Förlust trots bra Edsbyinsats

Vi nosade faktiskt lite på suveräna Villa Lidköping ikväll men när domaren blåste av hade ändå hemmalaget vunnit med 5-3 (1-1). Trots förlusten en klart bra Edsbyinsats även om nog (?) Villa vinner rättvist över 90 min. Vi tar dom nästa gång istället!

Vi kan vara något på spåren känns det som?! Må den känslan vara rätt. Vi ska dock komma ihåg att vi inte fick möta ett fulltankat Villa ikväll som ju vann serien i lördags och dom sista procenten får man inte fram då hur gärna man än vill. Tycker ändå inte det förringar Byns insats som gör match av det här ända in i kaklet och det trots att Villa gick ifrån till 4-1 i 80e min. Ett tappert kämpande Byn reducerade ändå två gånger om och hade 4-3 med fyra minuter kvar men åkte sedan på ett 5-3 mål av Christoffer Edlund i 91a min. Byn uppretade efteråt på upphovet till det målet som om jag fattade det rätt i efterhandssnacket handlade om en offside i momentet före som det inte blåstes för. Historia nu men Byspelarna hade säkert rätt, annars reagerar man inte sådär. Samt ett jäkla friskhetstecken att man reagerar som man gör, plus i kanten på det.

Byn utan avstängde Vadim Arkhipkin ikväll. Per Hellmyrs dock tillbaka och han såg hungrig ut. Kanske egenskapen att vara bra i stora matcher finns kvar i ännu ett SM-slutspel hos Myran? Vill faktiskt tro det efter ikväll, har under resans gång tvivlat lite men vi kör på kvällens känsla och vi får svaret inom en ganska snar framtid. I mål Henrik Karlström igen och bra/stabil insats igen av Henke.

Det var väl en ganska avvaktande första halvlek 
som blixtrade till lite emellanåt. Dom här bägge lagen har ju en enorm respekt för varandra och det kändes under hela matchen att det här var ingen vanlig seriematch utan här gällde det att stå upp för klubbmärket och inte vika ner sig. Byn hade en bra defensiv i första halvlek och det enda baklängesmål vi fick emot oss var i 13e min när vi tappade folk högt upp i planen ute till vänster och då högg Villa såklart direkt. Bollen på 3-4 passningar fram till i stort sett fristående Alexander Härndal som gjorde 1-0. Edsbyns kvittering kom i 29e min när Oscar Wikblad visade att skyttet börjar komma igång då han från dryga 20 meter satte 1-1 lågt nere i Jesper Thimfors vänstra hörn. Man fick lite SM-Finalvibbar!

Oscar hade också strax före kvitteringen testat Thimfors 
men då levererade han en vass skridskoparad. Det var väl annars Villa som hade ett par vassa lägen på hörna som sånär dansade in men det stora läget till ett tredje mål i halvleken hade Byn i slutsekunderna. Oscar igen från distans, retur från Thimfors den här gången (SM-Finalvibbar igen) och Jimi Heinonen var på plats för att enkelt raka in 1-2 Byn MEN jag vet inte om bollen lyckades hoppa över klubban eller klubban över bollen för mål blev det inte i alla fall. Det hade kunnat vara ett väldigt psykologiskt väldigt viktig mål att få med sig in till paus annars.

Oavgjort speglade väl ändå halvleken bättre än Edsbyledning. Jag roade mig med att bedöma varje kvart med 1X2 och satte faktiskt X i samtliga tre kvartar i första halvlek. Mest boll på Villa men det ingck säkert i Byns matchplan vare sig man vill eller inte. Sammantaget så var nog Villa ändå rätt bleka i jämförelse med andra matcher, det är ju det att man tittar sällan på Villas matcher då dom ju bara vinner och vinner. Byn gjorde en klart godkänt halvlek om än inte tiptop på något vis, mer finns än så!

Om vi fortsätter med kvartar så blev det en ganska klar 1a på första kvarten i 2a halvlek. Villa som förväntat hetare efter paus och lite rannsakning och precis när klockan tickade upp mot timmen fick man också utdelning. Några händelserika minuter före där då Myran åkte på 10 min i 58e för interference på Christoffer Edlund som flög som en liten vante och lyckades lura domaren. Sen straff Villa i 60e när Jocke Svensk fick bollen på handen när han täckte ett vinkelskott. Omöjligt att se, får väl tro att det var rätt ändå. Straff = Edlund mot Karlström = SM-Finalvibbar för 3e gången! Det blev 1-1 dom emellan i senaste finalen, nu segrade Edlund som satte 2-1. Men nästa nyper Karlström om dom möts igen i vinter, det skulle jag kunna spela på om det gick.

