Byn avgjorde efter stark andra halva

Edsbyn fick plocka fram en hel del för att betvinga Sirius ikväll men efter en stark andra halvlek så var segern i hamn i god tid. För Sirius smickrande 7-5 (2-2) blev Byns segersiffror till slut.

Det här tror jag kan ha varit en helt perfekt match för framtiden för Byn. Vi fick möta ett kaxigt Sirius som gasade från start och höll spelmässigt minst jämna steg med Byn första kvarten. Då bortalaget dessutom hade bra utdelning framåt så ledde också Sirius med 0-2 redan efter 10 min. 0-1 av Sirius bäste spelare ikväll, vänsterhalv David Thorén som just ur vänsterläge enkelt pricksköt ledningsmålet i 7e min och i 10e min ökade Nils Bergström på till 0-2 på hörna.

Edsbyn lite tagna på sängen var känslan men vi växte ändå in i matchen allt eftersom och även fast Sirius var otroligt täta centralt så lyckades Byn under tid hitta lite ytor där ändå. Till paus var vi ikapp när först Samuli Helavuori efter halvtimmen sopade dit en retur till 1-2 efter bra avslut Rasmus Skarps i förstaläget. Sirius mv Anton Andersson var magnifik i första halvlek om än många avslut satt rakt i famnen på honom också. Matchens i särklass svettigaste räddning var en enhandsräddning uppe vid krysset när Oscar Wikblad i stort sett börjat jubla för kvittering i 35e min. Den var makalöst vass! Oscar fick dock revansch på hörna fyra minuter senare och Byn var ikapp efter 39 min.

Sen skulle väl Byn med bara lite rättvisa varit i ledning redan innan paus. Men en kombination av missflyt och en stundtals halvblind huvuddomare som stod för matchens blunder när inte Wikblad fick straff i 45e min så fick vi nöja oss med kryss i paus. En bra bandyhalvlek där bägge lag var bra men där Sirius ändå mattades sista kvarten och Byn hade början till ett grepp kopplat.

En hamburgare i paus inköpt av väldigt flinke kioskexpedit Claes Häggblom ackompanjerad av Anna Uddas gjorde sen susen inför andra halvlek då man därefter kände sig i väldig harmoni. Möjligt att händige Häggan även hann langa ner lite burgare till omklädningsrummet också för även ett Byn i väldig harmoni kom ut till andra halvlek. Framförallt Jocke Svensk måste väl ha fått i sig en burgare för han var odiskutabelt andra halvlekens kung på banan!

Sirius drog tidigt i andra halvlek på sig två onödiga utvisningar och det skulle bli en del av början till slutet i den här matchen för Sirius. För Edsbyn kopplade omgående ett segergrepp om matchen i upptakten av andra och då med en man mindre i bortalaget fanns aningen mer ytor att operera på för Byn. Svensk var på attackhumör hela andra halvlek och jag HOPPAS verkligen det fanns en tanke för framtiden med det för jäklar vad svårhanterad Svensk är för motståndarna när han kommer ångande/ålande.

På en kvart mellan 55e och 70e min så stängde Byn den här matchen. Vadim Arkhipkin gjorde 3-2 när han lekte lite kurragömma med Siriusförsvaret och vips dök upp bakom ryggen på Sune Gustafsson där han tog emot en mycket snygg chip-passning av Tisen Hammarström och rundade Anton och satte 3-2 Byn. Jocke Svensk som haft 2-3 vassa attacker redan då gjorde sen 4-2 i efterdyningarna av en hörna när han fick skottläge lite till höger och hittade en decimeters lucka nere vid Antons högra stolpe och där bananskruvade Svensk in bollen efter timmen spelad.

Byn fortsatte trumma på mot ett alltmer slitet Sirius och Byn radade upp framförallt hörnor och på ännu en hörnretur satte Samuli Helavuori sitt andra för kvällen när han med nån typ av finsk backhandfösning satte 5-2 efter 70 min. Samuli ser rappare och rappare ut och deltar procentuellt mer nu i offensiven än för ett par månader sen och jag vill tro att en av dom som längtar mest efter SM-slutspel är just vår nr 11. Intressant!

