Inför: Edsbyn-Rättvik

Grundseriens sista hemmamatch spelas i morgon mot Rättvik. Ett Rättvik som blev klar för nedflyttning även i praktiken i tisdags. Kommer säkert stå upp för klubbmärket i alla fall så kan bli en bra match.

Enkla förutsättningar för Edsbyns del, seger eller i alla fall minst kryss och det räcker även med kryss i sista matchen borta mot AIK borta nästa lördag för att klara andraplatsen. Förutsatt att AIK vinner borta mot Örebro i morgon men det gör dom ju. Rättvik har haft i alla fall en teoretisk chans att hänga kvar ända till i tisdags då linan kapades när man “bara” mäktade med kryss borta mot Bollnäs samtidigt som Hammarby vann.

För den skull tror jag inte vi ska tro att Rättvik åker hit och bara ställer ut skridskorna i morgon utan Rättvik känns som ett sånt där lag som spelar med mycket hjärta och då ser man säkert nån vinning med att prestera även i morgon fast det är kört. Tror jag i alla fall. Jag har blivit “förtjust” i Rättvik och dess prestationer fr.o.m 11 dec och framåt då man besegrade Sandviken hemma med 3-1. Det var i 13e omgången av seriespelet och fram dit så hade Rättvik 11 förluster och en seger, mot Örebro hemma med 4-3 i 9e omgången. DÅ var det en skräll att Rättvik slog Örebro. Sen efter att Rättvik slog SAIK har mycket hänt och det är ett helt annat Rättvik som spelat dom 14 omgångarna efter SAIK-matchen.

Det som framförallt hände i Rättvik var att Christian Mickelsson klev in fr.o.m 9e omgången och inledde med seger mot Örebro som nämnts. Så alla poäng Rättvik har tagit är sedan Mickelsson kom med och det är ju inte utan att man funderar hur läget varit för Rättvik om han varit med från början?! Orsaken till att Mickel inte var det heter väl i alla fall vad jag sett att han hade mycket jobb i sin egen byggfirma och att dealen var att han skulle spela när tid fanns. 17 matcher har Mickelsson varit med hittils och gjort 34 mål! Alltså två mål i snitt och det i ett bottenlag i serien. Det är starka papper, jag tror t.ex. inte Christoffer Edlund gjort ens ett per match om han spelat i Rättvik men det blir ju bara en spekulation.

Såklart är ju inte det hela sanningen att när Mickel kom med så vände det men det var en pusselbit i lagbygget som hade saknats före, helt klart. Jag har sett Rättvik i ganska många matcher efter att dom slog SAIK hemma och jag hävdar ju att dom är ett lag av Elitserieklass. I alla fall i 70 min av matcherna för det är ofta sista 10-15-20 min som Rättvik trillat dit i många matcher och det är ju ofta där orutinen från spel i Elitserien visar sig. Min absoluta förhoppning är att Rättvik åter är i Elitserien säsongen 2023/24 och jag hoppas stora delar av truppen kan måla upp den bilden och ta en säsong i Allsvenskan däremellan. Även Mickelsson!

Laget innehåller ju flera spelare med anknytning till Edsbyn. Dels “rena Edsbypöjkar” men också flera som gått bandygym här. Rädd jag missar nån men dessa ingår väl i nämnda kategorier: Adam Björk mv, Anton Svensson mv, Alfred Rustas, Albin Altberg, Jonas Röine, Arvid Kihlström, Clas Boström, Oskar Svensson och inte minst Christian Mickelsson. Huvudtränare pch som gjort ett bra jobb är nr 68 Peter “Pinch” Törnberg och nån typ av roll har även Pär Törnberg, tror att han matchanalyserar motståndarna. Välkomna allihopa och även ett extra välkommen till Dan Hjelm, sportchef i Rättvik och med två säsonger som spelare i Edsbyn 1998/99 och 99/00. En härlig profil på flera sätt och som behövs i bandyn! 

Edsbyn visade uppåtgående formkurva senast och jag blev lite imponerad av hur Byn kunde koppla grepp på ett bra Sirius och till slut brotta ner dom ganska enkelt. Det lovade mera! Nu har vi en lite ovanlig avslutning på serien med match i morgon, sen åtta dagar till nästa match och sen nästan en veckas uppehåll igen tills SM-slutspelet inleds fredag 25/2 (med hemmamatch). Så tid finns ju nu att förbereda sig för slutspel på det sätt man själv önskar även om vi måste hitta en liten formtopp mot AIK i sista omgången också. Sista omgången är ju annars ofta betydelselös men i år verkar den bli allt annat än det.

Det som jag är mest nyfiken på hos Edsbyn framöver är om vi kommer att utse någon förstemålvakt nu när det strax är dags för SM-slutspel. I Byn har det ju varit givet med Anders Svensson i kassen i över 20 års tid, vi har liksom inte behövt fundera på det. Nu är läget annorlunda med två i stort sett jämna och bra målvakter i Henrik Karlström och unge Oscar Löfström som i stort sett delat på sysslan säsongen igenom. Peppar varandra på ett bra sätt och unnar den andre framgång vilket garanterat bägge växer av. Känslan är väl att Henke varit aningen stabilare sett över hela säsongen om nu någon ska väljas som förstekeeper. Samtidigt så lovordas Oscar som en framtida toppmålvakt och då växer man också av att spela “stora matcher”. Så en angenäm situation för tränarna är känslan. Eller (?).

Är ju inte utan att man tittar lite i tabellen gällande vilka lag vi kan få möta i kvartsfinal men samtidigt så är det så många matcher kvar för andra lag så det känns inte lönt att spekulera. Det som känns ganska givet är ju att det kommer att finnas bara Sandviken kvar att välja för Västerås när det är deras tur, dom blir ju fyra. Sen om Sandviken ska spela åttondel före eller går direkt till slutspel via topp-6 är ju ett av dom frågetecken som kvarstår. När jag kollat lite bättre på kvarvarande program så kan ju faktiskt Sandviken med tre raka segrar på slutet av egen kraft passera Sirius och på så vis hamna topp-6. Har VSK h i morgon, Motala h och i sista Hammarby borta. Det kan mycket väl vara 6p.

Hoppas på en bra publiksiffra i morgon nu när föreningen och dess sponsorer gör sitt för att bidra till det. Halva priset å entrén (eller gratis om du var iväg i tisdags). Farmers bjuder alla medlemmar på hamburgare från kl 18.00 (så långt burgarna räcker, EN per medlem) samt vill sen säkert “sjunga upp” inför kommande slutspel samt AIK borta så ju fler i klacken desto bättre! Sen tycker jag som jag skrivit tidigare att även Rättvik är värd att gå och titta på! Samt att vi väl kan fira att restriktionerna är hävda genom att gå på bandy i morgon.

Kan du inte gå på matchen så sponsra gärna istället genom att Swisha 50 kr till 123 018 0778 (bankgiro 5285-2225) för Hemmabiljetten som är Farmers insamling via Bandypengen. 136st gjorde det senast, det slår vi väl en fredag (?). Presentkort på valfri ICA-butik 300 kr + ett extrapris som presenteras i morgon lottas ut av Farmers.

Hemmamatch innebär också information samt intervjuer på bynhemma.se under morgondagen så kika in där.

Övriga matcher: Frillesås-Motala, Sandviken-Västerås, Sirius-Vetlanda, Tellus-Broberg, Villa-Hammarby, Vänersborg-Bollnäs, Örebro-AIK. En bra trippel bör väl Sandviken, Sirius, Vänersborg kunna vara (?). Men antagligen inte längre om jag tipsar om det 🙂


share