Inför: Edsbyn-Frillesås

Försäsongen är över och Elitserien står för dörren! Det är lite extra speciellt och lite pirrigt när serien ska dra igång och förhoppningsvis är många nyfikna på Byn säsongen 2023/24 och beger sig ner till Arenan i morgon. Det stimulerar garanterat laget mycket om vi är många på läktaren i morgonkväll så gör som Per Hellmyrs uppmanade i Magasin Edsbyn: – Släpp soffan! – Släpp telefonen! – Kom ner till Arenan och trivs när det är match. Det är så du stöttar laget och föreningen. Det får alla glädje av!

Försäsongen bockar vi av som klart godkänd. På en femgradig försäsongsskala hamnar Byn i det närmaste på en 4a i min bedömning. Byn har sett hungriga ut, vi har spelat en lite mer “framåtlutad” bandy och har väl egentligen bara gjort en slätstruken insats, mot Broberg borta. Kanske någon bedömer finalspelet i Lidköping så också men det vill jag ändå inte skriva under på. Vi kan absolut bättre än vi presterade den helgen men gör Villa fyra hörnmål på Byn så går det inte slå Villa oavsett och att sen komma i säng, sova några timmar, och sen upp och ladda om för match om 3e pris ca 12 tim senare är nog inte det lättaste. Vi tog oss till finalspelet vilket många andra lag inte gjorde, DET var starkt från en tuff norrgrupp och det växer Byn garanterat av.

Jag inbillar mig att vi får se ett “roligare Edsbyn” den här säsongen, tycker det finns en hel del som tyder på det. Såg att vi i serien förra säsongen snittade 3,62 mål per match framåt (3,46 mål bakåt/match) medan vi nu i Svenska Cupen snittade 5,83 mål framåt per match. Skillnad kanske mellan försäsong och allvar i Elitserien men jag tror ändå det är ett tecken då jag även tycker mig se att Byn “riskar” lite, lite mer den här säsongen vilket i sig brukar ge nåt mål mer i matcherna. Kanske åt båda håll i och för sig men bara vi vinner så gör vi det hellre med 6-4 än 4-3, det tror jag vi är ganska överens om vi på läktarplats. Vi slog i Svenska Cupens gruppspel Bollnäs, SAIK och Rättvik samt kryssade mot Västerås och Sirius och snittade i dom matcherna 6,6 mål framåt per match. Plumpen som sagt förlust 3-2 mot Broberg i en halvdan match men det får vi ha överseende med när det är försäsong.

Nu startar vi alltså med hemmamatch mot Frillesås. Ovanligt va? Bandyförbundet lyckades få till det för 3e året i rad och för 4e gången på 5 år att vi möter Frillesås i vår första hemmamatch i serien. Starkt! Men förvånad? Inte det minsta. Ja, vi ska möta alla lag hemma och borta så det kvittar väl på så vis men lite bättre fantasi kan jag väl ändå lägga in en önskan om till kommande säsong, det skulle vara lite uppfriskande faktiskt. Men oavsett, åk ner DU också i morgon för att se om det är ett “roligare Edsbyn” den här säsongen. Se bandy LIVE eller via webben är nästan två olika sporter! I alla fall två helt olika upplevelser, jag lovar!

Våra motståndare Frillesås har nog haft störst spelaromsättning av alla lag inför den här säsongen med sju spelare ut och sju spelare in. Svåranalyserat om man på papperet är starkare eller svagare än förra säsongen, det får vi se under resans gång. Av tappen sticker ju duktige/lovande Karl Tagesson till Broberg ut mest tycker jag men även Markus Kumpuoja, hårdskjutande Adrian Emretsson och Lukas Norrman har försvunnit. Av de sju nyförvärven känns August Klang (Vetlanda) och allsvenske målsprutan Nico Nevalainen (Örebro SK) som mest namnkunniga och det blir intressant att se “nya” Frillesås. I Svenska Cupen vann Frillesås två matcher (Motala h 8-3, Vänersborg b 3-2) och förlorade fyra matcher.

Kommer ni ihåg hur det gick förra säsongen? Då spelade Byn 2-2 borta mot Gripen i premiären för att sedan ha Frillesås hemma i 2a omgången. Byn lika stora favoriter då som i morgon och vad hände? Jo ett skridskostarkt Frillesås chockade Byn och ledde med 0-3 i paus! Edsbyn verkligen i gunga men efter en klart bättre andra halvlek så var Byn ikapp till 3-3 med ca kvarten kvar och avgjorde sen på en hörnretur i 84e min genom Christian Mickelsson. Vi hoppas vi har lärt oss en läxa av det och kommer mer påkopplade från start i morgonkväll, annars väntar en jobbig fredagkväll.

