Brindholms Söndagskrönika

Silly season är igång och nu när vi kommit in i april månad så lär den stegras ytterligare. Vi i Edsbyn går in i april på lite minus med tre spelare ut så här långt varav nyheten i fredags med Rasmus Skarps till Bollnäs givetvis var den som sved mest så här långt. Vill vi vara kvar som ett topp-4 lag även kommande säsong så måste vi nog få in förstärkning och då måste vi (fortsatt) hjälpas åt att fixa medel till det. Eller är det läge för en “omstart” då vi haft ett U19-lag i SM-Final och där stordelen nu blir seniorer? Eller en kombination kanske är det bästa?

Silly season är alltid en rolig del av säsongen även om det under flera års tid var ganska ovanligt att det hände så mycket i vårt lag. Det bästa receptet om man redan är ett topp-4 lag är väl också om det blir max 1-2st ut och 1-2st in för att behålla kontinuiteten och bygga vidare på det som redan är påbörjat. Nu hade vi för två år sen en rekord-silly för att vara Byn med, om jag minns rätt, 5st både ut och in. Efter förra säsongen slutade Jonas Edling och Mattias Hammarström och vi fick in Christian Mickelsson och lyfte upp Elias Davidsson. Så det har hänt en hel del senaste två säsongerna men “ändå” spelade vi hem ett SM-Guld 2022 och var en match från final även i år när vi föll i 5e och avgörande mot Västerås. Efter att sen ha sett finalen där Västerås slog Villa Lidköping så tror jag ju även Byn hade slagit final-asplövet Villa även i år om vi tagit oss dit men det får vi aldrig svar på.

Nu har den här säsongens silly startat med att Jimi Heinonen och Christian Mickelsson lämnat Byn. Jimi efter två säsonger där han haft svårt att hitta riktigt rätt. Gjorde två bra slutspel men var rätt blek i seriespelet bägge säsongerna. Kan delvis bero på vilken roll han fått också och att han spelade mittfält istället för forward i större delen av seriespelet den här säsongen slog väl inte så väl ut. Nu lämnar Jimi och flyttar hem till Finland och om jag förstått det hela rätt blir det inget spel i Sverige kommande säsong för Jimi. Christian Mickelsson kom från en succésäsong i Rättvik men det blev en rätt slätstruken säsong här i Byn och bägge parter verkade överens om att avsluta kontraktet nu efter säsongen. Helt rätt tycker jag, då är det bättre nån ungdom får den speltiden.

I fredags gick sen Byn ut med nyheten att Rasmus Skarps lämnar Byn och igår offentliggjorde Bollnäs att Rasmus ritat på där. Hade jag fått frågan om jag trodde på ett sånt utfall för en månad sen så har jag inte alls trott på det men sen har väl rykten florerat och “ingen rök utan eld” brukar det ju heta även om det verkligen gäller att vara källkritisk i dessa silly-tider! Jag själv brukar vara väldigt försiktig med vilka rykten “jag lyssnar på” i dessa tider då jag vet att det cirkulerar mycket struntprat också vilka dom som “suger åt sig allt” sen gör till sanningar, i de flesta fall tyvärr får jag väl säga. Jag känner väl just nu att jag har fått en ganska klar egen bild om turerna runt Rasmus och där har Byn gjort vad dom kunnat för att behålla Rasmus men hans val föll ändå på Bollnäs till slut. Har väl både förståelse och inte förståelse för det.

Rasmus kommer ju från en Bollnäs-släkt på pappa Daniels sida där alla spelat i Bollnäs i sina karriärer och utifrån det följer Rasmus bara släkt-spåret så utifrån det inget att säga om tycker jag. Däremot har Rasmus fått alla möjligheter till utveckling här i Edsbyn och det även fortsatt nu när han tagit steget upp till seniorbandy där han fått väldigt mycket speltid både som sista-årsjunior och första-årssenior så hade Rasmus satt ett värde på det så trodde nog jag att det, just nu i karriären, skulle uppväga “släkt-spåret”. Men så blev det inte och jag vill tacka Rasmus för hans insatser här i Edsbyn och hoppas på individuell nivå att han får fortsatt utveckling i Bollnäs. Känner väl mig också ganska säker på att pappa Daniel dyker upp som assisterande i Bollnäs inom rimlig tid trots att jag såg han förnekade det i Bandypuls. Det får bli en silly-gissning från mig! Å vill du vinna fler guld i framtiden förutom det du redan vunnit så finns alltid Byn kvar Rasmus, nu anar jag väl att silver är max du kan vinna närmsta åren 😉 Tack Rasmus!

Här i Byn står vi vid ett litet vägskäl är känslan. Det krävs mycket av många för att som förening ligga på topp-4 nivå och det speciellt på ett så litet ställe som här i Edsbyn. Det måste vi ALLTID komma ihåg! Intäkterna till vår förening kommer ju från sponsorer (eller skriver man samarbetspartners numera?), publikintäkter och det som vi är bäst i bandy-sverige på, insamlingar i alla dess former. Innevarande säsong har vi tappat lite fart i främst publikintäkter och “insamlingar i alla dess former” och då kanske vi inte heller riktigt kan “utmana” övriga på det sätt som föreningen önskat under denna silly season (?). Det är inget jag vet utan det säger väl mer mitt sunda förnuft att går inte säsongen ekonomiskt ihop nu så måste man ju se över budgeten inför nästa säsong och försöka rätta till det och då är det troligt att spelartruppen måste kosta mindre kommande säsong.

