Inför: Broberg/Söderhamn-Edsbyn

På’t igen i morgonkväll då och det är säkert lika bra det. Hälsingederby dessutom borta mot Broberg/Söderhamn och som starten av serien utvecklat sig så är Broberg knappa favoriter i matchen hos spelbolagen och det känns också rätt. Ett bra Farmers är önskvärt och nödvändigt i morgonkväll, då kan det gå vägen!

Poängmässigt så är allt helt enligt kalkylen så här långt för Byn, seger i premiären mot Frillesås och förlust mot Villa Lidköping. Så långt allt lugnt. Spelmässigt däremot finns ganska mycket mer att önska ändå och vi får hoppas Byn kan börja hitta in på det spåret i morgon. Det kanske inte är nyckeln till två poäng ändå utan där tror jag mer att komma in med rätt inställning och verkligen visa hjärta är det absolut viktigaste i morgonkväll. Det blir sällan skönspel borta mot Broberg är min känsla utan det är mera kamp och små marginaler där det gäller att jobba stenhårt för att få dom marginalerna på vår sida. Så det vill jag se av Byn i morgon!

Gårdagens match är det ingen idé att älta mer om, den är passerad nu och går inte att göra om. Förhoppningsvis kan vi dock ta lärdom av den och t.ex. inte komma in så tafatt i matchstarten för då vinner man inga matcher i den här serien. Sen kanske vi lyckats hamna lite väl mycket i ropet också efter att gått vidare till finalspel i Svenska Cupen vilket gjort att de flesta tippat Byn topp-4 innan seriestart och man hör t.o.m. uttryck som att Byn är ett av lagen som aspirerar på en finalplats i mars. Det sistnämnda känns definitivt orättvist mot Byn som ju “på papperet” inte ser starkare ut den här säsongen än förra. Å vi vill ju för tusan smyga fram till februari/mars! 😉

Därför kändes det faktiskt lite befriande att läsa en kommentar från Elisabeth Jonsson på Edsbyns IF Bandys fb-sida igår alldeles innan man skulle “dra täcket över huvudet”. Jag tror det är ok från henne (?) att jag kopierar in det här: “Visst gör den första kvarten-20 min “ont” att se, och så känns matchen förlorad. Vi får ha “lagomt” högt ställda krav på våra röd-blåa killar denna säsongen. Så stora förändringar som i år har vi inte haft på många, många år. Vi får ha tålamod och hoppas att spelet sätter sig, att man hittar varann på planen och hittar “vårat” spel, och hittar en trygghet och tyngd i spelet med ett “nytt” lag. Analysera och lägg denna matchen bakom oss, det är inte dom här matcherna som är viktigast att vinna. Det gäller att vinna mot dom lagen vi ska hålla bakom oss. Kämpa framåt Byn.”  Då kändes det faktiskt lite lättare att somna sen efter att ha läst dessa kloka ord. Tack!

Försäsong är försäsong och serie är serie, så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Man kan få se förvandlingsnummer när serien börjar och hittills tycker jag framförallt att Frillesås är ett praktexempel på det. Tippad “näst sist före Rättvik” av dom flesta, så även av mig. Dom två första omgångarna säger något annat då Frille var värd poäng här i fredags och vann 5-1 borta mot Vetlanda igår. Det var inget man kunde skönja under försäsongen men nu känns Frille väldigt heta. Edsbyns kurva senaste tiden pekar tyvärr aningen åt det andra hållet istället men ger vi det tid så är jag övertygad om Byn hittar mera rätt under resans gång. I den allra bästa av världar visar Byn en hint om det redan i morgonkväll.

Broberg har inlett med två 8-4 segrar, hemma mot Hammarby i premiären och samma siffror borta mot Rättvik i veckan. Alltid imponerande att göra åtta mål framåt i en match oavsett motstånd i dagens bandy och att då göra det två gånger om dessutom inger respekt. 4 + 4 insläppta är säkert dock inte “försvarstränare” Andreas Westh nöjd med och jag tror Broberg kommer att strama åt defensivt i morgon. Så gjorde man mot Byn i Svenska Cupen då Westh flera gånger om fick skrika “heeeem, alla ska vara på rätt sida boll” och då det gav seger då så tror jag vi får se ett lågt stående Broberg även i morgon. 

Återstår att se om Byn också gör det, ligger väl nära tillhands kanske främst efter igår men samtidigt så tror jag vi måste våga för att kunna vinna den här matchen. Matchen i sig är väldigt viktig i ett längre perspektiv då vi ju har som mål att ha Broberg bakom oss i en sluttabell, det är inget att hymla om. Kan man då ta minst tre av fyra poäng över två matcher mot Broberg så betyder det mycket i den interna kampen lagen emellan. Förra säsongen vann Broberg den här matchen med 6-5 och det var en rättvis hemmaseger då. Även då i november och känslan (som kan vara fel?) är att Broberg ofta är bra i november för att sedan kunna dippa senare i serien. Vi hoppas den novemberkänslan inte stämmer! 🙂

Viktigt derby och fredagkväll borgar för att det ska komma en del publik hoppas jag/vi. Farmers fyllde en buss snabbt, vet inte om det blev en till också (?), har inte sett nån info om det. Väldigt viktigt att Farmers är minst lika starka som i premiären förra fredagen och om Byn eventuellt är lite stukat efter gårdagen så skulle ett starkt publkstöd absolut vara oerhört värdefullt i morgonkväll.

Det spelas fem matcher i morgonkväll och två på lördag enligt följande:

FREDAG: Broberg-Edsbyn, Frillesås-Villa, Hammarby-Vetlanda, Motala-Bollnäs och Sirius-Rättvik. Utematcher både i Motala och Uppsala och där kan det ju bli väldigt halvdana förhållanden då det lovas mycket nederbörd i morgon. Oavsett så ska väl Bollnäs och Sirius vinna dom matcherna, definitivt SIrius i alla fall. Frillesås har flyttat sin match till den rätt nybyggda hallen på Ruddalen i Göteborg. Villa dunderfavoriter och vinner väl eller går Frillesås på så mycket rus så man även kan störa Villa? Knappast ändå men tror inte Villa vinner med max mer än tre mål. Hammarby kanske kan ha skrälläge mot Vetlanda som nästan med garanti är lite stukade av serieupptakten. 3e platsen i Svenska Cupen har följts upp av kryss mot Gripen och förlust 1-5 mot Frille, båda på hemmaplan. Ändå rätt klara favoriter även mot Bajen men här kan nog vad som helst hända och absolut lite “läge” för Bajen här. Matchen spelas i Gubbängen Arena.

LÖRDAG: Sandviken-Västerås (16.00) och Vänersborg-Gripen (17.00). SAIK-VSK är ju en klassiker men där slagstyrkan lagen emellan kanske väger över för mycket till VSK för dagen. Finns dock en del parametrar i matchen som är intressant då ju Andreas Bergwall tränar SAIK dit även Joel Engström gått efter att ha spelat x antal säsonger i VSK. Tvåa men inte helt stenklar ändå. Upplagt för en riktig kamp i Vänersborg där två lag med positiv start möts. Gripen favoriter men Vbg knäpper nog mer än gärna sina grannar och jag har lite feeling för att man kan lyckas med det också.

Då laddar vi för en bättre fredag än onsdag! Fredagar är ju en bättre och skönare dag än onsdag så vi hoppas på Fredags-Byn och Fredags-Farmers och en bra start på helgen. Kan du så försök se matchen på plats, för varje bybo på plats så stiger segerchansen, jag lovar! 🙂

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com 

share