Nödvändig femetta av Byn mot Vänersborg

Seger det viktigaste ikväll och även om det inte var någon propagandaföreställning vi bjöds på så håvade Byn in 2p via seger 5-1 (2-1). Hörnskyttet bättre ikväll och Rasmus Skarps kan ha seriens vassaste bössa (?).

Framförallt en väldigt skön seger! Det var lite grus i maskineriet stundtals ikväll också men som helhet var Byn ändå numret större än Vänersborg. Vi är inte bortskämda med att hörnor är segerreceptet den här säsongen men ikväll var det faktiskt så. Rasmus Skarps stänkte in två projektiler i andralägen på hörnor men såna räknas också plus att Teemu Määttä sänkte en rakt i mål. Hoppas det här rullar på framöver nu så vi inte behöver fundera så mycket på det.

Lite sjukstuga i Byn som saknade Martin Frid igen samt ikväll också Oscararna Wikblad och mv-Löfström som skulle ha vaktat kassen ikväll annars. Då blev det Henke i målet ikväll igen och det är ju lika stabilt oavsett vem som står så där har vi det bra förspänt.

Det var väl ingen match som går till historien det här men det är inte det viktigaste just nu utan nu måste vi vinna matcher och samtidigt “bygga något” till slutet av säsongen. Redan nu har vi en bättre defensiv med ett insläppt två matcher i rad nu och det är ju såklart mer än godkänt oavsett motstånd. Beror ju inte bara på Jocke Svensk sånt men mycket beror på Jocke Svensk! Oerhört viktig kugge i denna upplaga av Byn.

Sen tyckte jag ändå första halvlek hade rätt bra innehåll av Byn med bättre bolltempo och mindre felpass/dåliga mottagningar än i de senaste matcherna här hemma i Arenan. Helt enkelt bättre skärpa i skallarna och bra skridskoåkning utan boll. I andra halvlek ramlade vi istället lite tillbaka i det mer passiva spelet och som kommer av att passningarna inte sitter som dom ska och att skridskoåkningen inte är lika aktiv. Då hackar det!

Edsbyn fick förresten en mardrömsstart i matchen! Exakt hur många sekunder gick det innan Ilja Gratjev styrde in Emil Viklunds inspel till 0-1? Max 15 sek i alla fall och definitivt inte den start Byn behövde. Det tog ett tag för Byn att hämta sig från den chocken men ju längre halvleken gick desto bättre kuggade allt i för Byn och jag inbillar mig att Byn ändå masserat Vbg rätt bra när man summerade första 45 min.

Målchanser haglade det väl inte av i matchen och därför ännu viktigare att fasta situationer utnyttjas. Byns kvittering kom i 24e min på en högerhörna där Rasmus Skarps fick två chanser och den andra borrade sig in stenhårt i nättaket fram till 1-1. Även Byns ledningsboll till 2-1 kom på hörna, nu av Teemu Määttä och från höger igen då i 40e min. Hörnan uppkom efter två bra lägen för Byn som utmynnade i den hörnan.

2-1 Byn i paus kändes väl helt ok sett till matchbild. Få målchanser som sagt och ungefär lika antal klara åt vardera hållet i första men Byn bättre på både off- och defensiva hörnor.

Andra halvlek blev väl spelmässigt en sämre halvlek tyckte jag. Förhoppningen var givetvis att Byn masserat Vbg såpass att sista 20 min skulle väga till Byns fördel orkesmässigt. Nu kan man ju tro att det var så sett till målen men nej, det hade inte speciellt mycket med det att göra att det rann iväg på slutet. Byn följde inte upp med samma flow i spelet i andra halvlek och när då inte 3-1 kommer finns alltid en risk att nåt händer bakåt. Ska inte säga att Vbg någon gång hade Byn i gungning men oj så nära kvittering det var i 82a när Emil Viklund fick läge rakt framifrån men brände.

