Inför: Edsbyn-Västerås

En högklassig vecka tar sin början i morgon när Edsbyn drabbar samman med Västerås hemma i Arenan. En repris på förra säsongens semifinalserie som gick till fem matcher och med Västerås som segrare till slut. Hemmaplan betyder ofta mycket mellan dessa två lag (idel hemmasegrar i semin i våras), vi hoppas på det i morgon också!

Alla matcher är viktiga, den här kanske lite extra viktig. Ett riktigt tungviktsmöte och mycket tyder på en sevärd bandymatch så vill absolut rekommendera att ta sig till Arenan i morgon. Lagen har mött varandra i en match den här säsongen, i gruppspelet till Svenska Cupen och då slutade matchen 5-5. Peter Axman Ljusnan/Bandypuls rankade den matchen som den bästa försäsongsmatch han sett de senaste 15 åren. Riktigt bra och underhållande var den också där lagen bytte ledning med varandra några gånger innan till slut Västerås kvitterade till 5-5 i matchens slutminuter strax efter att Byn vänt 3-4 till ledning 5-4.

Får vi se något liknande i morgon eller mer tillknäppt nu? Jag tror bägge lag trivs som bäst när det blir lite “raggarbandy” och inte två lågt stående lag som det mycket blev i semifinalserien förra säsongen. Sen är det väl lite mot tränarnas principer att säga åt sitt lag att släppa loss och spela “raggarbandy” men lägger man upp matchplanen med ett attack-tänk så kan det bli en typ att av raggarbandy ändå fast tränarna kanske inte vill det och visst hoppas jag/vi på nåt sånt i morgon! 🙂

Västerås får man beundra för att dom i stort sett alltid har det här attack-tänket i sin matchplan. När Västerås möter andra övre-halvanlag så blir det i stort sett alltid sevärt och när man som Västerås kan kombinera det med att ofta vinna dessa toppmatcher dessutom så måste man kunna hylla deras spel tycker jag fast man håller på ett annat lag. Västerås hade väl sin prio-match förra veckan hemma mot Villa Lidköping i onsdags och den böljande matchen vann man också med 6-3 till slut. Att ge Villa den näsbrännan tror jag var mycket viktigare för VSK än att lägga allt krut på Bollnäs borta i fredags. VSK:s insats där fick väl istället lite betala priset för onsdagsmatchen. Det förringar ändå inte Bollnäs insats som sägs ha varit klockren.

Troligt att vi får det mycket svettigare att ta oss an Västerås i morgon än vad Bollnäs hade i fredags så för att vinna i morgon för Byn krävs garanterat Elitseriens bästa insats hittills. Samtidigt så tror jag Byn är redo för det också och jag har stora förväntningar både på Byn och matchen i morgon. Jag vill inbilla mig att Byn grämer sig i efterhand över fredagen och den taktiskt lite försiktiga första halvleken då. Känslan från min sida är att Byn jobbar med att ändra sitt spel i ungefär samma riktning som VSK:s men har en ganska bra bit dit ännu som helhet. Därför i en svår bortamatch som i fredags så lite återgår man till det man har i ryggmärgen och känner sig tryggare med vilket innebär stort bollinnehav som huvudpunkt. Man får acceptera det tänket men jag fortsätter vidhålla att jag tror många spelare i den här upplagan av Byn gör sig bäst i en mera attackliknande matchplan som vi såg mot Broberg främst och mot Motala i stora delar av matchen och till slut tror jag vi landar där också i allt fler matcher.

Edsbyn har spelat med samma lag i alla matcher hittills och enbart bytt på målvaktsposten. Det innebär att Edvin Altberg fortsatt inte fått någon speltid i Elitserien hittills men något som gått mig förbi är att Byn tydligen har ett samarbetsavtal med Borlänge i Allsvenskan där Edvin och Marius Åström ingår i det avtalet. Så då får Edvin matchtid där vilket kändes bra. Jag vet inte om Edsbyn missat att kommunicera ut det eller om jag missat det helt men så ska det tydligen vara i alla fall. Bra oavsett! Jag vet inte heller att någon spelare ska vara skadad/sjuk i morgon heller så räknar med samma lag igen, återstår att se vem av Oscar och Henke som vaktar kassen, Oscar på tur om man fortsätter köra varannan.

