Brindholms Påskkrönika

Dags att avlägga veckorapport hur det går med Insamlingen Forward. Kan hinta om att det går verkligen över förväntan! Vilket otroligt engagemang det finns bland Edsbyns supportrar och det är ju också det som är mycket av drivkraften för undertecknad.

Visste man att knappt någon läser det man skriver så skulle man ju lagt ner för längesen men när t.ex. en sån här insamlings-idé poppar upp och det blir gensvar som nu, ja då blir det ju istället svårt att INTE skriva 🙂 Mer om insamlingen längst ner i texten.

Vi är mitt inne i en brinnande Silly season och känslan är att vi i Edsbyn får stångas lite mer än på senare år för att “få ihop det” den här gången. Som jag skrev förra veckan och som är anledningen till insamlingen Forward är ju att vi just nu är i störst behov av minst en men gärna två forwards. Detta efter att Jimi och Mickel i samförstånd med Byn inte valt att aktivera plusåren i sina kontrakt samt att Rasmus Skarps lämnat för Bollnäs. Samtidigt är forwards lite av en “bristvara” för dagen är känslan och det är inte bara Byn som söker det just nu utan dom få forwards som finns tilgänglig sitter antagligen i en rätt bra sits med mer än ett anbud att ta ställning till. Så tror jag i alla fall.

Att spela forward och att vara en bra forward i dagens bandy är svårt! Det är inte som när undertecknad växte upp och t.ex. Hasse Johansson nästan stadigt kunde ha en tredjedels planhalva ledig från motståndarmålvakt till motståndarlibero där det fanns stort utrymme för att slå lyror i parti och minut om man ville. Man ser ju dom där sekvenserna framför sig än idag när det slogs långbollar mot Hasse (både här och i VSK) och hur Hasse sög ner dom precis bakom motståndarförsvaren och hade friläge sista 20 metrarna mot mål. I dagens bandy finns inte dom ytorna för forwards utan idag står alla lag så otroligt lågt så det finns inga ytor att slå dessa långbollar på. Ibland kan det gå men oftast inte.

Det gör också att det ställs andra krav på en “bra forward” idag. Det är i straffområdet man ska vara stark och ha förmågan att “dyka upp på rätt ställe vid rätt tidpunkt” och den forward i bandysverige som är mest formad så är väl Robin Andersson i Västerås. Har inte offsideregeln funnit så har nog Robin antagligen varit placerad i motståndarnas str-område i 90 min 😉 Så en sån måltjuv skulle vi behöva, hittar man EN sån typ av forward får man vara nöjd för dom är svårfunna. Annars får ju en forward gärna vara teknisk och ha ett bra skott då det gäller att kunna göra mål från en bit utanför straffområdet i dagens bandy och lite av det tappade vi väl också när firma Edling/Hammarström låste in sina bössor och avslutade karriären.

Veckan som varit har gett oss påskrifter av Samuli Helavuori, Mattias Larsson och Teemu Määttä som förlängt sina kontrakt i Samuli/Mattias fall samt skrivit nytt i Teemus fall. Otroligt viktiga kuggar alla tre. Samuli som en av säsongens starkaste spelare sett över hela säsongen och inget säger att han blir sämre nästa säsong. Mattias “Taggen” som är ovärderlig “hjälpgumma” som täcker upp där det behövs. Såna växer inte heller på träd men minst en sån spelare per lag måste man ha och den spelaren är lika viktig för lagbygget som lagets mest givna spelare! Sen värmde det mycket att Teemu med familj flyttar till Edsbyn (i augusti är planen) och Teemu växte otroligt mycket från nyår och framåt så där har vi fortsatt utvecklingspotential kommande säsong (er). En omtyckt spelare bland både lagkamrater och supportrar och som i allra bästa fall kan bli kvar här i många säsonger.

