Brindholms Söndagskrönika 2024-03-24

En ganska lugn Silly season vecka och det framförallt för oss i Edsbyn. Hos oss finns inget alls att rapportera från veckan som gått förutom rykten och där omnämns ju främst Ted Hedell och Jesper Granqvist och att Västerås är intresserad av bägge två. Att det finns substans i ryktena känns väl troligt men förhoppningen är såklart att Ted och Jeppe ritar på nytt här och att vi kan fortsätta jaga VSK även nästa säsong. Kanske TOJ-insamlingen får det att väga över för Byn (?).

Krutröken efter förra helgens SM-Final har börjat lägga sig och nu är det 100 % Silly season som gäller känns det som. Själva SM-Finalen berörde jag i förra krönikan och under veckan har den väl sammanfattats i media och på sociala medier. Att SM-Finalen fortsätter i Västerås närmsta två åren känns ganska givet (avtalet med Västerås Stad var väl på ett år med option på två år till) och sen får det väl finslipas på sånt som inte fungerade väl den här gången. Största besvikelsen var väl publiksiffran på ca 7200 pers när Arenan kunde ta in 1200 pers ytterligare. Det höga biljettpriset har kritiserats och det är väl förståeligt, speciellt som det nu inte fanns något billigare kortsidealternativ i ABB Arena som det gjorde på Studenternas för ca 350 kr. Ståplats långsida i ABB kostade 680 kr men det kostade också 610 kr för långsida på Studan om jag minns rätt men då fanns där som sagt ett billigare kortsidealternativ.

Det är såklart tråkigt att bandyn sitter i den här sitsen där säkerligen MÅNGA fler skulle vilja se SM-Finalen om priserna var mer humana men där det inte finns någon inomhusarena för bandy som kan ta in alla. Att fortsätta spela finalerna utomhus blir ju faktiskt lite kalkon det också, speciellt efter att ha sett förra helgens föreställning som var så bra. Tele 2 var ju ett bra alternativ (och därifrån, likt Studan, har vi ju bra minnen) men vad jag förstår så är Tele 2 ett för dyrt alternativ (?). Annars har man väl fortsatt där tänker jag. Så ja, det blir säkerligen SM-Final två år till i Västerås och sen får vi väl se om nåt nytt alternativ poppat upp under resans gång.

Det var ju inte långtifrån att Byn tog sig till SM-Final och då hade vi ju haft mer egna bilder av förra helgen om så varit fallet. Nu får vi leva på slutspelsbilderna vi har efter två fantastiska matchserier mot Bollnäs och Västerås. Framförallt matchserien mot Bollnäs kommer man sent att glömma och det inte bara för det sportsliga, tyvärr ska tilläggas. Att spela två femsetsmatcher på 21 dagar som Byn gjorde och ändå inte vara speciellt långtifrån att slå ut Västerås (men vi var väl inte riiiiktigt nära heller) är en stor bedrift av Byn och som vi ska vara väldigt stolta över. Lika är det med Farmers som är bra hela säsongen men när man förvandlas till Slutspels-Farmers så är man en riktig maktfaktor och jag tror faktiskt tveksamma spelare (Jeppe + Ted kanske?) även kan lägga sånt i Edsbyns vågskål för det saknar ju för dagen motstycke i övriga bandysverige när det handlar om publikstöd. Fantastiskt slutspel av både Byn och Farmers!

Edsbyns SM-slutspel ger ju både energi och revanschlusta inför nästa säsong och det är bara att hoppas vi kan behålla truppen så intakt som möjligt. OM så blir fallet vet väl ingen just nu… “Onödigt många” står fortsatt utan kontrakt för nästa säsong och jag tycker det är olyckligt/onödigt att ska behöva vara så. Trygghet är ett nyckelord i egentligen alla människors liv och känner man sig trygg så mår man också bättre i vardagen. Jag är säker på att en bandyspelares liv och prestation också bygger mycket på trygghet och att i god tid veta vad man ska göra säsongen efter den pågående kan också ge lite mer extra kraft i den pågående säsongens slutskede. Att vi ska ha en hel trupp klar till nästa säsong innan den här säsongen är avslutad menar jag inte men att bara tre (Samuli, Henrik och Oscar) av tio spelare med utgående kontrakt förlängt kontrakten under säsong och övriga 7st inte har det nu när vi går in i påskveckan känns inte bra i min mage. Plus en hel ledarstab utan kontrakt också väl (?).

Ett bevis för att trygghet är viktigt är väl om inte annat Oscar Wikblads avslut på den här säsongen där han varit rejält vass sista två månaderna och han avslutar säsongen när hans formkurva är på topp. Oscar skrev tre raka år med Byn den 24/1 och kunde därefter släppa alla andra tankar om nästa säsong och “bara köra”. Det tror jag var en del i Oscars prestation från Zinken 27/1 och framåt. Nu saknar Albin Bysell, Edvin Altberg, Jesper Granqvist, Mattias Larsson, Marius Åström, Per Hellmyrs och Ted Hedell fortfarande kontrakt för nästa säsong. Det är ju inte Byns melodi att byta flera spelare från en säsong till nästa och förhoppningen är ju att det inte ska behövas nu heller men tänker man ett “värsta-scenario” så är det inte utan att man kan bli sömnlös.

