Stabil start av Byn som snodde bortamatch

Viktigt med bra start i ett slutspel och det fick Byn ikväll via seger 5-1 (1-0) borta mot Sandviken. Prio defensiv från bägge lag men där Byn hade mest kraft att producera något framåt också och det avgjorde matchen till rättvis Edsbyseger. Nu gäller det att nollställa, fylla Svenska Fönster Arena så gott vi kan på onsdag och göra om samma procedur. 

Slutspels-Byn och Slutspels-Farmers, den kombon är inte det lättaste att rubba. Nytt bevis för det ikväll när Farmers stod för stämningen i Göransson Arena i stort sett i 96 min+ och jag lider faktiskt med SAIK-spelarna som inte har tillstymmelse till publikstöd förutom handklapporna ibland. Blev det inget arv alls efter bröderna Hedlund som väl huserade i SAIK:s klack när undertecknad gjorde detsamma i Farmers dito? Jag/vi är verkligen lyckligt lottad där för i Farmers finns det arv utan dess like, framförallt när det vankas slutspel men även annars.

Matchen blev en ganska typisk förstamatch i ett slutspel. Givetvis prio defensiv från bägge lag men för den skull inte direkt avvaktande ändå kan jag tycka. Det var lite mer tryck och/eller antydan till attack i offensiven än tidigare från främst Byns sida men även SAIK hade sina perioder men Byns defensiv var mer ramstark och kontrollerad. Polis därbak, kung Jocke Svensk! Byter inte ut honom mot någon spelare i något lag oavsett position när det handlar om SM-slutspel. Byn och Ted Hedell inledde med ett klockrent stolpskott i 2a min när SAIK slarvade på mittplan och det öppnade upp sig för Byn och Hedell. Hur långt åkte Ted Hedell ikväll då tro? Längst av alla i den här matchen i alla fall, kan väl inte ens vara målfoto på det (?). Imponerande Ted! 

När vi summerade första halvlek så hade vi fått se bara ett mål och det på straff i 37e min. Per Hellmyrs, som långa stunder tog den huvudroll jag hoppades, kom mitt i banan där han är som bäst när han är bra. Vickade sig fram, inte i lika hög hastighet som förut men fortsatt lika hal. Det landade till slut i att Myran vältes över ändå i straffområdet och korstecken fråm domare Silinski. Rasmus Skarps, i samma roll som Jonas Edling 20 år 2004, åker fram och dunkar in straffar som om det vore världens enklaste grej. Högt bakom en chanslös Joel Othén och mycket viktiga 0-1 Edsbyn som stod sig till paus. 

Så långt rättvist med Edsbyledning då Byn skapade lite mer klara/halvklara lägen medan SAIK inte kom upp i samma antal lägen så långt. Kom SAIK till lägen så agerade dessutom Henke Karlström otroligt lugnt och säkert som sista utpost, något som känns igen från förra säsongens slutspel.

Andra halvleks upptakt var Sandvikens bästa i matchen och där har vi faktiskt en del flyt också att det inte ringer bakom Henke. Linus Forslund hade dom två bästa lägena, bägge i bra vänsterläge, men brände båda plus att SAIK brände ett par till bra lägen, bl.a. nästan öppet mål efter ett frislag i 54e som brändes. Så Byns lagledning kände sig faktiskt manad att ta en timeout i 57e min och det var faktiskt ett genidrag av Kuben o co och som förändrade matchbilden. Byn mer samspelta igen därefter och dessutom kom ett oerhört viktigt 0-2 mål i 66e min när Byn spelade upp efter sargen till Jimi Heinonen som vallade till Martin Frid som skötte resten. Frid vek in i planen från vänster och centralt rakt framifrån och 20m från mål skickade han upp en projektil i Othéns vänstra kryss. Så värdigt en hårt slitande Martin Frid! 

Det blev lite räkning på SAIK efter det men man reste sig ändå i god tid innan 10 och fortsatte tro på sitt. Men knappt hade man återhämtat sig så var det dags för ny räkning. Ny straff Byn efter hög klubba på Viktor Berling och Skarps fram igen, lågt denna gång och 0-3 Byn efter 69 min, utan krusiduller. Smickrande bra med 0-3 så långt men ändå helt rättvist att Byn ledde och SAIK gav inte upp nu heller vilket man ska ha cred för ändå. Reducering 1-3 kom på hörna i 72 min genom Airisniemi men som strax därefter drog på sig en utvisning och där stängde Byn istället matchen. 