En plan B att satsa på våra lovande ungdomar från U19 är kanske mer det rätta spåret för oss just nu? Sett i ett längre perspektiv så måste ju fortsatt grunden vara att vi ska lyfta upp och utveckla egna ungdomar om vi över tid ska hålla oss kvar på övre halvan av en Elitserietabell. Nu har vi en vass årskull med många lovande spelare och sen pratas det ju redan nu om årskullen född -08 där det ska finnas många guldkorn. Det intervallet med en “omstart” nu och då ha gjort några av dagens lovande spelare mer etablerade spelare till dagen då det är dags för kullen -08 att knacka på dörren om x antal år kanske är den rätta vägen att gå just nu sett i ett längre perspektiv? Jag FÖRSTÅR att det är mycket huvudbry för ansvariga om vilken väg man ska välja.

Samtidigt är min känsla att oavsett vägval ovan så skulle vi behöva få in en FORWARD i “startspelar-klass” till kommande säsong och vi har fortsatt chansen att HJÄLPA TILL med det! Att värva en ny spelare till en klubb brukar (ska väl) innebära en extra kostnad i form av en övergångssumma (sign on bonus) och skulle vi inte kunna göra en slutspurt av Miljonklubben denna säsong genom att samla in det NU UNDER APRIL MÅNAD? Jag tänker isåfall att vi öronmärker dessa pengar till en FORWARD så att dessa får användas enbart till det och inte till resterande del av truppbygget.

Miljonklubben 2022/23 avslutas nu 30 april så vi har 4v på oss att göra en slutspurt där! Hittills per i fredags är den insamlade summan under säsongen 562 584 kr. Då är INTE Slutspelsutmaningen inräknad, det blir den i början av nästa vecka och den som skulle ge 44 000 kr kommer att ge minst 73 000 kr (TACK Olle Lundberg för din kompletterande utmaning där) så lägger vi till den så är Miljonklubben 2022/23 just nu uppe i drygt 635 000 kr. Det är BRA men vi kan puffa upp summan ännu mer till 30/4 tror jag.

Går jag enbart till mig själv så skulle jag vara fullt nöjd om vi får behålla resterande trupp samt om vi ersätter dom tre vi tappat med en ny forward av “startspelar-klass” samt flytta upp två egna ungdomar. Det tror jag skulle bli en bra mix inför kommande säsong och även för framtiden. Samtidigt som vi då fortsatt kan vara med och utmana om topp-4 så bygger vi också för framtiden. Jag är alltid optimist när det gäller Edsbyn och insamlingar så jag tror på, och sätter upp målet, att vi samlar in 100 000 kr på 4v öronmärkt för FORWARD! Är vi 300 pers som samlar in 333 kr vardera så är det i hamn! Visst finns dessa 300st med 333 kr över i det här läget om ni får hela april månad på er? Jag vill tro det och JAG känner att på något vis vill jag försöka hjälpa till istället för att “sitta och vänta” och HOPPAS att det ska lösa sig och jag vill tro att fler tänker lika där.

SÅ JAG UPPMANAR TILL FÖLJANDE:

Vi använder oss av den udda summan 333 kr om ni känner att ni har råd med det, om den känns övermäktig så hjälp till med 222 kr eller 111 kr. Givetvis tillåtet att höja summan 333 kr till en högre summa också (använd då gärna 444 kr, 555 kr o.s.v.)!

Målsättning: Samla in 100 000 kr på 4v med öronmärkning: FORWARD

BETALNING TILL MILJONKLUBBEN:

Swish: 123 283 87 95

Bankgiro: 434-5500

Märk inbetalningen: Forward

(Det går också betala med kort eller kontant på kansliet)

Pengarna öronmärks då till just en Forward och jag LOVAR att jag tillsammans med Helen Jonsäll på kansliet håller koll på den här öronmärkta insamlingen. Kommer den inte till användning nu så spar vi den till nästa säsong!

Sen är det givetvis fortsatt lika välkommet med dom vanliga bidragen till Miljonklubben utan denna öronmärkning Forward. Samma Swish och Bg-nr nummer som ovan gäller även då och senaste tiden har ju framförallt en del företag börjat utmana varandra om att skänka 5000 kr till Miljonklubben och hakar flera på där så tar det ju riktigt bra och vi hoppas på fortsatt klirr i kassan från företagen till Miljonklubben också!

Sen skulle givetvis FARMERS gärna få haka på här och göra samma upprop till Bandypengen med öronmärkning FORWARD också för att få ännu mera kraft i det hela. Men inget krav på det såklart, se det som ett önskemål från mig om “ni” tycker idén är nåt att spinna vidare på!

Jag lovar köra en uppföljning på det här varje söndag fram till 30/4 så ser vi hur det rullar på! Nästa söndag är dock Påskdagen så den uppdateringen kommer på måndag Annandag Påsk istället.

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share