Summering av säsongen som varit samt en framåtblick

Efter några dagar depp så kan det vara på sin plats att knyta ihop säsongen 2022/23 så här på SM-Finalendagen. Det blir Villa och Västerås som gör upp om bucklan senare i eftermiddag och sett i ett större perspektiv så är väl det också helt rätt. Edsbyn (och Bollnäs) föll till slut i resp. semifinal efter tuffa matchserier.

Säsongen tog ju slut i måndags och som alltid så blir det en tomhet när den dagen kommer. Förra säsongen tog den slut som ikväll och i ännu ett guldfirande, då det fjärde firandet på sex säsonger utan att Byn ha startat säsonen som favorit någon av gångerna. Vilka bedrifter! Nu var vi så nära, så nära att kvalificera oss till ännu en final men det har väl nästan varit för bra för att vara sant efter en ovanligt svajig Elitserie där Byn slutade 5a. Säkert skönt också för Villa Lidköping vars lagkapten Martin Karlsson först EFTER att VSK blev finalklar uttalade sig om att man gärna mött Byn i final för att ta revansch för två finalförluster mot Byn. DÅ gick det för sig att tycka så och ja, jag hoppas ni får fler chanser till det då Martin.

Edsbyns SM-slutspel blev ju sånär en succé fullt ut men vi klarade inte av sista hindret i form av Västerås borta i en 5e och avgörande. Det är märkligt vilken maktfaktor hemmaplan oftast blir i en 5e match, inte ofta ett bortalag vinner då om man kollar historien. Samtidigt också ett bevis för hur viktigt bra placeringar i Elitserien är och det är ju ändå bra att det är så också, det ger ett högre värde av seriespelet. Byns insats i slutspelet ger ju ändå säsongen som helhet ett klart godkänt betyg samtidigt som vi också, om vi har en lika slagkraftig trupp, startar på en bra nivå till nästa säsong vilket känns inspirerande.

Det hackade och for flera gånger om i seriespelet även om det också fanns en hel del bra insatser inbakat där men som ändå lätt glöms en sån gång. Kulmen blev till slut förlusten borta mot Sandviken med 9-1 fredag den 13/1 (just det) och det blev också en form av vändpunkt för säsongen för Byns del. En fågel har viskat att Byn därefter gjorde en total omstart av säsongen efter den matchen och bl.a. ändrade en hel del i sitt sätt att spela vilket efter en trög start hemma mot Motala (3-6 i nästa match efter SAIK) sedan så smått började bära frukt i Elitseriens sista omgångar. Det fortsatte med full kraft i kvartsfinalerna mot Sandviken där Byn närmast skåpade ut Stålmännen  tre raka matcher medan vi sen då stötte på patrull i semifinalen mot Västerås men det var verkligen med en tånagels marginal vi åkte ut där.

Många har varit orolig under säsongen när inte Byn levererat på den nivå vi vant oss vid. Samtidigt som vi också måste klara av att hantera en “mellansäsong” också utan att stubinen ska brinna av direkt som det har en förmåga att göra för en del. Sen ska man också komma ihåg att vi inför säsongen var “det jagade bytet” efter finalsegern förra säsongen och då blir vi också det lag som andra lag helst av alla vill slå vilket gör att vi hela tiden får möta lag som kommer väldigt bra förberedda och är hungriga på att slå just Byn. Det hade Byn svårt att svara upp emot och visst kan det under seriespelet också, omedvetet, funnits en del procent mättnad inbakat i Byns trupp och spel.

Nu får vi starta nästa säsong mera i ett jaktläge igen och kan vi då HJÄLPAS ÅT att forma en slagkraftig trupp igen och som redan under den här säsongens sista veckor ändrade i sitt spelsätt med positiv utveckling så kan vi få en otroligt rolig nästa säsong. Men det är väl just det där med “slagkraftig trupp” jag blev lite fundersam på när jag läste artikeln med klubbchef Franco Bergman i Bandypuls. Franco anar ett minusresultat ekonomiskt för innevarande säsong, främst p.g.a. lite lägre publiksiffror än budgeterat där ju också en “hel match” hemma mot AIK också försvann hastigt och lustigt. Givetvis måste vi rätta mun efter matsäcken då och vad det innebär för helheten i slutänden vet vi ju inte just nu. Eller kan VI SUPPORTRAR HJÄLPA TILL och det NU? Jag har alltid en stor tro på Byns supportrar runtom i landet så jag tror ju det! Mer om det längre ner.