Västerås har haft det klart stökigare i serieupptakten. Pontus Vilén fortsatt långtidsskadad, så även Max Mårtensson som ådrog sig sitt tredje benbrott i matchen mot Villa förra veckan! Helt otroligt och man lider ännu mer med Max än med korsbandsskadade Pontus Vilén som väl ändå är med på is nu om än i försiktiga former. Dessutom missade Christoffer Fagerström några matcher p.g.a. huvudskada men han är tillbaka nu. Med anledning av allt det här så har VSK lånat Emil Juhlén från Tillberga samt att man också dammade av Magnus Joneby inför Bollnäs borta i fredags då även Robin Andersson saknades av privata skäl. Ska vi tro Robin åter i morgon och Joneby hemma i soffan? Men får jag välja så gärna tvärtom då vi brukar ha rätt stökigt med nr 9 Robin är känslan…

Hemmamatch i morgon och då tänker jag fortsätta “tjata” om Fiktiv entré (och förhoppningsvis Segerslant efter match 😉 ). Jag har snöat in på det här att jag tycker det är oerhört viktigt att ALLA bidrar, både om man är plats i Arenan och om man ser matchen hemifrån. Gäller hemmamatcher tänker jag då. Det kapas bort intäkter lite här och där för föreningarna är min känsla utan att ha full insyn på det och jag vet ju t.ex. att “tv-avtalet” är klart sämre för klubbarna nu än tidigare säsonger. Samtidigt är det billigare för oss kunder att köpa ett abonnemang på Bandypuls/Ljusnan/Expressen fr.o.m. i år än på senare år och då tänker jag att vi istället kan bidra med en Fiktiv entré på Byns hemmamatcher som en slags kompensation till föreningen. Det är en hel del som hakar på det här och det värmer mitt Edsbyhjärta mycket ska ni veta!

Toppmatch i morgon och när lagen möttes för ganska precis två månader sen (12 sept) slutade matchen 5-5 så jag tycker 55 kr blir summan för Fiktiv entré i morgon. Hakar du på du som ser matchen hemifrån? Gör isåfall så här:

SWISHA 55 kr till 123 283 87 95 (eller Bg 434-5500) och MÄRK: FIKTIV

Vid förra hemmamatchen mot Motala landade summan Fiktiv + Segerslant på 3033 kr.

Du kan även stödja genom att köpa 50/50-lotter utanför ICA eller på Blomsterboden under morgondagen. Samt att det såklart finns nere på Ön före match. 20 kr/st kostar lotterna och garanterat en prissumma på femsiffrigt belopp. Senast var vinstsumman 12180 kr.

Farmers spelar alltid en stor roll när Byn spelar hemma och även där lite viktigare än vanligt i morgon när det vankas tungviktsfajt! Så fyll på med folk i Klacken i morgon så laget verkligen känner av stödet redan när man gör entré före match. Förra säsongen mötte vi Västerås en lördag (och vann 3-2) och publiksiffran uppgick till 1046 personer. Vi borde väl rimligen kunna knuffa upp den till över 1200 personer i morgon? Det är min absoluta förhoppning! 🙂

Förutom vår match så spelas även Vänersborg-Rättvik i morgon. Vbg ska ju vinna, det kommer man ju skriva om alla lag som möter Rättvik hemma men jag kan villigt erkänna att Rättvik hänger med mycket bättre än jag trodde på förhand så lite, lite skräll-läge i morgon ändå. På onsdag spelas Broberg-Sandviken, Hammarby-Villa, Motala-Sirius och Vetlanda-Bollnäs. Broberg känns väl som enda hemmafavorit i dom här matcherna, samtidigt ser jag SAIK som dom som har störst chans att skrälla av dessa underdogs. Frillesås-Gripen verkar vara flyttad till måndag 21 nov.

Då laddar vi hårt för morgondagen och hoppas kunna hjälpa Byn till seriens bästa insats så här långt. Det kommer med garanti att behövas i morgon men hjälps vi åt så är det helt klart möjligt att rubba Västerås!

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share