Söndagskrönika + Insamling för Myran

Bandysäsongen 2023/24 är över och det blev framförallt Villa Lidköpings säsong. Igår lördag vann klubben både damernas och herrarnas SM-Finaler och där Villas seger med 7-6 i sudden death mot Västerås i herrfinalen var en ren propagandamatch för vår sport. Det känns också ur flera aspekter rättvist att Villa fick stå som vinnare denna säsong!

En minnesvärd säsong är över och det fast inte Edsbyn stod som segrare men vi blev ändå på något vis ett slags segrare vi också till slut. Fast vi inte vann. För det gjorde Villa Lidköping som i en otroligt underhållande finalmatch till slut kunde stå som segrare i sudden death efter att Västerås kvitterat till 6-6 på matchens sista skott. Det var otroligt känslofyllt i Villalägret efter match och man drogs nästan med i det själv också, främst med tanke på lagkapten Martin Karlsson och sambo Idas tragedi där man förlorade sin son August strax före födsel för en dryg månad sen.

Dessutom gjorde Johan Sixtensson sin sista match som tränare efter 10 år i klubben och Villa och hela Lidköping spelade främst för Martin/Ida och Johan denna dag och som man gjorde det. I en otroligt bra finalmatch fick Christoffer Edlund till slut bli matchhjälte med fyra mål inklusive det avgörande målet i sudden och Christoffer tillsammans med mv Jesper Thimfors var väl främsta festfixare för Villa i denna final. Det tror jag också dessa Edlund/Thimfors uppskattade extra mycket då inte alla deras finalframträdanden varit lika lyckosamma som dagens och nu när inte Byn var finalmotståndare så kan jag utan problem unna dom plus hela Villa som förening den här framgången. Grattis!

När man ser den här finalen så blir man också någonstans väldigt stolt över att Byn är så nära att få vara med på den här scenen en dag som denna. Vi vann två gånger i Västerås i semifinalspelet men klarade inte av att knyta ihop säcken i slutänden och vi hade väl aldrig Västerås riktigt mot repen heller såsom vi hade hoppats efter dessa två bragdinsatser i Västerås. Utan VSK slingrade sig ur det med både lite tur men ändå mest skicklighet och gick rättvist till SM-Final men säsongen som Byn gjorde efter framförallt Rättvik borta 28/12 var ju annars helt enorm.

Vi kan också konstatera att när det var dags för semifinalspel så var det samma fyra lag kvar då som det var i Svenska Cupen i mitten av oktober där det även då var Villa, Västerås, Vetlanda och Edsbyn som gjorde upp i finalspelet. Även då vann Villa finalen mot Västerås (5-3) och Vetlanda slog Byn i match om 3e med 6-2. Sen tog lagen lite olika vägar fram till semifinalspelet nu i slutspelet och klart krokigast var ju vår väg som väl till slut nästan var av det rekordartade slaget.

Men vi har många minnen på vägen, både positiva och negativa men att få vara med på resan till slutstationen i en 5e och avgörande i Västerås för ca 1v sen var ju väldigt häftig så här i efterhand. Vi var skadedrabbade under främst november och december där Jesper Granqvist haft en eländig säsong sett ur det perspektivet men även Oscar Wikblad var borta länge under nov/dec. Samuli Helavuori gjorde illa foten borta mot Sirius i slutet av november och var påverkad av det länge om än han bet ihop och spelade dom flesta matcherna ändå. Lätt man glömmer sånt här och jag har säkert glömt nån jag också men det är främst det här som stökade till det under den perioden.

Vi förlorade två gånger mot Bollnäs under den här perioden och fick verkligen upptryckt i nyllet att “Bollnäs var definitivt starkare än oss den här säsongen” från flera håll. Segrarna med 5-0 och 6-1 för Bollnäs speglade dock inte innehållet i dom matcherna om än Bollnäs var bäst där och då och kanske var det en del i att Bollnäs vaggades in i någon falsk trygghet där man tyckte sig vara bättre än man egentligen var. Jag vill tro att det var en del i deras prestation efter nyår. Edsbyn jobbade i motvind främst från mitten november till slutet av december med kulmen 28/12 borta mot Rättvik.

Dock gjorde Byn en del bra insatser i matcherna före Rättvik trots förluster så nånstans “fanns det nåt” kände man ändå även om man under den perioden inte hade minsta tanke på att Byn skulle spela SM-semifinal i mars och pressa VSK till fem matcher! Efter Rättvik borta kändes det som himlen ramlat ner nästan och den matchen kommer jag aldrig att glömma även om jag skulle velat göra det direkt där och då! Hua! Att Byn sen 48 timmar efter kunde vinna med 6-0 hemma mot Broberg var en oerhörd bedrift i det läge vi var då och den segern blev också nån sorts islossning för resten av säsongen så här i efterhand.

Några dagar efter spelade vi sen 2-2 hemma mot Villa Lidköping som ju i det läget Byn hade varit då skulle ha varit oslagbara! Men Byn byggde lite självförtroende mot Broberg och slet för varandra på ett otroligt sätt mot Villa och det var också första matchen Vadim Arkhipkin spelade forward. Det som sedan resten av säsongen skulle bli en ren succé och som bara måste få en fortsättning nästa säsong. Otroligt vilken lojal lagspelare denne Vadim har blivit under dom tre säsongerna här i Edsbyn och Vadim har ju för alltid gjort sig ett namn i Edsbysupportrarnas hjärtan. En parentes där var att jag åt på Nu Läll före matchen mot Villa och dit kommer ju tränarna för att besvara några frågor och där fick Johan Sixtensson en fin avtackning av stamgäst John Ondahl som förklarade för Johan att han var deras favoritgäst på Nu Läll. Detta då han alltid svarade så ärligt på frågorna samt alltid hade glimten i ögat som John uttryckte det om jag minns rätt. Johan blev märkbart tagen av hyllningen märkte jag så stammisarna på Nu Läll gläds nog med Johan Sixtensson igår/idag.

