Inför: Sirius-Edsbyn

Dags för utematch då Sirius borta på Studenternas står på schemat. En arena vi älskar att spela på tredje helgen i mars men där vi annars ofta har problem att övertyga. Svår uppgift väntar och dessutom dåligt väder!

Vilken härlig Elitserie det verkar bli den här säsongen! Jag lovar att ingen match vinns om man inte respekterar sina motståndare, gör “före-match-jobbet” grundligt och går in med rätt inställning till match. Frillesås hemma i fredags skulle enligt förhandstipsen (där en klar majoritet tippat Frille sist) vara säsongens mest givna tvåpoängare men oj så nära det var att vi sumpade poäng där! En härlig Edsbyvändning i andra halvlek (lite som i fornstora dagar) gjorde dock att två poäng kunde inkasseras när 0-3 i paus blev 4-3 efter 90 min.

Jag missade matchen live men har sett den i efterhand men tänker inte orda så mycket om den. Frillesås spelade väl ungefär som förväntat och tätade hemåt och satsade på omställningar och då Byn inte lyckades omsätta sitt spelövertag i mål samtidigt som Frille var både frejdiga och effektiva när lägena dök upp så stod det 0-3 i paus. Att Byn ändå fortsatt tror på sitt och inte får panik och till slut får utdelning på det tror jag på sikt stärker Byn mycket. När vi nu väl fick två poäng så tror jag faktiskt sättet segern tillkom på höjer Byn mer än om det blivit en “7-3 match” utan större spänning även om det varit två säkrare poäng.

Det har som ni säkert läst “hänt saker” under dagen då Teemu Määttä anslutit till Byns trupp. Teemu = en av dom som blev arbetslös när AIK drog sig ur Elitserien. Som i alla andra klubbar som tagit in “AIK-spelare” så har det krävts extern ekonomisk hjälp för att plocka in spelare så här sent på säsongen och i det här fallet så är grundbulten Red Farmers som med “sina pengar” gjort detta möjligt. Kontraktet gäller säsongen ut så typ ett 5-månaderskontrakt kan man väl säga då.

Blir intressant att stifta bekantskap med Teemu, en spelare jag kan dåligt faktiskt och som i min värld inte stuckit ut speciellt i AIK. Så för mig startar han från noll och därifrån får Teemu försöka ta sig in i laget och få speltid. Tror den här truppbreddningen behövs ändå då vi den här säsongen (lika som förra) är exakt antal seniorspelare i truppen som man får använda på en match. Roade mig med att kolla hur det sett ut på försäsongen och av försäsongens elva matcher så har Byn haft alla seniorer tillgänglig i EN match, mot Bollnäs i DM. I alla andra matcher har det saknats minst en senior och i några matcher också två seniorer.

Av juniorerna så är det väl så här långt Marius Åström och Elias Davidsson som visat att man håller god Elitserieklass. Nu är Marius långtidsskadad tyvärr. Arvid Rönnlund och Edvin Altberg har också spelat några A-lagsmatcher och gjort det bra men är väl ändå fortfarande en bit ifrån “god Elitserieklass” i min bok. Dessa fyra nämnda har ju dessutom en bra U19 serie med 20 matcher som dom ska spela så att Teemu kommer hit och “tar någons plats” tror jag inte vi behöver vara orolig för, en teori som jag vet diskuterats sen Teemus namn kom på tal. Så välkommen till Edsbyn och hoppas du ska trivas Teemu! I morgon är dock inte Teemu spelklar men till Sandviken hemma på fredag är han i alla fall uttagningsbar.

Ny match i morgon tisdag alltså, borta mot Sirius på Studan. En arena vi besöker med lite skräckblandad förtjusning är känslan. Är det match där tredje helgen i mars åker vi dit full av tillförsikt och i dom matcherna har vi ett jäkla bra facit! På nio matcher har vi där åtta segrar, enda plumpen kom mot Västerås 2009 men den har vi för längesen förträngt. Vad vi har för facit där i övriga matcher tänker jag dock inte fördjupa mig i men tror inte det är speciellt bra faktiskt. Inte på senare år i alla fall då vi haft problem med Sirius borta flera gånger om är känslan och traditionens makt inom bandyn är som bekant stor.

Sirius gjorde ju en superbra säsong ifjol och höll nästan på att skicka ur oss ur slutspelet i fjolårets kvarsfinalserie. Vi tråcklade oss ur det till slut och sen minns ni hur det gick! Sirius framfart då har gjort att dom hamnat mer i ropet inför den här säsongen och skulle man summera förhandstipsen så är nog Sirius “favorit till 6e platsen” som gör att man går direkt till SM-slutspel. Upptakten på säsongen har dock lite mer att önska från Sirius sida då dom hittills famlar lite i mörkret då man testat lite olika spelsystem under försäsongen och då mestadels att spela med fyrbackslinje.

Efter att ha inlett matchen mot Villa i lördags med fyrbackslinje så ändrade man under resans gång sen till fembackslinje. Hur det var vid 8-3 förlusten mot Vbg i premiären vet jag faktiskt inte. Men mot Villa i 1a halvlek kändes också fembackslinje som något nytt och inte heller det fungerade speciellt bra då Villa fick stora ytor “i Sirius” att operera på med 6-1 ledning till Villa i paus som föjld. Till andra halvlek valde då istället Sirius att “parkera bussen” med 10 man i ett lågt försvarsspel vilket utmynnade i bara ett mål för Villa så vi får kanske tro att ett lite sökande Sirius börjar där i morgon? Hur tråkigt det än skulle vara.