Bandypuls besöker jag alltid flitigt men kanske än mer under den här delen av säsongen. Det har varit många nyheter där under veckan men det är ju ändå två som sticker ut för mig. Bägge får mig att få ont i magen! “Uppgifter: Tommi Määttä väljer spel i Ryssland” var den första och den som sårade klart mest. INGET bekräftat ska tilläggas så ännu så länge ser jag det som en spekulation från Bandypuls sida. Jag personligen blir alldeles tom av att läsa sånt. Jag unnar varenda bandyspelare som får chansen att åka till Ryssland och tjäna en slant att få göra det men för guds skull INTE NU! Vill inte kommentera det mer än så just nu då jag ser det som en spekulation men om det skulle stämma… då fattar jag absolut ingenting!

Jag och säkert många fler med mig laborerar ju i huvudet hur man om möjligt skulle kunna formera Byns lag kommande säsong och där ingår ju Tommi för mig. Jag skulle ju vilja skicka upp Per Hellmyrs på mittfältet från start kommande säsong och istället flytta ut Jesper Granqvist på Myrans position. Då kan Mattias Larsson och Elias Davidsson kriga om ena backplatsen och där alt 2 är att vara mittfältsavbytare till Martin Frid på deff-mitt. Då får vi en kick för Myran med nya visioner från en annan position än sin vanliga. Visst har Myran spelat där i perioder förut också men nu skulle det bli mer “på riktigt” och vi skulle behöva Myrans passningsklubba på mittfältet. Jag tror också Jeppe behöver en ny utmaning för att fortsätta sin utveckling, spela back kan han nu så dags att bredda sitt register för denna blivande storspelare. Samt att Mattias/Elias förtjänar att kriga om en startplats. Men allt det här är ju avhängt på vad Tommi gör.

Den andra Bandypulsnyheten som stack ut gällde inte Byn. Utan att Erik Pettersson Bollnäs har en “rådgivare” som jag inte skulle ta i med tång. Bagdad Bob/Jonas Galotta dök helt plötsligt upp i rampljuset igen som talesman plus förhandlare åt Erik Pettersson som i sin tur i mina ögon sjönk rätt rejält utifrån den bild jag annars fått av EP. Har tidigare känt att han för att vara så bra som han är uppträder föredömligt, inga divalater alls, låter hellre andra “göra media” än han själv som ju annars förtjänar det utrymmet och att han oftast vill framhäva laget istället för sin egen prestation när han väl “gör media”. Det är ju faktiskt lite så att man känt att “lyllo Bollnäs” att ha en sån spelare i sitt lag men när man nu får ta del av “hela team Erik Pettersson” så tack men nej tack, finns en sån person med i bakgrunden då kan han gott spela i Bollnäs. Eller i Gripen.

Under veckan lämnade ju också ungdomarna Arvid Rönnlund och Johan Törnberg för spel i Bollnäs. Rörde väl upp en del känslor kunde jag läsa mig till men jag sitter ändå lugn i båten där sett utifrån min (lilla) bild av vårt U19-lag säsongen som gick. Arvid är ju en Bollnäskille så känns väl naturligt med det steget där. Duktig mittfältare i U19 miljö men har lite storleken mot sig än så länge för att räcka till i Elitseriespel tror jag. Johan Törnberg är ju försvarsspelare och son till Bollnäs tränare Peter “Pinch” Törnberg och är det nån lagdel i Byns A-lag det är svårt att slå sig in för dagen är det väl just där. Blir ett lite annat läge om Tommi tar “det förbjudna beslutet” men tror ändå Johan behöver något år på sig för att utmana om startplatser i Elitserien och tvivlar på att dörrarna till Edsbyn är stängd när den dagen kommer.