Med först stort bollinnehav och sen precis när Airisniemi kom in drog Polisen dit 1-4 på en hörnretur i 85e och då var det klart. Jimi Heinonen fick sen avsluta målskyttet i 91a min med ett ruskigt vackert mål, helt på egen hand. Jag minns Heinonens slutspel förra säsongen och nu började han nåt liknande igen och gjorde väl sin bästa insats för säsongen ikväll. En dryg jävel för motståndarna är han Jimi, som är där och petar, river och drar i deff-jobbet, precis sånt man vill se alla göra och speciellt om man kanske inte helt har lyckats offensivt. Då bidrar man till laget ändå.

Det var en härlig kväll i Göransson och som kan bli värdefull i slutänden i den här matchserien om vi förvaltar korten rätt. Nu blir det en oerhört, nästintill avgörande, match på onsdag hemma i Arenan så nu beger ni er dit alla som kan. SAIK:s chans tror jag är att sno tillbaka en bortaseger då och sen åter ha hemmaplansfördel och det vet dom själv också. Samtidigt som Edsbyn måste nollställa, ibland lättare sagt än gjort, och göra om dagens/kvällens procedur igen, det går inte tumma på minsta lilla för då hugger SAIK och det är 1-1 i matcher. 

FARMERS = Ni är oerhört viktig i det här sammanhanget och jag lovar att ni bidrar med VÄLDIGT mycket energi och vilja till laget med ert arbete/sjungande på läktarplats. Klacken var jättebra ikväll men missförstå mig rätt, jag hoppas ändå det här var sluspelets ”sämsta” insats av Farmersklacken, från nu blir det bara ännu bättre! 

Spelarbetyg skiter jag i när det är slutspel. Det är LAGET som gör det och det kvittar om det är Hellmyrs, Henke, Hedell, Jimi, Farmers eller nån annan som är ”bäst för dagen”, alla måste leverera om det ska bära till semifinal så småningom. Det vet ni allihop och fortsätter vi att göra saker TILLSAMMANS som ikväll så kan det bli ett roligt slutspel även den här säsongen. Det började roligt i alla fall! 

SLUTSPELSUTMANINGEN! Det visste jag väl att vi skulle matcha fjolårets 140 pers! Vi var 105st när jag skrev Inför igår, har inte räknat hur många det kan vara nu men uppskattar ca 155-160st. Nu blev jag sugen på att försöka matcha dom 220 pers vi var första året vi körde Slutspelutmaningen… ska det vara helt omöjligt? Min känsla är att kanske det, men ändå inom räckhåll! Så fortsätt smsa på 070-333 05 20 (eller brindholm66@gmail.com eller via Messenger) om ni vill vara med! 

Slutspelsutmaningen handlar om att man betalar EN av dessa summor beroende på hur långt Byn går i slutspelet:
* Utslagen mot SAIK = 0 kr
* Seger mot SAIK och Byn till semifinal = 200 kr
* Seger i semfinal och Byn till SM-Final = 350 kr
* Seger i finalen och SM-Guld till Byn = 500 kr

Så vill du vara med så kontakta mig enligt ovan! Alla eventuella pengar går till Miljonklubben men vi tar allt sånt där när slutspelet är avslutat och det är alltså EN av summorna (eller 0 kr) som till slut ska betalas.

Övriga matcher: Det blev favoritsegrar i alla andra kvartsfinaler om än det inte gick på räls för något av lagen Villa, Västerås och Bollnäs. Mest chockerande var när det kom upp 0-2 till Sirius mot Villa Lidköping strax före paus. Villa reducerade till 1-2 strax före paus och vände och vann med 7-2 till slut men jag tror Sirius kan ta med sig nåt från matchen ändå, absolut. 4000 pers på Studan på onsdag?

Bollnäs avgjorde sista 10-12 min mot Broberg då man gick från 1-1 till 4-1. Hasse Andersson och Erik Pettersson vägvisare till slut inför 2023 personer. Intressant onsdag i Söderhamn. Sen ledde Vetlanda med 1-3 borta mot Västerås i mitten första halvlek men VSK gick ikapp och förbi och vann med 6-3 till slut. Vetlanda ändå en frisk fläkt den här säsongen. 

Vi suger på den här segern då, behåller absolut alla fötter på jorden och inser att vi har säsongens viktigaste match framför på onsdag då Sandviken kommer till Byn och ska försöka bryta tillbaka. Då ska vi vara redo för kamp igen, både på planen och läktaren! 

TILLSAMMANS!

SM-Kvartsfinal 1:5
SANDVIKEN-EDSBYN 1-5 (0-1)
Edsbyns mål: Rasmus Skarps 2, Martin Frid, Joakim Svensk, Jimi Heinonen

Publik: 1127

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share