Kryss med mersmak i premiären

Nio av tio räknade säkert med Edsbyseger i premiären borta mot Gripen Trollhättan men efter en härlig kamp över 92.55 min så slutade det med delad pott 2-2 (2-2). Edsbyn klart närmast segern men även Gripen var nära!

Lite som man anade så stod vi inför en svår uppgift i seriepremiären med match mot pigga nykomlingen Gripen Trollhättan. Dom har haft siktet inställt på 29/10 sen i juni när spelprogrammet släpptes och visade mycket hjärta och offervilja vilket utmynnade i en poäng till slut. En rättvis poäng? Nja, jag tycker nog mer att det var en stulen poäng men dom räknas också in i tabellen.

Endast fyra mål i matchen alltså och dessutom alla dessa i första halvlek. 0-0 i andra halvlek, när hände det senast? Jag lovar, det kommer INTE att hända i någon mer Elitseriematch på hela den här säsongen, vill nån sätta emot (?). Ni som inte såg matchen tror säkert inte det men Edsbyn gjorde en bra premiär! Spelar vi om matchen med samma matchbild så vinner Byn nio av tio av dom så det var just den där 10e idag, och sånt kan man ju inte veta förrän matchen är slut.

Vi kanske redan i omgång 1 också fick ett kvitto på att vi i vissa matcher/perioder kommer att sakna Jonas Edling/Mattias Hammarströms skytte väldigt mycket. Det finns inga svar på sånt men Byn hade 10st hörnor idag utan utdelning och även här, i nio av tio såna här matcher hade väl nån i den duon hängt dit minst en av dessa väl (?). Spelmässigt för att vara i omgång 1 så gör Byn en klart bra prestation och att Gripen orkar att stå emot under andra halvlek är det bara att lyfta på hatten för. Deras offervilja på egen planhalva var värd belöning i form av poäng med deras ögon sett.

Byn saknade Christian Mickelsson idag samt även Marius Åström som jag nämnde i Inför. Enligt vad förstått så vilade Mickel mest av säkerhetsskäl så nr 22 lär spela nästa fredag. Edsbyn fick också en bra start med tidig ledning av Rasmus Skarps som städade upp en andraboll efter lyft av Samuli Helavuori (väl?) som först Oscar Wikblad avslutade på med retur ut till Rasmus som satte dit ledningsbollen i 7e min.

Gripen var bättre på hörnskytte än Byn denna dag och kvitterade på sin andra genom Johan Koch i 12e min. Målet gjorde att Gripen växte in lite mer i matchen och man oroade Byns försvar mer resten av halvleken. Största hotet i själva spelet var absolut nr 91 Johan Esplund som såg ut som i fornstora dagar om än han försvann långa stunder i matchen också vilket han inte gjorde förut. Men rubriker också till Adam Rudell som gjorde trippla tekniknummer av hög klass i matchen och på sitt första gav han Gripen ledning med 2-1 i 23e min. En lyra som Rudell plockade ned och med ryggen mot vår mv Henke Karlström behöll han bollen på tennis innan han duttade den över Henke och in i mål. Hög klass på den prestationen.

Ingen panik hos Edsbyn ändå som fortsatte mala på och var det lag som hade klart mest boll redan i 1a halvlek. Wikblad och Helavuori hade varsitt jätteläge som brändes runt halvtimmen spelad men strax efter hade även Gripen en boll i stolpen på hörna. Kvitteringen till 2-2 kom i 39e min med dom tidigare två nämnda här i huvudroll när Byn drev upp mitt i plan, Samuli fick bollen utanför straffområdet och droppade bakåt till Wikblad som avslutade direkt och otagbart. Väldigt rättvist så långt.

Det skulle bli det sista målet i matchen men det visste man ju inte då. Tiden talar för Byn var min känsla i paus och på pluskontot i första även variationen i Byns spel där man bröt av bra med en del farliga lyft och det inte bara från Hellmyrs som ändå motståndarna “vet” att kommer x antal gånger under en match. Utan det kom en handfull bra lyft från andra spelare också och det tycker jag vi ska spinna vidare på. Gripen säkert nöjd med första halvlek och dom behöver inte be om ursäkt för 2-2 så långt.

