Inför: Bollnäs-Edsbyn

Fredagsderby, fullsatt salong (?), rejält nederlagstippad och all press på Bollnäs. Så är väl rubrikerna på förhand inför Bollnäs-Byn i SBB Arena i morgonkväll. Inte mycket talar för Byn innan match men såna matcher har vi spelat förut mot Bollnäs med lycklig utgång så gett upp har vi absolut inte. Bandy, och framförallt derbyn, ska ses live så hjälp till att fylla vår bortasektion i morgonkväll så nyper vi Bollnäs!

Det var längesen Bollnäs var så stora favoriter mot Byn som man är i morgon. Såg på Svenska Spel att Bollnäs stod i 1,50 (Byn 4,00) och är det sån “klasskillnad” vinner ju ofta också favoritlaget matchen. Men senast Bollnäs stod i 1,50 mot Byn klarade man inte av att hantera favoritskapet, ni minns väl när det var? Jo precis, den 25/3 – 2017 på Tele 2 Arena 🙂 DÅ stod också Bollnäs i 1,50 vid seger men där lyckades Byn gå segrande ur livets viktigaste bandymatch så hände det då så kan det hända i morgon också.

Vi åkte dock på en rejäl jobspost idag när besked kom att Oscar Wikblad är allvarligt skadad och borta minst 6v. Sprickor i två kotor efter ett baklängesfall vid ett av gruffen mot Gripen borta i fredags och där Oscar landade så olyckligt att han fick spetsen av aluminumsargen, som hade delat på sig, rakt i ryggen… BORT med dessa aluminiumsarger! “Vi” har precis fixat en ny träsarg i Arenan, det måste ju vara en klart mindre skaderisk om alla klubbar skaffade det. Otroligt tråkigt för framförallt Oscar och vi önskar honom ALLIHOP ett stort KRYA PÅ Oscar, vi kommer sakna dig!

Samtidigt får vi inte lägga oss ner och dö bara för det för faktiskt så visade vi ju, utan Oscar, sista timmen mot VSK vad bra vi kan vara även utan Oscar. Samtidigt som man kan tänka att om Oscar också hade varit med då så har vi vunnit, så har det sannolikt varit, speciellt då Oscar visat klart bra form senaste veckorna. Nu öppnar det istället dörren för Edvin Altberg som får göra Elitseriedebut för säsongen, på ett vis en lite otacksam match att göra det kanske men samtidigt också en häftig match att göra det. Inga krav från min sida på Edvin, han måste få smyga in i det här och sen växa in i det under resans gång. Funderar dock lite hur Byn formerar laget då ju Oscar är fw och Edvin trivs bäst på mittfältet så det talar väl för att någon annan får en offensivare roll? Den får vi fundera på inatt.

Vi må vara rejält nederlagstippade i morgon men är Per Hellmyrs lika bra i morgon som sista timmen mot Västerås så har vi chans mot alla lag vill jag påstå. Det måste ha varit Myrans bästa timme bandy på väldigt länge och det är bara att lyfta på hatten att en spelare som är 40+ kan vara så dominant. Det ger i ett längre perspektiv (läs feb-mars) hopp tycker jag, när vi kommer dit har vi förhoppningsvis fått än fler pusselbitar på plats och då kan Byn vid topprestationer bli obehagliga även för topp-3 att möta tror jag.

Av det jag sett av Bollnäs (som egentligen inte är så mycket då Byn/Bns oftast spelat samtidigt) så finns det en 41+ där som är dirigenten i deras lag. Så gammal är väl inte EP kanske någon tänker och nej det här han inte men nr 6 Hans Andersson är det! Erik Pettersson må nästan alltid få rubrikerna och gör sig säkert förtjänt av det men nog kan jag tycka att nr 6 många gånger får för lite cred för det han bidrar med i Bollnäs. Skulle det finnas statistik för andra-assist i bandy så är jag ganska säker på att både Myran och Hasse vore topp-3 i Sverige där då bägge ligger bakom väldigt mycket i respektive lags offensiv. Båda dom spelar på sista året på sina kontrakt men av det dom visat upp hittills så håller båda klassen med råge fortfarande. Vem vinner den veteranmatchen i matchen i morgon? DET laget kan mycket väl vara vinnare i matchen.

Byn föll ju med 5-6 mot Västerås i tisdags och den matchen är väl analyserad. Bollnäs tappade sin första poäng igår då Vetlanda hämtade ikapp 1-3 till 3-3 under sista halvtimmen och utan en storspelande mv-Erik Persson har Vetlanda vunnit matchen klart. Har fram till igår fått bilden av att det är svårt att skapa chanser på ett defensivt starkt Bollnäs men Vetlanda visade på motsatsen igår och det är kanske läge att kopiera deras taktik i morgon (?). Vetlanda var inte speciellt intresserade av att “vinna bollinnehavet” i matchen utan lät nästan Bollnäs ha bollen, såg till att vara täta hemåt och sen ställa om stenhårt när läge gavs och det om nåt är ju Vetlanda otroligt bra på!

En liknande taktik av Byn i morgon kan vara att föredra och oavsett så tror jag inte det är alls viktigt att vinna “bollinnehavet” i matchen utan prio 1 måste vara att koppla på attack-hjärnorna och inte fundera utan köra järnet NÄR tillfälle ges. Myran gick i bräschen där senast och fick till slut resten av laget med sig och den typen av bandy är den här Edsbyupplagans bästa verktyg känner jag. Just i morgon så kan vi även prova att lyfta en del med riktning Bollnäs mittförsvar inbillar jag mig, tror inte lyrspel är libero Laitinens starkaste gren men han blir sällan synad där vad jag har sett. Sen återstår att se om vb Jens Wiik är åter i morgon (vilade med “känning” igår) eller om Marcus Persson fortsatt är vikarie där. Oavsett Jens eller Marcus där så kanske läge att lägga tyngdpunkten mot Bollnäs vänsterförsvar då ju, enligt Bollnäsarna, världens bäste försvarare Linus Pettersson spelar högerback 😉

Hoppas på många bybor på plats i morgon så vi drar vårt strå till att det ska bli full salong. Finns ju inget bättre än att vara på plats OM det skulle gå vägen och gör det inte det så överlever vi ändå. Då tar vi dom på Annandan istället och till Annandagsderbyt släpptes biljetterna idag och då kommer det nästan med garanti att bli fullsatt så köp din biljett redan NU om du inte redan gjort det >>> https://edsbynbandy.ebiljett.nu/Tickets/Choose/114?S=0

Tre matcher till i morgonkväll = Sandviken-Gripen, Sirius-Hammarby och Villa-Broberg. Såg att Robin Öhrlund var skadad i Broberg och är bara att hoppas för deras skull att det inte blir långvarigt för Robin ”är” på nåt vis Broberg just nu tycker jag. Utan honom skulle det nästan kunna gå hur illa som helst är min känsla…

Sandviken-Gripen känns intressant, två lag med positiva känslor för dagen, vill nog tro att Gripens första förlust kommer här då SAIK växer in i det alltmer känns det som. Sirius-Hammarby är faktiskt ett bottenmöte sett till tabellen där främst Sirius känns underprestera så här långt. Brukar vara starka hemma ändå och ska ju vinna en sån här match nästan alla dagar i veckan.

Vi nöjer oss så! Då laddar vi för att plocka ner Bollnäs från månen i morgon och i allra, allra bästa fall så får vi betala in en ”Segerslant” i morgonkväll, det skulle inte göra ont! 🙂 Vi spelar för Oscar Wikblad i morgonkväll!

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share