Byn vann måstematchen och utjämnade!

Nyckelmatchen vunnen! Vilken gastkramning det blev innan Oscar Wikblad i 102a min avgjorde för Byn i sudden till 4-3 och Byn har utjämnat till 1-1 i matcher. I full tid 3-3 (0-2). Dramat fortsätter nu i Västerås på torsdag och sedan i Edsbyn på lördag (17.00). Om inte lagen kunnat skiljas åt ens då så väntar en 5e och avgörande i Västerås på måndag!

SM-slutspel i bandy är svårslaget! Spänning, känslor, bra stämning och en match inget av lagen vill förlora utlovas var dom sista rader jag skrev i Inför igår. Efter en trevande första halvlek så stämde det i alla fall in ganska bra på den andra halvleken + sudden som blev just så! Vi fick en blandning av det mesta i målväg i matchen, lite billiga mål, spökmål, straffmål och till slut ett hörnmål (retur) när Oscar, på tennis väl, ordnade segermålet två min in på den andra suddenperioden. Det känns så här direkt efter både skönt, nödvändigt och även rättvist tycker jag för över 102 min bandy så var Byn lite bättre och lite starkare än VSK är min bedömning.

Det blev hög anspänning ju längre matchen pågick och just i detta nu känns det nästan svårt att summera matchen. Vi fick se en första halvlek där det blev mest skuggboxning första 25 min och målchanserna bestod mestadels av hörnor där några blev farliga. Sen när i alla fall undertecknad tyckte att Byn var det lag som “fick tag i matchen” efter ca 25-30 min spelade så kom också målen. För Västerås! Just där och då kändes det ologiskt även om prestationerna i sig var bra från målskyttarna Joel Engström (0-1 efter 34,30) och Oscar Gröhn (0-2 efter 37,30). Å det var just skytte som resulterade också och där inget av målen väl såg helt otagbart ut men möjligtvis Henke är skymd på det andra målet. På 0-1 blev det skruv på bollen lite åt fel håll från Henke sett och då smet den in nere vid stolproten.

Så vi fick gå till pausvila med 0-2 och jag tänkte just då att hittills stämde nästan ingenting in av spänning, känslor och stämning (den var bra men blev ändå klasser bättre i 2a) och just där kände man inte den här slutspelsnerven på nåt vis. VSK försvarade sig lågt och det passar Byn rätt illa men i andra halvlek fick vi mer VSK i gungning och kanske, kanske man kunde tyda en viss trötthet också under sista 25 min + sudden. Om den känslan är rätt så passar det Byn bra att det är match varannan dag från nu!

Andra halvlek blev inte alls den första lik. Nu kom Edsbymålen också (ett mål på tre halvlekar så långt) och det första ordnade Martin Frid i efterdyningarna av ett frislag när han sköt hårt och lågt från distans och Kjellsson släppte den förbi sig. Såg väl inte helt otagbar ut den heller. Men det ack så viktiga “nästa mål” blev Byns och det av Frid som jag tyckte var bäst i Byn ikväll. Tro dock inte att vi fick glädjas speciellt länge för mindre än en minut efter dundrade Joel Engström in 1-3 VSK, även det från distans lite från vänster. Den går att ta men cred till Joel som är bra och vågar, har alltid gillat honom och känns som han ofta är bra mot just oss. Så 1-3 efter 51 min och likaläge som i paus.

Men bara dryga minuten hann gå så reducerade Byn till 2-3 på matchens spökmål signerat Oscar Wikblad! Ur vänsterläge och det small till två gånger efter varandra och sen var bollen ute på planen igen. Ingen verkade veta 100 % säkert vart den tagit men domare Niclas Schultz har i intervju i sändningen efter matchen berättat att han var helt säker på att bollen var in i mål och vände men väntade på att assisterande domaren skulle ropa mål i deras örsnäcka men det kom aldrig då assisterande inte var säker. Huvuddomare Schultz var dock säker på sin sak så mål blev det och protesterna var väl inte av “normal Joneby-klass” heller så jag tar det som ett tecken på att VSK också innerst inne visste att målet var korrekt (?).

