Fredags-Byn visade klass mot SAIK

En fantastisk fredag i Arenan och seger 6-3 (3-1) för Byn mot Sandviken. En riktigt bra bandymatch, Edsbyseger samt Farmers i väldigt bra form! Så mycket bättre blir det inte en mörk novemberkväll i bandyland.

Vilken härligt bra bandymatch vi fick se! Sånt måste vi uppskatta. Två lag som vill spela bandy där bägge lag tror sig kunna vinna matchen på egen styrka. Då kan det bli så här bra men till slut vinner ändå Byn matchen ganska enkelt även om Sandviken får klart godkänt för sin insats också. När man summerar det hela så är ändå Byn klassen bättre både defensivt och offensivt och för att vara en tidig novembermatch så tycker jag Byn såg oförskämt bra ut nästan!

Byn åter utan Jocke Svensk tyvärr. Det går bra ju ändå men jag vill alla dagar i veckan se Jocke Svensk på planen, en stor profil som man inte kan annat än älska. Det gjorde att nr 9 Teemu Määttä fick debutera ikväll och han fick ett mycket varmt välkomnande av alla i Arenan men av Farmers i synnerhet. En lite trevande första halvlek av Teemu följdes av en bra andra där Teemu gjorde 1 + 1 och när Teemu gjorde 5-1 till Byn så fick han också ta emot kvällens i särklass största jubel! Sånt värmer.

Tydligen fanns det ingen bild på Elitserienlive under första halvtimmen av första halvlek om jag förstått rätt (?). Punktering för kameramannen på väg till Edsbyn är vad jag har hört. Tyvärr missade ni då Byns bästa halvtimme i matchen och kanske också matchens bästa halvtimme. Martin Frid var fulltankad från start och höll på att bli målskytt redan efter 25 sekunder men brände ett friläge efter magisk assist från Vadim. Duon behövde dock bara en dryg minut till på sig så körde dom en repris och nu blev Frid målskytt när han på ett stötte in ett inspel från höger av Vadim lågt bakom en chanslös Joel Othén.

Första kvarten ändå Sandviken med mest med boll men Byn täta defensivt och slank något igenom så avvärjde mycket duktige Oscar Löfström det. Byn ändå vassare när dom erövrade boll då Byn spelade rakare och med mer variation. Byn spelade under första halvtimmen med mycket lyft inblandat i sitt spel och den variationen är helt underbar att se. Sen att den variationen finns redan i november överraskar mig lite, har för mig Byn brukar lägga till det efter typ nyår annars! 🙂 Kuben o co har kanske en lite annorlunda plan i år (?).

Efter att bägge målvakterna fått briljera med några vassa parader så kom två Edsbymål i tät följd strax före halvtimmen spelad. 2-0 genom Ted Hedell i efterdyningarna av en hörna (vi räknar det som hörnmål) där han från nära håll stötte in bollen efter assist Jimi. 3-0 i 29e där SAIK sånär reducerade till 2-1 på hörna men istället blev det omställning på den och Samuli lyfte fram Oscar Wikblad i friläge och ur högervinkel smaskade Oscar dit 3-0 bakom Othén. 3-0 så långt var väl smickrande bra för Byn men samtidigt var Byn mer hungriga i offensiven än SAIK och det gav utdelning.

Sandviken reducerade sen på en straffretur i 39e min där Löfström gjorde en skridskoparad på Hannes Edlunds straff men Linus Forslund var först framme på returen och åkte in med reduceringsbollen. Tvåmålsledning Byn speglade halvleken ganska bra ändå, en halvlek som var en mycket bra bandyhalvlek. Edsbyn spelade som sagt rakare än SAIK och gick för det mycket oftare än vad SAIK gjorde. Dessutom större delaktighet i Byns spel, absolut en av de största och nu kanske den största av styrkorna i Byns repertoar.

Andra halvleks första kvart punkterade sen Byn den här matchen. Så kan vi säga även om vi bjöd in SAIK i matchen en sväng till sen. Martin Frid i stort sett på egen hand ordnade 4-1 när han fick boll av Myran på mittplan. Drog iväg diagonalt åt vänster innan han strax utanför straffområdet pricksköt 4-1 i långa hörnet bakom Othén. Frids 102a mål, han är het nu Frid! Detta i 53e min och tre minuter därefter fick alltså Teemu Määttä göra sitt första mål i Edsbytröjan när Jimi Heinonen sköt ur högerläge, täck av SAIK-försvarare men bollen istället för Teemu som ungefär från straffpunkten föste i 5-1. Kvällens största jubel!

En som verkade stortrivas med att ha brorsan i laget var Tommi Määttä som var fantastiskt bra ikväll! Var med i anfall efter anfall och var väl egentligen också värd att få bli målskytt med sin insats ikväll. Det här är ju lite Byns signum numera att backarna deltar i offensiven och det ser också helt naturligt ut att dom gör det. Vi är, som jag skrivit förut, Sverigeledande på just det och det ska vi vara stolta över. Sen tror jag inte heller Tommi bryr sig ett skit om att han inte blev målskytt förresten, det är väl också “Byn” i ett nötskal, för dom planen kvittar det fullständigt vilka som gör målen bara LAGET vinner och levererar.

