Inför Sv Cupen: Edsbyn-Rättvik

Edsbyn fortsatt med i racet om dom två platserna som ger finalspel i Svenska Cupen helgen 14-15 oktober. Detta efter en bra och sevärd match hemma mot Västerås förra tisdagen som slutade 5-5 (3-2). Nu väntar Rättvik hemma i morgon, en match vi måste nypa.

Svenska Cupen rullar vidare och så länge det lag man håller på är med i striden om plats 1-2 i gruppen är ju det här en mycket rolig, och annorlunda, försäsong. Norrgruppen tenderar bli ett getingbo gällande avancemang och Byn har fortsatt hyfsad chans till avancemang och då har vi redan mött gruppfavoriterna Västerås och Bollnäs. Nuvarande vecka innehåller för vår del Rättvik hemma i morgon tisdag och sen spelas på torsdag en för gruppen mycket viktig match då Västerås-Bollnäs drabbar samman. En match Bollnäs måste vinna för att kunna ta sig till finalspel är väl den spontana känslan utan att ha räknat på olika scenarion.

Vi fick se en väldigt bra och trevlig match förra tisdagen mot Västerås som till slut landade i delad pott 5-5 vilket också kändes rättvist. Jag myser på det faktum att vi matchar Västerås i den typ av match som det blev med lite mer offensiv touch från bägge håll än i semifinalserien förra säsongen där det var mer prio defensiv från bägge håll. VSK vann ju då till slut i 5e och avgörande, gick till final och vann SM-Guld. Matchen i tisdags bytte ledartröja några gånger och när VSK vände till ledning 4-3 inför slutkvarten så var vi rejält i brygga och det kändes tungt då när Byn varit steget före i målprotokollet så långt.

Edsbyn visade dock bra moral när man ruskade av sig VSK:s vändning och istället vände tillbaka till ny ledning 5-4. Framförallt Byns 4-4 av Jesper Granqvist var bandygodis som alla gillar att se oavsett vilket lag man håller på vill jag hävda! Ni har säkert sett målet men annars finns det ju med här bland höjdpunkter från matchen >>> https://www.bandypuls.se/2023-09-12/edsbyns-if-vasteras-sk-uFWZ8

Bytet av vänsterback till Elias Davidsson istället för Tommi Määttä kommer att ge Jeppe mer utrymme för sina offensiva rajder den här säsongen än förra då han mer fick dela på det ansvaret med Tommi och känslan då var att det var mer “förtur” Tommi i det offensiva spelet. Elias är än så länge mera en spelare som verkligen är “back” även om med tiden även Elias kommer att uveckla sitt offensiva spel. Jag tror den här säsongen kommer helt rätt i tiden för Jeppe som besitter otrolig kapacitet även offensivt och nu kommer han få mandat att utnyttja det så fort läge ges.

Tyvärr för vår del så kvitterade VSK till 5-5 redan i anfallet efter Byns 5-4 men med distans till det hela så kändes det ändå helt rättvist. Västerås är otroligt starka offensivt när man väl bestämmer sig och då skapar man ofta kaos i motståndarnas straffområde med stor bemanning och mycket rörelse och vips så uppstår målchanser ur ingenting känns det som. Så att vi lyckades norpa en poäng mot VSK tycker jag ändå är en rejäl fjäder i hatten för Byn. Vi gör det också utan en sjuk Per Hellmyrs och det gör ju det hela ännu starkare. Teemu Määttä ersatte exemplariskt på högerhalven och Teemu är ännu en spelare som kommer att gå mot en toppsäsong tror jag men honom hinner jag skriva om en annan gång 🙂

Nu väntar en sån där lurig match mot Rättvik i morgon där alla bara kräver att Byn ska vinna. Det gör vi också med rätt inställning men utan rätt inställning är den väldigt lurig. Rättvik har bara spelat en match i cupen, då föll Rättvik borta mot Västerås med 1-8. Rättvik med ungefär samma lag som tog sig upp i Elitserien förra säsongen men nu har man ju varit upp i Elitserien en gång och vet vad som krävs så den erfarenheten tror jag kommer att vara till nytta den här säsongen.

Man har väl trott att Christian Mickelsson skulle rita på för Rättvik men det har varit väldigt tyst om Mickel sista tiden så det kanske inte blir nåt ändå (?). Kvar är i alla fall nr 73 Rinat Shamsutov, nu 50 år gammal/ung men han betyder fortsatt väldigt mycket för Rättviks slagstyrka. Beundransvärt. Sen får vi också en match i matchen mellan Edsbybröderna Altberg, nr 15 Albin i Rättvik och nr 40 Edvin i Edsbyn. Förutsatt att bägge spelar då.

Vi fortsätter väl med att betala en Fiktiv entré om vi ser matchen hemifrån? 🙂 Jag hoppas och tror på det! 1802 kr genererade det senast och hittills knappt 4500 kr på två matcher. Vi jobbar efter mottot “många bäckar små gör en stor å” så ser vi efter säsongen hur stor å det blev!

Den här gången kör vi en liten hyllning till nämnde nr 44 Jesper Granqvist tycker jag för en formidabel insats senast så den Fiktiva entrén i morgon kostar alltså 44 kr. Så ser du matchen hemifrån så:

Swisha 44 kr till 123 283 87 95 eller betala via bankgiro 434-5500. MÄRK: Fiktiv (så blir Helen på kansliet glad då det underlättar i bokföringen). Men som vanligt så ses alla matcher bäst live, jag tycker det är som natt och dag att se en streamad match kontra se live.

Nästa match efter den här för Byns del spelas torsdag 28/9 borta mot Sirius.

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share