Mirakel-Byn vände 0-3 och ordnade 5e match!

VI SKA KÄMPA HELA VÄGEN!! Vad var det vi fick uppleva i Svenska Fönster Arena ikväll? VSK med ena skridskon på Studan i ledning 0-3 efter 24 min men Mirakel-Byn vänder till seger 4-3 och planens kung Per Hellmyrs fick göra det avgörande målet i 84e min. Det känns som en saga och lite så är det ju också när Byn spelar slutspelsbandy! Dessutom en fantastiskt underhållande bandymatch. TACK ALLA!

Man trodde väl man hade varit med om det mesta men tydligen inte. Mirakel-Byn och Slutspels-Farmers vägrar ge sig när det handlar om SM-slutspel och kanske var det t.o.m. energin som Byn fick från läktarplats som gjorde att det här underläget vändes till en historisk seger? Det får vi aldrig svar på men det känns MYCKET troligt! Som match skiljde sig den här matchen helt ifrån dom andra, i alla fall sett över 90 min. Nu var det ett Byn som var tvungen att vinna för att inte få avsluta säsongen och då levererade också Byn den bandy som man är bäst på, MED “attacktänk” från minut ett och även om vi hamnade i stort underläge så fortsatte Byn tro på det. Underbart att få bevittna sånt!

Vi kan dock inte vara fullt ut glad då vi tyvärr fick Jesper Granqvist knäskadad i slutminuterna efter en vådlig lufttur där Joel Engström blev utvisad för bentackling. Första känslan var att Jeppe inte spelar på måndag men är det nån gång man vill ha fel så är det såna här gånger. Vi lär få veta mera inom rimlig tid. Krya på dig Jeppe!

Bägge lag med samma uppställning förutom att Byn körde på tre avbytare istället för fyra då Marius Åström just i detta nu spelar SM-Final för P19 mot Villa. Direkt från start såg man att det här skulle bli något annat än tidigare första halvlekar och redan efter 20 sek hade Byn ett bra läge när Myran serverade Oscar i straffområdet men inget mål. 20 sek senare skaffade sig VSK sin första hörna, ungefär det stuket var det på upptakten. Det skulle ganska snart visa sig att VSK var det lag som hade marginaler med i den här halvleken. 0-1 i 6e min var dock ett snyggt mål där Jesper Jonsson hittade Robin Andersson framför Byns mittförsvar och Robin gjorde en stark prestation och kom till avslut som han satte högt bakom Henke. Skönt också att VSK gjorde första målet för hittills har det lag som gjort första målet förlorat i alla matcherna! Om det skulle upprepas ikväll visste vi inte då men nu vet vi!

Noteringarna efter det är två bra lägen för Oscar Wikblad men där bägge smet tätt utanför i 11e + 12e min. Sen ett solonummer av Myran som var värt ett bättre öde men som rann ut i sanden när Myran blev sådär lagom upphakad i straffområdet men Aidesjö friade vilket också kändes rätt. I anfallet direkt efter det vaskade VSK fram en hörna och på returen på den var “Gubben-i-lådan” Andersson framme och skickade sitt och VSK:s andra mål till 0-2 i 20e min. Sen nära igen för Byn och Oscar på hörna som räddades på mållinjen och ett par minuter därefter straff VSK när Martin Landström fälldes av Jeppe. Ny straffskytt i form av Joel Engström som otagbart satte 0-3 VSK efter 24 min. Joel i händelsernas centrum där innan avslag Farmers visade honom sin kärlek när man en lång stund sjöng “Joel Engström” med tanke på incidenten senast här i Edsbyn. Snyggt Farmers!

