Edsbyns 13:e SM-Guld bärgat!

Sagan fortsätter och nästa kapitel är skrivet! Underdogen Edsbyn har vunnit ännu ett SM-Guld genom att vinna en olidligt spännande SM-Final mot Villa med 5-4 (4-3). Det gör att Byn nu bärgat sitt 13e SM-Guld varav NIO på 2000-talet!

Vad fan ska man skriva? Vad är det vi får vara med om? Händer det som händer i verkligheten? Jag är ej spiknykter när jag skriver det här och jag vet inte när föreningen lägger ut det hela men jag “kör” hellre nu än i morgonbitti när man säkert är desto mosigare. Med all rätt! Vad jäkla rolig dessa finaldagar är där man får träffa en massa trevligt folk som man inte träffar mer än på finaler! PLUS alla trevliga som man träffar under hela säsongerna. Man unnar fler sånt här men vi har ju hamnat i nån otrolig årgång av framgångar så jag fattar snart inte vad som är sant och inte sant!

Vi gjorde det igen idag. Vinner en SM-Final i bandy för 13e gången i föreningens historia och vi gör det för NIONDE gången på 2000-talet! ÅTTA av dessa nio som icke favoriter inför säsong. FATTA, det är ju det som är den stora grejen i det hela!! Ingen annan lagsport i Sverige definitivt kan mäta sig med det men jag undrar om ens något lag oavsett lagsport i hela världen kan visa upp samma statistik som UNDERDOG? Det är magi på högsta nivå och VI får vara med om det! Jag är så oerhört tacksam.

Det var helt klart en jämn final idag och Villa har lika gärna kunna vunnt, så är det ju. Men vi har “nåt” som inte Villa har i stora matcher som gör att vi vinner många såna mot just Villa. Fråga mig inte vad men nåt är det. Villa vet det. Byn vet det. Det är anledningen till att Villa aldrig vågar välja Byn på sin sida i ett slutspel där man istället hoppas att något att annat lag ska sänka Byn på vägen fram. Den här säsongen var det nära då Sirius hade oss lite på gaffeln i kvartsfinalspelet och ska ha all cred man kan få för den matchserien. Men Byn krånglade sig ur det när man i 4e matchens sista kvart insåg att “köra” var melodin för att slå Sirius. Kanske ett litet underbetyg till Byn att det tog så lång tid att inse det men samtidigt, med facit i hand, så mådde nog Byn bra av att få dessa matcher “i benen” för att komma igång också.

Sen AIK i semifinal, ett AIK som hade minst 16 raka utan förlust, vad talade då för att Byn skulle slå dom i tre av fem matcher? Ingenting och alla favoritodds blinkade på 3-0 i matcher för AIK. Byn visar stor respekt för AIK och inser att med “öppet spel” över 90 min är vi inte kapabla att vinna tre av fem mot AIK utan vi måste “tänka utanför boxen” för att kunna brotta ner AIK. Hjärnorna i ledarstaben gick på fulla varv kan jag lova där en plan togs fram och som det sen gällde att LAGET också köpte då. En äckligt disciplinerad defensiv som trumfkort var vad lagledningen presenterade för laget och LAGET köpte upplägget. Kanske inte det roligaste att titta på som neutral men som Edsbysupporter köpte vi varenda minut av semifinalserien som Byn vann med 3-1 i matcher.

Så var vi där igen! På festen som åter var på Studenternas IP. På andra sidan Villa, antagligen våra önskemotståndare i stora matcher OCH när vi får slå ur underläge. Tvärtom så är ju såklart Villas skräckmotståndare i såna här matcher just EDSBYN! Ett Villa som hade chansen att välja Byn på sin sida i och isåfall ett möte i bäst av fem men man vågade inte göra det valet. Nu heller! Gissar att Villa hade haft en 70-30 chans till seger i bäst av fem faktiskt för jag tror faktiskt inte Byn hade klarat Villa över fem matcher den här säsongen. Nästa kanke vi kan göra det (?). Nu hoppades Villa att AIK skulle “fixa Byn” vilket man inte gjorde och vips så hade Byn minst ett 60-40 läge i bäst av en mot Villa, så är det bara. Valet var Villas så dom kan inte skylla på nån annan.