Av det lilla jag såg av U19 den gångna säsongen så finns väl (förutom Elias Davidsson/Marius Åström) i mitt huvud främst följande tre spelare memorerad och som kanske står närmast på tur att ta klivet in i en A-trupp: En högerhalv i form av Gustav Karlsson, en mittfältare i form av Edvin Altberg (varit med lite redan i en del A-lagsmatcher) och en forward i form av Hugo Nilsson. En i varje lagdel dessutom vilket känns bra. Sen såklart inga färdiga A-lagsspelare just idag men den här vägen måste ju alla yngre gå för att ta sig dit. Utbytet med Rättvik går ju i stöpet nu när dom också spelar i Elitserien kommande säsong och visst måste det här vara ett stort problem både i Edsbyn, Bollnäs och Broberg att dessa lovande ungdomar (alla dessa 5-7st nämnda ovan här plus några till) antagligen får väldigt lite speltid kommande säsong. Känns som hälsingeklubbarna skulle behöva ett gemensamt Div 1/Allsvenskt lag där ungdomarna fick växa in i hetluften steg för steg och inte behöva ta det stora steget från U19 till Elitserien direkt. Svårt att få det att fungera kanske men ändå kanske en nödvändighet för klubbarnas överlevnad sett i ett längre perspektiv (?). Dock måste det väl till en fristående förening för att spel i Allvenskan ens ska vara aktuellt, “farmarlag” tillåts väl inte där (?).

Insamlingen Forward! Vi drog ju igång den förra söndagen 2/4 med målsättningen att försöka samla in 100 000 kr på 4v (till 30/4) öronmärkt för en (två) FORWARD. Döm om min förvåning när Helen Jonsäll på kansliet redan efter TVÅ dagar hojtade att det kommit in över 30 000 kr! Efter fyra dagar (skärtorsdagen) var vi uppe i nästan 50 000 kr och igår påskdagen passerade vi 60 000 kr! Så just nu per igår har vi samlat in 60 249 kr och det på EN vecka! Händer bara i Edsbyn med dess otroligt engagerade supportrar! Stort TACK allihop som betalat in.

Men en målsättning är en målsättning och även om det är 3v kvar till 30/4 så blir det tufft att nå målet på 100 000 kr ändå tror jag. Dom “svåraste pengarna” att samla in är kvar! Grundtanken var, och är fortsatt, att om 300 personer skänker 333 kr vardera så landar vi på 100 000 kr och just 333 kr känns vara en lagom summa för att många ska ha möjlighet att haka på. Hittills har 151 personer skänkt pengar så vi måste hitta 149 personer till för att nå 300 personer! HJÄLPS VI ÅT att sprida budskapet så fixar vi målsättningen men det handlar nog just om det, att sprida budskapet! Många läser och tänker “att det där ska jag vara med på men fixar senare” och sen glömmer man så läser ni igen nu och inte har hakat på än så gör det gärna NU! Summan 333 kr är ett förslag/önskemål men finns inte den slanten så bidra gärna med 222 kr eller 111 kr. Eller såklart gärna 444 kr, 555 kr o.s.v. åt andra hållet om det utrymmet finns i din ekonomi just nu!

BETALNING TILL MILJONKLUBBEN

Swish: 123 283 87 95
Bankgiro: 434-5500

Märk inbetalningen: Forward

(Det går också bra att betala med kort eller kontant på kansliet)

Helen på kansliet vill också hälsa att hon uppskattar MYCKET när det står en märkning på inbetalningarna då föreningen som bekant har ett och samma swish-nr men till flera olika ändamål. Betalar man enbart till Miljonklubben så räcker ju MK (och din mejladress om du vill få mejl) som märkning. Betalar man medlemsavgift så underlättar det mycket om det står just “Medlemsavgift” i meddelandefältet o.s.v. Just på insamlingen Forward sticker ju den udda summan ut också men står det Forward dessutom är det ju ingen tvekan om vad det gäller. Helen tackar på förhand och hälsar att 90-95 % sköter det redan nu det här exemplariskt! 🙂

Vi gör en ny avstämning av Forward kommande söndag 16/4. Under tiden hoppas vi på fler mejl från Miljonklubben, är det nån tid under året man är snabb att kolla mejlen så är det ju nu. Står det då Miljonklubben så står tiden stilla en kort sekund innan man sen vågar läsa 🙂 Men sammantaget en otroligt rolig grej och upplägg det här med Miljonklubbens mejl innan nyheten går ut till allmänheten.

TACK för idag och TACK för att ni är så engagerade!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share