Seger mot Gripen + SAIK i kvartsfinal

Edsbyn vann den avslutande seriematchen mot Gripen med 4-3 (3-1) efter en bra första halvlek och en fladdrigare andra halva men Byn vann klart rättvist. När slutspelsvalen sedan gjordes fick vi som väntat Sandviken i kvartsfinal där vi börjar på bortaplan. Slutspel runt hörnet, gör er redo Edsbysupportrar!

En kortis om matchen först där en fråga före var om Oscar Wikblad skulle spela eller inte och Oscar kom till spel och spelade “fullt ut” så det kändes bra. Jagade sitt 300e mål för Byn matchen igenom men lyckades inte spräcka nollan ikväll så då tar vi det mot SAIK istället. Desto lyckosammare ikväll var anfallspartner Rasmus Skarps som gjorde tre mål varav två på hörnkanoner. Edsbyn till spel utan Christian Mickelsson som var den senior som fick vila.

Edsbyn gjorde en klart bra första halvlek även om utdelningen lät vänta på sig. Det var Gripen som tog ledningen genom Tony Eklind efter kvarten fint framspelad av Felix Callander. Edsbyn ändå med taktpinnen större delen av halvleken och Byn hade bra bolltempo och stor delaktighet och det blir över tid en jäkla skillnad mot lågt bolltempo och dålig delaktighet. Med kvällens upplägg så nästan vet man att utdelning kommer över tid om Byn fortsätter “mala” och nu kom det lite i ketchupform med tre mål på fyra minuter när Byn gick från 0-1 till 3-1 mellan 36e och 39e min. Två klockrena hörnmål av Rasmus Skarps i 36e och 38e min vände matchen. Det var på Byns 6e och /7e högerhörna Rasmus fick chansen och som han tog den/dom! Två projektiler i nättaket/krysset så det bara sjöng om det. Det var också dom enda två hörnor Rasmus sköt i matchen, i övrigt valde Byn att spara den bössan till slutspelet.

Minuten efter gjorde Teemu Määttä också 3-1 Byn efter formidabelt förarbete Per Hellmyrs som närmar sig slutspelsform med stormsteg. Myran stabilt bra i match efter match nu och med stor delaktighet och kommer också ofta mitt i banan och jag gillar mycket när får operera fritt över större ytor som nu. Kan Myran ännu en gång spela sin bästa bandy i ett SM-slutspel? Vill tro det nu, han älskar sånt. 3-1 stod sig till paus och det speglade halvleken bra, minst två skulle Byn leda med i alla fall sett till spelfördelning och lägen.

Andra halvlek blev lite mer avslagen från Byns sida. Det hänger jag inte upp mig så mycket på i en sån här match så länge vi vinner. Gripen reducerade till 3-2 i 74e min efter ett snyggt solomål Tobias Augustsson och det var väl då det tände till lite. Hete Skarps stack då emellan med sitt 3e mål när han frispelad av Teemu placerade in bollen lågt i gaveln bakom duktige Juuso Tervonen. Det blev ändå ny nerv i matchen när Artem Saveljev via skott som styrde gjorde Henke ställd i kassen och 4-3 med ca 2 min kvar. Ett par hörnor hann Gripen också skapa därefter men pliktskyldigast så “åt Byn upp dom” och gick segrande ur matchen och skickade Gripen till kvalspel. En poäng hade räckt för Gripen för att passera Vbg men det såg alltså Byn till att sätta stopp för och Byn vann rättvist över 90 min. Gripen lär dock knappast ha några problem att klara av ett kval mot Frillesås + Åby Tjureda + ett lag till, skulle bli förvånad då.

Mest spännande ikväll var ju ändå utgången i några andra matcher och sen slutspelsvalen. Sandviken behövde en poäng hemma mot Villa för att bli topp-4 och tog bägge via seger 4-3 vilket också innebar Villas första förlust för säsongen. I den andra heta matchen vann Broberg till slut med 8-2 borta mot Vetlanda, ett hemmalag som vek ner sig när Broberg gjorde tre mål på fem minuter från 1-1 till 1-4 runt timmen spelad. Därmed Broberg direkt till kvartsfinal och Vetlanda till åttondelsfinal. Sedan raskt hem och invänta slutspelsvalen på Sportradion.

Villa började med att välja Bollnäs på sin sida när man hade att välja på Bns och Sandviken. En bra början på valen! Villa som sen överraskade lite tyckte jag att välja vinnaren i åttondelen mellan Motala/Sirius på sin sida, två utelag men Villa planerar säkert för tre raka så blir bara en utematch då. Västerås valde då vinnaren Vetlanda/Hammarby i sin kvartsfinal och då stod Bollnäs inför valet att ta Byn eller Broberg i kvartsfinal. Det var väl klar favorit att dom skulle välja Broberg då respekten för Byn tydligen är för stor ändå fast man tagit tre av fyra poäng av Byn i serien. Det blir nog en holmgång det med klirr i klubbkassorna och med Bollnäs som favorit men Broberg i mysläge och speciellt då man ofta hånas av Bollnässupportrarna att man aldrig kommer längre än till kvartsfinal. Nu får Bollnäs själva se till att verkställa det då!

Kvar blev då Sandviken-Edsbyn och vi hamnar på B-halvan tillsammans med Västerås-Vetlanda/Hammarby. I min värld kunde det väl efter den säsong vi haft hittills knappast kunna bli bättre än så här och att dessutom att inte hamna på Villas halva höjer ju pulsen lite extra. Vi startar absolut med chans på den här halvan även om vi slår ur underläge REDAN i kvartsfinalen och det är nog väldigt längesen vi gjorde det. En underbar utmaning och det kan ju absolut gå till fem matcher mot SAIK så nu är det fram med almanackan och sudda ut sånt som ev redan står uppskrivet där för nu är det viktigt att vi gör det här TILLSAMMANS!!

SPELDAGAR KVARTSFINALERNA
Sandviken-Edsbyn:

MÅNDAG 20/2: SAIK-Edsbyn

ONSDAG 22/2: Edsbyn-SAIK

LÖRDAG 25/2: SAIK-Edsbyn

Ev 4e match MÅNDAG 27/2: Edsbyn-SAIK

Ev 5e match ONSDAG 1/3: SAIK-Edsbyn

Jag känner aldrig att Byn är chanslösa mot Sandviken men givetvis kan just det här med att SAIK blev 4a och har en eventuell 5e match på hemmaplan bli avgörande i slutänden. Det blir i alla fall avgörande för vem som är favorit i matchserien och efter den svajiga Elitserie Byn haft så känns det perfekt att gå in i slutspelet utan press.

Det här hinner vi klura på mer framöver, nu får vi först vila i 10 dagar och det är säkert också behövligt för alla inblandade för att ladda batterierna. Hoppas också alla Farmare, ung som gammal, verkligen laddar upp nu och om inte annat så LÖRDAG 25/2 känns det väl som det skulle kunna bli Invasion Sandviken om inte annat (?). Långt dit än men det vattnas ju redan i munnen!

SPELARBETYG:
+++ Per Hellmyrs
++ Rasmus Skarps
+ Teemu Määttä

share