Inför: Frillesås-Edsbyn

Elitserien rullar vidare och nästa utmaning för Byns del är Frillesås borta i morgon lördag med avslag kl 15.00. Alltid svårt på Sjöaremossen för alla lag och ska man vinna där är inställning nyckelordet. Frillesås kommer från kryss hemma mot SAIK och Byn från förlust hemma mot Motala.

Vi ger aldrig upp! Det må hacka och krångla mycket hittills
 den här säsongen men jag måste ändå beundra Byns supportrar som framförallt efter senast ändå verkar knyta näven i fickan och vara beredd att ta det vidare från det knöliga läge vi nu har. Alternativet hade varit att ge upp nu efter ny förlust hemma mot Motala och det redan innan vi kommit in i februari månad och det får vi ju bara inte göra. Jag är helt med på att Byn underpresterat i alltför många matcher av dom nu 19 spelade i Elitserien, där är vi nog alla eniga, vi supportrar plus laget/lagledningen o.s.v. och då är det givetvis helt ok att då ge konstruktiv kritik. Dock ogillar jag mycket när det kommer konspirationsteorier såsom “nu måste det vara nåt i laget igen”, den klassiska “dags å byta tränare” och liknande. Bara för att Byn ligger lite på minus så här långt så behöver man inte dra allt till sin spets så fullkomligt utan även Byn (som alla andra lag) kan väl göra en sämre säsong. Analysera säsongen i sin helhet får vi göra efter säsong och utifrån det eventuellt åtgärda.

Sen tror jag förra säsongens SM-Guld också har stökat till det lite 
(eller mycket) för kravbilden på årets upplaga av Byn. Vi ska komma ihåg att förra säsongen var det Villa (2,10), AIK (3,40) och Västerås (5,75) som det skulle stå emellan, sen ett rejält hopp till Byn (13,00) som var tippad 4a och SAIK 5a (14,00) och sen ytterligare ett hopp till övriga. Inom parentes oddsen lagen stod i som vinnare av SM-Guld när förra säsongen startade. Sen gjorde “nya Byn”, som det var då med alla nyförvärv, en bra Elitserie och blev 3a, före VSK på 4e plats. Därifrån hade vi sen stora problem med Sirius i kvartsfinalen men vann 3-2 i matcher. Sen tippade “alla” att AIK skulle slå Byn med 3-0 i SM-semifinalen men då finurlade Kuben o co fram en taktik som eventuellt skulle funka mot just stjärnspäckade AIK och som den gjorde och Byn vann 3-1 i matcher istället. Finalen sen vet ni ju hur den gick.

Det jag brukar tänka är att jag tycker det är orättvist mot Byn att jämföra med att vi gått från SM-Guld till att just nu vara 7a i tabellen. Den verkliga bedriften gjordes ju förra säsongen när vi gick från tippad fyra till att vinna SM-Guld. Vi gör det som fjärderankad då och inför den här säsongen har vi tappat två oerhört viktiga kuggar i Jonas Edling och Mattias Hammarström och som dessutom nog saknas mer än vad både jag och övriga kunnat tro. Nu försvann AIK vilket gör att Byn var rankad topp-3 den här säsongen så det är utgångsläget där vi startar nu så därför tycker jag det blir väldigt fel när man läser att typ “vi vann ju SM-Guld förra säsongen och har i stort sett samma lag nu, hur kan vi då vara så dåliga i år”. Vi hade kunnat få respass i kvartsfinalen mot Sirius förra säsongen men vann till slut SM-Guld, så marginalerna är små, ofta väldigt små.

Nu var det inte tänkt med ett så långt utlägg om det här egentligen,
 det rann på bara. Men som sagt, marginalerna är små och vi ska också komma ihåg att väldigt många “av dom sämre lagen” är bättre i år vilket ger en jämnare serie och svårare matcher. Det är också en del av det hela. Förra säsongen var Tellus, Örebro och Rättvik med som tidigt hamnade på efterkälken även om Rättvik spottade upp sig. Så när då Byn inte riktigt kommer upp på nivå i många matcher i år så förlorar vi matcher som vi förra säsongen “vann utan att övertyga, eller där vi hittade vägar att vinna”. Sen får vi inte glömma att Byn gjort några väldigt bra insatser i årets serie också, Sandviken, Villa och Västerås hemma, Sirius både borta och hemma. Vänersborg borta i pressat läge också bra med seger och bra även mot VSK borta men med förlust dock.

Men är marginalerna små då kan vi också vara med och påverka 
genom att hellre pusha även i motgång än att såga och sänka laget än mer. Det är en stor majoritet klart bra på och även sist stöttade t.ex. Farmers hela vägen även om det matchen sen länge var körd mot Motala. Otroligt värdefullt sånt! Ibland behövs det inte alls mycket för att hela ska vända och vem vet, kanske en krigarseger i morgon i Frillesås kan vara det som får skutan mer på rätt köl igen. För det är KRIGA vi måste göra för att hitta tillbaka för det går inte trycka på en knapp och vips så sitter allt där igen. Det är hårt jobb som gäller och därför kan faktiskt den här matchen komma vid rätt tidpunkt för i morgon vinns inte matchen utan hårt jobb. Finlir ger inga extrapoäng i morgon och skulle vi få se ett Edsbyn som INTE är beredd att lägga ner jobbet i morgon så skulle jag bli både förvånad och besviken.

Tänker inte analysera själva matchen då det nästan inte är någon idé. Det blir krig och kamp i morgon, det vet man på förhand. Är vi inte beredd på att ta det jobbet så kommer vi inte heller att studsa tillbaka den här säsongen men jag vill inte ens tänka den tanken utan jag fortsätter tro på att bättre tider kommer redan den här säsongen. Sen hur mycket bättre det återstår att se.

Per Hellmyrs och Henrik Karlström saknades senast, ryggproblem på Myran och fotproblem på Henke. En egen gissning efter att ha läst intervjun med Myran (en bra intervju) på Bandypuls är att det är större chans att Henke är spelklar än Myran. Vi får se i morgon! Vet också att P19 har viktiga bortamatcher mot Nässjö + Vetlanda i helgen så max en av Elias Davidsson och Marius Åström lär vara med till Frillesås. Är annars inte alls främmande för att man kunde matcha båda dom i matcher framöver om inte “det äldre gardet” hittar sin rätta nivå inom kort. Då är det bättre att satsa på “framtiden”.

Bollnäs-Broberg spelar ikväll så den kanske är klar när det här läggs ut. Som det blivit så har man ju svårt att se hur Bollnäs ska kunna bränna den. Hur det kan svänga! I morgon spelas fyra matcher och alla med avslag 15.00: Hammarby-Gripen, Motala-Villa, Vetlanda-Vänersborg samt vår match. Bajen, Villa och Vetlanda klara favoriter och Villas matcher behöver man ju inte ens spekulera i, dom vinner ju. Sen är det väl både hemmaplan- och självförtrondefördel för både Bajen och Vetlanda så det utmynnar nog i segrar för båda.

Byns match tippar jag inte, där bara hoppas jag! Att få se ett Edsbyn som verkligen är beredd på att tömma sig för att åka hem med två poäng. Det MÅSTE vara den inställningen i morgon och att vinna såna segrar är också oftast dom skönaste segrarna.

Håll alla tummar! (Mina rader i morgonkväll blir sena, ska vara morfar först)

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share