På spelarfronten säsongen som varit så har det varit jämnt skägg i prestation mellan många spelare är känslan. Det går t.ex. inte alls utse någon given favorit till Årets Spelare, priset som Red Farmers medlemmar röstar fram och som det ligger stor prestige i att vinna bland spelarna. Så tänk till lite extra innan ni röstar i år 😉

Jag känner ändå att Samuli Helavuori kan ha varit den jämnaste spelaren av alla sett över hela säsongen. Möjligtvis om Samuli lite försvann i semifinalerna mot VSK eller också var han precis lika bra då också bara det att omgivningen höjde sig ett snäpp. Så kan det absolut ha varit. Bröderna Tommi och Teemu Määttä har ju avslutat säsongen otroligt starkt där Tommi gjort ännu en klart bra säsong som helhet men där avslutet på den här ändå känns som någon sorts topp i Tommis karriär. Teemu har stegrat sig enormt sen han kom hit och debuterade mot SAIK 11 nov. Till en början sattes lagledningen på prov för att få laget rätt formerat då truppen kändes lite “baktung” med Teemus intåg då han oftast spelat i lite mer defensiva roller. Till slut blev Teemu offensiv mittfältare senare delen av säsongen (efter Byns omstart) och det blev ju en minisuccé i mina ögon. En svårläst spelare i den positionen med blicken högt, bra passningsklubba och bra skott och med tiden i Byn även en snabbare spelare i mars än november är min känsla. Så bra jobbat där både Teemu själv och lagledningen!

Hela vår försvarslina är ju stark, från bägge målvakter till kung Svensk och armadan runt honom i form av Tommi, Jeppe, Samuli och Myran. Stabilt bra och jag vet inte vem från något annat lag som skulle kunna slå sig in där. Dom finns säkert men jag är helnöjd här och hoppas den blir intakt kommande säsong också. Per Hellmyrs var nog den som växte mest efter Byns “omstart” och han har varit en otroligt stor dirigent sen dess och då framförallt i kvartsfinalerna mot SAIK där han kort och gott var kung Myran! Per fyller fortsatt 40 år idag så skickar med ett GRATTIS här då och skickar med att jag hoppas verkligen det finns motivation kvar för att aktivera “plusåret” i kontraktet också.

Vårt mittfält är bra på flera sätt och där vi framförallt är skridskostarka med Martin Frid, Ted Hedell, Vadim Arkhipkin och på slutet Teemu Määttä istället för Jimi Heinonen. Oerhörd arbetskapacitet på samtliga där men där kanske man ibland lite kan sakna “passningsklubban” hos alla utom Teemu och där har vi lite att slipa på är känslan. Samtidigt så har man som spelare dom egenskaper man har och utifrån det ska lagledningen forma ett slagkraftigt lag. Men helt klart skulle det inte göra ont om vi vore lite bättre på instick till forwards mot lågt stående lag som vi ju också ofta möter. DÄR var Västerås bättre än oss och kanske var det den lilla egenskapen som avgjorde om ni funderar lite på hur VSK gjorde en hel del av sina mål (?). Som avbytare på mitten oftast Mattias Larsson, en hjälpgumma som är så viktig att ha i ett lag. Stort Edsbyhjärta på Taggen som också hyllades stort av bisittare Olle Wiberg (duktig han också) i sändningen av 3e semin mot Västerås.

Framåt så gjorde vi mindre mål än senaste säsongerna, givetvis inte bara forwards “fel” att det blir så även om såklart både Oscar Wikblad och Christian Mickelsson såg framför sig att göra fler mål än man gjorde. Som Oscar skämde bort oss förra säsongen med ca 50 mål så blir det ju extra höga krav på honom, både från honom själv och från oss på sidan. En krånglande handled (uppkom redan i Sv Cupen i september) också en stor orsak till att Oscar inte riktigt kunde göra sig själv rättvisa förrän i slutet av säsongen. Oscar kommer med garanti tillbaka ännu starkare nästa säsong. Mickel hade en tung säsong med “lite is att spela på” bakom lågt stående försvar och mot slutet av säsongen även delvis sinkad av något som väl aldrig riktigt klargjordes, någon form av huvudskada i alla fall.

Rasmus Skarps är en framtida viktig kugge som kan bli riktigt vass med åren. Framförallt en skytt av rang (vilken superstraffskytt!!)  men det finns också fart under grillorna som kanske kan gå att utnyttja mer än idag. Rasmus skulle kunna må bra av att spela på mittfältet ibland också tror jag. Utgående kontrakt på Rasmus och det är en påskrift vi bara MÅSTE “jobba in”! Jimi Heinonen startade säsongen på mittfältet och avslutade som fw. Klart bäst som fw och fantastiskt bra i kvartsfinalerna mot SAIK. Jimi också klart bäst efter Byns “omstart” efter SAIK-matchen i serien. Härlig krigare framförallt. Juniorerna Elias Davidsson och Marius Åström har spelat ungefär halva säsongen var, först Elias och på slutet Marius. Har gjort klart godkänt ifrån sig båda två och kommer att bli “ett år bättre” nästa säsong med bra sommarträning.

