Hemmaseger och matchboll Västerås

Nej, för andra gången i rad mäktar vi inte med att vinna i Västerås även om vi var närmare ikväll. Till slut seger 4-3 (0-1) för Västerås och över 90 min är det en rättvis seger för hemmalaget. Ändå inte långtifrån att Byn kan rinna undan heller men VSK lite starkare över 90 min. Hemma på lördag nu = Var på plats!

Vi måste till Västerås en 3e gång på måndag för att eventuellt få spela en ny SM-Final! Chanserna till att vi ska få spela en 5e och helt avgörande match på måndagkväll är i min värld klart goda för på lördag hemma i vår borg då ska vi fan vara svårslagna. Ikväll fixade vi inte riktigt att vara sådär “stora och starka” som egentligen både VSK och Byn vill vara utan dom perioderna i matchen där något lag hade kommandot var fler för VSK. Jag bedömde kvart för kvart i matchen och även utifrån den bedömningen vinner VSK rättvist, om än knappt, alltså som i verkligheten. Mina kvartar slutade: 1 – X – X – X – 1 – 2 = Knapp övervikt hemmalaget.

Samma lag som sist i bägge läger och matchen inleddes med en rivstart där VSK på avslag överraskade Byn med “gå direkt”. Gav sånär ett jätteläge men Byn kom undan med blotta förskräckelsen. Det är en liten taktisk variant av VSK det där som bl.a. gett ett mål hittills, 3-1 målet i tisdags när man också “körde direkt på avslag”. Så var med där Byn! Just matchstarten gav VSK ett spelövertag och man dominerade första kvarten ganska klart och just den var fartfylld. Man var ju också beredd att notera 1-0 VSK när hemmalaget ordnade en straff i 8e min men den sköt inte Christoffer Fagerström bättre än att Henke kunde limma den. Tänkte att det kan det vara nån mening med.

Efter den rappa första kvarten som gick klart till hemmalaget så kom matchens sömnigaste kvart, den andra. Finns knappt nånting att förmedla från den FÖRUTOM Byns ledningsmål! För i 27e min på Byns andra hörna så skickade Ted Hedell in 0-1 via Kjellssons benskydd. Inte rättvist så långt men kanske en match med “marginaler med” det här var känslan just då. Sista kvarten inleddes med en timeout VSK efter 32 min där nog Micke Carlsson tyckte VSK somnat in för mycket. Sista 15 min blev lite bättre tempomässigt om än första 15 min av halvleken var den klart mest tempostarka. Ett par jättelägen åt bägge håll för mål sista kvarten (Oscar + Skarps varsitt för Byn) men 0-1 stod sig till paus. Rättvist, nja det tycker jag inte, kryss kanske bästa alternativet. Sen faktiskt tredje raka matchen nu där laget som för första målet till slut förlorar matchen. Ovanligt men just nu sant!

Att det blir så här avvaktande som det blivit framförallt i första halvlekarna har ju med lagens matchplaner och respekt för varandra att göra. Jag lovar att båda lag, OM MAN VISSTE att det var segerreceptet, skulle vilja köra och utmana mer men som det är nu är bägge lag mer rädda för att åka på omställningar och “spelar efter det” än att “köra och tro på framgång men då riskera mer”.

Andra halvlekarna har dock blivit rivigare och så blev det nu också. VSK kvitterade på ett typiskt Robin Andersson-mål med inspel nära Byns mål från Jesper Hermansson och styrning i mål av Robin. Gubben-i-lådan-spelare. Detta i 53e min men bara två minuter senare 1-2 genom Oscar Wikblad, på ett omställningsmål = sånt som lagen är så rädda att åka på. Nu tappade Magnus Joneby boll en bit in på Byns planhalva, bollen direkt till Oscar som avancerade och sköt ur vänstervinkel från ungefär den position h-back Joneby skulle ha varit i normala fall. Bollen stenhårt in i nättaket och Oscar är på gång, bäst i Byn i andra halvek. Oscar behöver dock ligga på den nivån som lägsta nivå i resterande matcher om vi ska ta oss vidare. Det fixar du kapten!

Men innan den här fjärde kvarten i matchen var över så hade även VSK kvitterat, nu på en hörnvariant där Martin Landström var huvudrollsinnehavare och 2-2 var ett faktum i 58e min. Satte ett X på en kvarten och det var en klart bra och rolig kvart spelmässigt. Sen 5e kvarten var spelmässigt VSK:s men ändå farligaste lägena till Byn där Oscar Wikblad var inblandad två gånger om med skott tätt, tätt utanför i 64e och med inspel till Rasmus Skarps minuten efter men som från nära håll inte fick dit bollen. Ändå hemmalaget som trummade på och vågade mest här och som mer “gick för det” och precis när klockan slog om på 75 min kom också 3-2 VSK. På ett välplacerat distansskott från vänster av Fagerström som satt i Henkes långa hörn.

