Premiärseger för Edsbyns damer

Edsbyn vann i förmiddags premiären i damernas Allsvenskan Norra hemma mot Kalix med 3-1 (2-0). Efter en lite krampaktig start så växte Edsbyn under matchens gång och segern får anses som både säker och rättvis, Kalix reducering kom med kvarten kvar.

Tidig matchstart (09.30) kändes passa ganska bra så slog till och åkte och kollade Edsbyns damers seriepremiär. Dock utan block men tänkte när jag satt där att jag kan väl knåpa ihop nån rad ifall det skulle uppskattas. Har dålig koll på vad Byns målsättning är samt vilka lag som är starkast i serien men magkänslan av det jag fick se är väl ändå att Byn borde kunna hävda sig rätt bra (?). Edsbyn har ett än yngre lag den här säsongen än föregående men är säkert i gott sällskap i serien där antar jag.

Julia Lennartsson och Melinda Altberg har ju lämnat för spel i Rättvik i Elitserien den här säsongen och det kommer märkas såklart. Samtidigt bra att den möjligheten finns och Melinda hade ju där stor show igår när Rättvik hämtade in 3-7 till 7-7 mot Mölndal under matchens sista 10 min och Melinda gjorde fyra mål i matchen och blev (såklart) matchens lirare också. Sånt värmer!! Av vad jag såg idag så vilar väl ett tungt ansvar i år på suveräna mv Ellen Jansson, v-halv Carin Åsentorp samt offensivt Maja Embretzen och Frida Brodin, det kändes väl lite som ryggraden i laget men även omgivningen var klart bra så det finns absolut att bygga på för Byns damer.

Matchstarten var lite krampaktig från Byns sida, kan säkert tillskrivas premiärnerver. Kalix gjorde sin premiär igår eftermiddag när man vann 5-3 i Bollnäs och var lite mer varm i kläderna från start. Hade också matchens i särklass bästa läge ganska tidigt i matchen när Klara Stridsberg dribblade sig till soprent friläge med Ellen Jansson och 0-1 började nästan blinka på resultattavlan men mv Ellen Jansson ville annat och följde följsamt med och räddade friläget! Det var ju faktiskt matchens prestation tycker jag.

Edsbyn växte i alla fall in i matchen och timmen mitt i matchen gick klart till Byn. Ett viktigt ledningsmål kom efter halvtimmen direkt efter en Kalixhörna där Ellen var snabbt till bollkorgen (eller om det var räddning, minns inte) och kastade långt och friställde Maja Embretzen från i stort sett halva planen. Fri med målvakten var Maja iskall och dribblade bort densamme och rullade in 1-0 i öppet mål. Det målet gjorde att nervknutarna släppte helt på Byn som spelade bättre därefter.

Det tog bara drygt tre minuter så kom också 2-0 Byn och det på en riktig hörnkanon av Carin Åsentorp. Vänsterhörna och Carin försteskytt och bollen som en projektil upp i första kryss! Se och lär Oscar W o co 😉 Siffrorna stod sig till paus och det kändes rättvist med hemmaledning men har inte Ellen gjort den fantastiska frilägesparaden har allt kunnat se annorlunda ut är min känsla.

Edsbyn fortsatte på den inslagna vägen även i upptakten av andra halvlek och drev fortsatt matchen. Tack vare det kom också 3-0 genom Frida Brodin i 51a min efter assist Majken Hedquist, en klart värdig målskytt då jag tyckte nr 31 Brodin sett över hela matchen var bäste Edsbyspelare. Hårt jobbande och både bra skridskoåkare och bra tekniskt. Har absolut en bra bandyframtid framför sig om utvecklingen fortsätter.

3-0 blev väl matchavgörande och krafterna tröt lite hos Kalix också som hade en match i benen från kvällssidan igår. Till slut kom dock en reducering på en omställning där Lina Sandberg (likt Maja till 1-0) var fri i stort sett från halva planen och även om Edsbyförsvarare jagade hack i häl så höll Sandberg undan och kunde även överlista vasse Ellen i målet, 3-1 i 77e min. Kalix tömde sen sina sista krafter men sinkades i sin slutspurt också av ett par utvisningar och kunde aldrig sätta Byn under riktigt tryck under slutfasen.

Så en rättvis premiärseger för Edsbyn och det lär underlätta inför kommande matcher med en sån start på serien. Även nästa helg väntar två hemmamatcher, på fredagkväll 19.30 mot Rättvik (U19?) och på söndag 12.00 mot Spånga/Bromsten.

Det får anses som ett gästspel att jag skrev dessa rader, få se om det blir nån mer gång under säsongen.

SPELARBETYG:
+++ Frida Brodin
++ Ellen Jansson
+ Maja Embretzen

EDSBYN-KALIX 3-1 (2-0)
Edsbyns mål:
Maja Embretzen, Carin Åsentorp, Frida Brodin

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share