Mest i ropet just nu är ju Jeppe, Ted och Myran. Gällande Mattias “Taggen” Larsson så är det ju en spelare som, av både mig och “alla andra”, fått för lite cred den gångna säsongen. Taggen har i min värld gjort sin karriärs bästa säsong och även där kan det ju handla om trygghet då han ju när Jeppe blev långtidsskadad hamnade permanent på högerbacken i alla matcher och där har Taggen varit fantastiskt bra! Det känns som Taggen är otroligt älskad av alla men ingen riktigt säger det rakt ut utan ofta är det andra spelare som stjäl rubrikerna istället och då blir mer hyllad, av mig och av “alla andra”. Taggen känns för mig som en oerhört viktig kugge i x antal år framåt för Byn med sitt slit och med sitt stora Edsbyhjärta och jag hoppas verkligen Mattias fortsätter. Gällande Albin, Edvin och Marius så gör alla tre prestationer utefter den kravbild man har på dom. Lite speltid på Edvin men det blir mer i en framtid. Albin och Marius blixtrar till ibland och försvinner ibland i matcherna, ungefär som det brukar vara i den åldern. Med alla dessa tre är det ju viktigast att man har en dialog om hur man får bäst utveckling på inidividen närmsta året/åren. Det kanske inte nödvändigtvis är i Edsbyn för alla tre men isåfall står ju såklart dörren alltid öppen till Byn ändå i en framtid. En EGEN spekulation det här alltså men jag tror både ni läsare och Albin, Edvin och Marius är med på hur jag tänker.

Mest krut just nu måste ju läggas på Jesper och Ted i min värld. Att Västerås är där och rycker är nog inget rykte utan sanningshalt då ju både Daniel Johansson och Jesper Jonssons kontrakt gått ut och det ryktas om Vetlanda resp. Åby Tjureda där. Samt att Oscar Gröhn (back) också har utgående kontrakt och funderar på fortsättning eller ej och det är ju där ryktet om Jeppe startar. Både Jesper + Ted är i åldrar där man ännu inte slagit rot med familj, hus och Volvo utan såklart är båda “flyttbara” då bägge också pluggar på distans och där man går in på sista året på sitt plugg. Västerås kan säkert locka men jag hoppas tryggheten i Edsbyn, laget som är ute på en ny resa där målet ännu inte är nått än och bl.a Slutspels-Farmers kan vara pusselbitar som får det att väga över för en fortsättning i Edsbyn. Hela Byn älskar er både som spelare och personligheter Jeppe och Ted, kom ALLTID ihåg det!

Jag är också glad nu att jag tillsammans med Farmers drog igång TOJ-insamlingen under säsongen som ju kan komma till nytta nu tänker jag när det sannolikt är lite dragkamp om Jeppe/Ted. TOJ-pengarna är ju inget föreningen kan ha budgeterat med till kommande säsongs spelarbudget då det var något som bara “poppade upp” under säsongen och till slut gav 113 000 kr insamlat. 1/3 betalas ut från Bandypengen till föreningen per spelare av Ted, Oscar, Jeppe som kritar på så där har det då hittills varit utbetalning för Oscar men inget mer. HUR föreningen använder dom insamlade pengarna finns det ju inget skrivet om men nånstans tänker ju jag att det fanns en anledning till att inriktningen var mot just dessa spelare som i alla fall jag anade var hetast på spelarmarknaden nu i vår. Då hoppas jag också att det nu kan finnas utrymme för t.ex. en “sign-on-bonus” tack vare TOJ-insamlingen. Dessa tre spelare är ju en stor del av grundbulten i framtidens Edsbyn och då ska man också känna av det när det är dags att skriva nya kontrakt. Tycker jag då. Känns oerhört tufft om vi ska ut och leta ersättare till Jeppe och Ted känner jag.

En Insamling pågår ju nu också, nämligen Myran-insamlingen. Den startades för 1v sen och den info jag har fått är att den har passerat 30 000 kr vilket är KLART BRA “veckan-före-löning”. I morgon måndag 25/3 är det säkert löning för många och då kanske det klirrar till än mer i den här Insamlingen. Under förra veckan (21/3) var det ju också 20 år sedan SM-Finalen 2004 Edsbyn-Hammarby 7-6 (2-4) inför 22753 åskådare. Det måste frambringa otroliga minnen hos väldigt många, det är jag övertygad om. Å Per Hellmyrs var med även då! Det kan man göra nånting av 😉

Jag och Farmers ser den här Insamlingen som en hyllning till Myran som gjort en otrolig säsong och även sammanlagt tre bra säsonger i Byn nu men vete tusan om inte den här säsongen slår dom tidigare två prestationsmässigt (?). Dessutom var Myran lagkapten den senaste säsongen och visade bra ledaregenskaper och verkligen drev på “sitt lag” ända in i kaklet. Myran är sååå omtyckt bland supportrarna, ung som gammal, och har visat i intervjuer flera gånger om under säsongen hur mycket han älskar att vara tillbaka i Edsbyn. Så jag inbillar mig att den här Insamlingen passerar 50 000 kr innan den avslutas torsdag 4 april! Tänk om det kunde vara så att Myran och Byn just det datumet kunde presentera en fortsättning på MINST en säsong till för Myran?! Det får bli min önskan och väldigt många har viskat att Myran vill fortsätta spela så att det blir så i slutänden sätter jag just nu 80/20 på, minst!