Kuben o co tvingades till en timeout direkt efter 0-3. Vet inte riktigt vad som kan ha sagts för det var ju inte så att Byns matchupptakt var svag, nästan hellre tvärtom. Men 0-3 är 0-3 och någon typ av omstart var ju tvunget. Sedan dessutom bara sekunder efter timeouten mycket viktiga 1-3 genom Teemu Määttä i 26e min. Ett välplacerat lågt skott ur vänstervinkel som smet in vid Kjellssons bortre stolpe. Lite rättvisa skipad! Byn fortsatte ånga på och var helt klart det lag som styrde matchen och hade bl.a. ett trippelläge för mål i 31a min men bolluslingen ville inte in för Oscar o co!

Till slut fick vi gå till pausvila med underläge 1-3 och jag såg inget rättvist alls i det men det gäller ju att sätta lägena man skapar också. Samtidigt positivt att lägena skapas, då kan det i alla fall bli mål. Som halvlek den i särklass bästa första halvleken av dom fyra hittills och det är ju helt underbart att se matcher mellan Byn och VSK när bägge lag bjuder till som ikväll, bättre underhållning än så blir det inte! Beundrar bägge lag i den här matchen.

Paussnacket på läktarplats var mest att siffrorna inte speglade matchen. Kryss eller nästan hellre Edsbyledning än VSK-ledning var vad dom flesta analyserna utmynnade i. Då ska sägas att det var Edsbysupportrar emellan men säg att kryss hade speglat halvleken bäst då. Inför andra var känslan att gör Byn första målet, då går det att vända det här men gör VSK 1-4 då är det nog rullgardin ner för den här gången.

Västerås började med boll i andra och helt klart så hade man pratat om att försöka ha den ett tag för att trubba av ett påkopplat Byn. 3 min och 20 sek hade VSK bollen innan det var Byns tur att leka med den. Å då blev det attack omgående, det är så jäkla kul att se Byn när dom spelar en sån här bandy så jag får nästan lite gåshud. Tänk om det kunde vara matcher som ikväll i alla fall tio gånger per säsong där bägge lag tänker “positivt” och jobbar därefter, vad underhållande det blir då. Nu vaskade Byn, tack vare Hellmyrs, fram halvlekens första hörna efter 51 min. Viktig och när inte Tisen och Edling finns att tillgå så tänkte Tommi Määttä att då får väl jag leka Tisen/Edling då och det gjorde Tommi med den äran! Vart den satt har jag ingen aning om men mål blev det fram till 2-3 i 52a min och Byn satt i vinnarhålet.

Tommi Määttä gör 2-3 på hörna.

Därefter hade VSK ett par bra lägen men nu fick dom jobba hårdare för sina mål och skulle ju inte heller göra några fler om än lägen fanns. Istället blev det omställning Byn på en VSK-hörna där Tommi med ett pass i eget straffområde skickade iväg Ted Hedell och som Ted åkte, han måste ha satt personligt med boll där Ted när han avancerade ända upp till VSK:s straffområde och väl där så forcerade han igenom och borrade upp bollen i nättaket! Ett fantastiskt viljemål av Ted och taket på Arenan svajade och Byn hade kvitterat i 58e min. Vågar man så vinner man!

Därefter timeout VSK vars första kvart inte blev som man hade bestämt. Byn lugnade ner sig lite efter kvitteringen, för att hämta lite luft innan slutspurt var känslan. DÅ fick istället Henke Karlström göra matchens parad (-er) när VSK på en omställning kom tre spelare mot Tommi och Henke och Oscar Gröhn fick avslutsläget men Henkes parad var enorm och DESSUTOM hann Henke upp och parera returen också till resultatlös hörna. TACK Henke! Vi hade annars matchens lugnaste kvart här utan att den för den skull var tvärlugn men nånstans måste ju lagen hämta andan lite också.