Andra halvlek alltså mållös. Finns nåt att skriva om den ändå? Jag tycker det. Edsbyn vred åt tumskruvarna efter paus och att Gripen orkade stå emot Byn främst under första 25 min där var riktigt starkt. Det var bra tryck i Byns spel då och lägen för att stänga matchen fanns definitivt under den perioden. Största läget givetvis i 58e min när Oscar Wikblad ordnade en straff till Byn som han själv tog hand om. Straffen var väl varken Wikblads bästa eller sämsta i karriären och duktige Juuso Tervonen i Gripens parerade snyggt den låga straffen med benskyddet.

Denne Tervonen i en huvudroll under första kvarten av 2a då han även avvärjde friläge för Rasmus på en 10+ lyra från Hellmyrs samt även räddade ett fritt läge för Wikblad strax efter straffräddningen. Sen spelade Byn nästan i 10 min efter straffen med två man mer och där kan man väl ändå kräva att Byn ska ta ett målmässigt kommando i den här matchen men icke.

Sen var vi hastigt och lustigt uppe vid minut 70, Byn åkte på en utv på Tommi Määttä och under sista 15-20 blev det jämnare igen och där även Gripen hade lägen för avgörande. Just där under sista 10 min började det kännas alltmer fel att något lag skulle behöva förlora matchen så utefter det så blev väl krysset ändå hyfsat rättvist. Gripen vaskade fram ett jätteläge med 10 sek kvar men domarens klocka tickade lite fortare än matchklockan och Adam Jokinen satte pipan till munnen efter 92,55 till Gripens spelares stora ilska. Det hade inte blivit mål ändå då Esplund av alla tappade iväg bollen över kortlinjen med öppet mål precis när domaren blåste men blåsts hade det ju gjort ändå även om Esplund satt bollen i mål så jag förstår frustrationen.

Förutom en poäng istället för två poäng så får Byns premiär godkänt betyg från mig, Sen vidhåller jag att vi möter Gripen i helt fel match då den här premiären var deras största match på flera säsonger. Det hade varit lättare att göra det om några omgångar men det är ändå absolut inget att skylla på. Efter att mest ha sett Vetlanda-Bollnäs igår så gör jag också bedömningen att Gripen har väldigt goda chanser att vara före Vetlanda i en sluttabell. Sämst 11e plats och undvika kval och nedflyttning är Gripens målsättning och det känns ändå vara ett klart rimligt mål. Gripen spelade som ett lag i det man hade bestämt sig för att göra medan Vetlanda igår såg väldigt vilsna ut både defensivt och offensivt och såg otroligt osynkade ut.

Premiäromgången är överstökad och tyvärr för oss är väl det här det resultat i omgången som sticker ut. Igårkväll idel favoritsegrar om man räknar in Bollnäs seger där också men dom kändes ändå som knappa favoriter i den matchen också. Brobergs 8-1 på Hammarby och Vänersborgs 8-3 på Sirius var väl det som stack ut mest igår, två mycket klarare segrar än vad förhandstipsen gjorde gällande. Kan dessa resultat plus Vetlandas hemmaförlust i premiären vara en tidig indikation på att just Sirius, Hammarby och Vetlanda startar som lite sökande lag som har mycket att jobba med framöver. Lite känns det faktiskt så, blir intressant att följa det.

En vecka till nästa match för Byns del nu då Frillesås besöker Svenska Fönster Arena nästa fredag. Innan dess spelas det matcher under tisdag (Hammarby-Vänersborg) och onsdag (Sandviken-Bollnäs, Västerås-Motala) som vi får hålla utkik på.

SPELARBETYG:
+++ Samuli Helavuori
++ Oscar Wikblad
+ Ted Hedell

GRIPEN TROLLHÄTTAN-EDSBYN 2-2 (2-2)
Edsbyns mål: Rasmus Skarps, Oscar Wikbad

Pubilk: 1014

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com


 Kryss med mersmak i premiären

Publicerad:    29 OKT 2022 17:54

Uppdaterad:     29 OKT 2022 17:54

Rubrik på sidan:     Kryss med mersmak i premiären

Ingress:     Nio av tio räknade säkert med Edsbyseger i premiären borta mot Gripen Trollhättan men efter en härlig kamp över 92.55 min så slutade det med delad pott 2-2 (2-2). Edsbyn klart närmast segern men även Gripen var nära!

