Brindholms Måndagskrönika

Avslutar säsongen med en Måndagskrönika då! Känns också som rätt tid att “gå på sommarvila” då det verkar som dom flesta pusselbitarna är på plats nu och då finns inte så mycket att rapportera om heller. Insamlingen då? Givetvis uppfylldes målsättningen! NI är helt otroliga! Mer om det i slutet av texten.

Sedan förra krönikan har Byn fyllt på med tre framtidsnamn i truppen, samtliga födda -04. Edvin Altberg, Elias Davidsson och Marius Åström presenterades i den ordningen i början av veckan, samtliga förstaårsseniorer. Det måste vara nåt år sen som vi gjorde den här typen av framtidssatsning känns det som men jag inser att vi i lilla Edsbyn MÅSTE göra så med jämna mellanrum för att kunna hålla oss på “slutspelsnivå” om man ser det i ett längre perspektiv. Grunden måste hela tiden vara egna produkter hos oss, eller ja en kombination av det och spelare från annan ort som formas i vårt Bandygym måste vara grunden.

Sen får vi sätta upp målsättningar därefter som ska vara rimliga och med jämna mellanrum kanske vi kan göra “attacker” mot nya SM-Finaler även i framtiden även om kommande säsong just nu inte känns som en sån kanske. Tror ändå att Byn har ett lag som kan vara topp-6 och är vi det så kan vi absolut vara med och bråka i ett slutspel sen också, sånt brukar ju Byn vara bra på! Kommande säsong får vi ju också “jaga Bollnäs” som kommer att vara tippad före oss i ALLA experttips kommande säsong (inte minst av dom själva). Även om det är långt emellan som Bollnäs “är bättre än oss” så brukar det trigga igång nåt här i Edsbyn, både bland sponsorer/samarbetspartners och supportrar med insamlingar och vad allt det kan vara. Vi hoppas på den effekten även nu och visst kan vi väl unna oss att njuta ÄNNU EN GÅNG av 10 min gåshud från 25/3-2017, en säsong då Bollnäs också “var bättre än oss”:
https://www.youtube.com/watch?v=e1FkMIo5vIs

Man glömmer lätt men faktum är ju att inför den säsongen (2016/17) var Byn rankad ÅTTA när säsongen började och sen gick vi ändå hela vägen! Nu ska vi inte tro att det händer igen i alla fall under min livstid men det är ju ändå kul att ha med sig i minnesbanken att det kan hända. Den säsongen skulle det stå mellan fem lag som var klart högre rankad än övriga, i den här ordningen: Sandviken, Västerås, Vänersborg, Bollnäs, Villa Lidköping. Sen var det ett jättehopp i oddssättningen till lag 6-7-8 den säsongen som var Vetlanda, Hammarby och Edsbyn, rankad i den ordningen. Inför finalen mot oss var ju Bollnäs också klara favoriter och stod runt 1,50 i odds hos spelbolagen men då hade ju spelbolagen tydligen inte koll på historien om man säger så. Men det har vi! 😉

Jäkligt kul också i det där sammandraget att en kamera fanns nere vid avbytarbåset så man även fick se den spontana glädjen även där, enligt mig ett obeskrivligt underbart sammandrag av livets viktigaste final! 🙂

Byns består nu av 14st utespelare som är seniorer, vid match får vi ju använda 13st så en senior för mycket då. Förra säsongen var det alldeles lagom med det antalet för då var det först i slutspelet (semifinalerna) som Byn hade alla tillgängliga. I nån enstaka match i serien var det också så men inte mer än 2-3st om jag minns rätt. Bland dom 14st räknas inte Tommi Määttä in då och vad jag förstått “så räknar inte Byn med Tommi” kommande säsong. Då anar vi alla vad det troligtvis är för beslut Tommi tagit men så länge det inte är bekräftat så lägger jag inte mer vikt vid det mer än att OM det skulle vara så och Tommi då INTE riktar ett tack till föreningen och supportrar för sin tid här, då ska jag kommentera det!

