Gripen krigade bäst och tog bägge poängen

Gripen fortsatt obesegrade även efter ikväll när vi fick åka hem tomhänt efter hemmaseger 4-2 (2-0). Gripens ramstarka defensiv blev segervapnet och Byn lyckades inte dyrka upp den förrän det var för sent. Byn nära poäng ändå i slutet och förtjänade spelmässigt också poäng men marginalerna på Gripens sida ikväll.

Då är väl helghumöret satt då… En sur förlust ikväll i en match som det känns som vi lika gärna kunna vunnit. När vi summerar så känns det som Byns lite för tama första halvlek är det som skiljer i slutänden. Det kändes som det var mer prio bollinnehav då än attack från Byns sida och då jag tror det senare passar den här upplagan av Byn bäst så kanske vi faller på just det till slut (?). Det får vi aldrig svar på. Samtidigt måste man hylla Gripen Trollhättans defensiv och deras taktik också. Dom accepterade att ha lite boll i matchen, tog deff-jobbet suveränt och gjorde alltid det där lilla extra, slog lite lagom hårt och ofta på klubborna, tryckte till lagom hårt i närkamperna, spelade enkelt när man fick boll och slog hellre ifrån sig än satte fast sig på egen planhalva. Samt att man också hade lite medstuds i första halvlek som gjorde att man fick en 2-0 ledning att spela på sen. Det skulle bli segerreceptet.

Samtidigt så kan Byn absolut lika gärna vinna machen och spel- och chansmässigt kanske vi t.o.m. förtjänar att göra det (?). Framförallt i andra halvlek skapar vi lägen för att göra mål flera gånger om och att vi inte förrän i 91a min får hål på Gripen får till väldigt stor del tillskrivas mv Isak Skog som utan konkurrens var matchens lirare. Gripens bägge mål i första halvlek kom på en straff där det blev dömt liggspel på Teemu Määttä som körde omkull i eget straffområde med bollen vid klubban. Sannolikt uppkom anledningen till vurpan när Teemu och Samuli krockade vid sargen strax före och Teemus ena skridsko fick då antagligen ta lite stryk men som inte visade sig förrän då. Den hamnar på oturskontot och 2-0 hamnar på “marginaler-med” kontot för Gripen när Felix Callander styrde in bollen i kamp med Jocke Svensk och det var verkligen 50/50 vem som skulle få tag på den bollen. Straffen till 1-0 sänkte William Arvidsson säkert och det var missvisande 2-0 efter 20 min.

Andra halvlek var klart bättre av Byn. Nu var det (tvunget) mer prio attack och mindre prio bollinnehav och Byn skapade en hel drös lägen och det var mer oflyt än okunnande som till slut gjorde att vi inte satte vår första boll förrän i 91a min genom Oscar Wikblad… Då hade Gripen slitit som tusan halvleken igenom i sin defensiv, både med justa och ojusta medel och det blev grinigare och grinigare för varje minut sista 20-30 min. Sen fick man ett omställningsläge i 90e min och vips så var det 3-0 Gripen genom Victor Peterson. Direkt efter redudering av Oscar och i 96e min (11 min tillägg till slut) kom också 3-2 genom Teemu Määttä. Skärrat i Gripen där och bolltapp Gripen direkt efter 3-2 och nytt jätteläge Teemu som han tyvärr brände. Där gick matchen för Byn och sen gjorde Johan Esplund 4-2 i slutminuten när Byn hade fokus offensiv vilket väl såklart var helt rätt.

Alltid tråkigt att förlora men ska man se något positivt i det här ändå så tror jag det finns saker att ta med sig även nu till framtiden. Byn får väl sätta upp två tv-apparater bredvid varandra och köra 1a och 2a halvlek parallellt och sen bedöma vilken typ av bandy man vill spela (?) 😉 Jag förstår också att det är lättare, och nu även tvunget vid underläge, att spela på attack i andra halvlek när motståndarna dessutom blir tröttare än att göra det i första halvlek. Men jag tycker den instinkten INTE ALLS fanns med i Byns upplägg av 1a halvlek och då känns det också som vi växlar ner ALLTING på nåt vis. Allt går saktare, det blir mer solokörning/bolltransport än samspel och bra bolltempo och då fungerar det inte som man önskar helt enkelt. Med mer attack åker vi på fler omställningar, absolut, men vi får också Gripens defensiv mera svajig för dom försvarade sig mer än något annat lag jag sett verkligen med hela laget ikväll, uppoffrande från spetsen ner till libero.

Vi kommer att komma över det här och nu går det inte ändra på nollan i poängkolumnen för ikväll. Fler lag kommer att få problem att vinna i Trollhättan om Gripen orkar vara så påkopplad som ikväll. Sen tror jag väl att Jocke Hedqvist en kväll som denna också kan få sina gubbar att kräma ur det lilla extra när just Edsbyn står på andra sidan. Inte för att Jocke har nåt emot Byn, det är ju tvärtom isåfall, men det står mycket prestige på spel och Jocke skriver säkert gärna in på sitt CV att han besegrat Edsbyn tror jag. Grattis Jocke!

Vi får landa i helgen för att sen ladda om för nästa vecka som blir oerhört tuff men också otroligt rolig och intressant. Västerås hemma på tisdag först och sen Bollnäs borta på fredag. Bollnäs vann med 7-4 mot VSK ikväll (Erik Pettersson tre mål) och kan dom göra det så kan väl vi? 🙂 Västerås blandar och ger och det låg i luften att Bollnäs skulle vinna ikväll när VSK slog Villa i onsdags. Anar att det tre mil österut börjar bokas hotell i Västerås ikväll till 3e helgen i mars, det borde väl vara i det närmaste klart att man blir ena finallaget nu väl 😉 Eller kan Pinch och Pärtan hålla en hel stad nere på jorden fast man är obesegrad efter fem omgångar? Det återstår att se, jag tvivlar.

MÅLRIKT förutom i vår match och mellan Rättvik-Vetlanda (1-3) är väl annars stämpeln på kvällens omgång. Mest i Lidköping där Villa vann 9-6 mot Vbg. Meste målskytten fanns i Hammarby, David Jansson FEM mål när Motala besegrades med 9-5. Känns som luften håller på att gå ur Motala efter alla hallmotgångar, fullt förståeligt också isåfall. Sandviken var steget för Frillesås hela matchen och vann till slut med 7-5, en viktig seger för SAIK tror jag. Avslutningsvis så visade Broberg än en gång att man inte trivs på Studenternas, föll med 6-3 mot Sirius efter att ha legat under med 5-0 efter dryga halvtimmen. Också det en viktig och högst nödvändig seger, Ted Bergström Heramb tre mål.

Vi får sura lite då men inte mer än ett dygn, sen är det dags att se framåt. Nu ser vi till att stötta laget PÅ PLATS både på tisdag hemma mot Västerås och på fredag borta mot Bollnäs, det är faktiskt superviktigt och kan vara skillnaden mellan segrar och förluster. Det var (minst) åtta tappra själar på plats ikväll också som åkt minibuss från Edsbyn till Trollhättan. Det räckte tyvärr inte, det hade behövts en minibuss till så hade det ordnat sig. Tänk så och bege er till Arenan på tisdag, ju FLER VI ÄR desto större segerchans!

SPELARBETYG:
+++ Per Hellmyrs
++ Samuli Helavuori
+ Henrik Karlström

GRIPEN TROLLHÄTTAN-EDSBYN 4-2 (2-0)
Edsbyns mål: Oscar Wikblad, Teemu Määttä

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share