Sen hade vi slutkvarten kvar. Byn måste vinna, annars säsongen över. VSK ett mål från SM-Final. Kan det bli mer spännande, kändes inte så. Jag brukar vara lugn men t.o.m. jag närmast skakade sista kvarten. Byn gick helt klart för det mer än vad VSK gjorde men ändå gjorde VSK det också på nåt vis, men Byn spelade rakare och mer bestämt. Per Hellmyrs var en gigant i matchen och i främst andra halvlek och det kändes som Farmers sjöng Hellmyrs-låten i 20 min i sträck men så var det antagligen inte ändå. Det skulle också bli Myran som blev matchhjälte till sist och det efter en hörna i 83e min som Oscar ordnade. Själva hörnan blev det inget mål på men bollen ut till hörninslagare Hellmyrs ute till vänster som med kraft begav sig in efter kortlinjen och kom ända fram till Kjellsson. Bollen såg jag inte ett smack av, däremot en massa spelare å så vips ett makalöst jubel och 4-3 Byn satt i nät bakom tappre Kjellsson. Så rättvist att just Myran fick avgöra då han var bäst ikväll bland MÅNGA bra i Byn. Jag har ju också tidigare skrivit att jag tror det är nån mening med att Myran fyller 40 år nästa lördag när SM-Finalen spelas. DÄR hoppas jag att jag har rätt!

Västerås skakade fram ett par lägen för kvittering (en hörna bl.a.) men då kändes det redan att vi hade fått det perfekta slutet på det näst sista avsnittet av semifinalthrillern 2023 så då kände jag mig rätt lugn ändå. Nu är det ett avsnitt kvar och det utspelas i Västerås på måndag! Så nu är det läge att se över semesterdagar m.m. och se till att vara på plats för på måndag är det sista avsnittet oavsett utgång. Det blir ju något alldeles extra det här såklart och Byn åker till Västerås som underdogs = ett läge vi älskar! Hemmalagen har vunnit alla matcherna så här långt plus att NU kommer VSK-arna att gå på bandy i stora skaror också. Dom är svårflörtad numera i Västerås men är det avgörande match om att gå till SM-Final på hemmaplan DÅ är det dags att leta fram portföljen och termosen och bege sig till ABB Arena. Jag blir förvånad om det inte blir 5000 pers på måndag.

FARMERS! Vilket jäkla jobb ni gör! Ni fattar nog inte… Det blir sån otrolig kraft i allt när Farmers levererar som dom gör när det är slutspel och det i kombination med ett Edsbylag som verkligen hatar att förlora i mars månad gör att det blir en sån kraft av alltihop som knappt något lag får stopp på! Ta åt er ALLA som står och sjunger FRÄMST men även ni övriga som hjälper till och klappa m.m. Jag sitter med penna + block i näven och bara njuter av allt!

Nu försöker vi invadera Västerås på måndag med så många rödblå som möjligt! Det är en stor del i vår chans att betvinga Västerås i deras egen borg. Det kommer bli jäkligt tufft alltså! Skulle dessutom lagen tänka lika som ikväll och bara “fortsätter där” så kommer det bli en galen bandymatch. Dock kanske inte det mest troliga men jag tror absolut inte det blir lika avvaktande som en del halvlekar varit i matchserien och jag är säker på att den som vågar mest kommer vinna på måndag!

Villa Lidköping är klar för SM-Final. Detta trots tidigt 2-0 underläge mot Bollnäs idag men Villa vände till ledning 5-2 och höll sedan undan till seger 7-4 inför fullsatt salong. Strongt av Villa tycker jag och jag tvivlade på att dom skulle knyta ihop säcken idag men det gjorde man. Bollnäs har gjort en fantastisk säsong och kommer vara jättenöjda med lite distans till det hela. Känns också intressant att Bollnäs visar att det går störa Villa i vissa matcher och som bekant så går det alltid störa Villa på Studenternas.

TACK Byn! TACK Farmers! Tack VSK också som hela tiden bjuder upp och gör det här till en fantastisk matchserie.

Nu njuter vi och börjar småladda för måndag!

SM-SEMIFINAL 4:5
EDSBYN-VÄSTERÅS 4-3 (1-3)
Edsbyns mål: Teemu Määttä, Tommi Määttä, Ted Hedell, Per Hellmyrs

Publik: 1798

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

Per Hellmyrs planens kung och 40 år ung om en vecka 18 mars.
share