Så fortsätt gärna att stötta Myran-Insamlingen och vad passar bättre än att ha ett tema från SM-Finalen 2004 den här veckan. Summan är fortsatt VALFRI såklart men kan ju ge ett par förslag på summa här då: 7-6 är givetvis detsamma som 76 kr. Byns målskyttar i den finalen var: Jonas Edling 3, Palle Rönnkvist 2, Hans Andersson och Peter Törnberg. Deras tröjnummer: 18 + 18 + 18 + 9 + 9 + 8 + 68 = 148 kr. Så mitt förslag blir då:

SWISHA 76 kr eller 148 kr eller VALFRI SUMMA till Bandypengen 123 018 07 78 (Bg 5285-2225) och MÄRK: Myran

Årtalet är ju annars 2004 ifall nån vill slå till rejält och använda den summan! 😉 Gör nån det så lovar jag att jag personligen fixar (minst) tre fribiljetter till nästa säsong till den/dom som gör det 🙂 Kan också berätta att en “Västeråsare” mejlade mig att han också swishat till Insamlingen. “Så kanske vi VSK-supportrar “får stå ut med Myran” flera säsonger, för en härlig spelare är han och såna ska vi vara rädda om”. Snyggt!

Tilläggas ska att Farmers kommer att ha en utlottning efter att Insamlingen avslutats och där deltar man med EN lott per 100 kr man skänkt och det får ni följa mer på Farmers sociala medier under närmsta tiden.

REDOVISNING! Lovade i förra krönikan att redovisa hur mycket pengar vi samlat in på FIKTIV ENTRÉ och SEGERSLANT under säsongen och nu kommer det. Fiktiv entré var något jag själv planerat att sjösätta då jag hörde talas om det klart försämrade “Tv-avtalet” som klubbarna fick inför denna säsong och fem år framåt… Min tanke var att alla som ser Byns hemmamatcher bör betala en slant för det oavsett om man ser matchen på plats eller hemma. Det är ju laget i vårt hjärta vi ser och då kan man väl bidra med en “entré” oavsett var man ser matchen, på plats eller hemma, tänker jag och det har gett bra effekt under resans gång även om summorna var ganska små i början i jämförelse med på slutet av säsongen. Många “lärde sig” helt enkelt att betala Fiktiv entré och det värmer mycket.

FIKTIV ENTRÉ 2023/24 landade på: 95469 kr!

SEGERSLANT var inget jag hade tänkt på inför säsongen men det poppade upp lite av en slump efter att Byn slog Bollnäs i Svenska Cupen i säsongens första tävlingsmatch. Vi körde Fiktiv entré för första gången den matchen och då “Lill-Micke” EFTER den matchen smsade “Betalar med glädje” så började jag tänka på det där. Han betalar alltså i glädje för att Byn vunnit och det kanske man kunde testa att “göra något av” framöver. Jag vet faktiskt inte sen när vi började med Segerslant (när serien startade tror jag) men oavsett så måste det ju sägas ha blivit en ren succé när vi nu summerar. Så TACK “Lill-Micke”, jag tvivlar på att den här idén har kläckts utan ditt sms! 🙂

SEGERSLANT 2023/24 landade på: 144 933 kr!!

STORT TACK ALLA som är med och bidrar i dessa Insamlingar, ingen nämnd och ingen glömd som man brukar säga 🙂 Känns som sånt här händer bara i Edsbyn av nån anledning och det värmer OERHÖRT mycket! 95469 + 144 933 = 240 402 kr! Otroliga siffror tycker jag och det är NI LÄSARE som fixat in dom till föreningen.

Det är ju inte bara det vi samlat in under säsongen utan mer därtill. Vi kan spara till nästa krönika med att summera större delen av insamlingarna. Myran-Insamlingen är dock inte avslutad då. Däremot bör Slutspelsutmaningen var i stort sett avslutad då, kan påminna HÄR om den då det är inbetalning senast 31/3 som är nästa söndag  >>> https://bandybyn.se/2024/03/13/slutspelsutmaningen-inbetalning-2/

Nästa krönika? Vi kan preliminärt sikta på Annandag Påsk. DÅ borde det väl finns något mer att skriva om! Förhoppningsvis positiva saker.

Kom också ihåg Myran-Insamlingen nu då så kör vi ny uppdatering på den då också innan det är dags för slutspurt på den veckan efter påsk! 🙂

SWISHA 76 kr eller 148 kr eller VALFRI SUMMA till Bandypengen 123 018 07 78 (Bg 5285-2225) och MÄRK: Myran

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share