Inför AIK-Edsbyn

Då är vi framme vid sista omgången av Elitserien och för Edsbyns del står vi inför en helt avgörande match om andraplatsen mot AIK. Oavsett utgång där så har Byn gjort en klart bra Elitserie.

Minst en poäng är Edsbyns uppdrag i morgon för att behålla andraplatsen i en sluttabell. AIK måste vinna matchen för att bli tvåa och med hemmaplan och en otroligt stark formkurva så är AIK ganska klar favorit i matchen. Faktum är att AIK är obesegrad under 2022 där man bara tappat en poäng och det hemma mot Västerås (3-3) i mitten av januari. Tilläggas ska väl också att AIK inte mött Villa och Edsbyn under den 13 matcher långa förlustfria sviten men oavsett så är det starka papper.

Bägge lag är givetvis väldigt intresserade av att spela till sig andraplatsen i serien samtidigt som Kuben i Bandypuls idag erkänner att det är lite gambling hur mycket fokus man ska lägga på den här matchen kontra SM-slutspelet ur träningssynvinkel. Självklart har det ett tag varit fokus slutspel i varje topp-4 lags träningsschema och då marginalerna i slutänden är väldigt små så förstår jag att avvägningen är svår. Här sitter ju både AIK och Edsbyn i samma båt såklart och det är väl egentligen också ganska ovanligt att en match i sista omgången betyder så här mycket som den i morgon gör. Enligt planeringen så lär ju bägge lag sikta på att vara “piggare i benen/kroppen” nästa helg när SM-slutspelet startar än nu i helgen men för oss “Svenssons” på sidan så kanske vi inte ens ser den skillnaden.

Backar vi bandet till före säsong så är det ju inte heller inget annat än en skräll att Byn spelar en match om andraplatsen i morgon. I stort sett genomgående så tippades ju Villa, AIK och Västerås som topp-3 lag och i den ordningen inför säsong. Bakom dessa skulle vi och Sandviken kriga om fjärdeplatsen. Det lag som gått bättre än den kalkylen över 30 omgångar är ju Byn samt att också Villa gör sitt såklart som infriar sitt favoritskap. Men även AIK imponerar mer på mig den här säsongen än förra och trots att Byn är före AIK i tabellen idag så kanske AIK just för dagen ändå är snäppet vassare än Byn (?). Ett litet svar på den frågan får vi ju i morgon då. Oavsett så har Byn gjort det väldigt bra och jag vill fortsatt hävda att det är först nästa säsong vi har rätt att ställa krav på Byn och jag är rätt säker på att Byn kommer att vara (ännu) bättre nästa säsong om truppen förblir intakt.

Edsbyn har hela truppen tillgänglig i morgon meddelar Kuben och då vet vi också hur den ser ut och formeras. Det man inte vet är om Henke eller Oscar vaktar kassen men det är Henke på tur om man fortsätter på varannan-match-principen och jag tror också det blir så. AIK har ju tre målvakter men skulle förvåna om inte Andreas Bergwall vaktar målet i morgon med Viktor Birgersson som avbytare. Kevin Sterner 3e mv. Tror säkerligen även AIK har truppen intakt och skadefri nu när det varit ett matchuppehåll även för dom. När lagen möttes här i Edsbyn i början på november var ju Erik Pettersson en skugga av sitt forna jag, då på väg tillbaka efter ett ingrepp i knät. NU däremot är det en EP i full form igen, det är i alla fall vad man kunnat tyda av att se en del highlights från AIK:s matcher. Då vet vi hur bra EP är och han är ju tillsammans med Oscar Wikblad i vårt lag (en blivande EP?) dom två spelare som individuellt på egen hand kan avgöra en sån här match. Intressant match i matchen!

Farmers skickar i stort sett en fullproppad buss till matchen och det kommer att vara ett viktigt stöd för Byn i den här matchen. Måste ju som spelare vara en oerhört härlig känsla att ha publiken tillbaka och då främst “Klackfolket” såklart. Förra säsongen den här tiden fick väl 8 pers gå på matcherna om jag minns rätt. Så Farmers kan bli en nog så viktig faktor i morgon! Återstår att se vad AIK har att kontra med där (?). Såg dom hade dragit till med en publiksiffra på 972 pers i förra hemmamatchen mot Vetlanda medan bilder från matchen visar att det är max 100st (troligen max 75st) på den enda läktare som finns i Gubbängen Arena. Så i morgon kanske det blir 5000 pers fast det går in max 2000 i Arenan? Intressant att se även det!