Lite som man anade så stod vi inför en svår uppgift i seriepremiären med match mot pigga nykomlingen Gripen Trollhättan. Dom har haft siktet inställt på 29/10 sen i juni när spelprogrammet släpptes och visade mycket hjärta och offervilja vilket utmynnade i en poäng till slut. En rättvis poäng? Nja, jag tycker nog mer att det var en stulen poäng men dom räknas också in i tabellen.

Endast fyra mål i matchen alltså och dessutom alla dessa i första halvlek. 0-0 i andra halvlek, när hände det senast? Jag lovar, det kommer INTE att hända i någon mer Elitseriematch på hela den här säsongen, vill nån sätta emot (?). Ni som inte såg matchen tror säkert inte det men Edsbyn gjorde en bra premiär! Spelar vi om matchen med samma matchbild så vinner Byn nio av tio av dom så det var just den där 10e idag, och sånt kan man ju inte veta förrän matchen är slut.

Vi kanske redan i omgång 1 också fick ett kvitto på att vi i vissa matcher/perioder kommer att sakna Jonas Edling/Mattias Hammarströms skytte väldigt mycket. Det finns inga svar på sånt men Byn hade 10st hörnor idag utan utdelning och även här, i nio av tio såna här matcher hade väl nån i den duon hängt dit minst en av dessa väl (?). Spelmässigt för att vara i omgång 1 så gör Byn en klart bra prestation och att Gripen orkar att stå emot under andra halvlek är det bara att lyfta på hatten för. Deras offervilja på egen planhalva var värd belöning i form av poäng med deras ögon sett.

Byn saknade Christian Mickelsson idag samt även Marius Åström som jag nämnde i Inför. Enligt vad förstått så vilade Mickel mest av säkerhetsskäl så nr 22 lär spela nästa fredag. Edsbyn fick också en bra start med tidig ledning av Rasmus Skarps som städade upp en andraboll efter lyft av Samuli Helavuori (väl?) som först Oscar Wikblad avslutade på med retur ut till Rasmus som satte dit ledningsbollen i 7e min.

Gripen var bättre på hörnskytte än Byn denna dag och kvitterade på sin andra genom Johan Koch i 12e min. Målet gjorde att Gripen växte in lite mer i matchen och man oroade Byns försvar mer resten av halvleken. Största hotet i själva spelet var absolut nr 91 Johan Esplund som såg ut som i fornstora dagar om än han försvann långa stunder i matchen också vilket han inte gjorde förut. Men rubriker också till Adam Rudell som gjorde trippla tekniknummer av hög klass i matchen och på sitt första gav han Gripen ledning med 2-1 i 23e min. En lyra som Rudell plockade ned och med ryggen mot vår mv Henke Karlström behöll han bollen på tennis innan han duttade den över Henke och in i mål. Hög klass på den prestationen.

Ingen panik hos Edsbyn ändå som fortsatte mala på och var det lag som hade klart mest boll redan i 1a halvlek. Wikblad och Helavuori hade varsitt jätteläge som brändes runt halvtimmen spelad men strax efter hade även Gripen en boll i stolpen på hörna. Kvitteringen till 2-2 kom i 39e min med dom tidigare två nämnda här i huvudroll när Byn drev upp mitt i plan, Samuli fick bollen utanför straffområdet och droppade bakåt till Wikblad som avslutade direkt och otagbart. Väldigt rättvist så långt.

Det skulle bli det sista målet i matchen men det visste man ju inte då. Tiden talar för Byn var min känsla i paus och på pluskontot i första även variationen i Byns spel där man bröt av bra med en del farliga lyft och det inte bara från Hellmyrs som ändå motståndarna “vet” att kommer x antal gånger under en match. Utan det kom en handfull bra lyft från andra spelare också och det tycker jag vi ska spinna vidare på. Gripen säkert nöjd med första halvlek och dom behöver inte be om ursäkt för 2-2 så långt.