Mycket viktiga 2-3 Byn och nu var det vittring men sen skulle vi få plågas med över 35 min kvar av halvleken och Byn med vetskap att man måste göra ett mål till. Byn tog också över matchen och Henke i vår kasse hade en ganska lugn andra halvlek, i alla fall fram till Byns kvittering som skulle komma efter 75 min. Det på straff som uppkom av en fasthållning i röran efter en hörna och det var kapten Joneby som gjorde sig skyldig till det. Domare Schultz stod väldigt bra placerad och var helt säker på sin sak även om Joneby såklart inte var av samma åsikt. Rasmus Skarps fram till straffpunkten för sitt livs viktigaste straff så här långt!! 20 år ung, lika lugn och cool som när Jonas Edling i samma ålder och med samma lugn säsongen 2003/04 åkte runt och dunkade upp straffar i nättaket. Vi ser en kopia här i Skarps som lugnt klev fram och dundrade dit straffen lågt till höger om Kjellsson! BRA variation också på Skarps straffar, jag vara imponerad! 🙂

Så 3-3 med kvarten kvar. Jätteläge Jesper Jonsson VSK strax efter men avslutet tätt över, 77e min. Sen Oscar Gröhn utvisad i 78e och skutan började väga över till Byn var känslan. Lägen fanns för framförallt kapten Wikblad vid ett par tillfällen men avsluten utanför. Sen sista 10 min främst hörnor och flest för Byn men utan Tisen/Edling i laget så inget avgörande trots fyra Byhörnor på 8-9 min där. Strax före matchslut också Ted Hedell utvisad för Byn vilket gav Byn numerärt underläge in i sudden.

Det verkade dock inte Byn bry sig om så mycket utan tog tag i taktpinnen ändå. Teemu Määttä efter lyft från Myran och avslut på volley hade kunnat stängt det här 1 min in på sudden men bollen tätt över. Sen två VSK-hörnor som Byn käkade upp och i 7e min ett monstergenombrott av Martin Frid men som stannade på sista gubbe i VSK. Hade kunnat blivit karriärens mål! Som avslut på första perioden en dubbelhörna VSK där Henke Karlström gjorde en kanonparad på skott Fagerström. Mest hörnor VSK men ändå Byn hungrigast var känslan.

Redan 17 sek in på nästa suddenperiod hörna för VSK, deras 5e i sudden men Byn käkade upp den också. Så efter 1,30 istället Byns första hörna i sudden. Jag blundade och såg Tisen glida in på planen men nej, när jag tittade igen så var det inte så… Men avgörandet kom ändå! Osäker vem som sköt först (Myran?) men på returen var Oscar Wikblad hetast och på tennis fick han bollen att passera mållinjen och Byn hade kvitterat till 1-1 i matcher! Så otroligt jäkla skönt och nödvändigt! Och rättvist sett över hela matchen, en match som väl nästan startade i andra halvlek är känslan efteråt.

Oerhört starkt av Byn att vrida sig ur VSK:s grepp som verkligen var kopplat vid 2-0 ledning i paus och 1-0 i matcher. Då var man inte så kaxig men då kom Claes Häggblom förbi och rapporterade att det var lugnt, med hälsning från Bertil Lindh på långsidan mittemot.Byn skulle vända det här i andra. Inget ovanligt med det dock, i Bertil Lindhs värld vinner alltid Edsbyn! Men nu fick han rätt och det var säsongens viktigaste Bertil-analys så här långt. Nu blir ju det här hyperintressant och med nästa hållplats ABB Arena i Västerås på torsdag kl 19.00. Vi MÅSTE sno en bortamatch för att ta oss till SM-Final och vi har två chanser på oss. På lördag hemma i Arenan, då har jag väldigt svårt att se Byn förlora faktiskt! Det är inte att sticka ut hakan utan det är baserat på fakta. Vi tar dock en match i taget och nu fullt fokus på torsdag där vi ska försöka störa VSK rejält.

Vill tro att Byn har bättre ork än Västerås men det är ju inget jag eller nån annan kan veta. Går på magkänsla och den brukar vara rätt ibland. Sen har vi Farmers, en verklig nyckel i den här matchserien och nu när det blir jämnt så blir Farmers stöd än viktigare! En buss är sedan igår klar att avgå på torsdag, vet inte om det kan bli en till också nu (?). Det får ni läsa er till på annan plats.

Vi njuter av det här, försöker sova gott om det går efter den här pulshöjaren, och vaknar upp med ett leende i morgon. När laget förbereder sig för torsdag så kan vi istället kolla om Villa stänger den andra semin mot Bollnäs och blir finalklara i morgonkväll. Det är väl troligt att det blir så men Bollnäs gjorde en heroisk insats igår och var värda segern och 1-1 i matcher men en viss Christoffer Edlund avgjorde med tre sekunder kvar. Efter att domare Bergman lagt till 30 sek extra p.g.a. av vad? Hängde inte med på det igår i alla fall men det är historia nu.

TILLSAMMANS är vi starka! TACK Byn. TACK Farmers.

SM-SEMIFINAL 2:5
EDSBYN-VÄSTERÅS 4-3 efr sudden, full tid 3-3 (0-2)
Edsbyns mål:
Oscar Wikblad 2, Martin Frid, Rasmus Skarps

Publik: 1543

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share