Nästa spekulation blev ju såklart att Byn skulle spela med samma disciplinerade defensiv som mot AIK även i finalen mot Villa. Haha, ja jäklar vad snett ute man kan vara! Första halvlek idag är en helt “tvärtom-halvlek” av Byn som när krutröken lagt sig slutar 4-3 till Byn! Jag gillar inte att “skryta” men jag var lite på rätt spår när jag hintade om att man ska skjuta mycket på Jesper Thimfors i Villa som INTE är nån stora matchernas man. Thimfors vinner inga finaler åt Villa i min bok och var inte i närheten av det idag heller. Där måste Villa tänka till faktiskt = ett tips från coachen!

Ska vi sen hårddra det hela så hamnade ju Villa lite i brygga redan efter att lagkaptenerna hålit sina tal till supportrarna. För där drog Martin Karlsson av en “Larre Larsson kopia” a’la 2004 när det skulle drickas champagne i solsken medan Martin istället inbjöd till guldfirande på Lidköpings torg i morgon söndag. Dundertabbe! En sak i taget som Oscar Wikblad föredömligt uppmanade till i sitt tal där supportrarna uppmanades göra allt på läktaren så skulle laget göra allt på planen. SEN kanske man får fira (?).

Edsbyn gör en jättebra första halvlek och att vi leder med bara ett i paus tycker jag är smickrande för Villa. Det var närmast öppna spjäll som gällde i första halvlek där Byn “gick för det” så fort minsta tillfälle gavs. Då visade sig också världens bästa backlinje ganska mänskliga och med Thimfors som sista utpost dessutom så skapade Byn många målchanser “ur ingenting” var känslan. Per Hellmyrs gjorde viktiga 1-0 i 10e min på en attack som lyste hunger från Myran avslutat med ett skott nära Thimfors vänstra stolpe och där var det “ledigt” och 1-0 Byn.

Bara två minuter efter också 2-0 Byn när Ted Hedell tog vara på en 3e retur (om jag minns rätt) efter att först Tisen testat Thimfors samt ännu ett skott i läge två innan Hedell i läge tre prickade rätt. Nästa mål dock till Villa när deras “stora matchers man” Joel Broberg på egen hand ordnade 1-2 efter 19 min. En positiv känsla ändå vid det läget och än mer positivt när Mattias Hammarström drog dit 3-1 på hörna i 24e min! Men DÄR gör domare Ulrik Bergman matchens misstag när han blåser bort målet för att Villa rusat för tidigt. HELA säsongen har skjutande lag fått skjuta först vid såna tillfällen och SEN har man blåst av för lagvarning och en ny hörna om den första missades. Idag ändrade Ulrik dessa regler helt på egen hand tydligen… Får man göra så? 1-3 Byn blev fortsatt 1-2…

Så vi fick vänta i fyra minuter innan 1-3 istället kom. Ted Hedell = het som tusan här och en minimatchhjälte sett över hela matchen satte 1-3 ur högervinkel efter sidledsassist Samuli Helavuori. Otagbart för Thimfors? Nej, det var inte min känsla i alla fall men det ingick helt klart i Byns matchplan att mata på med skott så fort tillfälle gavs. Smart! Vi hann dock knappt jubla klart innan det var reducerat igen… Nu på straff då Per Hellmyrs räddat en hörna med handen på mållinjen. Christoffer Edlund exekutor och 2-3 satt bakom Henrik Karlström på en halvdan straff av Edlund. För mig tillhör ju Edlund samma kategori som Thimfors egentligen men sånt törs man ju inte jinxa och skriva före match.