Är Byns trupp därmed spikad och klar? Jag har försökt få det bekräftat men har inte fått det ännu så kanske, kanske dörren finns lite på glänt fortfarande om nåt skulle dyka upp (?). Det är upp till var och en att göra den bedömningen. Edsbyn har alltå en senior för mycket medan t.ex. Bollnäs nu har FYRA seniorer för mycket, den känns mer svårhanterad. En eller möjligtvis två för mycket tror jag är hanterbart, absolut inte mer än så för då kommer andra aspekter in som spelares besvikelse över lite speltid m.m. som ska hanteras och som lätt sprider missnöje i en trupp. Minns jag lyssnade på en podd där Ola Johansson intervjuades för ett par år sen och hans filosofi var mer att ju mindre konkurrens i laget desto bättre. Då kunde man enligt Ola mer forma varje individ på den position den skulle spela och utifrån det få laget starkare under säsongens gång istället för att spelare ska “turas om att spela” och även då kanske spela på flera olika positioner vilket gör det svårare att få ut lagets fulla kapacitet i slutänden.

Via Bandypuls kunde man också läsa att Daniel Skarps inte tackat ja som assisterande i Bollnäs efter Hasse Åström utan att Daniel istället ska träna Edsbyns U17-lag kommande säsong. Det var inte något jag trodde på (jag trodde på Bns för Daniel) men ser det som klart positivt att Daniel väljer den vägen vilket jag också fått bekräftat att så är fallet. Edsbyn har ju en årskull född 2008 som det “pratas om” redan nu och om den vårdas väl framöver så kan det absolut finnas flera tänkbara blivande stjärnor där om jag förstått det hela rätt. Då kullen 2008 är stor till antalet spelare så är det också högst troligt att dom som är i framkant redan kommande säsong får spela i U17 sägs det så absolut bra om föreningen satsar runt det laget är min känsla.

Då har vi några månader “bandyfritt” framför oss då men som det verkar så blir det inte mer än MAX FYRA månader från nu, sen rullar det igång igen. Då med Svenska Cupen i nytt format som jag fattade skulle starta kanske t.o.m. dom sista dagarna i augusti. Alla Elitserielagen deltar och är geografiskt uppdelade i två grupper med sju lag i varje där det ska spelas enkelmöten, alltså sex matcher, tre hemma och tre borta. Lagen Byn tampas med i gruppspelet är: Bollnäs, Broberg, Rättvik, Sandviken, Sirius, Västerås. Gruppspelet pågår till första veckan i oktober och därefter går dom två bästa lagen i varje grupp vidare till finalspel helgen 14-15 oktober. På vilken ort finalspelet avgörs är ännu inte klart. Onekligen ett roligare upplägg än tidigare och nu med fulltidsmatcher och nu kommer ju den period som annars består av lite sömniga träningsmatcher istället bestå av matcher med mer betydelse. Så nog fan ska man väl på nåt vis överleva fyra månader “sommar” innan det är dags igen 🙂

INSAMLINGEN!! Går det samla in 100 000 kr på 4v i april månad i en riktad insamling fast det inte ens spelas någon bandy? Helt ärligt så tror jag det är bara på ETT ställe i bandysverige det går och det är i EDSBYN! Detta då FÖRUTOM att det tickat in rätt bra med pengar på Miljonklubben under mars/april också. Vi började ju söndag 2 april med insamlingen med inriktning FORWARD som samlade in 60 000 kr på 1v! Sen ebbade väl den lite förståeligt ut lite då det blev napp på Noa Djäkner och så småningom också junioren Albin Bysell. Slutsumman där blev 76 897 kr och eftersom vi fick in två nya forwards i truppen så tillfaller samtliga slantar Miljonklubben direkt. Skrev ju tidigare att 50 000 kr skulle göra det och övriga fortsatt skulle vara öronmärkt “Forward” till typ kommande säsong men jag känner nu att det blir struligt att hålla reda på så vi gör så här, hoppas det är ok! Vi samlar väl helt enkelt in nya slantar nästa säsong om det behövs!