Edsbyn tog inte vara på sina klara lägen och det var väl en rätt stor anledning till att vi blev utan poäng. I 64e min, med en man mindre, gjorde Byn och Myran bort x antal rosa spelare (bröstcancertema på matchen = snyggt gjort och Villa spelade i rosa ikväll därför, kanske inte lika snyggt) djupt ner på egen planhalva likt Villa före 1-0 målet. Även här skapades ett jätteläge i andra änden av planen efter att Myran spelat Hedell som kom runt på vänster och spelade in framför mål där det kändes som “någon” (var väl minst två byspelare där) missade i stort sett öppet mål igen. Dom måste ju sitta dom där, särskilt mot Villa.

Det var två lag som inte visade upp något hörnskytte 
att skryta om men i 75e min hittade till slut Johan Löfstedt rätt och 3-1 Villa. Jag skrev 1X på den här kvarten så rättvist med Villaledning med kvarten kvar och tvåmålsledning speglade väl också rätt bra ändå. Timeout Byn direkt efter 3-1 och sen “gick Byn för det” och då med risk man öppnar sig bakåt också såklart. 4-1 kom och jag tror det skottet från Alexander Karlgren styrde på någon och ställde Karlström, eller om han var skymd. Inte vad vi behövde då i 80e min. Men Byn fortsatt hungriga ändå och det var underbart att se. Hungern gav 4-2 på en omställning i 86e min, Jesper Granqvist målskytt i samarbete med Ted Hedell. Lite mer offensivtänk på Jeppe ikväll var känslan och det är bra om det var så för det behöver vi framöver. Nästa säsong bör inte Jeppe spela back utan i någon mer offensivare roll, för sin egen utvecklings skull, och kanske lagets (?).

Även 4-3 kom två minuter senare när Oscar Wikblad 
satte vår ca 10e hörna. 88 min spelad då och vi skulle upp på 92 min. Vi fick inget mer läge dock, det strulade lite så vi blev mest kvar på egen planhalva samt så ett möjligtvis felaktigt 5-3 mål drog sen ner rullgardinen för Byn. Satte ändå en rätt klar 2a på sista kvarten då Byn var hetast då och gjorde sin bästa kvart i matchen.

Det går förlora bandymatcher på flera olika sätt och det här var väl ett av dom bättre sätten att förlora på. Vi kommer till match som rejäla underdogs men vi ger serieledarna en match över 92 min. Vi ska fortsatt komma ihåg att vi möter ett Villa som kanske når 70 % ikväll men Byn är ju inte alls i närheten av 100 % heller utan är kanske också där någonstans i sin insats. Beror på vad man ska jämföra med en sån här säsong. Men det finns i alla fall mer att ta av hos Byn och vi är absolut på väg åt rätt håll så får vi nu avsluta Elitserien närmsta 1,5 veckan så ska det bli intressant att se sen hur SM-slutspelet blir “valt”. Kurvan pekar åt rätt håll, så är det!

Nu laddar vi mot en otroligt viktig match på fredag hemma mot Broberg. Den kommer att bli så oerhört viktig på många sätt tror jag, det spelas definitivt om mer än två poäng i den matchen. Men det får vi kolla på sen men missa inte den matchen, det är mitt råd!

Övriga matcher: Sirius vann mot Vetlanda, det trodde jag också men inte med 8-0!! Hur det kunde ramla iväg så förstår jag inte men det får jag läsa mig till på Bandypuls. Hammarby vinner med 8-3 mot Sandviken! Också en klart möjlig 1a men 8-3 låter ju helt enormt. Mer att läsa och då är Sandviken kvar bara en poäng före oss så inte helt omöjligt uppdrag att nå ikapp ändå kanske. Västerås-Bollnäs 2-4, inte jätteöverraskande ändå att Bollnäs nyper den. Västerås är fladdriga men trodde kanske att man stabiliserat sig lite nu men man har tydligen mer att jobba på. Bollnäs bäst mot bra lag då man slipper föra matcherna, både på gott och ont sånt men mest bra såklart. Bollnäs blir definitivt farlig i ett SM-slutspel. Eller om dom är klar för final redan efter ikväll kanske, får läsa lite om det också. Avslutningsvis så vann Vänersborg med 8-3 mot Motala och har fortsatt minichans på SM-slutspel men hamnar högst sannolikt på den 11e plats man nu är = färdigspelat för säsongen isåfall. Gripen-Frillesås spelar i morgonkväll.

SPELARBETYG:
+++ Oscar Wikblad
++ Per Hellmyrs
+ Samuli Helavuori

VILLA LIDKÖPING-EDSBYN 5-3 (1-1)

Edsbyns mål: Oscar Wikblad 2, Jesper Granqvist
Publik: 2942

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com

share