Brindholms Påskkrönika!

En omtumlande vecka den vi varit med om. Tänker då främst på det faktum att föreningens obestridlige ikon Magnus “Kuben” Olsson får lämna posten som huvudtränare och där Daniel Skarps nu tar över. Tänker också på det faktum att Jesper Granqvist skrivit på ett 2-årskontrakt samt att Per Hellmyrs ritat på ett nytt kontrakt 2+1 år vilket borgar för fortsatt satsning och bra ledarskap av den vinnarskalle som Myran är.

I vilken ände ska vi börja? Vi tar det jobbigaste först där vi nu alltså kan konstatera att Magnus “Kuben” Olsson efter 37 år i föreningens tjänst får ta ett steg åt sidan då han inte får något förnyat kontrakt av klubbledningen. Sannolikt tar även assisterande tränare Jonas Edling samma steg åt sidan som Kuben, även om jag vet att Jonas fått en förfrågan om hur han ställer sig till att fortsätta i sin roll, men begärt att få fundera på saken. Daniel Skarps är presenterad som ny huvudtränare och till sin hjälp kommer Daniel att ha, plockad från “fotbollsvärlden”, Christian Fagerhov och det blir intressant att se om den duon hittar fortsatt utveckling på truppen och jag hälsar välkommen till A-laget och önskar lycka till med ert uppdrag Daniel och Christian.

Att Kuben lämnar känns på något vis både överraskande och inte. Vi har en svajig säsong bakom oss men vi var åter som bäst när man ska vara som bäst, i februari och mars, och är man det så kan man på ett bättre sätt acceptera det som hände tidigare under säsongen. Det är en storhet i sig både hos Kuben och övriga ledarstaben samt laget att besitta den styrkan och det är ju heller inget som sker för första gången utan det har upprepats gång på gång på gång vilket är oerhört imponerande och en jäkla styrka att ha med sig när säsongen går in i sitt slutskede.

Efter sex år som huvudtränare och fyra år som assisterande tränare tar alltså sagan Magnus “Kuben” Olsson slut här efter 37 år i Edsbyns IF som seniorspelare och tränare i föreningen. Sen kommer vi säkert i en framtid åter stifta bekantskap med Kuben i någon roll i föreningen. Det är självklart i min värld! Tyvärr tycker jag inte klubbledningen varit riktigt reko mot Kuben i den här avslutande stunden. Utan det måste bli ett minusbetyg så som det blev nu, för Kuben stod till slut inte ut med tystnaden utan själv var tvungen att ta kontakt för att få minsta insikt i hur klubbledningen tänkte sig framtiden, för laget och Kuben själv. Då tillkom ett första möte om framtiden och där Kuben fick en hint om att det kunde bli aktuellt med en fortsättning (?!) för att sedan, några dagar efter, vid ett andra möte få beskedet att det var game over.

Omtumlande minst sagt och mest omtumlande givetvis för Kuben som var värd att få avsluta på ett bättre sätt än så här. Jag har grubblat mycket på det här. Jag tänker att en grundplan för nästa säsong finns väl lagd i god tid innan innevarande säsong är färdigspelad (?). Eller kan det vara så att det inte fanns någon grundplan till nästa säsong klar vid slutsignal i 5e och avgörande semin i Västerås (?). Tänker då främst på tränar- ledarstab men även på att väldigt många spelare inte förrän efter säsong blir kontaktad för att diskutera nästa säsong.

Sen köper jag inte heller motiveringen till media att “föreningen agerar utifrån önskemål från spelargruppen” när Kuben inte får förnyat kontrakt utan oavsett vilket så ska klubbledningen stå för sina beslut utan att blanda in spelarna. Jag kan lova att väldigt många i befintlig trupp både hade och har stort förtroende för Kuben + Edling men erbjuds också ett annat alternativ som nu med Skarps + Fagerhov så kanske nyfikenheten på något nytt överväger det “gamla och trygga” men det är i slutänden klubbledningen som TAR BESLUTET och ska stå för det utåt sett utan att blanda in spelarna. Nu har jag gnällt färdigt men jag förstår om Kuben har tagit illa vid sig av det här tillvägagångssättet för det har jag också gjort. Jag har tänkt tanken att sympatisera med Kuben + Edling och dra mig tillbaka jag också för på något vis så känns det som att “vi vänder blad nu” och då kan det vara läge även för mig att tänka på refrängen. Låter dock framtiden få utvisa det, man kan säkert tänka annorlunda längre fram men det har varit en tuff vecka för mitt Edsbyhjärta det här med Kubens (och sannolikt Edlings) sorti!