När FORWARD avtog så fick jag istället för mig att “ta hjälp” av ikonen Jonas Edling för att försöka få ihop dom 100 000 kr på 4v! Jonas som förresten avslutade sin karriär minst en säsong för tidigt, annars tror jag vår nr 18 haft 10st SM-Guld nu! JAG hann inte avtacka varken Jonas eller Tisen på rätt sätt förra våren kände jag då dom aviserade sina avslut efter att jag avslutat mina skriverier då. Nu blev väl det här ett hastverk också och då med inriktning enbart EDLING men dessa två kan ju faktiskt avtackas/hyllas fler än en gång enligt mig, dom kommer ju alltid poppa upp som matchvinnare/guldmakare i våra huvuden och såna glömmer vi ALDRIG!

Insamlingen EDLING fick en vecka på sig att leverera minst 23 000 kr för att vi skulle nå 100 000 kr sammanlagt. Förslaget var att skänka 118 kr vilket MÅNGA har gjort men även andra summor med siffran 18 inblandad har tickat in. Igår på e.m. när det gjordes en avstämning fattades drygt 3500 kr för att nå 100 000 kr vilket föreningen gick ut med på sociala medier vid 17-tiden igår söndag. Vid midnatt var det deadline för säsong 2022/23 för såväl dessa insamlingar samt Miljonklubben och idag fick jag besked av Helen Jonsäll att det hade kommit in ytterligare ca 6500 kr EDLING dom sista sju timmarna igårkväll! Det händer väl också bara i Edsbyn?! 🙂

Så det landade på (minst, då Bg inte går se förrän efter helgen): Forward 76 897 + Edling 26 101 = 102 998 kr!! Vilket OTROLIGT ENGAGEMANG det finns bland er läsare/supportrar! Jag bugar och bockar och lyfter på hatten och TACKAR ER ALLA för ännu en fantastisk insats, det värmer mig oerhört mycket. TACK! 🙂

Sen hoppas vi också på en nyhet snart att Jonas Edling fortsätter som assisterande till Kuben och att även övriga legender i ledarstaben gör detsamma, tänker där på Assi, Elvin och Ryhed. OTROLIGT viktiga kuggar i vårt lagbygge, glöm ALDRIG dom insatser dessa gör för att allt runtom ska fungera. Dom är ovärderliga allihop!

En fullständig slutsummering av insamlingarna Forward + Edling samt en slutsumma för Miljonklubben 2022/23 lär föreningen komma med under kommande vecka. Det går inte nog mycket betona hur viktig dessa “extrapengar” som Miljonklubben och insamlingar vid sidan av är för föreningen. Går såklart inte helt sätta fingret på att just det eller det gör att vi fortsatt kan vara med och kriga på toppnivå i bandysverige men UTAN DET HÄR ENGAGEMANGET som ger dessa extrapengar skulle vi INTE vara det. Sen är väl ändå säsongen som gått även där lite en “mellansäsong” med Edsbymått mätt då både Miljonklubben, Farmers insamlingar och antagligen även “mina insamlingar” gett mer om vi backar bandet 1-3 år. Men får vi nu “jaga Bollnäs” kanske vi kan nå nya rekordnivåer under 2023/24 istället? Jag vill tro det!

Då får det vara slut med krönikor för nu! TACK alla som läser. Det är kul att skriva om man vet att det man skriver också blir läst. Även om det som vanligt blir långa texter! Men det har ni lärt er vid det här laget 😉 Å samlade vi in 100 000 kr på 4v som nu, då måste det vara en hel del som läser!

Tillsammans är vi STARKA! Tillsammans är vi EDSBYN!

Å så hoppas vi väl att >>> https://www.youtube.com/watch?v=cf4_dTRvWbI

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share