Vi lärde oss Sirius rätt bra i förra säsongens slutspel och det är i stort sett samma lag vi möter nu. Ny för säsongen är endast nr 21 Noa Djäkner från Ljusdal medan Daniel-Bäck Nirs lämnat för Sandviken men han hade väl heller ingen given plats i laget om jag minns rätt. Tillkommer nu gör även Jimmy Jansson från AIK, sen om han är spelklar till i morgon vet jag faktiskt inte. Det var många spelare i Sirius som var vassa under slutspelet förra säsongen men framförallt imponerades man då av vänsterhalv nr 6 David Thoréns och mittfältare nr 17 Nils Bergströms driv i offensiven. Även “vår” nr 9 Matteus Liw gjorde en vass matchserie då. Så att kapacitet finns i Sirius råder inget tvivel om, återstår dock att se om laget har samma självförtroende-boost i laget nu som då när man nu ändå lite hackat sig fram så här långt den här säsongen.

Ikväll har det också kommit uppgifter om att Sirius klanske blir ny klubbadress för Tobias Nyberg, Sveriges idag kanske bäste ytterhalv som också blev arbetslös förra veckan. Så kanske tur vi möter Sirius i morgon och inte om en vecka då Tobias likt Teemu inte lär vara spelklar i morgon.

Det som fällde avgörandet i matchserien mot SIrius förra säsongen var att när Byn väl i match 4 med ca 20 min kvar ändrade taktik och klev högt på Sirius så vägde sen också allt över i Edsbyfavör. En taktik Byn då testade när match 4 i stort sett redan var körd med 4-1 underläge men Byn höll sånär på att jaga ikapp till 4-4 på dom 20 min. Byn fortsatte sedan med samma taktik i 5e och avgörande hemma i Arenan vilket fick önskad effekt då Byn till slut vann den matchen ganska enkelt med 5-2 efter att ha haft ledningen med 5-0 ett tag.

Edsbyn har dessutom “tränat på den taktiken” ganska mycket på försäsongen så jag ser ingen anledning till att inte använda sig av den i morgon. Detta trots bortaplan då man ofta annars kanske uppträder lite försiktigare. Jag röstar för det i alla fall! Byn har alltså tre poäng av fyra möjliga så här långt och det ska vi vara klart nöjda med. Med bara lite motstuds har vi faktiskt kunnat stått på noll poäng efter två matcher. OM det hade varit så har det nog varit extraöppet på Sommars i lördags trots allhelgonahelg! Sirius står på noll poäng och kommer sälja sig dyrt i morgon.

Hörnor är ju alltid en viktig detalj i bandy och det än mer när vi möter lag som backar hem så hårt som både Gripen och än mer Frillesås gjorde. Byn hade 10 hörnor utan mål mot Gripen och efter första halvlek mot Frille var siffran uppe i 19 hörnor utan mål. Dock så gjorde Byn två mål på nio hörnor i andra halvlek mot Frille vilket också blev vinstgivande och hoppas det också var lite av säsongens islossning på hörnorna.

Samtidigt vill jag dock instämma i fredagens bisittare Stefan Clahrs “kritik” då han vid flera tillfällen i sändningen påpekade att Rasmus Skarps borde få skjuta fler högerhörnor. Med den slägga Skarps har så är ju det helt rätt! Var tvungen att kolla igenom igen hur många högerhörnor Byn hade i fredags och hur många Skarps fick skjuta av dom. Byn hade TIO högerhörnor och Skarps fick skjuta EN av dom och det var nog också det bästa avslutet av dom tio. Dom två hörnor Byn gjorde mål på kom från vänster kan tilläggas. Så lite mer fingertoppskänsla behövs där tycker jag. Skarps är ju också en spelare som har som uppgift “att göra mål” och jag lovar att han växer ju fler mål han får göra eller ju fler matcher han får avgöra och då måste vi ju också ge honom chansen att få göra det. I min värld ska Skarps på tio hörnor skjuta ca 4st och inte EN.

Skulle vara underbart om vi kunde knäppa Sirius i morgon, då får vi lite arbetsro inför matcherna som kommer därefter och som innehåller många godbitar. Med rätt inställning har vi också god chans att vinna såklart. Just bra inställning blir nog också mer än viktigt i morgon då det utlovas x antal plusgrader och regn i Uppsala. Så det är blåställ på som gäller för 2p i morgon!

En liten kuriosagrej så här långt är att Byn hittills inte släppt in något mål i andra halvek utan där har vi hållit nollan två gånger om. Den sviten spricker sannolikt redan i morgon men skulle vi kunna sätta 3e raka nollan i morgon så stiger ju såklart också chanserna till full pott i matchen.

Tre matcher till i morgon och det råder väl inget tvivel om vilken match som lär ta all uppmärksamhet: Bollnäs-Västerås! Äntligen premiär i Bollnäs nya hall och en minst sagt underhållande story som pågått i minst 15 års tid (är det längre än Rederiet på tv förut?) får äntligen ett nytt kapitel. Det mesta tyder på utsåld salong och det blir nog en skaplig ljudkuliss där i morgonkväll. Västerås klara favoriter hos spelbolagen men jag blir förvånad om inte Bollnäs vinner! Dom andra två matcherna i morgon är Sandviken-Motala och Vetlanda-Villa Lidköping.

Då hoppas vi att Byn i morgon visar att man kan vinna på Studan även i november. Viktig match!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com


share