Andra halvlek alltså mållös. Finns nåt att skriva om den ändå? Jag tycker det. Edsbyn vred åt tumskruvarna efter paus och att Gripen orkade stå emot Byn främst under första 25 min där var riktigt starkt. Det var bra tryck i Byns spel då och lägen för att stänga matchen fanns definitivt under den perioden. Största läget givetvis i 58e min när Oscar Wikblad ordnade en straff till Byn som han själv tog hand om. Straffen var väl varken Wikblads bästa eller sämsta i karriären och duktige Juuso Tervonen i Gripens parerade snyggt den låga straffen med benskyddet.

Denne Tervonen i en huvudroll under första kvarten av 2a då han även avvärjde friläge för Rasmus på en 10+ lyra från Hellmyrs samt även räddade ett fritt läge för Wikblad strax efter straffräddningen. Sen spelade Byn nästan i 10 min efter straffen med två man mer och där kan man väl ändå kräva att Byn ska ta ett målmässigt kommando i den här matchen men icke.

Sen var vi hastigt och lustigt uppe vid minut 70, Byn åkte på en utv på Tommi Määttä och under sista 15-20 blev det jämnare igen och där även Gripen hade lägen för avgörande. Just där under sista 10 min började det kännas alltmer fel att något lag skulle behöva förlora matchen så utefter det så blev väl krysset ändå hyfsat rättvist. Gripen vaskade fram ett jätteläge med 10 sek kvar men domarens klocka tickade lite fortare än matchklockan och Adam Jokinen satte pipan till munnen efter 92,55 till Gripens spelares stora ilska. Det hade inte blivit mål ändå då Esplund av alla tappade iväg bollen över kortlinjen med öppet mål precis när domaren blåste men blåsts hade det ju gjort ändå även om Esplund satt bollen i mål så jag förstår frustrationen.

Förutom en poäng istället för två poäng så får Byns premiär godkänt betyg från mig, Sen vidhåller jag att vi möter Gripen i helt fel match då den här premiären var deras största match på flera säsonger. Det hade varit lättare att göra det om några omgångar men det är ändå absolut inget att skylla på. Efter att mest ha sett Vetlanda-Bollnäs igår så gör jag också bedömningen att Gripen har väldigt goda chanser att vara före Vetlanda i en sluttabell. Sämst 11e plats och undvika kval och nedflyttning är Gripens målsättning och det känns ändå vara ett klart rimligt mål. Gripen spelade som ett lag i det man hade bestämt sig för att göra medan Vetlanda igår såg väldigt vilsna ut både defensivt och offensivt och såg otroligt osynkade ut.

Premiäromgången är överstökad och tyvärr för oss är väl det här det resultat i omgången som sticker ut. Igårkväll idel favoritsegrar om man räknar in Bollnäs seger där också men dom kändes ändå som knappa favoriter i den matchen också. Brobergs 8-1 på Hammarby och Vänersborgs 8-3 på Sirius var väl det som stack ut mest igår, två mycket klarare segrar än vad förhandstipsen gjorde gällande. Kan dessa resultat plus Vetlandas hemmaförlust i premiären vara en tidig indikation på att just Sirius, Hammarby och Vetlanda startar som lite sökande lag som har mycket att jobba med framöver. Lite känns det faktiskt så, blir intressant att följa det.

En vecka till nästa match för Byns del nu då Frillesås besöker Svenska Fönster Arena nästa fredag. Innan dess spelas det matcher under tisdag (Hammarby-Vänersborg) och onsdag (Sandviken-Bollnäs, Västerås-Motala) som vi får hålla utkik på.

SPELARBETYG:
+++ Samuli Helavuori
++ Oscar Wikblad
+ Ted Hedell

GRIPEN TROLLHÄTTAN-EDSBYN 2-2 (2-2)
Edsbyns mål: Rasmus Skarps, Oscar Wikbad

Pubilk: 1014

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com


share