En taktik jag gärna ser att Byn använder sig av i morgon är att kliva högt på sina motståndare när i det här fallet Frillesås ska göra sin spelstarter eller hamnar djupt ner på egen planhalva. Byn har gjort det med bra framgång i vissa matcher under försäsongen, inte i hela matcher men i perioder av matcher. Mest borta mot Sirius men där istället Sirius gjorde en del andra lite väl enkla mål men bortser man från dom så var det en taktik som gjorde avtryck på den matchen. Känns absolut som en taktik vi ska våga använda oss av även i Elitserien, i vissa matcher i alla fall och den i morgon kan definitivt vara en sån match.

Edsbyn har frågetecken för Jesper Granqvist i morgon efter att han åkt på en rejäl propp i match om 3e mot Vetlanda. Näsa, läpp, nacke och käke tog stryk av den smällen och återstår att se om man lyckats lappa ihop Jeppe till i morgon och framförallt återstår att se om man törs spela med Jeppe i morgon. Där tas garanterat ett klokt beslut av Jeppe och lagledningen med Bengt Ryhed i spetsen tillsammans gällande det. Ja legend Bengt Ryhed är ju kvar, så även dito legender Assi och Elvin samt massör Magnus Jonsäll och assisterande till Magnus “Kuben” Olsson är ju även den här säsongen “nr 18” Jonas Edling. Ännu en legend! Så ja, spelarna är i trygga händer rakt igenom och det känns både viktigt och bra!

Det skrivs så mycket bandy den här veckan så jag kan, med mina mått mätt, vara lite kortfattad ikväll. Jag hoppas verkligen vi blir många som besöker Arenan i morgonkväll nu när det är seriepremiär. Men “alla” kan ju av olika anledningar inte se matchen live såklart men då tycker jag ändå att det är MYCKET VIKTIGT att man försöker dra sitt strå till stacken på andra sätt, framförallt när det är hemmamatch.

Här finns några uppslag för att BIDRA:

* KÖP gärna 50/50-lotter. Utanför ICA fanns det möjlighet till det idag och så även i morgon, kanske då även utanför Systemet. Då bidrar du och samtidigt har du för endast 20 kr chans att vinna hela potten!

* Betala en FIKTIV entré. Vid varje hemmamatch kommer jag att “nöta på” med det för det tycker jag man kan bidra med om man ser matchen hemifrån soffan. Då bidrar man och stöttar laget man älskar även hemifrån och kan känna sig mer delaktig i eventuella framgångar på så sätt. Läs mer om det längre ner här.

* Segerslant! Fick en sån idé också då det var 3-4st som smsade efter att Byn slagit Bollnäs i Svenska Cupen att “nu betalar jag också med glädje en FIKTIV entré fast jag var på matchen nu när vi spöade Bollnäs”. Så TVÅ poäng = En Segerslant till föreningen? Givetvis väldigt glädjande om man vill göra det.

Jag tänker att jag/vi till varje hemmamatch hittar på en lite udda summa som vi använder oss av till dessa ändamål och summan i morgon fredag är för mig ganska given. Det blir såklart 44 kr då mångas tankar inför i morgon är hos osäkert startande nr 44 Jesper Granqvist dessa dagar. Swishar tillräckligt många så ökar chanserna till spel för Jeppe 😉

Så SWISHA 44 kr till 123 283 87 95 och Märk: FIKTIV om du ser matchen hemifrån i morgon. Eller betala till Bankgiro 434-5500 och märk även då FIKTIV. Skulle Byn vinna i morgon och inleda Elitserien på bästa sätt så kanske många kan tycka att det också är värt 44 kr (?). Använd då samma nr som ovan och Märk: Segerslant (eller FIKTIV även då går också bra).

Det är som sig bör i en premiär full omgång i morgon enligt följande:
Bollnäs-Vänersborg
Broberg-Hammarby
Edsbyn-Frillesås
Rättvik-Sandviken
Vetlanda-Gripen
Villa-Sirius
Västerås-Motala

Idel ädel starka hemmafavoriter förutom att SAIK väl ändå är rätt klara favoriter borta mot Rättvik. Bäst chans till skräll har Gripen följt av Hammarby men mycket talar ändå för en favoritparad i morgonkväll.

Hoppas vi ses i Arenan i morgon. Gör vi inte det så hoppas jag DU vill BIDRA på annat sätt. Elitseriepremiär och viktigt med 2p för Byn! Ju fler vi är på plats och ju bättre Farmers inleder säsongen desto större chans till seger. Knyt näven nu!

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA – TILLSAMMANS ÄR VI EDSBYN!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share