Att avlägga en hyllning till Kuben skulle ta resten av utrymmet i den här krönikan känner jag och jag gör hellre det senare med mer distans till allting. Jag kan hylla Kuben lite ändå för hur det än är när man är skribent så är det ju ofrånkomligt att man måste och vill ha en hyfsad kontakt med huvudtränaren och jag känner att jag genom alla år haft väldigt bra connection med Kuben och före honom Thomas Liw. Man lär sig till slut vad man kan skriva och inte utan att fråga i det här fallet Kuben och sen har jag alltid tyckt det varit kul att “tycka” lite också. Ska det vara nån mening med att tycka så måste man ju också ibland tycka olika som tränaren och vem vet, kanske har jag nån gång “väckt en tanke” hos Kuben också som han/dom inte tänkt på. Just det har vi aldrig stämt av med varandra. Jag har efter måndagens besked gjort vad jag kan för att peppa Kuben att försöka se framåt och vet att MÅNGA fler gjort detsamma. Att Kuben i en framtid hittar en roll i föreningen är jag övertygad om men att det sker redan till kommande säsong känns väl ändå lite långsökt. Jag hoppas dock Kuben finns med i bandyfamiljen även kommande säsong, för min del gärna som tränare för något annat lag då jag känner att Kuben har mer att ge i den rollen. Från hjärtat, TACK så länge Magnus “Kuben” Olsson!

Glädjande under veckan var annars att Jesper Granqvist och Per Hellmyrs ritade på nya kontrakt. Det har varit starka rykten om VSK för både Jeppe och Ted Hedell men det känns som Jeppe gick lite i bräschen här och visar att han tror på framtidens Edsbyn då Jeppe skrev på för två raka år. TACK för det Jeppe! Oklart dock (för mig iaf) vad tisdagens besök hos en knäspecialist utmynnade i, det får vi säkert nys om på ett eller annat vis närmsta tiden. Nu hoppas vi såklart att Ted Hedell tar samma kloka beslut som Jeppe gjorde så faller ännu en pusselbit för nästa säsong på plats.

Lagom inför påsken stod det också klart att Per Hellmyrs spelar vidare och inte bara en säsong till utan minst två och kanske t.o.m. tre säsonger till då Myran skrev på för 2 + 1 år. Efter Myrans prestationer främst efter nyår den här säsongen så fanns det ju egentligen inget att fundera på för någon av parterna och nu är det bara att hoppas Per får vara skadefri sina sista år i karriären och fortsätta spela bandy på lika hög nivå kommande säsong som den vi precis har avslutat. Myran har ingen överman i “40+ klassen” i bandysverige och vi ska vara väldigt tacksam att Myran knyter ihop säcken och avslutar sin karriär med minst fem säsonger i Edsbyn. Så då får vi höra Hellmyrs-låten på läktarna även kommande säsonger, bara det liksom 🙂

Klart blev det alltså också med Daniel Skarps som ny huvudtränare och så ingen missförstår mig så har jag inget att invända över att vi byter tränare, det är avslutet mot Kuben som gör ont i mig. Det är mycket möjligt att det är rätt tillfälle för en förändring just nu och det ska bli intressant att följa med på den resa Skarps o co nu startar upp. Gillar också Daniels svar på frågan om på vilket sätt han vill att bandy ska spelas:
– Jag vill att bandyn ska vara fartfylld och attraktiv. Att det finns tydliga roller med syften bakom varje aktion. I grunden säljer vi en produkt, den behöver vi göra spännande och sevärd.

Daniel kommer från en säsong som tränare för Edsbyns U17 nu senast, före det två år som tränare för Broberg. Säsongen 2019/20 klev Daniel under säsong in i Bollnäs och stöttade upp Svenne Olsson som var huvudtränare i Bollnäs då och det var väl om jag minns rätt Daniels första uppdrag på seniornivå. Daniel kommer med goda vitsord från sina tidigare uppdrag och en “titel” som fastnat hos mig är att Daniel ska vara en “bra taktiker” och det låter alltid lovande.

INSAMLINGAR!