Västerås behöll initiativet ett tag efter målet också och med lite flyt gjorde man också 4-2 i efterdyningarna av en hörna som forcerades i mål av Jesper Hermansson i 84e min som var hetast bland många röda spelare, synd nog. Sen timeout Byn och det var väl först efter den som Byn vred på kranarna fullt ut och verkligen satsade allt på ett kort som ju då också var ett måste. Det gav ett 4-3 mål på straff (hög klubba VSK) genom Rasmus som är obeveklig från straffpunkten och bollen satt i Kjellssons vänstra kryss från Rasmus sett. TId 88 min så ca 4 min kvar till kvitteringsjakt. Byn gav järnet men inget läge uppstod och VSK kunde ganska säkert stänga ner matchen till seger 4-3 och 2-1 i matcher.

Vi möter ju helt klart en annan drake här i semifinalen än SAIK i kvarten, går inte jämföra på samma dag. HUR vi ska kunna få VSK-draken på fall över fem matcher har jag inte receptet på än även om jag fortsatt hoppas det täta matchandet nu ska falla ut i fördel Byn. Dock så tycker jag tempot i matcherna långa stunder är lite för lågt för att vi ska få VSK att knäa också så jag får inte riktigt ihop det heller ändå… Jag tror Byn skulle gynnas av att trycka upp tempot mer SJÄLV i matcherna, ikväll blir det tempo när VSK vill ha tempo och då hakar Byn på men däremellan sjunker det drastiskt och lagen hinner återhämta sig. Eller också orkar VSK lika mycket (eller mer?) än Byn? Så kan det givetvis också vara men i min bok står det inte så och det är den jag kollar i när jag gör mina analyser 🙂

Det vi vet nu då är att vi kan INTE avgöra hemma på lördag som givetvis hade varit önskedrömmen men den drömmen kan vi stryka nu. Samtidigt får jag inte upp några bilder att VSK avgör här på lördag heller utan bilderna jag får upp är att det är match i Västerås på måndag igen. För på lördag ska Byn bäras fram i Arenan av säsongens bästa Farmers och då om någon gång ska publiken vara både den 12e och 13e spelaren. Vinner Västerås här ändå med den inramningen då är jag den förste att gratulera till finalplatsen, då är VSK absolut förtjänt av den. Men än så länge tror jag inte det utan Byn har fortsatt bra chans på Studan 18/3 men som sagt, jag tror vi måste våga, och därmed riskera, lite mer för att få uppleva ännu en SM-Final om dryga veckan. Farmers förresten fullständigt dominant på läktarplats ikväll också och det är faktiskt lite tråkigt att VSK:s supportrar inte kan bjuda upp i läktarkampen trots 2798 personer på plats. Tack Farmers för fantastiskt jobb IGEN!

Säsongen närmar sig slutet och det är små marginaler som kommer att avgöra den här semifinalen, precis som det ska vara. Så också i den andra semifinalen där Bollnäs via en ny krigarinsats vann borta mot Villa Lidköping igår i sudden death och nu har Villa lite i halvgungning. Bollnäs gör det jättebra men Villa är ju inte i närheten av ödmjuka och respekterar sin motståndare efter att ha vunnit första matchen med 12-4. Kan man vara så orutinerad år 2023 så man tror det är klart då? SÅ har Villa agerat i två matcher nu i alla fall och att därifrån studsa tillbaka och infria sitt ENORMA favoritskap det är inte lätt. Har Johan Sixtensson dom verktygen i sin låda? Jag är inte så säker på det faktiskt.

Bandynörd som jag är så vill jag ju se bägge matcherna på lördag (alltså streama Bns-Villa) men det blir svårt när Bns-Villa börjar kl 15.00 och man vill vara på Ön som vanligt ca halvtimmen före match. Så jag har framfört önskemål att Byn ska flytta fram sin match till 17.30 istället för 17.00 då jag tror egentligen i princip ALLA (dom fyra semifinallagen + dess publik) skulle tjäna på det men risken är väl att det är för sent påkommet. Hoppet är dock det sista som överger mig! 🙂

Tyvärr åkte Edsbyns P17 ur SM-slutspelet ikväll då Vetlanda vann med 7-2 hemma och går till semi med sammanlagt 9-5. Edsbyns P19 spelar däremot SM-semifinal i morgon fredag kl 16.30 mot Nässjö i Göteborg. Har för mig matchen sänds på Bandypuls om ni har abonnemang där. Lycka till grabbar!

Vi slickar sår, vänjer oss vid tanken att vi ligger under med 2-1 i matcher, vi laddar om och TILLSAMMANS ser vi till att sänka Västerås i Arenan på lördag. Avslag kl 17.00 om ingen annan info dyker upp!

SM-SEMIFINAL 3:5
VÄSTERÅS-EDSBYN 4-3 (0-1)
Edsbyns mål: Ted Hedell, Oscar Wikblad, Rasmus Skarps

Publik: 2798

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share