Vi bjöd sen in Sandviken där Hannes Edlund reducerade två gånger om efter att Byn passat fel en bit in på egen planhalva och SAIK ställde kvickt om med mål som följd och 5-3 och lite match igen efter 64 min. Som tur var, så fixade Byn 6-3 minuten efter det när Teemu Määttä lyfte fram Wikblad i friläge och fri med Othén rullade Oscar in bollen mellan benen på Joel. Nu var SAIK slagna om än man brände en straff (ribban) i 78e min men då kändes Byn ändå ha kontroll på den här matchen.

Lika som senast mot Sirius så fanns det många som var bra i Byn. Egentligen bara att vraka och välja vilka man vill nämna… Vadim i främst första halvlek mycket bra. När Vadim är bra då jäklar är han bra! Ted Hedell också bäst i första halvlek, spelar bandy på ett positivt sätt och verkar se möjligheter i det mesta. Skjuter också mer och mer OCH bättre och bättre och har numera ett vapen med sin slägga. Det hade han inte för två år sen så där har det hänt saker. Tagit över Tisens klubbor? Omnämner också mv Oscar Löfström som jag tror kommer växa ut till en riktigt stor målvakt. Både reaktionssnabb och “stor” och det hör inte alltid ihop. Duktig på att läsa spelet och gör oftast rätt bedömning om han ska stå upp länge eller täcka neråt. Vi har TVÅ riktigt bra målvakter och det ska vi vara tacksamma för.

Skulle lika gärna kunna välja några andra att omnämna men säsongen är lång och raderna här har också en förmåga att bli lång så nöjer mig där ikväll. Sandviken gjorde en bra match men känns ändå som för mycket kretsar omkring Daniel Berlin som i sin tur inte riktigt visar toppform just för dagen och då tappar SAIK lite kraft i sitt spel. Daniel Mossberg gjorde en ganska slät figur ikväll utan det var väl isåfall mer Albin Airisniemi som försökte mest och bäst offensivt tillsammans med Hannes Edlund. Defensivt inte klockrent bra hos SAIK utan där var Byn bättre, kanske lite svårt så här till en början att rulla på fyra försvarare på tre platser som SAIK nu verkar göra med Viktor Berling, Linus Pettersson, Jesper Jansson och Rasmus Forslund. Nr 14 Albin Öhman (från Ljusdal) som jag nämnde i Inför var inte med ikväll.

Lite trögare start än förväntat av Elitserien för SAIK som nu har 1p efter tre matcher. Möter i nästa omgång på tisdag Broberg hemma och det blir efter ikväll en väldigt viktig match. Detta då Broberg förlorade kvällens derby hemma mot Bollnäs med 5-6, i alla fall för mig överraskande. Så Broberg gör SAIK sällskap som “trögstartare” då man nu har 3p av sex möjliga och det på tre hemmamatcher där jag tror Broberg kalkylerat med full pott på förhand (Hammarby, Vetlanda, Bollnäs).

Starkt av Bollnäs att studsa tillbaka från 1-8 mot Västerås i tisdags, det kräver rätt mycket för att lyckas med det. Nästan 2500 personer i Helsingehus och säkert bra tryck där. Villa vann med klara 9-2 mot Frillesås, inget att säga om. Edlund fem mål för Villa. Vänersborg hade VSK i brygga och ledde 5-2 en bit in i andra men Västerås åt sig ikapp till 5-5. Motala tog en viktig seger borta mot Gripen med 4-3 efter att ha legat under med 0-2 tidigt. Två tunga uddamålsförluster i rad för Gripen nu.

Avslutningsvis så vann Hammarby i Gubbängen med 4-1 mot Sirius. Isac Karlsson presenterade sig direkt hos Bajen och gjorde lagets två första mål. 4-1 låter i alla fall rättvist utan att ha sett matchen och helt klart måste Sirius börja få en del att fundera på nu. Frillesås borta i nästa för Sirius, inte så lätt uppgift med stukat självförtroende. Spelas i Ale Arena förresten, avslag kl 16.00 på tisdag tror jag det är.

Apropå “säkert bra tryck” i Helsingehus Arena, det var det verkligen i vår Arena ikväll också då Farmers, likt Byn, visar tidig höstform. Alltså jäklar vilken viktig funktion Farmers fyller i den här “helheten”, jag hoppas ni förstår det! Fortsätt så! Nu kommer också godbit på godbit framöver: Hammarby hemma tisdag, Broberg borta fredag, Bollnäs hemma fredag 25/11, Vbg borta tisdag 29/11 (dit kräver jag inte att ni åker) samt Villa hemma fredag 2/12. Så kom ihåg Vicks Blå mellan matcherna Farmers! Drick mjölk också, det brukar vara bra till allt.

SPELARBETYG:
+++ Tommi Määttä
++ Martin Frid
+ Oscar Löfström

Vill avsluta med att gratulera allas vår supermaterialare Stefan “Assi” Asikainen som fyller 50 år idag. Apropå helheten alltså, HUR viktig är denne kugge tror ni? Hur många guld på 2000-talet har vi tagit utan honom (och Elvin)? En fråga utan svar såklart men definitivt inte NIO GULD i alla fall. STORT GRATTIS på 50-årsdagen Assi!!

Tack för ikväll ALLA!

EDSBYN-SANDVIKEN 6-3 (3-1)
Edsbyns mål: 
Martin Frid 2, Oscar Wikblad 2, Ted Hedell, Teemu Määttä

Publik: 1272

/Håkan Brindholm
brindholm66@gmail.com


share