Nu går vi in i april månad vilket innebär att vi är en månad från “bokslut” för den här säsongen så kan det vara läge att summera och räkna ihop vad vi samlat in för slantar under säsongen. Det poppar ju upp lite alla möjliga insamlingar under en säsong som egentligen inte någon av dom är inplanerad före säsong utan det mesta går på uppstuds liksom! Det som är OERHÖRT GLÄDJANDE är det faktum att oavsett vad som poppar upp så hakar ni läsare/supportar på den idé som sjösätts och det värmer såklart jättemycket och är en drivkraft i sig att fortsätta skriva. JUST NU har vi Myran-insamlingen igång tillsammans med Farmers och det jag berättade om den för 1v sen var att den hade passerat 30 000 kr. “Jag inbillar mig att den här Insamlingen passerar 50 000 kr innan den avslutas TORSDAG 4 april” skrev jag då. Det har den redan gjort! 54 709 kr var Insamlingen uppe i igår söndag så nu tror jag den passerar 60 000 kr innan torsdag! 🙂

Farmers har kryddat Insamlingen med en signerad Per Hellmyrs-tröja som kommer att lottas ut bland alla som deltar och igår dök det även upp en träningströja (den snygga röda med BYN-märket på framsidan) signerad av ingen mindre än vår egen kult-Assi som också ingår i utlottningen (alltså tröjan, inte Assi). Därtill finns också EIF-mugg och EIF-flagga med i utlottningen. För varje 100 kr man skänkt till Insamlingen så deltar man med EN lott, 200 kr = TVÅ lotter o.s.v. Jag hade redan x antal lotter men köper omgående 5st till nu när man kan vinna “Assi-tröjan”! 😉

Jag kör en sista push för Insamlingen där jag rekommenderar att betala in minst 100 kr till Myran-insamlingen så då blir det:

SWISHA 100 kr eller VALFRI SUMMA till Bandypengen 123 018 07 78 (Bg 5285-2225) och MÄRK: Myran

Slutspelsutmaningen går mot sitt slut och när jag checkade av på torsdagkväll så var det fortfarande 28st som inte hade betalat in den summa man satt upp sig på där. Är just DU en en av dom 28st? Om ni inte betalat i helgen så vore jag tacksam om ni som inte betalat kunde göra det nu under veckan så jag slipper smsa ut påminnelse till nästa helg! 🙂 Summan som ska betalas där är ju 200 kr men där jag utmanat alla att betala 350 kr istället då Byn ju även den här säsongen nosade på finalplats. Så följande gäller:

SWISHA 200 kr – eller 350 kr – eller valfri summa till 123 283 87 95 (Bg 434-5500) och MÄRK: Slutspelsutmaningen

Slutspelsutmaningen skulle ju ge 53 000 kr (265st är med) om alla betalat 200 kr men redan nu är summan uppe i 67 150 kr och då är alltså 28st obetalda ännu så över 70 000 kr kommer det bli till slut, kanske över 75 000 kr i allra bästa fall! Fantastiskt!

Insamlingssäsongen startade ju annars med Ola Johansson-insamlingen som var en hyllning till Mäster-Ola som tackade för sig i somras. Den gav 52 157 kr. Det fortsatte med TOJ-insamlingen i samarbete med Farmers och som gav 113 000 kr. Fiktiv + Segerslant redovisade jag förra veckan och sen dök också Hörnpengen upp för att eventuellt få bättre utdelning på Byns hörnskytte och som inbringade 32 945 kr. Vi avslutade sedan säsongen med en Busspeng för att Farmers skulle få åka gratis till sista semifinalen mot Västerås och där vi precis (med lite hjälp av Farmers) fick ihop busskostnaden när 9778 kr samlades in.

Sen är alltså inte Myran-Insamlningen och Slutspelsutmaningen i mål än men just nu ser det ut så här då:

Ola Johansson – 52 157 kr
TOJ-Insamlingen – 113 000 kr
Fiktiv Entré – 95 469 kr
Segerslant – 144 933 kr
Hörnpengen – 32 945 kr
Busspeng – 9778 kr
Slutspelsutmaning – 67 150 kr (inte avslutad än)
Myran-Insamlingen – 54 709 kr (pågår till TORSDAG 4 april)

Sammanlagd summa just nu: 570 141 kr (!)

Skulle vi kunna nå 600 000 kr? Ja vem vet! Jo NI VET! 😉

Då det är 1 april idag så antar jag att alla spelare som inte skrivit nya kontrakt nu står utan kontrakt då dom ju brukar gå ut den 31/3. För vår del så är det fortfarande fem spelare vi inte vet om vi får se i röd tröja eller inte kommande säsong: Albin Bysell, Edvin Altberg, Mattias Larsson, Marius Åström och Ted Hedell. Samt om jag förstått rätt så inget klartecken från superduon Assi + Elvin än heller (?).

NÅGOT borde ju hända kommande vecka, annars vore det väldigt konstigt. Finns det nåt matnyttigt att skriva om nästa söndag så kommer det säkert nån rad igen då, annars kör vi söndagen efter det.

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share