Efter krysset mot Villa rullade det på riktigt bra och det dröjde inte så länge efter det så visste man nästan att Byn skulle vinna matcher som stod och vägde inför sista 15-20 min i matcherna. Såna matcher som vi inte vann i nov-dec. Det har ju mycket med självförtroende att göra men också lika mycket att LAGET verkligen bestämt sig för att jobba TILLSAMMANS. Under resans gång så hittade också alltfler supportrar tillbaka till Byns matcher och avslutningen på säsongen skulle ju bli helt magisk i det avseendet.

Sandviken borta lördag 6/1 var ett första styrkebesked av Farmers som sedan följdes av många fler och i serien så sticker ju främst Hammarby på Zinken lördag 27/1 ut rejält dit Farmers fick ihop FYRA bussar. I en vanlig seriematch som i och med det inte blev så vanlig! Otrolig stämning och Oscar Wikblad hjälte när Byn vände 0-1 underläge till seger 2-1 under matchens sista 10-12 min och Farmers ville nästan inte lämna Zinken efteråt utan stod kvar och sjöng länge, länge. Ett minne för livet!

Avslutningen på serien gav endast en förlust efter 28/12 och det var borta mot Frillesås i 3e omg från slutet och satte Byn i en lite sämre sits igen. Men efter två bara insatser mot Vbg hemma och Vetlanda borta så krigade Byn till slut åt sig en 6e plats i tabellen och slapp spela 8-delsfinaler och det faktum är också en stor del till det SM-slutspel som Byn sen levererade. SM-slutspelet levde ju sen sitt eget liv det också och jag känner nu att det här drar iväg och blir långt så kan fortsätta en annan söndag med resten kanske 😉

För en stor anledning till att jag ville skriva den här Söndagskrönikan var egentligen för PER HELLMYRS skull! Vilken säsong Myran har gjort och främst från nyår och framåt där han i många matcher varit lika bra som i fornstora dagar och det säger inte lite! Att kunna leverera den bandy Myran har gjort “trots” att han numera är 40+ måste vara världsrekord för den “åldersklassen” (?)! Att ålder bara är en siffra har lagkapten Myran verkligen bevisat den här säsongen och med all rätt så har han också fått oerhört mycket kärlek och fantastiska hyllningar av Farmers som väl i nästan varje match sista veckorna helt spontant började sjunga på den lika fantastiska Hellmyrs-låten. Gåshud!

Per själv har också visat väldigt mycket kärlek tillbaka och det råder inte något tvivel om vilken färg det är på Myrans hjärta efter dom här tre säsongerna i Edsbyn. Det enda som inte känns bra är att Myrans kontrakt gick ut nu och hittills vet vi inte om det blir en fortsättning eller inte men för mig så FINNS DET INTE att det får ta slut här och nu! Jag hoppas verkligen föreningen och Per kommer överens om ett “sista kontrakt” och jag tycker INTE det ska skrivas på ett år punkt utan ett år + ? och vad frågetecknet står för får framtiden utvisa!

TILLSAMMANS med Farmers vill därför jag/vi starta en Insamling där vi tycker att vi verkligen ska visa att VI VILL HA NR 4 PÅ PLANEN MINST en säsong till. Såna här Insamlingar görs bäst och har alltid gjorts bäst till BANDYPENGEN´s konto som Farmers har makten över och då betalas också pengarna ut till föreningen enbart om Myran och Byn kommer överens om ett nytt kontrakt. Om så INTE sker blir pengarna kvar på Bandypengens konto tills något annat intressant dyker upp.

Myran fyller 41 år i morgon måndag 18/3 och det är också en anledning till att Insamlingen startar NU! Insamlingen “Vi vill ha Myran kvar” startar alltså med denna Söndagskrönika och pågår sedan till 4 april, då ju Myran som bekant spelar i tröja nr 4! 🙂 Hur mycket man bidrar med är frivilligt men under resans gång så kommer Farmers att köra någon/några utlottningar och då deltar man med EN lott per 100 kr man skänkt till den här insamligen.

Jag brukar alltid ge ett förslag när det handlar om Fiktiv och Segerslant så jag ger det här FÖRSLAGET när det gäller “Vi vill ha Myran kvar” då: 41 år x tröja nr 4 = 164 kr så då blir det:

SWISHA 164 kr eller VALFRI SUMMA till Bandypengen 123 018 07 78 (Bg 5285-2225) och MÄRK: Myran eller “Vi vill ha Myran kvar”

Ska nog gå att få till en Söndagskrönika nästa söndag också och då tänker jag redovisa hur mycket vi fick in sammanlagt under säsongen på Fiktiv entré och Segerslant! Det som inte redovisats är Busspeng till Västerås i måndags som kom upp i 9778 kr och sen tillförde Farmers resterande så alla åkte supporterbuss gratis i måndags (+ fri entré) vilket var populärt så TACK ALLA som skänkte en Busspeng! 🙂

Vi hörs om en vecka och visa er kärlek till Myran nu tycker jag och lämna ett bidrag till Insamlingen så kör vi en första uppdatering på söndag, i alla fall på hur många som är med! 🙂

KÄRLEK – STOLTHET – TRADITION – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share