Sen höll Edsbyn undan för Sirius utan större problem var känslan. Byn hade masserat Sirius ganska bra i ca 45 min mitt i matchen och det märktes också i Sirius offensiva attacker som inte var lika samlade i attackerna i andra halvlek som i första. Byn bjöd på 5-3 i 72a min även om Matteus Liw gjorde en bra prestation ensam mot tre Edsbyspelare men Byn skickade tre minuter senare in 6-3 när Oscar Wikblad hittade krysset med en boll som nog styrde på en försvarare.

Jonas Edling fick bli Byns siste målskytt i matchen fram till 7-3 i 783 min innan Sirius i 87e och 92a kunde recucera på två hörnor. Den sista en liten fuling av Stefan Kröller där domaren visade “ett skott” varpå Kröllers kroppsspråk visade att han inte tänkte skjuta på hörnan vilket han sen ändå gjorde med mål som följd. En onödig handling och det blev lite uppretat i Edsbylägret. Jocke Svensk lär dock ha registrerat det här ifall vi ska mötas fler gånger och kan då omvandla det till nåt positivt istället.

Tror det blev en alldeles perfekt genomkörare för Byn som fick blåsa ur sig i ungefär en knapp timme i den här matchen. Att vi kunde omvandla matchbilden till att se ut som den gjorde första halvtimmen av andra halvlek efter att ha sett första kvarten av matchen tycker jag är starkt. Då var det klar dominans av Byn då och nästan blank is på Byns planhalva fortsatt efter ca 20-25 min av andra halvlek. Sen slog Byn av lite sista 15-20 min men det kändes bra att vi fick lufta maskineriet en hel del ikväll och att Sirius i alla fall till en början bjöd på riktigt bra motstånd. Tror kroppar och knoppar mår bra av det här! 

Nu har vi Rättvik hemma på fredag och inga restriktioner. Halva priset på entrén då ELLER om du var på plats ikväll så ska du/ni ha fått en entrébiljett även till fredag. Vi försöker sluta upp på fredag nu tycker jag även om matchen i sig kanske inte är säsongens viktigaste. Men ändå viktigt att vi på publikplats också är laddade för kommande slutspel och dessutom tycker jag, som jag skrivit tidigare, att Rättvik är värda där också. Många spelare/ledare med Edsbyanknytning där dessutom.

Rättvik nöp en pinne borta mot Bollnäs ikväll via 4-4, icke överraskande. Rättvik är bättre än Bollnäs just nu tycker jag men tyvärr ligger Rättviks svaga upptakt av Elitserien dom i fatet och dom åker ur enbart därför. För just nu spelar Rättvik en bandy som vilket annat mittenlag i Elitserien som helst så det svider att det blev så här för Dalarnas stolthet.

Många jämna matcher ikväll där Hammarby tog en viktig 2-1 seger mot Motala. Vänersborg “snodde” en poäng borta mot Västerås och tog sånär bägge också. Sen kvittering VSK till 5-5. Jojosmålänningarna Vetlanda ledde 4-2 och 5-4 mot Sandviken men förlorade med 5-6 till slut. Trodde ändå SAIK skulle ta den med större marginal. Villa vann med 9-5 borta mot Tellus.

Nästa omgång på fredag alltså förutom att AIK-Frillesås och Broberg-Örebro spelas i morgon onsdag, dom tillhör den här omgången då. Så ladda för FREDAG allihop!

SPELARBETYG:
+++ Joakim Svensk
++ Samuli Helavuori
+ Per Hellmyrs

EDSBYN-SIRIUS 7-5 (2-2)
Edsbyns mål: Oscar Wikblad 2, Samuli Helavuori 2, Vadim Arkhipkin, Joakim Svensk, Jonas Edling

Publik: 516


share