Efter matchen väntar slutspelsvalen i Sportradion och det är alltid lika spännande att följa. Det är ju favorit på att AIK och Edsbyn hamnar på samma halva då Villa tippas välja Västerås på sin halva. Har sett att det börjat spekuleras om att Villa kanske väljer Byn på sin halva om vi blir 3a då en matchserie i bäst av fem mot Byn skulle gynna Villa OM bägge lag i så fall överlever kvartsfinalerna. Dock är det inte likt Villa att välja Byn oavsett så även om den möjligheten skulle dyka upp så tror jag inte man vågar sticka ut och göra det.

I övrigt är det lite för mycket frågetecken kvar för att det ens ska vara nån idé att spekulera för mycket. Lutar väl starkt åt Västerås-Sandviken i en kvartsfinal, ska vara om AIK väljer Sandviken annars då. AIK vågar ju mer än Villa sticka ut och har bra statistik mot SAIK men minns inte om det isåfall finns risk för nån match utomhus på gamla Jernvallen så då faller nog SAIK bort på det för AIK. I Edsbyns fall så tror jag man försöker undvika Motala oavsett när man får välja samt att jag även tror att Broberg blir vald tidigt, kanske redan av Villa (?).

Ska bli skönt att återgå till fasta speldatum nu som det blir när SM-slutspelet startar nästa vecka. Först med åttondelsfinaler måndag 21/2 och onsdag 23/2 och sen startar SM-kvartsfinalerna på fredag 25/2 och då med hemmamatch för Byn. Matchdagar därefter är söndag 27/2, tisdag 1/3 (hemmamatch), torsdag 3/3 och eventuell femte kvartsfinal fredag 4/3. Semifinaldatum är söndag 6/3, tisdag 8/3, torsdag 10/3, lördag 12/3 och eventuell femte semifinal måndag 14/3. SM-Final lördag 19/3 (matchstart 16.30).

Många matcher som gäller en hel del runt åttondelsstrecket i morgon där fortfarande både Hammarby och Frillesås har chans att passera Vetlanda och Vänersborg. Dock knappast Vetlanda ändå som möter Tellus hemma i morgon och vinner ju den. Vänersborg har en betydligt svårare match borta mot Rättvik där hemmalaget inte verkar bry sig nämnvärt om att man redan är klar för nedflyttning vilket är hedervärt. Hammarby behöver minst en poäng hemma mot Sandviken för att kunna ta sig till åttondel men behöver ändå ha hjälp av att Rättvik isåfall vinner mot Vbg. Kryss för Bajen innebär i alla fall att man undviker kval neråt och kryss räcker också för SAIK för att med säkerhet bli topp-6 så kanske kryss är ett bra speltips till matchen på Zinken (?).

Dom enda två matcher som är helt betydelselös i morgon är väl Motala-Villa och Bollnäs-Örebro, i dessa matcher har alla lag sina placeringar klara. I alla andra matcher har minst ett lag något att spela för: Broberg-Sirius (Sirius kan bli topp-6 vid seger om SAIK förlorar), Rättvik-Vänersborg, Vetlanda-Tellus och Hammarby-Sandviken redan omnämnda ovan. Västerås-Frillesås där bortalaget har allt att spela för men där man måste vinna matchen för att ha chans att undvika negativt kvalspel. Seger kan i bästa fall räcka ända till åttondelsfinal för Frillesås men Västerås vill väl ändå inte avsluta med förlust inför slutspelet (?). Det borde ändå avgöra. Sen har vi vår match då där verkligen bägge lag har att spela för!

Blir en intressant lördag och efter slutspelsvalen blir det som vanligt intressant att spekulera samt se om nåt av topp-3 lagen gör något utstickande val. Så kom ihåg Radiosporten med slutspelsval som beräknas starta ca kl 17.15/17.20 i morgon.

Önskar trevlig helg!

share