Ny tvåmålsledning Byn efter 35 min när slutspel-Jimi Heinonen snodde boll på mittplan av kapten Martin Karlsson som gav sig iväg i offensiv riktning på egen hand. Ingen Villaförsvarare verkade ta Jimi på riktigt allvar = otur för Villa för Jimi han avancerade in i skottsektorn och vart målburarna på Studan är placerad det vet Jimi efter fyra år i Sirius. Ur högerläge, smack upp i bortre krysset och Thimfors fick rafsa ut sin fjärde boll på dryga halvtimmen. Dock lika här, bara en minut hann gå så hade kung Joel Broberg åter ordnat reducering till 3-4 minuten efter Byns 2-4. Jag gillar Villas nr 7!

Det stod sig till paus och sista 10 min var kanske Villas bästa i halvleken vilket rörde till det lite i min skalle inför andra halvlek. Sett över 45 min så var ändå Byn bäst och ledning med bara ett mål i paus kändes för mig i underkant. Men det skulle jämna ut sig i andra! Det var lite raggarstuk över första halvlek där bägge lag tänkte mer offensiv än defensiv och det bör ha gillats på många håll vill jag tro. Att andra skulle bli lika raggarlik kändes ändå inte troligt och så blev den inte heller.

Andra halvlek var Villas, punkt slut! Finns inget att invända mot det men att göra bara ett mål på 45 min med det övertag Villa hade tyder på något det också. Byn hamnade på den här festen lite objuden var känslan och vi supportrar hakade ju på såklart. Farmers var i sitt esse matchen igenom på F1 och det var nästan på gränsen att läktaren där höll för påfrestningen har jag fått berättat för mig nu efteråt. Läktaren började bågna och delar av läktaren fick bytas ut i paus men även flera gånger i andra halvlek blev Farmers uppmanade att “ta ett steg åt vänster ” för att minska trycket på F1. Läktarmatchens vinnare är svår att avgöra från där jag står på E1 men är ganska säker på att Farmers fixade minst oavgjort där. Jag tror ju Farmers vann men så hör jag också bättre på vänster öra än höger så låter det vara osagt.

“Objudna Byn” visade dock en oerhörd hunger på ännu ett guld vilket avgjorde det här i slutänden. Sixtensson lovade att Villa var hungrigare nu än 2020 och det var man också men Byn var snäppet hungrigare ändå, otroligt nog. Superviktiga 3-5 kom på hörna i 54e min av hörnmaestro Mattias “Tisen” Hammarström. Revansch för felaktigt avblåsta 1-3 i första halvlek så mycket rättvist att Tisen fick sätta den här istället. Byn hade två hörnor i andra halvlek, Villa hade 11 hörnor efter 5-5 i första halvlek i hörnmatchen.

Sen har vi en matchavgörande sekvens i 65e min. Villa och Felix Pherson ordnade fram Villas andra straff i matchen och för andra gången klev Christoffer Edlund fram. Jag fick faktiskt Anders Svenssonvibbar a’la 2004 när Edlund klev fram i möte med Henrik Karlström i gul tröja, lika som Sverre 2004 om än det är mer senapsstuk på Henkes tröja. Edlund, tagen av stundens allvar med en straff mot kortsidan med sina egna supportrar på läktaren, vacklade! Han har gjort det förut och den här straffen kunde Henke Karlström nästan inte undvika att rädda. Dock bra gjort att stå kvar mitt i målet av kung-Henke istället för att chansa åt något håll gjorde att Henke vann matchen i matchen mot Edlund.

Villa fortsatte sen skapa hörnor och till slut hittade Villa och Johan Löfstedt rätt på Villas 13e hörna och Villa var nästan ikapp = 4-5 efter 76 min. Byn började knäa var känslan och Kuben tog timeout i 78e min för att “lugna ner det hela”. Sen blev det en kamp ända in i kaklet för att hålla emot när Villa kom med sin slutforcering som det inte finns så mycket att anmärka på. Villa gör vad man kan för att komma ikapp Byn men Edsbyn och dess sjungande supportrar visar än en gång att vi är närmast oslagbara när det handlar om SM-Finaler! Byn höll undan och Edsbyns namn kunde för 13e gången ristas in på bucklan som laget fick lyfta framför en salig suppoterskara.