NÄSTA SÄSONG: Som sagt, en lite oroväckande artikel i Bandypuls igår att föreningen sannolikt gör ett minusresultat för säsongen. Det är såklart inte bra inför “Silly season” och direkt så kände jag: “Vad kan vi göra för att hjälpa till för att få ett slagkraftigt lag även kommande säsong?” Jag vill ju SÅ GÄRNA se Byn gå upp i dom här bataljerna som mot Västerås nu och inte t.ex. bli ett Broberg som inte gått längre än till kvartsfinal 39 år i rad nu.

För att fortsatt bli kvar däruppe tror jag vi måste BIDRA NU! Det här känns som en otroligt viktig silly season som jag tror kan skapa trygghet för flera år framåt då vi har gjort stora delar av den stora generationsväxlingen och bara har det “sista kvar”. Kan vi även klara den och ändå hålla oss kvar som topp-4 har vi också alla möjligheter att bli kvar där en tid framöver då vi har många i truppen som har väldigt långt kvar till dom pikar i sina karriärer. SAMT att vi även har Bollnäs nafsande i hälarna och vi vill väl inte bli passerad av dom? Det brukar väl heta att “Bollnäs får vara bra bara vi är lite bättre” och det är vi fortfarande men dom närmade sig oroväckande fort den här säsongen!

Så jag uppmanar givetvis om MILJONKLUBBEN = Framtidsfonden! Vi snuddar 500 000 kr där nu men vi skulle faktiskt behöva DUBBLA den summan även om det säkert låter tufft såklart. Konceptet från början byggde ju på att 1000 personer skänker 1000 kr = EN MILJON insamlat! Jag räknade igenom i veckan och hittills innehåller namnlistan 184st namn den här säsongen (som då samlat in närmare en halv miljon) så skulle vi inte kunna mobilisera kraft och fylla på med fler namn där (?). Dom som inte har råd har inte det och det ska vi ALLTID respektera men kanske vi som hade råd att hamna på den namnlistan (alltså har betalat 1000 kr eller mer) kan ha råd att göra en dubbling NU när det verkligen skulle behövas? Det TILLSAMMANS med x antal nya borde kunna ge MILJONKLUBBEN en rejäl skjuts fram till 31 mars till att börja med. Gör en överläggning med dig själv om det utrymmet kan finnas, det kan vara väldigt avgörande för att Byn ska kunna vara med och spela “STORA MATCHER” även i framtiden tror jag!

MILJONKLUBBEN
Swish: 123 283 87 95
Bankgiro: 434-5500

Det finns även andra alternativ för betalning, läs mer här >>> https://bandybyn.se/miljonklubben/

SLUTSPELSUTMANINGEN: Lägger också till Slutspelsutmaningen här även om jag tänker göra en separat nyhet om det i slutet av månaden. Summan att betala där blev 200 kr/person med betalning senast 31 mars. Sen har en av inbetalarna, Olle Lundberg, utmanat alla att istället betala 350 kr som var summan det blivit om Byn gått till final (då Olle tyckte laget och Farmers var värda det) och av dom som har betalat hittills har en KLAR majoritet följt Olles Utmaning glädjande nog 🙂

Även den inbetalningen görs till MILJONKLUBBEN:
Swish: 123 283 87 95
Bankgiro: 434-5500

OBS: Märk inbetalningen Slutspelsutmaningen

FARMERS: Bara måste rikta ett STORT TACK till Farmers också! Vilket fantastiskt arbete på läktarplats och då främst i SM-slutspelet där varje match varit en njutning att lyssna på! Jag tänker att om man som spelare är i valet och kvalet mellan två klubbar så kan sånt här också göra att det faller över till Edsbyns fördel! TACK Farmers!

Där avslutar JAG säsongen 2022/23 för min del. Silly season även för mig nu så jag får väl överlägga med mig själv hur det blir med skrivandet nästa säsong 🙂 Visar vi KRAFT och puttar upp Miljonklubben rejält nu så visar det också VAD VI SUPPORTRAR VILL med främst kommande säsong känner jag och visas den viljan från oss/er supportrar så kommer sannolikt inte jag vara svårflörtad att använda “pennan” heller om det är något som fortsatt önskas. 

TILLSAMMANS ÄR VI STARKA!!

Kärlek – Stolthet – Tradition = Edsbyns IF Bandy!

Tack ALLA!

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com 

share