Därefter tog Vbg timeout men sista 8-10 min skulle bli Byns lycka denna kväll. Avgörandet kom i 87e min i efterdyningarna av en högerhörna där bollen kom åter till hörnläggare Jesper Granqvist som slog ett stenhårt pass i sidled till Rasmus Skarps vid bortre frislagscirkel ungefär. Rasmus fick tid att lägga tillrätta och då small det jäklar i nåda i nättaket. Vem överlever att få en sån där i plytet?

Vbg hade sen inget annat att välja på än att skicka på allt framåt och då öppnade det upp sig två gånger om för Byn och där Christian Mickelsson gjorde 4-1 i soprent läge innan Teemu, turligt, gjorde 5-1 med minuten kvar. Lite väl stora siffror till slut men Byn var ändå numret större än Vbg och vinner rättvist. Dock hade vi gärna tagit någon av dom här medstudsarna på annandagen istället för ikväll.

Seger det viktigaste, utseendet mindre viktigt just för tillfället tycker jag. Ikväll var det väl medium på mycket, blir lätt så i efterdyningarna av annandagen vilket märktes både på intensiteten i matchen, stämningen på läktaren och publiktillströmningen.

Samuli Helavuori fick pris som bäste spelare i Edsbyn och jag delar den uppfattningen. Samuli var mest rejäl av alla över 90 min ikväll medan det var lite mer svajiga insatser på lagkamraterna. Jocke Svensk med hög lägstanivå börjar redan delta i offensiven också och den detaljen är väldigt viktig för framtiden. Sen har vi i Rasmus Skarps en arvtagare till Edling/Tisen i skarpskytte och får Rasmus “växa i kostymen” så har vi en framtida matchvinnare i nr 46.

Vill dock skicka med Rasmus än en gång att använd din fantastiska skridskoåkning än mer i matcherna, blir lite för mycket sparlågeåkningar än så länge tycker jag. Det sätter myror i huvudet på försvarare och skapar det inte ytor åt sig själv så skapar det ytor åt medspelare om man åker mycket skridskort i hög fart. Vill tro att det kommer. Annars kommer fler påminnelser!

Vilken Elitserie vi har den här säsongen! Ikväll åker Vetlanda till Sandviken och vinner med 9-4! Hur kan det vara möjligt? Jag har svårt att ta in det och är Vetlanda såå bra så har jag varit ute och cyklat helt i mina analyser tidigare. SAIK som höll på knäppa Villa strax före jul har nu förlorat mot Broberg och Vetlanda, det såg jag inte komma. Bollnäs kan ta över vårt favvo-uttryck från förra säsongen, nämligen “hittar vägar att vinna”! Gjorde lika ikväll borta mot Motala som mot Vbg före jul, när hemmalaget kvitterade sent i matchen hittar man ändå ett avgörande i anfallet efter och vinst 4-3 även denna gång. Bollnäs har väl dessutom fler uddamålssegrar bland sina nu 16p om jag inte minns fel.

Sirius går lite på vatten igen! Följde upp annandagssegern med att vända underläge 3-0 borta mot Gripen till seger 4-3 ikväll! Gripen sånär 5p före Sirius, nu skiljer istället EN poäng. Det finns viktiga segrar å så finns det viktiga segrar! Det här var en sån. Villa vann med 8-2 mot ett sjukdomsdrabbat Broberg (Robin Ö och Martin S borta) och Västerås vann säkert en skön seger med 3-0 borta mot Frillesås.

Det här dukar upp för en fantastiskt viktig och intressant match på fredag när vi möter Västerås på bortaplan. Den matchen kommer att ha väldigt stor betydelse när vi summerar sluttabellen, jag lovar!

SPELARBETYG:
+++ Samuli Helavuori
++ Joakim Svensk
+ Rasmus Skarps

EDSBYN-VÄNERSBORG 5-1 (2-1)
Edsbyns mål: 
Rasmus Skarps 2, Teemu Määttä 2, Christian Mickelsson

Publik: 957

/Håkan Brindholm

share