Det är ju nästan overkligt det vi får vara med om men vi bara tackar och tar emot OCH inser att vi också måste göra väldigt mycket rätt saker vid rätt tillfälle efter som det här händer gång efter gång. Både som lagledning, lag och som supporter gör vi många saker rätt och för mig innefattar order SUPPORTER så otroligt många personer! En del var där idag men det finns så otroligt många som också inte var där idag men som ändå är med och bidrar PÅ ETT ELLER ANNAT SÄTT och DET är vår styrka och urkraft!

MÅNGA hungriga spelare i Byn gjorde det här möjligt och det är främst hungern på framgång som kännetecknar det här guldet tycker jag. Har vi inte fått in dessa hungriga pjäser som vi har gjort under denna turbulenta Silly Season så tror jag inte vi har stått här idag. En fråga utan svar såklart men alternativ B har definitivt inte tagit oss till Studan i alla fall. Vill inte nu heller höja någon före någon annan egentligen då det verkligen är LAGET som vinner det här guldet. Men det går ju inte undgå att glädjas lite extra med Henrik Karlström t.ex. som vinner målvaktsmatchen i finalen med klar marginal. Vilken saga! Gläds också med Vadim, Samuli och Jimi som vinner sina första guld och där väl Vadim ur den trion var den vassaste just idag. Men Jimi Heinonens slutspel gillar jag jäkligt mycket och är Jimi redo för en skadefri och bra försäsong nu så finns det ännu mer att hämta där. Samuli också bra och han hade dessutom en egen fan club på plats i form av x antal finska supporters från mestadels Narukerä/Björneborg får man då förmoda.

Nu när jag kommit ända hit så börjar man nyktra på/kvickna till faktiskt! Snart fattar man kanske vad vi ställt till med ÄNNU EN GÅNG! Ska inte säga att jag är förvånad för det kändes ända från början rätt när vi fick Villa i finalen och då steg genast chanserna till guld. Så kände jag i alla fall. Sen är Villa ett jäkla bra bandylag och små marginaler avgör dagens final, så är det bara men nånstans känner man ändå ganska tidigt att “det här tar Byn”. Sen blev det tajtare än jag trodde i slutänden än efter första kvarten men det ska inte heller vara nån autobahn för att vinna SM-Guld utan dom smakar nästan ännu bättre när man får slita/plågas lite för dom.

Ärligt talat så tror jag den skillnaden som får det här att vippa över till Byns fördel kan finnas på sidan av planen. Sixtensson och Muhrén slår inte Kuben/Ola på fingrarna när det handlar om stora matcher utan där är fortsatt Magnus “Kuben” Olsson och Ola Johansson i förarsätet. Hur länge till tro? Minst till mars nästa år i alla fall.

Jag vet att ni njuter! Några firar, några sover, några kan inte sova för dom är så glad. Gemensamt för alla är att det finns ett leende på läpparna på ALLIHOP. Likaså LAGET som nu firar i Uppsala och som i morgon kommer hem så vi får hylla dom. Om den info jag hört är den rätta så blir det mottagning kl 17.00 på Ön men kolla upp det bättre för säkerhets skull. Blir det magdans av Elvin då tro? Det hoppas vi på såklart!

TACK ALLA FÖR EN FANTASTISK SÄSONG! Föga att det här är säsongens sista rader från mig känner jag ändå faktiskt. Minst en Söndagskrönika lär vi ju prova i år också men INTE i morgon!

Nu ska vi vila, fira och må jävligt bra! Det 13e SM-Guldet är bärgat och sagan verkar bara fortsätta. Vi fattar ingenting, vi bara åker med känns det som och är så otroligt tacksam för det!

Klockan är nu 02.15 och Brindholms uppdrag för denna SM-Finaldag är härmed slutfört!

SM-FINALEN 2022 Studenternas IP
EDSBYN-VILLA LIDKÖPING 5-4 (4-3)
Edsbyns mål: Ted Hedell 2, Per Hellmyrs, Jimi Heinonen, Mattias Hammarström

Publik: 12648

share