och vi får verkligen hoppas att vi då får se ett piggare Byn än idag. Det ska inte vara ett Byn i toppform då heller men det ska vara ett Byn som är betydligt mer hungriga än i den här matchen. Skulle det se lika ut på fredag som idag, ja DÅ finns det anledning till mera oro! 

SM-slutspelet var det ja: Där kommer Edsbyn att möta vinnaren i åttondelen mellan Sirius och Vetlanda som först ska mötas på måndag (i Vetlanda) och på onsdag, resultaten räknas ihop. Jag hoppas på alla sätt att det blir Sirius vi får möta i kvartsfinalen, det känns mera “på riktigt” tycker jag samt att det också innebär kortare resor. Valen inleddes ju annars med att Villa fortsätter visa vilken oerhört stor respekt man har för Edsbyn då man valde Västerås på sin halva. Ett Västerås som ju visat mycket bättre form än Edsbyn senaste tiden men det finns annat som etsat sig fast i Villaföreningens minne och det känns väldigt hedrande att Sveriges bästa bandylag visar sån respekt för Byn! 

Det innebär alltså att Edsbyn hamnade på samma halva som just AIK så skulle vi klara av Sirius/Vetlanda så väntar sannolikt AIK i en semifinal isåfall, ett AIK som valde Broberg i kvartsfinal. Just nu känns det också som att expertisen före säsong var ganska rätt ute ändå då ju Villa, AIK och Västerås tippades topp-3 och i den ordningen. Så känns det väl också vara formmässigt just nu där sen Byn och Sandviken som det tippades före säsong mer får slå ur underläge när slutspelet startar och det känns just nu så också.

SM-SLUTSPELET 2021/22:

Åttondelsfinaler 21/2 och 23/2:
Vetlanda-Sirius
Vänersborg-Motala

SM-Kvartsfinaler speldatum: 25/2, 27/2, 1/3 samt ev 3/3 och 4/3
Grupp A:
Villa-Motala/Vänersborg
Västerås-Sandviken

Grupp B:
AIK-Broberg
Edsbyn-Sirius/Vetlanda

Speldatum SM-semifinalerna: 6/3, 8/3, 10/3 och ev 12/3 samt 14/3

SM-Final: Lördag 19/3 kl 16.30

När alla dagens matcher var spelade så var positionsbytet i tabellen mellan Edsbyn och AIK det enda som hände. I övrigt behöll alla lag dom placeringar man hade inför omgången vilket innebär att Hammarby blev 11a och har spelat färdigt för säsongen. Frillesås gör Bollnäs sällskap i kvalserien och Rättvik, Tellus och Örebro får lämna Elitserien.

Då glömmer vi den här lördagen och laddar om för SM-kvartsfinal och fredagsbandy i Arenan nästa fredag 25/2.

AIK-EDSBYN 6-1 (4-0)
Edsbyns mål: Jonas Edling

Publik: 641 


share